Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, jarekb napisał:

ja dziś wolałem szum lasu

Jak można lubić szum ;-)))?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

ja dziś wolałem szum lasu zamiast klasy D , AB teraz będzie się robił obiadek 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Marzenie!!!!

Juz zapomnialem, kiedy ostatni raz takie jadlem

Rzadko jestem o cos zazdrosny, tym razem sie do tego przyznaje

Ukryta Zawartość

5 minut temu, xajas napisał:

Marzenie!!!!

U was nie wolno, czy jakieś ograniczenia, czy coś? Mi się obiło o uszy... 

nagrywamy.com

20 godzin temu, robsonic napisał:

Oj jest cos w tym.. Wyobraz sobie labirynt i szukanie wyjscia.. My faceci staramy sie zapamietac cala droge, bo skupiamy sie na tym jednym zadaniu, natomiast kobiety zapamietuja jakies pojedyncze szczegoly nie pamietajac calej drogi.. Obie plcie kiedys znajda wyjscie ale robia to inaczej.

PS. Dlatego klase AB przyrownuje do mezczyzn, a klase D raczej do kobiet ?

PS2. Jakis moderator chyba to usunie kiedys? ?

Ojenyy...klękam czołobitnie nad Twoją celnością.

Baby zamiast mapy w głowie mają "pół języka za przewodnika". Zbiorowo działają. Same szczegóły często je gubią. Skróty decyzyjne to nie jest babska domena.

Wróćcie do potyczek wzmacniaczowych.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Marzenie!!!!

Tak, jest ograniczenie do 1kG.
Ale to nie problem. Mozna wiele roznych ciekawych grzybow kupic, ale co mnie sie marzy to swieze maslaki (to jest prawdziwa delikatesa), ktorych niestety nie ma w handlu
6 godzin temu, xetras napisał:

Ojenyy...klękam czołobitnie nad Twoją celnością.

Az sie boje pomyslec jakie joby/ciegi by sie nam tutaj dostalo jakby jakas Pani z ulubionym wzmacniaczem chciala tutaj dorzucic swoje piec groszy ?

Edytowane przez robsonic
2 minuty temu, robsonic napisał:

Az sie boje pomyslec jakie joby by sie nam tutaj dostalo jakby jakas Pani z ulubionym wzmacniaczem chciala tutaj dorzucic swoje piec groszy ?

mało kobiet wyda kasę na wzmacniacz wolą wydać kasę na przedmioty potrzebne do życia , albo takie robiące wrażenie a to lepiej robi mini wieża z tysiącem światełek niż ponura bryła

są tu jakieś kobiety ?? 

12 minut temu, robsonic napisał:

Az sie boje pomyslec jakie joby/ciegi by sie nam tutaj dostalo jakby jakas Pani z ulubionym wzmacniaczem chciala tutaj dorzucic swoje piec groszy ?

Cii.. rucia jest modem w zakładce PCAudio.

9 godzin temu, jarekb napisał:

ja dziś wolałem szum lasu zamiast klasy D , AB teraz będzie się robił obiadek ?

Ukryta Zawartość

Ja dzis tez sluchalem szumu (glowy raczej) po wczorajszych degustacjach w plenerze lesnym... Basen, sauna, basen, piwo, basen, sauna, basen, piwo ? - o tutaj o...

zalesie.jpg

8 minut temu, jarekb napisał:

mało kobiet wyda kasę na wzmacniacz wolą wydać kasę na przedmioty potrzebne do życia , albo takie robiące wrażenie a to lepiej robi mini wieża z tysiącem światełek niż ponura bryła

Nie znasz mojej... Ta poprostu wydaje...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, jarekb napisał:

Dla mnie urodzonego w Mikołajkach , troszkę nie pasuje to ''Mazury'' przy Zalesie 

Polska sie rozwija.. Mieszkalem pol zycia za granica i mam pewne "przyzwyczajenia" z bogatszego kraju. Musze przyznac, ze Polska w ostatnich kilkunastu latach dogania zachod w tempie zawrotnym i jest nie do poznania. Takich "kurortow" schowanych "po krzakach" jest naprawde sporo. Co wiecej, niczym nie ustepuja nawet najlepszym u naszych zachodnich sasiadow.. a klimat jezior zwlaszcza w sezonie to cos czego nawet moga nam pozazdroscic, bo tego sie nie da stworzyc..

Edytowane przez robsonic

Chodziło mi o to że według mnie to już ''daleko'' nie są Mazury , stary komuch ze mnie i moje Mazury to granica dawnego województwa Suwalskiego , dalej to już Warmia  coś takiego to Mazury nic innego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb
32 minuty temu, jarekb napisał:

Chodziło mi o to że według mnie to już ''daleko'' nie są Mazury , stary komuch ze mnie i moje Mazury to granica dawnego województwa Suwalskiego , dalej to już Warmia  coś takiego to Mazury nic innego ?

Ukryta Zawartość

To bardzo stara mapa jesli mialaby wyznaczac Mazury ?... Mikolajki to faktycznie srodek Mazur ale trzeba pamietac o wszystkich "fajnych latem" miejscach Mazur. Ja z kolei pierwszy raz w zyciu otworzylem swoje oczy w Gizycku, nastepnie dojrzewajnie w Mragowie zatem wiem o co kaman ? Jednakze uwazam, ze nalezaloby traktowac Warmie i Mazury jako jednosc, bo patrzac na mape to sie to bardzo miesza i jedno wchodzi w drugie. Bo kto by pomyslal, ze taki Olsztynek czy Dzialdowo to Mazury a Biskupiec to Warmia...

.

Ukryta Zawartość

PS. Zalesie (k.Barczewa) zastosowalo "chlit martetingowy" ? - bo z pewnoscia na przyklad 90% warszawiakow (bez obrazania sie mi tutaj) nie jest swiadoma jezdzac na wakacje tak naprawde gdzie przebiega granica Mazur ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robsonic

robsonic,, Ile masz lat ? , pamiętasz tablicę Warmia/Mazury na dworcu PKS w Mrągowie z  końca lat 80  , tam był według mnie właściwy podział +- parę kilometrów  

21 minut temu, jarekb napisał:

robsonic,, Ile masz lat ? , pamiętasz tablicę Warmia/Mazury na dworcu PKS w Mrągowie z  końca lat 80  , tam był według mnie właściwy podział +- parę kilometrów  

Na Priv masz ? Juz nie zasmiecajmy tego watku.. Tu i tak ktos powinien "posprzatac".. EOT

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
U was nie wolno, czy jakieś ograniczenia, czy coś? Mi się obiło o uszy... 
Jo, Polaczki zbierają dla Niemców

Tak, jest ograniczenie do 1kG.

2kg, no chyba że coś się zmieniło. Z tym że zasada jest prosta: na swoje potrzeby.
Panowie zwolennicy mikrowatów, oszacujcie sobie proszę, jaką moc rms musi mieć wzmacniacz, żeby mógł grać muzykę z mocą 1W, żeby dać te 80dB czy ile tam z głośników. Podpowiem, że conajmniej dziesięć razy więcej W tym świetle te niby absurdalne moce już nie wyglądają tak głupio.

Male potwierdzenie. Wlasnie zabudowalem nowy Audio Interface i poniewaz w porownaniu z poprzednim znakomicie brzmi, dalem „troche gazu“ (OK, moze troche wiecej niz troche) i...

...zwroccie uwage na dolna koncowke mocy (2x400W napedzajaca tylne subwoofery/DBA) z okazyjnie mrugajacymi diodami Clippingu.

Ukryta Zawartość

Tyle na temat mikrowatow

Ukryta Zawartość

@jarekb

Mazury zasiedlili Mazowsze.

Geo- etno- graficzne rozgraniczenie jest dość płynne. Czy ludzie czy region? Od tego to zależy.

A nazwa własna to poetyczna wola właściciela.

Godzinę temu, xajas napisał:

..zwroccie uwage na dolna koncowke mocy (2x400W napedzajaca tylne subwoofery/DBA) z okazyjnie mrugajacymi diodami Clippingu.

Ile to było SPL, przy tych diodach mrugających?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wlasnie jestem na etapie szukania albo odpowiedniego miernika SPL albo Aplikacji na iPada/IPhona.

Mam juz kilka, ale musze je najpierw wyprobowac. Nie jestem pewny, ktora opcja (weighting a/b/c slow/fast,...) byla by wlasciwa. Tutaj tylko przyklad Aplikacji (to nie jest wlasciwy pomiar)

219e528c59b34d0031ff064e23a69144.png

2 minuty temu, xajas napisał:

Wlasnie jestem na etapie szukania albo odpowiedniego miernika SPL albo Aplikacji na iPada/IPhona.
Mam juz kilka, ale musze je najpierw wyprobowac. Nie jestem pewny, ktora opcja (weighting a/b/c slow/fast,...) byla by wlasciwa

Zapytałem z ciekawości bo moc tych końcówek jest spora, nawet na 8 omach a Ty jak zauważyłem lubisz duże skuteczności głośników to zainteresował mnie poziom dźwięku jaki udało się wytworzyć takim systemem z mrugającym clipem. To oczywiście nic ważnego.  

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Zapytałem z ciekawości bo moc tych końcówek jest spora, nawet na 8 omach a Ty jak zauważyłem lubisz duże skuteczności głośników to zainteresował mnie poziom dźwięku jaki udało się wytworzyć takim systemem z mrugającym clipem. To oczywiście nic ważnego.  

Te tylne suby pracują w matrycy, więc one zmniejszają spl a nie zwiększają, a biorąc pod uwagę że piki w granicach 12 dB nie są niczym dziwnym, a skuteczność suba można być mniejsza niż głównego systemu okaże się, że te 400W nie wystarcza bo niewystarczająco scisza  ?

nagrywamy.com

Zgadza sie.

Z jednej strony tylne suby (jak na razie) sa mniejsze niz przednie (12“ vs. 18“)

Z drugiej strony sprawnosc tylnych subow jest nizsza (konwencjonalne przetworniki) niz przednich (przetworniki PA).

Dlatego tylne subwoofery musza sie „wysilic“, by dorownac tym przednim

98d0ca6062fbf9ec460d68e78713e8c8.jpg

Jesli mierze kazdy z nich na miejscu sluchacza indywidualnie, kazdy z nich jest mniej wiecej porownywalnie „glosny“. Te tylne maja (w uproszczeniu) odwrocona polaryzacje.

51 minut temu, przemak napisał:

biorąc pod uwagę że piki w granicach 12 dB nie są niczym dziwnym

Ale względem czego? 12dB to już całkiem niezła realizacja jeśli chodzi o DR.

42 minuty temu, jar1 napisał:

Ale względem czego? 12dB to już całkiem niezła realizacja jeśli chodzi o DR.

Nie chodziło mi o nagranie tylko o to, do czego te tylne suby są, czyli do "korekcji akustyki", czyli o piki charakterystyki  w miejscu odsłuchu, zresztą wyżej @xajas objasnił. 

nagrywamy.com

@xajasWidze, ze moc ze wzmacniacza klasy D nie pomoze zbytnio w tym co robisz.. 4 subwoofery , pewnie kazdy w innym kacie pokoju.. Zgadlem?  Systemy dla pomieszczen kilkunasto/kilkudziesieciometrowych zawieraja najczesciej jeden subwoofer..  Wiesz dlaczego?

5 minut temu, robsonic napisał:

Wiesz dlaczego?

On nie ma pojęcia, klepie suby na pałe, na szczęście zaraz objaśnisz ?

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

Nie chodziło mi o nagranie tylko o to, do czego te tylne suby są, czyli do "korekcji akustyki", czyli o piki charakterystyki  w miejscu odsłuchu, zresztą wyżej @xajas objasnił. 

Aha, jasne. Czyli spora ingerencja w sygnał.

Korekcja charakterystyki to jednak takie sztuczne cycki.. ? 

2 minuty temu, jar1 napisał:

Aha, jasne. Czyli spora ingerencja w sygnał.

Korekcja charakterystyki to jednak takie sztuczne cycki.. ? 

Tak, ja tego np nie lubię, ale coraz bardziej się łamię, bo możliwości są ogromne. Przy czym mnie tylko dół interesuje, ten array, i tylko jako kompensacja normalnego odsłuchu. Jak będę miał czas to zobaczę ?

Aktywne pułapki są absurdalnie drogie. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi