Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęty "puste" w środku, a więc czy ilość bebechów ma znaczenie

audiorabbit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

W związku z tym ,że noszę się z zamiarem zmiany odtwarzacza CD, zauważyłem ,że niektóre odtwarzacze ( wzmacniacze zresztą też) po zdjęciu obudowy są prawie puste tzn. hula tam wiatr, czy zwracać na to uwagę?

Dla przykładu: Roksan Kindy K3, który ma dobre opinie na jednym z testów w środku jest niemal pusty, Primare ( która chyba też uchodzi za dobrą markę) w środku CD22 jest pustawo, inaczej ma się w przypadku CD Marantza 8005 gdzie dużo się dzieje.

Czy w ogóle ma to sens, czy nie zwracać na to uwagi? Czy świadczy to o klasie odtwarzacza czy należy się tym sugerować?

Zdecydowanie jakość komponentów a nie ich ilość. Stopień upchania wnętrza wcale nie musi przekładać się na poziom dźwięku

Znak czasów. A tak naprawdę to chodzi o to, że ludzie kupują oczami. Wielkość opakowania jest najważniejsza, chwyt znany w branży kosmetyków.

Wyobraźcie sobie wzmacniacz w klasie D o wielkości paczki papierosów i mocy 2 x 100W rms. Kto to kupi?

Ilość komponentów nie ma takiego znaczenia, jak ich jakość. Do tego jeszcze sposób rozplanowania aparatury we wnętrzu, zasilanie, wytłumienie problematycznych miejsc i samej obudowy, użyte materiały, grubość ścieżek i przewodów, wentylacja, itp., itd.

Dobrze jednak mieć świadomość, za co płacimy. I przed zakupem warto sprawdzić, czy w środku wielkiej i pięknej obudowy nie siedzi aby chiński scalak za 15 USD.

No więc właśnie, niektóre odtwarzacze po zmniejszeniu obudowy z powodzeniem można by porównać do przenośnego dysku, a jednak po otwarciu CD-ka człowiek czuje rozczarowanie.

Ilość ma znaczenie ale w obecnych czasach najważniejsze to "co zrobić żeby było jak najmniej komponentów a mimo to uzyskać zadowalająca jakość dźwięku". Zawsze to jakiś kompromis ppozwalający zarobić. Prawdziwa jakość to tylko w topowych bardzo drogich obecnie urządzeniach.

chwilowy brak działalności w audio.

Sądzę, że puste przestrzenie w odtwarzaczach CD są częściowo spowodowane dopasowywaniem rozmiarów obudowy do wzmacniacza z tej samej serii. Niekoniecznie więc musi być to manipulacja lecz po prostu dostosowanie wymiarów do kompletu.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Znak czasów. A tak naprawdę to chodzi o to, że ludzie kupują oczami. Wielkość opakowania jest najważniejsza, chwyt znany w branży kosmetyków.

Wyobraźcie sobie wzmacniacz w klasie D o wielkości paczki papierosów i mocy 2 x 100W rms. Kto to kupi?

Nie znak czasu tylko oszczędności i elementy gorszej jakosci

Popatrz na gabaryty kondensatorow, np 10000uF 63V kiedys i dzis, mniejsz gabarytowo kondensatory ma duzo wyzsze ESR i trwalosc znacznie nizsza niz kiedys, nie bez powodu sprzet 30 letni potrafi mieć te elementy w idealnym stanie.

Wiadomo ze sprzetu audio przede wszystkim sluchamy ale budowa jak najbardziej pokazuje nam klase sprzetu.

Dobrze jednak mieć świadomość, za co płacimy. I przed zakupem warto sprawdzić, czy w środku wielkiej i pięknej obudowy nie siedzi aby chiński scalak za 15 USD.

...jak dla przykładu we "wzmacniaczu" Wile Rock...

Accuphase jest mistrzem robienia dobrego dźwięku z garści dobrej jakości elementów .

Druga fotka to odtwarzacz grający podobnym brzmieniem ( barwa - ciepło ) Pioneer PD-75 który znacznie odstaje od tego Accu DP-400.

Jednak PD-75 grają od początku lat 90tych do dzisiaj , DP-400 są na tanim mechanizmie KSM213 :)

Niestety większość sprzętu jest dzisiaj robiona na najtańszych bardzo niskiej klasy elementach więc ich żywotność będzie bardzo krótka .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13108-0-87981900-1544258549_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasami firmy przeginają w drugą stronę. Np taki Creek szczyci się tym, że nie sprzedaje audiofilskiego powietrza. Efekt jest taki, że jego naleśnikowate wzmacniacze są wypchane w środku do granic możliwości, mają kłopot z przegrzewaniem i są awaryjne. Szwagier ma obecnie trzeci wzmacniacz tej firmy i każdy był naprawiany.

Ktoś, kto swoją edukację zaczął 30-40 lat wstecz, może być mocno zaskoczony, do czego doszła współczesna technika. Np kupiłem do sprzętu "grillowo-piwnego" wzmacniaczyki na TPA3118, które z formatu znaczka pocztowego, wyciągają 60 W max. Niestety, okupione jest to praktyczną nienaprawialnością, a także skróconą żywotnością- elementy dobrane na styk wytrzymałością, prawie w rejonie krytycznym.

Dziś nie robi się sprzętu naprawialnego, a jego żywotność jest określona już na etapie produkcji. To kpina, zwłaszcza w kontekście eko.

W audio chyba najpierw chodzi o brzmienie, a potem sprawdza się z czego to wynika.

Miniaturyzacja powoduje, że urządzenie wydaje się tylko mniejsze, a w rzeczywistości może być ogromnie skomplikowane. Wrzucanie na siłę dużych elementów, pięciu układów zamiast jednego może robić dobre wrażenie tak samo jak ogromne płytki zajmujące całą obudowę w porównaniu do zwartego obwodu na małej płytce wielowarstwowej. Myślę że wiele procesów produkcyjnych wpływających na jakość urządzenia jest w ogóle nie dostrzeganych.

Obecnie niestety wszystko produkuje się na zasadzie nadpiłowanego drutu rodem z afery żarówkowej.

Elektronika: ARCAM AVR850, Onkyo NS-6170, Onkyo P-3000R, Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5501, OPPO UDP-203

Nagłośnienie: Dali Rubicon 6 + Vokal + 4x LCR, Jamo IC608LCR-FG + IC606FG, 2x SVS SB16-Ultra

To są najuczciwsze współczesne kilogramy jakie znam czyli Xindak A600P

63kg klasy A

Ukryta Zawartość

post-13108-0-51103100-1544267579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kamienie przyklejają do wnętrza obudowy? ;-)

Jakkolwiek wydaje się to głupie, bywały i takie przypadki.

Np Audionet Art (choć na 100% nie jestem pewny) zamiast normalnej dolnej pokrywki miał płytę z granitu.

Gramofon Reloop, którego kiedyś miałem, pod dolną pokrywą miał iście pancerną blachę, ok pół centymetra grubości, ale w tym przypadku to uzasadnione.

I środek . Pod niklowaną pokrywą jest TRAFO , obok mniejsze plus wiadro kondensatorów .

Bateria ogromnych tranzystorów Sankena przykręcona do miedzianych sztab a te do radiatorów .

Ukryta Zawartość

post-13108-0-48871900-1544267699_thumb.jpg

post-13108-0-32980600-1544267722_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe, w salonie do odsłuchu to pewnie wózkiem widłowym to podstawiają a transport do domu tylko na palecie;)

Producent podaje moc dla wartości 8 omów jako 80W.

Patrząc na środek przy 4 ma spokojnie te 160W i to też podwaja dla 2 omów .

Porównywałem go przykładowo 1:1 z papierowo mocniejszym Krellem S300i jednak A600P im głośniej tym bardziej w ryzach trzymał kolumny a czasem miałem wrażenie że mi drzwi z futryną wyrwie :)

Też mam xindak, co prawda nie tak fajnego, ale odczucia po zajżeniu do środka podobne. Też 80w na 8 i 160 na 4 ohm

Sprzęt a szczególnie wzmacniacze często oceniane są na podstawie ich wagi. Myślę że producenci doskonale o tym wiedzą i specjalnie dociążają swoje produkty.

Dlatego trzeba zobaczyc wnetrze

Gość

(Konto usunięte)

Producent podaje moc dla wartości 8 omów jako 80W.

Patrząc na środek przy 4 ma spokojnie te 160W i to też podwaja dla 2 omów .

Porównywałem go przykładowo 1:1 z papierowo mocniejszym Krellem S300i jednak A600P im głośniej tym bardziej w ryzach trzymał kolumny a czasem miałem wrażenie że mi drzwi z futryną wyrwie :)

Problem w tym, że muzyki słuchamy a do burzenia ścian używa się innych urządzeń...

u mnie 45 kilo przekłada się na 250 W mocy :)

I tak właśnie powinny być zbudowane wzmacniacze , jak na przykładzie tego mcintosha , zresztą ten Xindak A600P też jest spoko .

Problem w tym, że muzyki słuchamy a do burzenia ścian używa się innych urządzeń...

Jaki problem ? Gdzie ? Czyj ?

;)

Przy bardzo mocnych piecach i dużych kolumnach słuchasz głośno , głośniej i jeszcze ciut . Więc czasem jak coś w muzyce przywali ...

Przyjemne odczucie :)

Accuphase jest mistrzem robienia dobrego dźwięku z garści dobrej jakości elementów .

Druga fotka to odtwarzacz grający podobnym brzmieniem ( barwa - ciepło ) Pioneer PD-75 który znacznie odstaje od tego Accu DP-400.

Jednak PD-75 grają od początku lat 90tych do dzisiaj , DP-400 są na tanim mechanizmie KSM213 :)

Niestety większość sprzętu jest dzisiaj robiona na najtańszych bardzo niskiej klasy elementach więc ich żywotność będzie bardzo krótka .

Nie ma co. W tym wnętrzu nie tylko zasilanie robi wrażenie...Kiedyś miałem jakiś czas DP500 .Nie dało się tego słuchać.

Gość

(Konto usunięte)

Jaki problem ? Gdzie ? Czyj ?

;)

Przy bardzo mocnych piecach i dużych kolumnach słuchasz głośno , głośniej i jeszcze ciut . Więc czasem jak coś w muzyce przywali ...

Przyjemne odczucie :)

A jak czasem to i ja lubię ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.