Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, rejbis napisał:

A sorry mój błąd.  Pomyliłem, bo na olx są jeszcze jedne Zephyry na scanach i tańsze. 

Kolumny o których piszesz to nie Zephyr. 

17 godzin temu, LOBO_M napisał:

To jest ogólny problem, większość o akustyce i sprzęty za XXTYSPLN, po prostu się marnują. Niestety częściej wydawane aa tysiące na kable i listwy zasilające, a akustyka całkowicie jest pomijana, a już starożytni Grecy i rzymianie wiedzieli że to podstawa, oni kasy na kablewydawali😉

Zgadza się. A najgorzej jak ktoś postawi podstawkowe kolumny na szafce RTV, zamiast na dedykowanych standach -masakra. 

Problem jest taki , że adaptacja akustyczna jest piekielnie droga , niejednokrotnie przewyższająca posiadany sprzęt audio. Piszę o profesjonalnej adaptacji a nie o wstawieniu 3 paneli z waty i wmawianie wszystkim i sobie jak to teraz wszystko pięknie brzmi. Po za tym większość z nas nie ma dedykowanego pomieszczenia i sprzęt wstawiany jest głównie do salonów. U siebie zastosowałem miniDSP i uważam , że jest to najlepszy kompromis cena/ uzyskane efekty

Godzinę temu, Qban napisał:

Problem jest taki , że adaptacja akustyczna jest piekielnie droga , niejednokrotnie przewyższająca posiadany sprzęt audio. Piszę o profesjonalnej adaptacji a nie o wstawieniu 3 paneli z waty i wmawianie wszystkim i sobie jak to teraz wszystko pięknie brzmi. Po za tym większość z nas nie ma dedykowanego pomieszczenia i sprzęt wstawiany jest głównie do salonów. U siebie zastosowałem miniDSP i uważam , że jest to najlepszy kompromis cena/ uzyskane efekty

Czym sie bedzie roznila "profesjonalna" adaptacja salonu od adaptacji hobbysty, który wie co robi? Ograniczenia będą dokładnie takie same.

W dniu 31.01.2022 o 09:05, Qban napisał:

Trochę przesadzasz, najwięcej kosztuje wiedza i doświadczenie.

Edytowane przez fetek
9 godzin temu, fetek napisał:

Trochę przesadzasz, najwięcej kosztuje wiedza i doświadczenie.

Ustroje, które działają i "wygladaja" też kosztują;)

4 godziny temu, EMiL napisał:

Ustroje, które działają i "wygladaja" też kosztują;)

sporo można zrobić samemu, koszt się robi gdy mówimy o fajnym wykończeniu i estetyce.

po za tym przysłowiowy regał z książkami również działa.

Edytowane przez fetek
2 godziny temu, fetek napisał:

po za tym przysłowiowy regał z książkami również działa.

... zasłony czy sofa też działa, ale ustroje działają bardziej.

• 2 tygodnie później...
Godzinę temu, DJ LUCAS napisał:

Witajcie. Od prawie 2 tygodni posiadam Huracan Xrs Evo. Jak długo głośniki muszą popracować i zwrotka aby zagrały tak jak powinny? 

aż się przyzwyczaisz 😄

na moje to te 50-100h.. ale nigdy nie liczyłem.

10 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Witajcie. Od prawie 2 tygodni posiadam Huracan Xrs Evo. Jak długo głośniki muszą popracować i zwrotka aby zagrały tak jak powinny? 

Jak z Robertem rozmawiałem gdy odbierałem miesiąc temu swoje paczuszki to powiedział 300 godzin aby zoptymalizowały się.

16 godzin temu, fetek napisał:

aż się przyzwyczaisz 😄

na moje to te 50-100h.. ale nigdy nie liczyłem.

Po tylu to przechodzą jedną metamorfozę w drugą 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Czyli trzeba uzbroić się w cierpliwość. 

Z jakim wzmacniaczem jest synergia z Huracan'ami? 

Pream Emotiva XSP-1 + Power amp XPA-DR2 Gen3  + Yamaha RX-A1080

20220209_191753.jpg

Edytowane przez MuadDib
1 godzinę temu, MuadDib napisał:

Pream Emotiva XSP-1 + Power amp XPA-DR2 Gen3  + Yamaha RX-A1080

20220209_191753.jpg

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/emotiva-xpa-dr2-review-stereo-power-amplifier.25067/

Edytowane przez LOBO_M
1 godzinę temu, MuadDib napisał:

A po co ???

Ależ z tych paczek musisz mieć teraz kapitalny dół, Kolega EMiL przez zazdrość zapytał....

A jak przestrzeń i czytelność reszty pasma?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

3 godziny temu, Adam 38 napisał:

Ależ z tych paczek musisz mieć teraz kapitalny dół, Kolega EMiL przez zazdrość zapytał....

A jak przestrzeń i czytelność reszty pasma?

Czekam jeszcze nie "doszły"  optymalizują się jeszcze 😉 . Od ściany mam odsunięte 25 cm choć nie widać tego na  zdjęciu  i to jest wystarczająco moim zdaniem gdyż bassreflex mam od spodu kolumny nie z tyłu 😜 Ale na tą chwilę dusza się cieszy za każdym razem jak odpalam 🎵🎵

Edytowane przez MuadDib

fanatycy odstawiania kolumn od ściany chyba nie zdają sobie sprawy jak bardzo taki zabieg nieraz wycina bas w słabo bądź w ogóle nie zaadaptowanych pomieszczeniach, trafisz na złe miejsce i masz 20db dziurę na basie

Edytowane przez Iceman93
3 minuty temu, Iceman93 napisał:

fanatycy odstawiania kolumn od ściany chyba nie zdają sobie sprawy jak bardzo taki zabieg może wyciąć bas w słabo bądź w ogóle nie zaadaptowanych pomieszczeniach, trafisz na złe miejsce i masz 20db dziurę na basie

Sztuka jest tak ustawić kolumny by była i scena i dobry bas. To jest możliwe.

3 minuty temu, Iceman93 napisał:

fanatycy odstawiania kolumn od ściany chyba nie zdają sobie sprawy jak bardzo taki zabieg może wyciąć bas w słabo bądź w ogóle nie zaadaptowanych pomieszczeniach, trafisz na złe miejsce i masz 20db dziurę na basie

Ja na szczęście do nich nie należę ☺️ Dla mnie to ma tak grać żeby mnie to uszczęśliwiało i jak na razie to mi się udaje 😁

8 minut temu, EMiL napisał:

Sztuka jest tak ustawić kolumny by była i scena i dobry bas. To jest możliwe.

możesz oczywiście latać z kolumnami po pomieszczeniu ale często jak masz dobry średni/wyższy bas to nie ma prawie wcale tego niższego i na odwrót i nie raz nawet o tym nie wiesz, bez mikrofonu pomiarowego i basstrapów tego efektu nie osiągniesz tym bardziej, że na środek pokoju czy gdzieś raczej nikt nie będzie z kolumnami wyjeżdżał

6 minut temu, MuadDib napisał:

Ja na szczęście do nich nie należę ☺️ Dla mnie to ma tak grać żeby mnie to uszczęśliwiało i jak na razie to mi się udaje 😁

no i elegancko, z ciekawości - słuchałeś jeszcze czegoś od YB audio?

Edytowane przez Iceman93
12 minut temu, Iceman93 napisał:

no i elegancko, z ciekawości - słuchałeś jeszcze czegoś od YB audio?

Tak słuchałem ale teraz nie powiem co to były za paczuszki prawdopodobnie Zephyr'y i coś jeszcze ale nie jestem 100% pewny. Powiem ci tylko że jak Robert na samym końcu odpalił Huracan'y i poszedł zrobić kawę to reakcja była taka że kumpel spojrzał na mnie ja na niego i było stwierdzenie w mojej głowie "qw... to jest to czego tak długo szukałem a potem w aucie kumpel powiedział włosy mi się wszędzie zjeżyły gdzie było to możliwe na tych ostatnich 😄😄😄

53 minuty temu, Iceman93 napisał:

możesz oczywiście latać z kolumnami po pomieszczeniu ale często jak masz dobry średni/wyższy bas to nie ma prawie wcale tego niższego i na odwrót i nie raz nawet o tym nie wiesz, bez mikrofonu pomiarowego i basstrapów tego efektu nie osiągniesz tym bardziej, że na środek pokoju czy gdzieś raczej nikt nie będzie z kolumnami wyjeżdżał

Trudno mi się zgodzić z powyższym, duże i niskoschodzace 3way (upraszczajac 10cali wzwyz) są wymagające względem ustawienia i nie zagrają ustawione jak wyżej. Bezkompromisowe kolumny wymagają sensownego ustawienia i dużych odległości od ścian. Przy okazji łatwiej zapanować nad wplywem pierwszych odbic.

Tak się składa, że mam mikrofon i pulapki basowe.

2 godziny temu, Iceman93 napisał:

fanatycy odstawiania kolumn od ściany chyba nie zdają sobie sprawy jak bardzo taki zabieg nieraz wycina bas w słabo bądź w ogóle nie zaadaptowanych pomieszczeniach, trafisz na złe miejsce i masz 20db dziurę na basie

ja odstawiajac kolumnu 115cm od sciany raczej niweluje dziure na basie. Sprawdzone umikiem 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.