Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofery i wszystko na ich temat

Rekomendowane odpowiedzi

@Martin Rejek w sumie to nigdzie nie napisałem, że będę zmieniać suby na pewno. Chciałem sobie zrobić w domu test porównawczy. Z tych subów wybrać naj i potem porównać z jeszcze wyższym modelem. I mieć obraz czy faktycznie są tak odczuwalne różnicę w dźwięku jak w cenie.
Co to znaczy, że mam system dźwięku niższej klasy? Czy dopiero suba svs można kupić do Celanów? Dobrze zrozumiałem?
Akurat robiłem odsłuch tych kolumn i nie słyszałem różnic dźwięku wartych 2tyś. Ale wizualnie bardziej mi się Celany podobały.

na takie eskapady to nie byle "piwnica", 30mkw trzeba mieć. Dzisiaj się buduje domy 130-150mkw więc dosyć sporo zabierasz.

I to bardzo często właśnie bez piwnicy.
2 godziny temu, fetek napisał:

na takie eskapady to nie byle "piwnica", 30mkw trzeba mieć. Dzisiaj się buduje domy 130-150mkw więc dosyć sporo zabierasz.

100 metrów wystarczy spokojnie do 2 - 3 osobowej rodzinki, plus 30 metrów na salkę, i gotowe ?

Sam przez chwilę myślałem o takim rozwiązaniu, ale zdecydowany jestem na kino domowe w salonie.

Salon minimum 35 metrów będzie, pewnie trochę więcej, powinno wystarczyć na fajne, i przede wszystkim prawidłowe rozmieszczenie wszystkich głośników.

Edytowane przez Adi777
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, STELVIO napisał:

@Martin Rejek w sumie to nigdzie nie napisałem, że będę zmieniać suby na pewno. Chciałem sobie zrobić w domu test porównawczy. Z tych subów wybrać naj i potem porównać z jeszcze wyższym modelem. I mieć obraz czy faktycznie są tak odczuwalne różnicę w dźwięku jak w cenie.emoji846.png
Co to znaczy, że mam system dźwięku niższej klasy? Czy dopiero suba svs można kupić do Celanów? Dobrze zrozumiałem?emoji57.png
Akurat robiłem odsłuch tych kolumn i nie słyszałem różnic dźwięku wartych 2tyś. Ale wizualnie bardziej mi się Celany podobały.

Stelvio nie miałem nic złego namyśli, chodziło mi o to ze tak można czepiać się o wszystko każdego w nieskończoność wywoływójąc gówno burze... akurat padło na Ciebie w tym przypadku... sorry...

3 godziny temu, fetek napisał:

No tak tylko ze buduje się je wzwyż a o piwnicach to się zapomina... ale tu masz racje 

Panie Martin,  ktoś kiedyś napisał chcąc ci dokuczyć że masz 80iq,  przesadził i to sporo ...

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Xpedite999 napisał:

Panie Martin,  ktoś kiedyś napisał chcąc ci dokuczyć że masz 80iq,  przesadził i to sporo ...

Dla Ciebie mogę mieć nawet 5iq i wiesz co ? Nic bo se z tego nic nie robię...

1 minutę temu, Martin Rejek napisał:

mogę mieć nawet 5iq 

Optymista...

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Xpedite999 napisał:

Optymista...

Optymiści postrzegają ludzi i zdarzenia jako dobre. Mają pozytywny stosunek do życia, wierząc w to, iż rzeczy z czasem ułożą się pomyślnie... 

Coś jeszcze chcesz napisać w moim kierunku???

Ps teraz przez Ciebie zejdziemy na inny temat niszcząc ten o subach... zreszta jak zawsze gdy ty się pojawiasz... widać stary dobry kompan @Sf_svs...?

Zwróciłem tylko uwagę na twój sposób pisania i ogólnie cel niektórych wypowiedzi a raczej jego brak . Masz taki myślowy chaos jak w twoich planach , piszesz do Stelvia że to czy tamto a potem twierdzisz że to inni mogą tak pisać,  co Ty robisz i po co ? Nie wiesz co to są porównania,  przenosnie , sarkazm , i nie potrafisz zbudować prostego zrozumialego zdania . Trzeba się domyślać o co chodzi w twoich wpisach i ogólnie ich czytanie mnie męczy,  nie wiem jak innych . @WARMSTONE fajnie się czyta , może wpadnie i ci to wyjaśni bardziej obrazowo bo ja już nie mam pomysłu na to .

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Xpedite999 napisał:

Zwróciłem tylko uwagę na twój sposób pisania i ogólnie cel niektórych wypowiedzi a raczej jego brak . Masz taki myślowy chaos jak w twoich planach , piszesz do Stelvia że to czy tamto a potem twierdzisz że to inni mogą tak pisać,  co Ty robisz i po co ? Nie wiesz co to są porównania,  przenosnie , sarkazm , i nie potrafisz zbudować prostego zrozumialego zdania . Trzeba się domyślać o co chodzi w twoich wpisach i ogólnie ich czytanie mnie męczy,  nie wiem jak innych . @WARMSTONE fajnie się czyta , może wpadnie i ci to wyjaśni bardziej obrazowo bo ja już nie mam pomysłu na to .

Bo ja pisze prostymi zdaniami i na szybcika i tak jak mi to się w głowie ułoży, nie zwracam uwagi na stylistykę ani na gramatykę... ot cała filozofia 

tylko czemu ty masz z tym problem? Jakoś inni na to uwagi nie zwracają? Co jesteś nauczycielem?  , czy jakimś profesorem... co? ze tak cię to boli ...

Nie chodzi o gramatykę tylko o to co piszesz , jak to się czyta to naprawdę nie chciałbym wiedzieć co masz w głowie , bez sensu połowa i jakieś to .... czasem się uśmiecham a czasem wzdycham jak to czytam . Innym jakoś to lepiej idzie , mogą się określić.  Ty możesz to zmienić jeżeli będziesz pisał krócej np. kupilem se film,  będę szukał suba itp bez tych wywodów bo już wtedy odpływasz...

10 godzin temu, Adi777 napisał:

Salon minimum 35 metrów będzie, pewnie trochę więcej, powinno wystarczyć na fajne, i przede wszystkim prawidłowe rozmieszczenie wszystkich głośników.

mam salon 48mkw ale kina totalnie tam nie widzę, choć faktycznie pierwotnie tak miało być... wygrało okno ;]

8 godzin temu, Martin Rejek napisał:

No tak tylko ze buduje się je wzwyż a o piwnicach to się zapomina... ale tu masz racje 

bo mało kto buduje piwnice

Bo roboty budowlane poniżej poziomu gruntu są znacznie droższe niż powyżej poziomu gruntu. Kiedyś piwnice były potrzebne do przechowywania żywności, teraz są wielkie lodówki i zamrażarki.

Nie ma sensu pchać się w piwnicę.

Jak kiedyś będę stawiał dom (jak wrócę do Polski), to na pewno bez piwnicy.

W UK domy się kupuje gotowe, nowe lub używane, nie znam nikogo, kto by sam budował.

Może gdzieś na wsiach, w miastach, firmy kupują działki i stawiają całe osiedla domów.

23 minuty temu, RAF77 napisał:

Bo roboty budowlane poniżej poziomu gruntu są znacznie droższe niż powyżej poziomu gruntu. Kiedyś piwnice były potrzebne do przechowywania żywności, teraz są wielkie lodówki i zamrażarki.

Nie ma sensu pchać się w piwnicę.

Jak kiedyś będę stawiał dom (jak wrócę do Polski), to na pewno bez piwnicy.

W UK domy się kupuje gotowe, nowe lub używane, nie znam nikogo, kto by sam budował.

Może gdzieś na wsiach, w miastach, firmy kupują działki i stawiają całe osiedla domów.

No faktycznie drozsze....

Chcac nie chca i tak czy siak musisz kopac w ziemi na 1.2m bo tyle wynosi poziom przemarzania. Wykopac metr wiecej i wylac strop i mamy dwa razy wiekszy dom.... bez sensu jak nic. 

Ja na szczescie mam piewnice.

W kazdym miescie domy kupujesz nowe lub uzywane. Nikt nie sprzeda ci dzialki bo jest to nie oplacalne i duzo przy tym zachodu aby wydzielic dzialke. Jak robi to developer hurtowo to jest inaczej. 

No faktycznie drozsze.... Chcac nie chca i tak czy siak musisz kopac w ziemi na 1.2m bo tyle wynosi poziom przemarzania. Wykopac metr wiecej i wylac strop i mamy dwa razy wiekszy dom.... bez sensu jak nic.   

Ja na szczescie mam piewnice.

W kazdym miescie domy kupujesz nowe lub uzywane. Nikt nie sprzeda ci dzialki bo jest to nie oplacalne i duzo przy tym zachodu aby wydzielic dzialke. Jak robi to developer hurtowo to jest inaczej. 

Wykopać, wylać strop, zabezpieczyć przed przesiąkaniem wody, to wszystko kosztuje. Oczywiście każdy buduje, jak woli.

Ja teraz czysto teoretycznie piszę,.bo jeszcze nie budowałem.

Ale prawdopodobnie, wolę zrobić większy metraż, niż grzebać się w ziemi.

Mam działkę 30 arów pod budowę, to mogę zaszaleć na powierzchni .

Chyba nawet piętra nie będę robił, tylko taki styl australijski, wszystko w parterze.

Pamiętam jak wujek z Australii zdjęcia domu przysyłał, bardzo mi się podobał ten dom.

dodatkowy dach i izolacja ścian wyjdzie drożej niż piwnica, która nie musi być pod całym domem.

Ja mam nadbudowę nad warsztatem, inaczej bym robił.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Wykopać, wylać strop, zabezpieczyć przed przesiąkaniem wody, to wszystko kosztuje. Oczywiście każdy buduje, jak woli.

Ja teraz czysto teoretycznie piszę,.bo jeszcze nie budowałem.

Ale prawdopodobnie, wolę zrobić większy metraż, niż grzebać się w ziemi.

Mam działkę 30 arów pod budowę, to mogę zaszaleć na powierzchni emoji1.png.

Chyba nawet piętra nie będę robił, tylko taki styl australijski, wszystko w parterze.

Pamiętam jak wujek z Australii zdjęcia domu przysyłał, bardzo mi się podobał ten dom.

Ja mam projekt parterowke z poddaszem (scianki kolankowe 80cm).

Ale budowalem sie w skarpie, wiec doslownie grzechem byloby nie stawiac piwnicy. Fajnie bo z 2 stron (od ulicy) wogole nie widac ze mam piwnice. Niski dom. 

Parterowy dom jest nieekonomoczny. Wiecej do opalania, mniej wykozystana powierzchnia a pustakow tle samo, dachu duzo wiecej itp.  Ja dzisiaj budowalbym kwadraciaka.  3 kondygnacje (piwnica, parter, i prawie pelne pietro).

Najtaniej do wybudowania, ogrzewania, duze metraze.  A wyglad? Kij z wygladem domu, ma sie dobze mieszkac. 

Edytowane przez Lolo2

Ja jednak zwracam uwagę na wygląd.
Ma być tak, żeby się podobało, a przy okazji w miarę możliwości ekonomiczny, ale nie za wszelką cenę.
Przy parterowym budynku dochodzi duża powierzchnia dachu, to prawda.

Jeśli budowałeś, przy skarpie, to faktycznie, warto było wykorzystać to w projekcie.

Pany chciałem zauważyć że osobę która tu wchodzi średnio obchodzą wasze plany budowlane czy chęć posiadania piwnicy a raczej " subwoofery i wszystko na ich temat " , na bocznicę z takimi tematami.  Moderatora @stench proszę o posprzatanie ostatnich wpisów. 

Gość

(Konto usunięte)

A wiec tak dostałem odpowiedź w sprawie Rhytmika E15 jest możliwość wysyłki ale po podliczeniu kosztów wychodzi w tej samej cenie  co SVS SB4000 z Polski... różnica 200-300zł wiec żadna... czytałem wczoraj trochę na temat 4000-16ultra i Niemcy ocenili w swojej punktacji odpowiednio 90 i 92 punkty wyżej od 4000 był Elac 2090 oraz B&W DB2... (które kosztują ponad 3 tys €) które maja możliwość korekty akustyki za pomocą mikrofonu... 

Ciężko znaleść idealny sub... Znalazłem jeszcze suba od firmy Martin Logan... jest jeszcze Monitor Audio 

kurczę ciężko się zdecydować im więcej subów znajduje w danym budżecie...tym coraz więcej rodzi się pytań w głowie... główne który...

Edytowane przez Gość

Proszę wróć z tematem jak już kupisz bo nie da się czytać. Zrób choć raz sobie na przekór i nie pisz tyle głupot i pokaż że słowa dotrzymujesz . Wiesz tyle co inni na te tematy i bredzisz bez końca.  Jak zwykle skończysz na pisaniu i po co te opinie i przechwałki. 

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Xpedite999 napisał:

Proszę wróć z tematem jak już kupisz bo nie da się czytać. Zrób choć raz sobie na przekór i nie pisz tyle głupot i pokaż że słowa dotrzymujesz . Wiesz tyle co inni na te tematy i bredzisz bez końca.  Jak zwykle skończysz na pisaniu i po co te opinie i przechwałki. 

Wiesz co??? Ja podchodzę do tematu poważnie i mam wyj...ne na twoje nic nie wnoszące do tematu pisanie... nie chcesz to się nie udzielaj jak Ci to przeszkadza...!!!!!! Bo ewidentnie widać ze Cię to boli...!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi