Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Może jednak ten bas w basie sprawdzać na materiale MUZYCZNYM, jak było na początku,

choć akurat przykład typu Boba Marley'a - on jest nagrany szczerze mówiąc - "tak sobie".

Z bliższych nam czasów i zarejestrowanych przez prawdziwych profesjonalistów może coś

z instrumentów akustycznych i mile łaskoczących nie tylko przeponę, ale również - i to przy niedużej

głośności mebel, na którym siedzimy.

Diana Krall "Love scenes" taki kawałek - Peel Me a Grape.

Zarówno melodyka kontrabasu, atak i inne wszelkie cechy przyzwoitego nagrania...

może bez piwnicznych efektów, ale im niżej gra, tym lepiej ;-)

Tyle, że u mnie na 8", ale dobry 6,5" też powinien dać radę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

ale klasyczne instrumenty schodzą zwykle do 60hz czasem 40 a skrajnie na fortepianie jeszcze nizej do 28

z nimi poradzi sobie wiekszość głośników o ile w realizacji zostało w ogole uwzględnione tak niskie zejście a kompresja nie wycieła

lepiej sprawdzać na sztucznie wygenerowanych względnie organach kościelnych :)

Nie będzie to może dokładne mierzenie ...

Moge sie mylic, ake byl tu watek gdzie probowano mierzyc za pomoca jakiejs apki na androida. Gdyby to mialo mozkiwosc kalibracji mikrofonu to bylby jakis sens, a tak to roznice pomiedzy roznymi urzedzeniami bywaly dwucyfrowe w db.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)

Może jednak ten bas w basie sprawdzać na materiale MUZYCZNYM, jak było na początku,

choć akurat przykład typu Boba Marley'a - on jest nagrany szczerze mówiąc - "tak sobie".

Z bliższych nam czasów i zarejestrowanych przez prawdziwych profesjonalistów może coś

z instrumentów akustycznych i mile łaskoczących nie tylko przeponę, ale również - i to przy niedużej

głośności mebel, na którym siedzimy.

Diana Krall "Love scenes" taki kawałek - Peel Me a Grape.

Zarówno melodyka kontrabasu, atak i inne wszelkie cechy przyzwoitego nagrania...

może bez piwnicznych efektów, ale im niżej gra, tym lepiej ;-)

Tyle, że u mnie na 8", ale dobry 6,5" też powinien dać radę.

Takich przykładów można mnożyć ale co tam...

Toto 35th Anniversary Tour...stopa potężna jak taras...bo "ktoś" ją odpowiednio nagrał, wstawił, nie ważne...kopie :-)

Niech sobie będzie nawet automat ;-)

Moge sie mylic, ake byl tu watek gdzie probowano mierzyc za pomoca jakiejs apki na androida. Gdyby to mialo mozkiwosc kalibracji mikrofonu to bylby jakis sens, a tak to roznice pomiedzy roznymi urzedzeniami bywaly dwucyfrowe w db.

Wiadomo że to tylko orientacyjny pomiar ale i tak może powiedzieć więcej niż na, której godzinie jest gałka wzmacniacza.

Jak z dokladnoscia do 10db to wiecej chyba powie na ktorej godzinie galka :-)

No akurat nie bardzo. Bo akurat ZG może mieć bardzo różną skuteczność, pomieszczenie nie mają standardowego wyposażenia, wielkości itd.

To na której godzinie ktoś słucha nie mówi kompletnie nic o natężeniu dźwięku jaki do niego dociera.

Sylwek...ale u mnie gra wielobarwnie , nie jednostajne tłuczenie czy buczenie...czysto i wyraźnie z wypełnieniem tym niskim basem, od którego boli głowa...

Mam test od AkkuPro i niskie tony u mnie na tym teście na godz. 0800 słychać od około 35 Hz, wzmacniacz mam od 0730...nie wiem tylkk z jakim spadkiem...

Teraz na nausznikach HD600 to sprawdziłem, i mogę powiedzieć, że jest jakaś barwa i soczystość tych basów. Masz zapewne lepsze kolumny, bo moje 2X6,5 odtwarzały dość nisko ten bas, ale bez wyrazu.

Dla pewności. Chodziło mi o to co wrzucił >szymon1977. Wg. mnie, tego czegoś kolumny bez porządnego basowca, lub suba nie zagrają nisko i dźwięcznie.

Dla pewności. Chodziło mi o to co wrzucił >szymon1977. Wg. mnie, tego czegoś kolumny bez porządnego basowca, lub suba nie zagrają nisko i dźwięcznie.

na 4x 8'' w 15m2 jest fajnie, ale nie wyobrazam sobie tego na 6,5''

Gość

(Konto usunięte)

na 4x 8'' w 15m2 jest fajnie, ale nie wyobrazam sobie tego na 6,5''

To musi już brzmiec jak u karka w BMW...

Kwintesencja audiofilizmu w innej postaci. Jednym słowem kupa huku.

"Karkowy" audiofilizm ;-)

ale u mnie gra wielobarwnie , nie jednostajne tłuczenie czy buczenie...czysto i wyraźnie z wypełnieniem tym niskim basem, od którego boli głowa...

Mam test od AkkuPro i niskie tony u mnie na tym teście na godz. 0800 słychać od około 35 Hz, wzmacniacz mam od 0730...nie wiem tylkk z jakim spadkiem...

jeżeli bas wielobarwny to powyżej 60hz.... Ten poniżej to bardziej drganie i slamming chest...

tam jest szaro i nudno, a sluchahajac kontentu tylko poniżej 60 Hz spowoduje ze faktycznie mozna zwymiotować....

Co jak co, ale wrzucac na YT rozwalone wyro i byle jak ustawione kolumny to trzeba nie miec chyba w sobie ani kszty samokrytyki. Nie dziwi że Krell poległ z ES. Przecież tu nie ma warunków do porównania czegokolwiek. No i ten repertuar. Zawsze jak czytalem wpisy Bumplaumpa rzeczywiscie myślałem że ma trochę racji w swoich sądach, ale zmieniam zdanie.

Tu jeszcze lepsze nuty :)

?👈

Po czym wnioskujesz ze kolumny sa ustawione byle jak? Czy skomentowales tylko po to by komentowac, jak sie nie ma do czego przyczepic to sie przyczepil do lozka i muzyki...

Co jak co ale byle jak ustawione kolumny to mnie rozbawily na maksa, pewnie lepiej miec wcisniete w sam naroznik albo miedzy meble niz poprawnie rozstawione

Bumpalump zapytałem bez złośliwości czy to Twój filmik. Widziałem je wcześniej i jakoś skojarzyłem z Tobą. Pewnie jesteś specem od elektroniki i wiesz jak naprawiać. Jednak ustawienie kolumn nie wydaje się optymalne. Chyba, że to złudzenie z filmiku. Wyglądają właśnie jak wciśnięte w narożnik. Na moje oko licząc od tyły obudowy z boku jest 20-30cm, a z tyły 30-40cm. Pytanie gdzie siedzisz podczas odsłuchu?

Co jak co, ale wrzucac na YT rozwalone wyro i byle jak ustawione kolumny to trzeba nie miec chyba w sobie ani kszty samokrytyki.

Miło czytało mi się ten wątek ,aż do tego momentu. Ten wpis jest zwyczajnie chamski. Czy zawsze musie zjawić się jakiś burak ...

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Miło czytało mi się ten wątek ,aż do tego momentu. Ten wpis jest zwyczajnie chamski. Czy zawsze musie zjawić się jakiś burak ...

matooly też muszom być.

Nie odebralem tego jako zlosliwosci, wrzucę czasami cos na YT dla zabawy w kazdym razie nie sa to ani recenzje sprzetu ani prezentacja jak gra

Twardy jesteś.

Też mam 15m i podobny tramwaj, ale nie wsadzil bym do siebie 2x20cm. Wczoraj odebrałem kolumny z upgrade, tylko 18cm,a bas nizszy jak z wcześniejszych 2x17cm.

?👈

Myślę że przy tym ustawieniu bas gdzieś znika dlatego pchasz takie kloce. U siebie jak postawilem wcześniejsze kolumny na krótkiej ścianie bas znikl całkowicie, było go jak na lekarstwo. Mimo tego że radziły sobie świetnie na wiekszym metrażu. Taki pokój wagon chyba tragicznie gra w poprzek.

?👈

Bas nie znika, jego ilosc zalezy od odleglosci od kolumn, im dalej tym więcej basu. Kiedys juz pisalem dlaczego duze kolumny.

Lubie szybki bas dlatego tylko i wylacznie obudowa zamknieta, a chcac przy tym miec sensowne rozciagniecie w dol trzeba miec spore glosniki.

To akurat ma zwiazek z dlugoscia fali dla danej czestotliwosci i tlumieniem przed kolumnami.

Miales cos na krotkich scianach?

Przecież pisze że stawialem na krótkiej ścianie i byla masakra. Nie wiem jal obecne kolumny, ale stawialem wcześniejsze.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.