Skocz do zawartości
IGNORED

Jak polepszyć brzmienie z plików?

Jarosław Kaźmierczak

Rekomendowane odpowiedzi

Tak foobar, spotify/fidelify (ale to rzadziej)

Z 1 kością 2G widział 1,8G

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Sprawdź na stronie producenta czy są sterowniki pod win7 64bit.

Wtedy spokojnie będziesz mógł dołożyć ramu 8GB+ i zainstalować taki system.

W przypadku 32bitowej wersji Windows zawsze będziesz miał dostępne tylko ok. 3GB max. Niezależnie ile pamięci będzie włożone.

8Gb by laptop działał z Foobarem na Windowsie to samo w sobie jest szaleństwo, tak btw.

Bo ładowanie całej płyty do RAMu jest bez sensu, a tak robi Absinth3.

W foobarze bufor w zakładce playback->output ustawić na domyślne 1000 lub 1500 ms

W foobarze, w zakładce advanced->playback->full file buffering ustawić 0 (zero) - to jest wyłączenie odtwarzania z pamięci

W zakładce advanced->playback zaznaczyć Prevent hard disk sleep while playing

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

W foobarze bufor w zakładce playback->output ustawić na domyślne 1000 lub 1500 ms

W foobarze, w zakładce advanced->playback->full file buffering ustawić 0 (zero) - to jest wyłączenie odtwarzania z pamięci

Po prostu myślałem że to każdy wie.

Po prostu myślałem że to każdy wie.

Też mi się tak wydawało. Niestety Absith3 wykorzystał jakąś konfigurację z sieci, gdzie jest kilka bezsensownych ustawień i teraz ma problem.

A odtwarzanie z RAM to przecież stary i stały problem niektórych użytkowników.

EDIT

Niektóre stwierdzenia, porady, pomysły można powtarzać tu bez końca, a one i tak nie dotrą do wszystkich.

Modyfikacje Windowsów, modyfikację Biosów, Fidelizery, hiendowe kable Lan, "grające" dyski HDD itd..

Takie modyfikowanie fiata 126p pod wspinaczkę wysokogórską :)

Dla technicznych obywateli, dla których wszystko gra tak samo mam propozycję ślepego testu. Niech kolega puści wam, powiedzmy, 5 najbardziej znanych, klasycznych wykonań jednego preludium Chopina(albo podobnego utworu) . Są ludzie, którzy rozpoznają kto gra ze słuchu, w przypadku prawdziwych klasyków to nawet wskażą konkretną realizację. Sam nie wiem czy bym zdał, ale jak Zawada puszczał na AS płytę Horowitza to poznałem wykon po 5 sek.(grało zupełnie inaczej niż u mnie w domu). OK Sonata Scarlattiego, wykony Vołodii to klasyki. Miałem farta. Powiedzmy, że jak poznacie 1 pianistę na tych 5 to wasze opinie typu "element X na 100% nie wpływy na brzmienie" będą wiarygodne na 20% jak poznacie 2 pianistów to będą wiarygodne na 40% itd. Moim zdaniem to będzie obiektywna miara.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Modyfikacje Windowsów, modyfikację Biosów, Fidelizery, hiendowe kable Lan, "grające" dyski HDD itd..

To jest właśnie największa zmora tego forum (i nie tylko tego), a nie to, o czym wspominał Numik na poprzedniej stronie.

EDIT

A Dzarro jak zwykle miesza pojęcia.

Niesamowite.

Gość

(Konto usunięte)

Zwykły bluray zasilany po LAN plikami LPCM z serwera Wild Media Serwer na netbooku gra na poziomie odtwarzacza za 30 kawałków a tu tyle stron pier...lenia :-)

Ale oczywiście nie może bo za tanio...

Zwykły bluray zasilany po LAN plikami LPCM z serwera Wild Media Serwer na netbooku gra na poziomie odtwarzacza za 30 kawałków...

Za ile kawałków ten będący wyznacznikiem jakości odtwarzacz to zależy od wersji Fidelizera.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Chodzi o to by całą hires płytę audio wgrać do ramu.

Sensu też do końca nie widzę, ale starałem się pomóc skoro taka potrzeba.

Ja też rozumiem sens, też staram się pomóc

Za co BARDZO DZIĘKUJĘ.

Powody do używania RAM znalazłem dwa:

1. Prawidłowe przerwy między numerami

2. Przy graniu z RAM wentylator działa ZNACZNIE WOLNIEJ/ciszej/whatever

Znaczenia dla dźwięku nie zauważyłem

O ile pamiętam (nie mam możliwości tego sprawdzić teraz, bom poza domem) to mam tak właśnie ustawione- sprawdzę oczywiście.

Takie modyfikowanie fiata 126p pod wspinaczkę wysokogórską :)

Prawda, ale... może się uda

Jeszcze obrazowo

Impresyjne

Z powodu tych długich przerw między trackami H-R wszedłem w spór z hdtrcks, co skończyło się pytaniem z ich strony: jak to możliwe, że ściągasz z US w sytuacji, gdy taki transfer do krajów Europy Wschodniej jest prawnie zabroniony... I zakupem drugiej kości RAM

hahaha

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Obiektywną miarą będzie odróżnienie w ślepym teście różnych kabli LAN.

To fakt. Ale jakby fan kabli LAN w 100% zdał test i wyłapał różnice między kabelkiem X i Y to panowie z kościoła "bit to bit" i tak by stwierdzili, że to omamy. Ja zresztą nie wiem o co chodzi z tymi kablami LAN i nam je w duuuu... żym poważaniu, po prostu nie lubię pitolenia, że jak coś słyszę to mam omamy a dowodem na to jest to, że ktoś coś przeczytał w książce. Tym bardziej, że ktoś bredzi, że chodzi o plik który się nie zmienia(co jest oczywistością) ale przecież jasne jest, że nikt nie słucha pliku, jak "plik gra" to już nie jest plikiem. Jak oglądam film to oglądam plik albo kliszę? Można zobaczyć plik RAW? To jakieś brednie. Mam kontakt z efektem końcowym dźwiękiem, obrazem itd. który mogę odtworzyć w nieskończonych konfiguracjach, raz na telefonie za 5 stów innym razem na hajendzie za 150 kawałków i za każdym razem będzie to co innego. Skora każda konfiguracja jest inna to rozsądniej jest założyc, że dowolny element danej konfiguracji może mieć wpływ na efekt końcowy. A czy ten wpływ jest istotny to inna sprawa.

Skora każda konfiguracja jest inna to rozsądniej jest założyc, że dowolny element danej konfiguracji może mieć wpływ na efekt końcowy.

To jest akurat skrajny przyklad braku zdrowego rozsadku.

panowie z kościoła "bit to bit"

Nauka nie jest religią, tak samo jak ateizm czy agnostycyzm.

Póki co zjawiska które z twojego mózgu (piszę to bez urazy) przepisałeś Nam na forum, noszą znamiona religii, niż naukowe jak sam nazwałeś "bit to bit".

Ja te osobiście neguje, acz testów ABX nie robiłem :)

I kto wie, co by z nich wyszło :)

Nie mniej, ja siebie określam jako agnostyka teicznego, stąd neguje marketing kabli Lan jaki rozpoczął sam papież "waszego" wyznania, tj Wojciech P.

Jeszcze obrazowo co i jak, by zagrało. + koniecznie najnowszy Fidelizer w wersji płatnej bo inaczej gra za jasno.

ifi_idefender_KC_10.png

Odnosząc się do obrazka. Rozumiem, że jak ktoś weźmie na raz 50 tabletek na serce i zejdzie to jest to bezwzględny dowód na szkodliwość tych tabletek?

To jest akurat skrajny przyklad braku zdrowego rozsadku.

Ty na serio? Jak dodasz do ciasta 5% procent więcej kakao i 5% mniej cukru to wg Ciebie będzie nadal to samo ciasto?

Pytałem podchwytliwie w wielu wątkach z elementami jak ja to nazywam, Audio Voodoo

Skoro ktoś słyszy poprawię brzmienia za pomocą podłaczenia takich gadżetów jak ifi usb coś tam, to czemu by ich nie zapiąć w szereg po, np ifi defender + ifi purifer + ifi silencer + audioquest jitter bug + usb regen, + całość zapiąc do karty typu jcat i sygnał wypuścić z jplay + fidelizer.

Nikt się nie podjął, i słusznie :)

bo zamiast "lepić" dźwiek z laptopa + milion nakładek, lepiej zmienić sprzęt na dedykowany to grania muzyki.

IMHO

Pytałem podchwytliwie w wielu wątkach z elementami jak ja to nazywam, Audio Voodoo

Skoro ktoś słyszy poprawię brzmienia za pomocą podłaczenia takich gadżetów jak ifi usb coś tam, to czemu by ich nie zapiąć w szereg po, np ifi defender + ifi purifer + ifi silencer + audioquest jitter bug + usb regen, + całość zapiąc do karty typu jcat i sygnał wypuścić z jplay + fidelizer.

Nikt się nie podjął, i słusznie :)

bo zamiast "lepić" dźwiek z laptopa + milion nakładek, lepiej zmienić sprzęt na dedykowany to grania muzyki.

IMHO

Skoro jedna tabletka pomaga to dlaczego nie wziąć 50?

Jak dodasz do ciasta 5% procent więcej kakao i 5% mniej cukru to wg Ciebie będzie nadal to samo ciasto?

Sory, ale Ty tu wciskasz, ze ciasto pomimo zachowania proporcji zmieni smak, gdy cukru inna lyzaczka nasypiesz, wiec nie rob ze mnie glupka.

Nie ja pierwszy Ci napiszę że porównania jakie stosujesz są nie trafione, w mojej ocenie również.

Jeśli te zabawki działają, tym gorzej dla sprzętu który "naprawiają"

Do kolegi Dżarro

Z powodu tych długich przerw między trackami H-R wszedłem w spór z hdtrcks

Plik o wyższych parametrach np. 96/24, 192/24 ma większą objętość. Gdy foobar jest skonfigurowany tak, żeby odtwarzał z RAM to im większy plik, tym dłużej trwa załadowanie go do RAMu. Im dłużej trwa ładowanie do RAM, tym dłuższa przerwa między nagraniami, bo foobar zacznie odtwarzanie dopiero po załadowaniu pliku do RAM.

O ile pamiętam (nie mam możliwości tego sprawdzić teraz, bom poza domem) to mam tak właśnie ustawione- sprawdzę oczywiście.