Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner który zagra na poziomie dobrego wzmacniacza stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam dosyć specyficzny system który łączy stereo i Surround. Mój wzmacniacz (przynajmniej w tej chwili) to lampowy Puresound 2a3, 17wat na kanał, więcej mi nie trzeba bo moje kolumny mają 100db/1w.

Wzmacniacz ma trzy wejścia liniowe więc na jednym mam procesor Arcam av888 do surroundu a na drugim do stereo daca Lampizatora.

Do niedawna grałem na 7 kanałowym Arcamie p7 ale ostatnio się go pozbyłem na rzecz monoblokow K+H.

Generalnie w stereo Lampizator nie zostawia na Arcamie suchej nitki, co innego w kinie. Oglądanie filmów w stereo kontra 5.2 na Arcamie to bezsens. Stereo nie ma żadnych szans.

Pytanie do czego kupujemy sprzęt, jeżeli ma być 50/50 to moim zdaniem nie obędzie się bez dodatkowego wzmacniacza stereo.

Edytowane przez nookie736

Lampowa kombinacja jest jak najbardziej ok,tylko większość wzmacniaczy trochę brumi,no i wymiana lamp co jakiś czas to mnie trochę zniechęciło,ale wzmacniacze które miałem. Yaqin mc 100b ,oraz Ming-da ten był z pilotem,oraz MUSIC Angel bez pilota,a także Amplifon.To było fajne stereo.,szkoda że te wzmacniacze były mało funkcjonalne,i nie miały main-in.Wiadomo cena to były tanie piece od2 do 5 tyś.

Ten temat się nigdy nie skończy. Każdy może tu mieć swoje zdanie i bardzo łatwo się z niego wybronić. Tyle

No i dobrze ale może pojawią się tu jakieś ciekawe wzmacniacze nie tylko. Denony, i Marantz które niby dobre na całe zło.

Wiem że wam jako sprzedawcą to na rękę sprzedawać to co akurat macie.

Całe audio nie kręci się tylko wokół Yamah,Denonów, Marantz, Pioneer,CA,Arcam,Anthem,i tym podobnym sprzętów.Wiecie jak dobre wzmacniacze robią Czesi,Ukraincy, pewnie nie.

Edytowane przez dariusz964

Dzisiaj amplituner KD z opcjami sieciowymi.. to taki kombajn AV

..gdzie jakość dźwięku nie jest priorytetem.. liczą się funkcje.. jak najwięcej funkcji..

Takie czasy..

Wiecie jak dobre wzmacniacze robią Czesi,Ukraincy, pewnie nie.

Polacy chyba też nie gęsi.. i swoje audio mają..:)

Edytowane przez GuruForA

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Mnie osobiście nie interesują funkcje.

Potrzebuję analogowego przedwzmacniacza 5.1 i do tego 5 końcówek monofonicznych.

Dekodery będą z bluraya.

Chce, aby poziom dźwięku był nie gorszy od CA CXA80, a zbliżył się do Sugden A21 <wiem marzenie ;) >

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Inna sprawa że AVR300 jest znany z jakości w stereo.

Przyznam Koledze rację. Kupiłem AVR-300 do sypialni, gra to z Cd-72T i Ruark Prelude. Głębokiego basu może nie ma, chociaż jest zaznaczony, i tu raczej ograniczeniem są kolumny, ale przestrzeń, głębia, wokal, źródła pozorne na bardzo przyzwoitym poziomie.

Tak z ciekawości zajrzałem.

I jak zwykle...

O wyższości wzmacniaczy (bo są dwa tak jak w 5.1 jest np. pięć a 7.1 siedem) stereo mówią zwykle ci którzy kupili jakieś budżetowe klocki do 1000zł. Z reguły teraz w tym sorcie to jakieś końcówki impulsowe...

W takim sprzęcie to kosztuje blacha obudowy a nie środek...

Zawsze jestem sobie w stanie wyobrazić, ba posłuchać amplituner równorzędny wzmacniaczowi stereo.

A w wyższych klasach?

A czemu nie?

Przecież to tylko 5(6) zamiast 2...

Procesor?

W KD niezbędne.

A do SACD, BD audio można przecież koszernie.

Nie rozumiem tych dywagacji.

Słuchasz stereo to słuchaj.

Chcesz słuchać SACD 5.1 musisz zainwestować proporcjonalnie więcej. Jak jesteś ograniczony budżetem do 1000zł to nie słuchaj tych zakompleksionych posiadaczy stereo po 800zł. To to samo badziewie...

No niestety 90% tematów to "kino do 2000"...potem są zakupy w MM i rozczarowanie że nie gra i że 30 letnie stereo kolegi lepiej brzmi.

Dobrze zgrany system 5.1 lub 7.1 to wiele większe wyzwanie niż 2.0 i dupny amplituner z pseudo audiofilskimi kolumnami na 6.5" basach nie załatwią sprawy. Procesor (porządny a nie jakiś Marantz), to podstawa systemu, 7 kanałowy wzmacniacz lub monobloki, do kompletu kolumny z odpowiednią skutecznością i dynamiką a nie jakieś muły bagienne z 84db/1 które są istnym morderstwem dla wzmacniacza. No i nie zapominajmy o akustyce i adaptacji pomieszczenia pod kątem jakości obrazu.

Chcesz słuchać SACD 5.1 musisz zainwestować proporcjonalnie więcej.

No, ale ja tak właśnie chce.

Daj jakiś dobry przykład takiego zestawu.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

No pocisnales mi i zabolało. Bo staram się być rzeczowy.

Ale podaj mi te ukraińskie wzmacniacze to będę je polecał dalej.

Znowu jakieś zgrzyt.

Ja tego nie rozumiem, co za problem wypożyczyć wzmacniacz i samemu się przekonać co lepiej zagra czy amplituner czy wzmacniacz.

Każdy no prawie każdy mówi jeśli typowe stereo to tylko wzmacniacz jeśli kino to tylko amplituner a jeśli 50/50 to tańszy amlituner+wzmacniacz/końcówka mocy i problem z głowy.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Dobrze zgrany system 5.1 lub 7.1 to wiele większe wyzwanie niż 2.0 i dupny amplituner z pseudo audiofilskimi kolumnami na 6.5" basach nie załatwią sprawy. Procesor (porządny a nie jakiś Marantz), to podstawa systemu, 7 kanałowy wzmacniacz lub monobloki, do kompletu kolumny z odpowiednią skutecznością i dynamiką a nie jakieś muły bagienne z 84db/1 które są istnym morderstwem dla wzmacniacza. No i nie zapominajmy o akustyce i adaptacji pomieszczenia pod kątem jakości obrazu.

Widze ze niektorym to sie nawet w dupach poprzewracalo.

Skoro dla ciebie kino ponizej 50tysiecy to nie kino to chodz do kina a nie wypowiadaj sie w tych tematach. Bo 95% ludziom wystarcza ten "jakis Marantz / Denon czy Onkyo)

Mateusz80 tak mam procesor który wydaje mi się być porządny, to używany arcam av888 który wyniósł mnie mniej niż nowy Marantz Av7702. Pomiędzy tymi procesorami są lata świetlne na korzyść arcama. I owszem, mam do niego monobloki, zarówno 6 x tranzystorów jak i 3 lampowe które czasem zapinam na fronty ale rzadko.

A ty Lolo2 coś taki spięty? Na odpisk ci nadepnelem tymi Marantzami/Denonami? Może mi z łaski swojej powiesz gdzie to niby napisałem że trzeba 50k na system wydać? Bo nie przypominam sobie żebym gdziekolwiek coś takiego napisał więc wstrzymaj się od takich insynuacji i czytaj ze zrozumieniem.. W podobnej cenie co wyżej wspomniany badziew, można kupić urządzenia second hand które grają o 3 klasy lepiej. A że 95% ludzi tak słucha? To co, po plecach ich klepać trzeba czy jak? To nie forum wzajemnej adoracji tylko platforma do wymiany informacji i czerpania korzyści między innymi z mniej lub więcej konstruktywnej krytyki urządzeń które się posiadało. W ten sposób można uchronić innych userow przed bezsensowny wydaniem kasy. Boli cię to? Zmień forum

A ty Lolo2 coś taki spięty? Na odpisk ci nadepnelem tymi Marantzami/Denonami? Może mi z łaski swojej powiesz gdzie to niby napisałem że trzeba 50k na system wydać? Bo nie przypominam sobie żebym gdziekolwiek coś takiego napisał więc wstrzymaj się od takich insynuacji i czytaj ze zrozumieniem.. W podobnej cenie co wyżej wspomniany badziew, można kupić urządzenia second hand które grają o 3 klasy lepiej. A że 95% ludzi tak słucha? To co, po plecach ich klepać trzeba czy jak? To nie forum wzajemnej adoracji tylko platforma do wymiany informacji i czerpania korzyści między innymi z mniej lub więcej konstruktywnej krytyki urządzeń które się posiadało. W ten sposób można uchronić innych userow przed bezsensowny wydaniem kasy. Boli cię to? Zmień forum

Po prostu jestem wrozka.

Koszt kina 5.1 7.1 zbudowanego na jak to ujales. "Jakis dupny Marantz, odrazu mozna do tego dolozyc Jakis Denon, i Jakis Onkyo, pioneer itp" czyli amplitunery dla Mass konsumentow to koszt przyjmijmy 20 000zl.

Amplituner 5000 - 7000zl i zestaw glosnikow nascie tysiecy.

Dla ciebie to oczywiscie nie kino, wiec przyjalem ze trzeba conajmniej arcama za 20 - 30 tysiecy kupic plus monobloki (wzmacniacze) + glosniki. Nie zmiescisz siesię w 50000zl.

To ty napisales ze sprzet wiekszosc jest dupny.

Zobrazuje ci to inaczej:

Masz moze Mercedesa i traktujesz wszystkich co maja superb, fordy, hondy, toyoty jak wlascicieli dupnych samochodow.

Mam Marantz 7010 i faktem jest ze na dzien dzisiejszy mam "klapki na oczach" bo zadnego arcama za xx tysiecy na oczy nie widzialem ale szczerze chcialbym sie przekonac Kogo kino ucieszy wieksza rzesze ludzi. Moj atmos z dts:x 7.1.4 za 20 000zl czy twoja "rupieciarnia hehhe za nawet nie bede zgadywal ile" w 5.1 / 7.1.

Edytowane przez Lolo2

Oczywiście że się zmiescisz w 20k. Procesor Arcama z drugiej ręki kupisz już od 5k czyli tyle co nowy Marantz że średniej półki. Nie wspomnę o procesorach np. Emotiva które chodzą poniżej 2k i do kina są swietne. Końcówki mocy kosztowały mnie 1000 euro. Mówię o monoblokach studyjnych Klein Hummel. Wcześniej miałem 7 Kanalowego Arcama p7 który wyniósł mnie mniej więcej tyle samo co procesor czyli 5k. Mówimy o dzielonym zestawie ktory nowy kosztował 50k za 10pln.Jak nie chcesz brnac w dzielone zestawy to można kupić avr600 dla przykładu. Albo ca751. Albo wysokie Rotele czy Nady.

Nie zrozum mnie źle, swego czasu miałem amplituner Marantza, starego sr6300 który w miarę grał.

Potem obcowalem z procesorami 7005 i 7701 i to już był dramat. Nic im nie pomogło, żadne nowoczesne technologie, ten sprzęt to po prostu średnia klasa i dopóki nie posłuchasz czegoś lepszego, dopóty z braku porównania nie wiesz co tracisz.

Myślisz że twój atmos gra lepiej niż moje 5.2? Szczerze wątpię.. Wpadnij i zweryfikuje swoje poglądy.

To trochę bardziej skomplikowane. Stereo potrafi ci rozciągnąć w głąb i w górę (dobre stereo)czyli tam gdzie się rozgrywa akcja. 5.1 rozciąga ci na pokój gdzie nic się nie dzieje. Powiem szczerze że to irytujące gdy przed nosem ci coś przelatuje a niczego tam nie widzisz. To co dzieje się na ekranie jest całkowicie niespójne z tym co wydobywa się z głośników zwłaszcza na telewizorze. Po drugie głośnik centralny który ściąga wszystkie dialogi do jednego punktu. O ile przy telewizorze jeszcze ujdzie to przy projektorze to już całkowite nieporozumienie.

Ale największy problem to jakość tego co wydobywa się z głośników. Powiem szczerzę że wolę zrezygnować z efektów tylnych na rzecz jakości reszty.

Dla Ciebie skomplikowane a dla mnie proste, słuchałem w stereo filmów i nudziłem się, nie było tzw. kopa z suba i doznań powodujących otwarcie buzi. Kino akcji to dźwięk wielokanałowy i żadne "protezy" tego nie zmienią.

A do tego przy dobrze dobranym sprzęcie masz dzwięk tzw. binuarny ,otacza ciebie ze wszystkich stron :-)

Zwykłe stereo tego nie ma .

A do tego przy dobrze dobranym sprzęcie masz dzwięk tzw. binuarny ,otacza ciebie ze wszystkich stron :-)

...chyba , że złapiesz bucha i jak THC zacznie działać to i mono będzie przestrzenne....i idealne do KD... :)

... wszystko zależy od "przyjętych" "środków"...sprzęt to drugorzędna sprawa....;)))))))

... po co sprzęt za dziesiątki tysięcy... wystarczy "bluncik"....koszt pare złoty... hehe

Edytowane przez Yodas

Dla Ciebie skomplikowane a dla mnie proste, słuchałem w stereo filmów i nudziłem się, nie było tzw. kopa z suba i doznań powodujących otwarcie buzi. Kino akcji to dźwięk wielokanałowy i żadne "protezy" tego nie zmienią.

Gdzie tu jest ten guzik PIWKO :)

Co? To nie jestem tu sam ?:) Gdzie byliście jak tylko ja broniłem kina dla kinomaniaka.

Nie tylko Ty.

Takich bezsensownych wątków ci tu dostatek.

No, ale ja tak właśnie chce.

Daj jakiś dobry przykład takiego zestawu.

Bez głośników.

1. Amplituner z marketu do 1000zł

2. Amplituner średniej klasy za ponad 3000 zł

3. Procesor + wzmacniacze zintegrowane (5, 7). Z drugiej ręki sądzę do 10 tys wyjdzie dobry zestaw.

4. j. w. z najwyższej półki to już dziesiątki-setki tys zł.

Wybieraj.

Nawet na tym Forum w jakimś wątku Kolega z jakiegoś Acram`a (procesor+7 końcówek) chce zrobić 5.1 z BiAping`iem na fronty. Stąd blisko do półaktywnych frontów a to już zdecydowany przeskok. Przy okazji te fronty dla stereo to niezły wypas byłby...

Do wyboru do koloru...

Żadnych kompleksów wielo-kanału do dwu-kanału (stereo).

Yodas.

To ja nie chcę wiedzieć co dzieje się po "blanciku" jak słucha się atmosa

Edytowane przez RAF77
  • Pokaż nowe odpowiedzi