Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej z dwoma ceramikami :-)

Esotec to taki trochę morel.

Poszło z Commodore 64

Edytowane przez mirfak

----------------

Czyli szpilka ostrzejsza i dużo mniej szczegółów niż beryl, beryl nie ostry a szczegółowy, a scena przestrzeń i wybrzmienia, szpilka vs beryl

Właściwie wszystko już jest napisane. Beryl to dla mnie inna jakość i klasa niż szpilka, przy czym mówię cały czas o Illuminatorze, beryla SB nie słuchałem, ale będzie blisko, może tylko minimalnie grubszą kreską rysuje dźwięki niż Scan.

Coś podobnego mieliśmy z Phoenixach gdzie 12tka fenomenalnie zgrała się z berylowym illuminatorem

Nie wiem, czy nie jeszcze lepiej beryl zgrywa się z Accutonem, ale może mi się tylko wydaje. W końcu każda pliszka swój ogon chwali.
Gość aqs

(Konto usunięte)

Właściwie wszystko już jest napisane. Beryl to dla mnie inna jakość i klasa niż szpilka, przy czym mówię cały czas o Illuminatorze, beryla SB nie słuchałem, ale będzie blisko, może tylko minimalnie grubszą kreską rysuje dźwięki niż Scan.

Nie wiem, czy nie jeszcze lepiej beryl zgrywa się z Accutonem, ale może mi się tylko wydaje. W końcu każda pliszka swój ogon chwali.

Odnoszone wrażenie że ta szpilka R3004 której słuchałeś była źle zaaplikowana, uzasadniając, mam ją i zdziwiłem się jak napisałeś że jest ostra, chyba że miałeś na myśli ostre zakończenie wystającej szpilki;-)

a jak na tle powyższych ( Iluminator szmatka, Satori szmatka, Satori Beryl, Szpilka Scana, Morel Supreme ) umiescilibyście tweeter

SB Acoustics SB29RDC ??

ok - jakosciowo nizej,ale cena mocno zacheca a takich tanich kolumn z pod reki YB brakuje mi (klasy MID END )

Yoshi - coś myślicie w tym kierunku ??

do którego z ww im najblizej ??

Dużo słabsze od ww topowych tweeterów ??

SB23 + NRX 12/15/17 + SB 29RDC ??

Jak widzisz/widzicie taki projekt ??

Rozpatrywanie brzmienia kolumn przez wzgląd na jeden zastosowany przetwornik to głupota. Podstawą jest aplikacja, dobór współpracujących głośników, elementów zwrotnicy, okablowania, rodzaju i jakości obudowy, sposobu redukcji drgań obudów, itd. Ten sam przetwornik może grać fenomenalnie i karykaturalnie. Na deser zostaje ustawienie kolumn, warunki akustyczne i oczywiście optymalnie dobrana elektronika.

Pisanie, że beryl zjada na śniadanie jakiegoś szmaciaka i odwrotnie świadczy jedynie o braku doświadczenia i zbyt małym osłuchaniu. Słuchałem wszystkie w/w przetworniki (w wielu aplikacjach) i pomimo charakterystycznych cech nie ośmieliłbym się wydać kategorycznej oceny dyskwalifikującej konkretny model.

Edytowane przez Szymon

Odnoszone wrażenie że ta szpilka R3004 której słuchałeś była źle zaaplikowana, uzasadniając, mam ją i zdziwiłem się jak napisałeś że jest ostra, chyba że miałeś na myśli ostre zakończenie wystającej szpilki;-)

Przeczytaj dokładnie, co napisałem - nie to, że szpilka jest ostra, tylko, że dla mnie ostrzejsza niż beryl. Szpilkę miałem 3 lata, po niej 2 lata mam beryl, w obu przypadkach Illuminator. Obie pary kolumn Y&B, więc trudno twierdzić, że jedne były źle zaaplikowane. Ze szpilki byłem zadowolony, ale po zmianie na beryl byłem wręcz zaskoczony, że może być o tyle lepiej.
Gość aqs

(Konto usunięte)

Przeczytaj dokładnie, co napisałem - nie to, że szpilka jest ostra, tylko, że dla mnie ostrzejsza niż beryl. Szpilkę miałem 3 lata, po niej 2 lata mam beryl, w obu przypadkach Illuminator. Obie pary kolumn Y&B, więc trudno twierdzić, że jedne były źle zaaplikowane. Ze szpilki byłem zadowolony, ale po zmianie na beryl byłem wręcz zaskoczony, że może być o tyle lepiej.

która była ostrzejsza niż obecny beryl Illuminator, chociaż ten ostatni przy okazji przekazuje znacznie więcej szczegółów, ale bez ostrości. Oczywiste jest natomiast, że źle zaprojektowana zwrotnica może taką ostrość pokazać

Ja się nie czepiam ale

Sam piszesz że źle zaprojektowana zwrotnica może taką ostrość pokazać, której ja nie znam i nie doświadczyłem w owej szpilce

Rozpatrywanie brzmienia kolumn przez wzgląd na jeden zastosowany przetwornik to głupota. Podstawą jest aplikacja, dobór współpracujących głośników, elementów zwrotnicy, okablowania, rodzaju i jakości obudowy, sposobu redukcji drgań obudów, itd. Ten sam przetwornik może grać fenomenalnie i karykaturalnie. Na deser zostaje ustawienie kolumn, warunki akustyczne i oczywiście optymalnie dobrana elektronika.

Pisanie, że beryl zjada na śniadanie jakiegoś szmaciaka i odwrotnie świadczy jedynie o braku doświadczenia i zbyt małym osłuchaniu. Słuchałem wszystkie w/w przetworniki (w wielu aplikacjach) i pomimo charakterystycznych cech nie ośmieliłbym się wydać kategorycznej oceny dyskwalifikującej konkretny model.

..nie do końca jest to prawda..cech charakterystycznych przetwornika i jego parametrów nie przeskoczysz..

zresztą nie rozmawiamy aktualnie o kolumnach.

koledzy próbują poszeregować i zaszufladkować ,modne ostatnio wysoko-tonowce.

Ja się nie czepiam ale

Sam piszesz że źle zaprojektowana zwrotnica może taką ostrość pokazać, której ja nie znam i nie doświadczyłem w owej szpilce

No to zaszło niezrozumienie. O ostrości, tak szpilki jak i beryla, przy źle zaprojektowanej zwrotnicy pisałem w odniesieniu do postu binka, teoretycznie, nie w stosunku do swojego doświadczenia. Jak wspomniałem, szpilka grała u mnie bardzo dobrze, ale jeśli już porównywać kwestię ostrości, bo o to było pytanie, to grała trochę ostrzej niż beryl, co nie znaczy, że w ogóle ostro.

A słuchaliscie tego Beryla na szarpidrutach, słabo zrealizowanych płytach z duża kompresją ( np te gorsze albumy Metallica, AC Drinkers, Tool, etc) ??

Czy tylko Audiofilskie plumkania??

Bo ja tak zawsze odbieram te lepsze bardziej szczegółowe głośniki.

Na 30 minut jest WOW ile przestrzeni smaczków etc, a po 2H łojenia głowa boli, uszy krwawią i nawet żadne lampy nie pomagają , czy Tiody SET ( na przykładzie Zephyrów na jeszcze średniaku MW16 i SB29 z Neodymem z pod reki Yoshiego )

Mam Zephyry rok czasu i na szczęście głowa od słuchania nie boli :-)

Jakbym słuchał na co dzień AC/DC, Metallici to raczej nie wybrałbym Zephyrów. Jednak to tylko moja opinia.

Gość

(Konto usunięte)

Ale co to znaczy ostro? Jak wysokie i wyższa średnica są odpowiednio podane przez system, tzn. nie występuje nawet milimetr "piasku" to o żadnej ostrości nie może być mowy...może być dużo, jasno ale nie ostro...

Dla mnie oznaką ostrości...mówimy oczywiście o w miarę dobrych realizacjach, nawet metalowych...jest właśnie zapiaszczenie a nie ilość...

Czyli co? Problem jest po stronie

Gość

(Konto usunięte)

Mam Zephyry rok czasu i na szczęście głowa od słuchania nie boli :-)

Jakbym słuchał na co dzień AC/DC, Metallici to raczej nie wybrałbym Zephyrów. Jednak to tylko moja opinia.

a dlaczego tak uważasz? Pytam z ciekawości, dlatego że uważam Zephyry za bardzo uniwersalne kolumny. Radzą sobie w moim odczuciu w Rocku bardzo dobrze. W początkowej fazie brakowało może troszkę energii, jednak "po" to naprawdę petarda :) Moja kobitka nawet polubiła Metaliice. Bardzo fajnie wypada muzyka filmowa- bezcenny widok "gęsiej skórki" przy odsłuchu płyty The City of Prague Philharmonic Orchestra & Choir- Pirates Of The Caribbean Trilogy :D

a dlaczego tak uważasz?

Bo Tak :-)

Bardzo lubię Metallice, AC/DC czy Illusion, ale ta muzyka nie wzbudza we mnie pierwiastka "audiomaniaca". Lubię posłuchać od czasu do czasu, ale do takiej muzyki wystarczyłby mi zestaw Klipsh F3 + tranzystor.

Jak słucham Dyjaka, Bajora czy Voo Voo wtedy przy Zephyrach odpoczywam i życie jest piękne.

Edytowane przez Akim03

a jak na tle powyższych ( Iluminator szmatka, Satori szmatka, Satori Beryl, Szpilka Scana, Morel Supreme ) umiescilibyście tweeter

SB Acoustics SB29RDC ??

ok - jakosciowo nizej,ale cena mocno zacheca a takich tanich kolumn z pod reki YB brakuje mi (klasy MID END )

Yoshi - coś myślicie w tym kierunku ??

do którego z ww im najblizej ??

Dużo słabsze od ww topowych tweeterów ??

SB23 + NRX 12/15/17 + SB 29RDC ??

Jak widzisz/widzicie taki projekt ??

Myśleliśmy o tym i na razie nie planujemy wchodzić w takie konstrukcje. Niewykluczone, że za jakiś czas coś ruszę w tym kierunku na razie w formie przygotowania projektów. W zasadzie już ruszyłem bo mam zaprojektowane na tym tweeterze 3 wersje monitorów. Jednak na robienie czegoś większego na razie nie mam czasu.

SB29RDC w ogóle nie umieszczałbym w tym zestawieniu. Tweeter w swojej przedziale cenowym jest super, jeden z lepszych budżetówek. Gra naprawdę przyjemnie, nawet bym powiedział, ze zaskakująco dobrze jak za swoją cenę. Jednak to nie jest to samo co Satori, mimo prawdopodobnego współdzielenia membrany. To tak jak różnica między popularnym niegdyś morelem MDT 29 a morelem supreme.

W SB29RDC wszystko co droższe zostało w nim okrojone na maxa. Kosz jest dość przeciętnej jakości, plastikowy (to jeszcze nie problem) i dość cienki i mało sztywny, taki trochę gumiaty. Magnes ferrytowy, komora za membrana prawdopodobnie też jest inna.

Jak ktoś chce niedrogie i fajnie brzmiące kolumny to szczerze polecam. Ale nie szukałbym w nim realnej alternatywy dla wyższych modeli bo jednak zbyt wyraźnie słychać różnicę.

Edytowane przez Yoshi_80

Ale o czym Wy wogóle mowicie. Jest tyle zmiennych do ktorych dochodzą preferencje dźwiękowe, ze dyskusja który tweeter lepszy jest bezcelowe. Niby rozmawiamy o różnicach ale robią się już zawody.

Czasem źle dobrany kabelek potrafi wpłynąć na zapiaszczenie.

Akim, żeby dobrze zagrać rocka, a tym bardziej metal nie wystarczy klipsch i tranzystor. To wymagające gatunki gdzie ważna jest rozdzielczość, dynamika, kontury, szerokość, wysokość. Tu, podobnie jak w duzych składach symfonicznych system może się wykazać.

Nie trio czy plumkanie. Takią muzykę zagra nawet pianocraft.

Akim, żeby dobrze zagrać rocka, a tym bardziej metal nie wystarczy klipsch i tranzystor. To wymagające gatunki gdzie ważna jest rozdzielczość, dynamika, kontury, szerokość, wysokość. Tu, podobnie jak w duzych składach symfonicznych system może się wykazać.

Lubię posłuchać od czasu do czasu, ale do takiej muzyki wystarczyłby mi zestaw Klipsh F3 + tranzystor.

Jednak to tylko moja opinia.

No dobrze. Rozumiem. Chodzi mi o to, że Tweetery, kolumny(dobrze zaprojektowane) zagrają na tyle dobrze na ile zapewnimy im dobre towarzystwo i odpowiednie otoczenie(akustyka).

No i jeszcze jedno. Poszczególne pasma średnie, niskie też wpływają na odbiór wysokich. Sprawa jest nieco skomplikowana. W każdym razie ja podchodzę do tego tak: podoba mi się lub nie. Nie rozbieram na czynniki pierwsze bo mozna zwariować. Zmiana jednego elementu wpływa na odbior innego.

Niech sobie chłopaki projektują i podaja swoje propozycje na brzmienie. Wspaniale, ze uczestniczą w forum i słuchają sugestii urzytkowników. Sprobujcie wysłać maila do firmy kef lub bw , że macie sugestie ;)

W każdym razie ja podchodzę do tego tak: podoba mi się lub nie. Nie rozbieram na czynniki pierwsze bo mozna zwariować. Zmiana jednego elementu wpływa na odbior innego.

Podpisuje się pod tym :D

Sharq Beryllium

o_1bv2sd29btf318bjvi1ab76kie.JPG

Zainteresowane osoby zapraszam na http://yb-audio.pl/realizacje/sharq_b/ oraz na odsłuchy, rzecz jasna :-)

Edytowane przez Yoshi_80

Bardzo ładne. Podobają mi się takie stosunkowo proste, klasyczne kształty. Cena też wydaje mi się przystępna.

Edytowane przez Silver_85

Coraz ładniejsze są Wasze kolumny, warto też pochwalić antydyfrakcyjne umiejscowienie tweetera na froncie.

Zonda też bedzie miała tak i offset? Macie już rendery tego modelu?

Zonda też bedzie miała tak i offset? Macie już rendery tego modelu?

Tam będzie klasycznie. Zonda będzie bazować na zmodyfikowanej obudowie Zephyra, która pod względem wpływu na ch-ki głośników jest optymalna.

Asymetrię wprowadziliśmy również w monitorach które stylistycznie są bardzo podobne do tek konstrukcji 2,5 drożnej, tyle ze są dużo mniejsze.

Trzeba się wybrać na odsłuchy.

Warto posłuchać, myślę, że będziesz zaskoczony :-). Seria Air to trochę inne podejście, każda kolumna ma na swój indywidualny charakter brzmienia. Nie jest tak, że wszystkie grają jednakowo a różnią się wielkością i ewentualnie zasięgiem basu , zależnie od zastosowanego głośnika. Jest pewien wspólny mianownik, ale są też istotne różnice które każdą z konstrukcji indywidualizują.

Sharq Beryllium

o_1bv2sd29btf318bjvi1ab76kie.JPG

Zainteresowane osoby zapraszam na http://yb-audio.pl/realizacje/sharq_b/ oraz na odsłuchy, rzecz jasna :-)

Gratki za tego Sharqa - moze nie wyglada tak spektakularnie, jak poprzednicy z serii Excelsior, ale jestem prawie pewien, że jeśli utrzyma ona poziom grania to będzie najlepiej sprzedająca się kolumna waszej konstrukcji ever. Dobry gabaryt, bass reflex do przodu, dobre przetworniki + możliwość grania z lampki - niesamowicie uniwersalnie zaprojektowane skrzynki.

Tylko nie zróbcie błedu i nie sprzedajcie jej pierwszemu chętnemu - a potem nie będzie jej jak odsluchać :) Musicie mieć koniecznie model pokazowy. Jak się trochę osłucham ze swoimi Tannoy LGM to wpadam do Was na odsluchy i jestem prawie pewien, że to jest kolumna, na którą czekałem!

Tylko nie zróbcie błedu i ... Jak się trochę osłucham ze swoimi Tannoy LGM to wpadam do Was na odsluchy i jestem prawie pewien, że to jest kolumna, na którą czekałem!

A Ty nie zrob bledu i zanim podejmiesz decyzje o zakupie czegos po LGM-ach, to radze najpierw jednak wpasc jeszcze do mnie na odsluchy tych glosnikow w duzo wiekszych obudowach, pozniej ewentualnie tez na odsluchy innych kolumn i dopiero wowczas bedziesz mogl powiedziec, ze jestes prawie pewien na ktore kolumny tak naprawde czekasz :-)

A Ty nie zrob bledu i zanim podejmiesz decyzje o zakupie czegos po LGM-ach, to radze najpierw jednak wpasc jeszcze do mnie na odsluchy tych glosnikow w duzo wiekszych obudowach, pozniej ewentualnie tez na odsluchy innych kolumn i dopiero wowczas bedziesz mogl powiedziec, ze jestes prawie pewien na ktore kolumny tak naprawde czekasz :-)

Odsłuch w większej obudowie nic mi nie da, bo same LGMy ledwo udało mi się zmieścić i tak ustawić, żeby grały, a na 'komody' nie mam miejsca... Poza tym LGM są piękne, a tak jak Ci pisałem mam je w stanie 'nieprawdopodobnym', więc i tak ich nie sprzedam, a potraktuję raczej jako kolekcjonerską lokatę kapitału, że tak się wyrażę :) LGMy raczej dostaną jeszcze ode mnie sporo czasu - muszę pod nie zmienić sporą część systemu - do tej pory uciekałem od basu, a tutaj jest go wręcz za mało - muszę spróbować 'cięższej' na dole wkładki gramofonowej, pobawić się trochę kablami bo jest cały czas 'za chudo', niemniej jednak obawiam się że te kolumny o ile świetne w wielu zastosowaniach to na dole będą miały w tych skrzynkach problem spełnić moje oczekiwania. Ale kto wie...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.