Skocz do zawartości
IGNORED

SZCZERY PORADNIK AUDIOFILA I MELOMANA

Rekomendowane odpowiedzi

Sylwon, absolutnie nie to było moim zamiarem. Sorry, że tak to odebrałeś...

will, niczego nie odebrałem w sposób inny niż cenne wskazówki. Napisałeś się, wyjaśniłeś jak to działa, za co jestem Ci bardzo wdzięczny. Z filharmonią to oczywiście żarty, choć uwierz mi, że jeszcze piętnaście lat temu, kiedy byłem w cywilu, urzadzilbym u siebie taka mini salę koncertową wg podobnych wskazówek, ale teraz mam ograniczone możliwości i często muszę godzić się na kompromisy :)

>przemak, no i tak to bywa z tymi poradami. Doradzałeś, żeby unieść kolumny i dosunąć do szafki, a teraz piszesz, że może jazgotać. Najlepiej będzie, jak wpadniesz do mnie kiedy będziesz na wczasach w okolicy Mrągowa. O tej mieścinie chyba każdy słyszał ze względu na odbywający się tam coroczny piknik Country. Tylko koniecznie weź ze sobą Basię elektro-akustyczną, żeby nie targać pieca. Chętnie posłucham Twojej gry na żywca przy piwie Kormoran :)

Odsunąłem tylko po 3cm kolumny, bo prawa prawie stykała się z ramą TV. Zostawię na tych prowizorycznych kołkach, żeby gwizdek był mniej więcej na wysokości uszu tak jak doradzają, może jeszcze pomyślę z tą wełną i niech tak zostanie. Filharmonii Narodowej i tak do domu nie przeniosę.

No i tak to jest z poradami, na zdjęciu było z pół metra, dosunąłeś 10cm i już się styka ;)

Może jazgotać, ale nie musi, bo plusy mogą przysłonić minusy, albo jakoś tak ;)

nagrywamy.com

Dwa minusy mogą dać plus.. więc można czasem poprzestawiać coś kosztem czegoś by.. w sumie zyskać..:)

Taka ogólna porada..;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

<br />Jezeli tv pośrodku wpływa niekorzystnie to kaloryfer o szerokości 1,5m to chyba jeszcze gorzej<br /> <br /> <br />

Dlatego w ramach adaptacji akustycznej pomieszczenia należy wyciąć kaloryfer , wstawić piec typu "koza" jest znacznie mniejszy i w dodatku okrągły co poprawia znacznie eliminację fal stojących :)

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Smiej się śmiej

Ja tylko pytam bo tak mam

Przepraszam, nie chciałem urazić. Tak dokładnie jednak brzmiała moja rada, którą ostatnio dałem zięciowi gdy mówił , że nie może rozstawić kolumn, bo na ścianie jest grzejnik. O ile nie jest okrągły to z tego co mi wiadomo, każdy pokój ma jeszcze trzy ściany więc można pokombinować z ustawieniem. Jest oczywiście jeszcze jedne strona medalu, nie można dać się zwariować, nie sposób podporządkować wszystkiego akustyce jest jeszcze wygoda , funkcjonalność, względy estetyczne oraz zdanie tej drugiej połowy.

Chciałbym , w tym wątku poruszyć problem który na forum często się przewija. Gro osób łącznie ze mną ma tzw. ograniczony budżet i dylemat sprzęt nowy ,czy używany. Jak używany to skąd czerpać wiedzę ile tak naprawdę jest wart ( i nie mówię tu o pieniądzach). Ogólna opinia jest taka , że nowy to funkcjonalność a stary to jakość. Boimy się starych "klocków" bo zużycie kondensatorów, brak dostępnych części, serwisu.Nowych, bo mogą się rozlecieć zaraz po upływie gwarancji. Moje subiektywne zdanie jest takie , że szczególnie gdy nasz budżet jest mocno okrojony, lepiej zainwestować w wyższy model z lat 80-tych,90-tych,niż kupić typową budżetówkę i to za większe pieniądze. Wbrew pozorom paru naprawdę dobrych serwisantów w tym kraju można znaleźć a sprzęt z w/w okresu już przeszedł naturalną selekcję i najsłabsze osobniki odpadły :)

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Znam w realu osoby które kochaja oszukiwać własne ego..i nie maja nic wspólnego z audio,słuchaja tylko wiadomości w tv. Przekonac je merytorycznie nie ma szans,to jest wpisane w genom człowieka.W audio natomiast działa jeden motyw na 100% ..ślepy test,i wtedy kończy się audiofilstwo.

Edytowane przez front247
  • Redaktorzy

W audio natomiast działa jeden motyw na 100% ..ślepy test,i wtedy kończy się audiofilstwo.

"Audiofilstwo" oznacza miłość do dźwięku. Dlaczego ma się od czegoś kończyć?

A mnie to co ma na końcu słowa "fil" kojarzy się raczej z jakimiś zaburzeniami psychicznymi ;)

Edytowane przez MrSalieri
Gość

(Konto usunięte)

Niestety "sprzętofilstwo " przejęło w posiadanie "audiofilstwo"

• Redaktorzy

A mnie to co ma na końcu słowa "fil" kojarzy się raczej z jakimiś zaburzeniami psychicznymi ;)

Raczej niesłusznie.

Niestety "sprzętofilstwo " przejęło w posiadanie "audiofilstwo"

To też hobby.

Nawet bardzo niesłusznie
<br />Znam w realu osoby które kochaja oszukiwać własne ego..i nie maja nic wspólnego z audio,słuchaja tylko wiadomości w tv. Przekonac je merytorycznie nie ma szans,to jest wpisane w genom człowieka.W audio natomiast działa jeden motyw na 100% ..ślepy test,i wtedy kończy się audiofilstwo.<br /> <br /> <br />

Nie wiem, jak ta wypowiedź ma się do tematu wątku ale mogę przyjąć ,że chodzi o to by samemu słuchać, a nie zdawać się na opinie innych i jest to słuszny kierunek :)

Co do pierwszej części to gdyby nie dążenie człowieka do poprawy , osiągania coraz wyższych standardów nadal mieszkali byśmy w ziemiankach i jedli z glinianych misek. Jasne , że przekonywanie kogokolwiek na siłę nie ma sensu, ale jak rozumiem ten wątek ma służyć temu, by sugerować rozwiązania lub przedstawiać swój punkt widzenia.

Może myli Ci się z pedofilem? ;-)

Nie wiem, jak ta wypowiedź ma się do tematu wątku ale mogę przyjąć ,że chodzi o to by samemu słuchać, a nie zdawać się na opinie innych i jest to słuszny kierunek :)

Co do pierwszej części to gdyby nie dążenie człowieka do poprawy , osiągania coraz wyższych standardów nadal mieszkali byśmy w ziemiankach i jedli z glinianych misek. Jasne , że przekonywanie kogokolwiek na siłę nie ma sensu, ale jak rozumiem ten wątek ma służyć temu, by sugerować rozwiązania lub przedstawiać swój punkt widzenia.

WŁAŚNIE-temu ma służyć ten poradnik. Panowie nie piszmy tu niepotrzebnie ,poczekajmy na normalne pytanie tego wątku.

A ja trochę z innej beczki. Chodzi mi o wpływ zmiany stanu świadomości na wrażenia odsłuchowe. Otóż sprzęt jaki mam w zupełności mnie satysfakcjonuje i właściwie jedynym ograniczeniem jego możliwości jest właśnie akustyka w miejscu gdzie słucham muzyki. Wszelkie ograniczenia (także te sprzętowe) znikają wtedy, gdy razem z koleżanką Mary Jane ;) słucham płyt. W tym stanie muzyka jest balsamem, sprzęt gra jak 'hajend' z najwyższej półki, a pokój ma akustykę studia nagraniowego. Zmiana in plus jest bardzo duża i niezaprzeczalna, przetestowane również w towarzystwie osób średnio zainteresowanych całym tym audio. Czyli zdecydowanie można lepiej, a i sposoby są różne aby osiągnąć audio nirvanę. Też tak macie? Proszę mnie nie linczować, tak sobie dyskutujemy przecież :)

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Wszelkie ograniczenia (także te sprzętowe) znikają wtedy, gdy razem z koleżanką Mary Jane ;)

Proszę nie propagować narkomanii jako sposobu na polepszenie jakości dźwięku. Malo ćpunów na odwyku? Zamiast dragów wolę kupować plyty

To się ciesz i słuchaj muzyki.

Mam koleżankę co nie odróżnia dźwięku z głośnika tv od mojego systemu także coś w tym jest.

Zawsze można lepiej i powie Ci to ktoś bardziej osłuchany słuchając Twojego sprzętu albo jeśli Ty gdzieś u kogoś usłyszysz po prostu lepszy system.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Zawsze można lepiej i powie Ci to ktoś bardziej osłuchany słuchając Twojego sprzętu albo jeśli Ty gdzieś u kogoś usłyszysz po prostu lepszy system.

Wiadomo że zawsze można lepiej. Tyle że ćpanie na dłuższą metę to większy koszt niż kupno lepszego wzmaka na przykład. Nie warto

Edytowane przez bartosz_55239
Malo ćpunów na odwyku?

No tak, powszechnie wiadomo, że tak to działa: gdy już się zacznie słuchać muzyki z Marysią, to okazuje się, że jest to tak piękne, tak wciągające, że nie można przestać... Słucha się coraz więcej i więcej, aż w końcu potrzebny jest odwyk...

Mysle, ze temat usprawiedliwiania cpania sluchaniem muzyki mozemy zakonczyc.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Witam.Mam prośbę do doświadczonych audiofili którzy mieli możliwość przesłuchania szerokiej gamy różnego rodzaju sprzętu szczególnie odtwarzaczy CD. Szukam odtwarzacza CD do 1 tys. Ewentualnie jeśli to realne dac + jakiś CD jako transport jeśli to ma sens.

Kolumny to Infinity Renaissance 90 ,wzmacniacz Sansui AUX- 711( w najblizszej przyszłosci Nakamichi Pa 5). Pokój 24m2 plus aneks kuchenny o tej samej powierzchni.

Muzyka można powiedzieć rozrywkowa, pop, troche jazzu. Odpada zdecydowanie ostry Rock

Witam.Mam prośbę do doświadczonych audiofili którzy mieli możliwość przesłuchania szerokiej gamy różnego rodzaju sprzętu szczególnie odtwarzaczy CD. Szukam odtwarzacza CD do 1 tys. Ewentualnie jeśli to realne dac + jakiś CD jako transport jeśli to ma sens.

Kolumny to Infinity Renaissance 90 ,wzmacniacz Sansui AUX- 711( w najblizszej przyszłosci Nakamichi Pa 5). Pokój 24m2 plus aneks kuchenny o tej samej powierzchni.

Muzyka można powiedzieć rozrywkowa, pop, troche jazzu. Odpada zdecydowanie ostry Rock

MIAŁBY MOŻE KTOŚ ROZEZNANIE JAKI CD? . KWOTA CO PRAWDA NIE DUŻA,ALE MYŚLĘ ŻE Z UŻYWANYCH COŚ BY MOŻNA WYBRAĆ.

U mnie się sprawdza i mogę z czystym sumieniem polecić Yamaha CDX-1060. Cena oscyluje wokół Twojego budżetu, wiem że są argumenty przeciw , czyli dostępność lasera ( Chińczycy robią zamiennik) ale ten dźwięk. Przed nim miałem nowe konstrukcje jak Yamaha S700, Vincent CD-S2 oraz starsze Arcam alpha 7 se ale żadna mu nie dorównuje.

Gratuluje kolumn , słuchałem Infinity Renaissance 90 i byłem pod wrażeniem basu.

• Pokaż nowe odpowiedzi