Skocz do zawartości
IGNORED

Darmowy program do tworzenia PCB

atmeg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Ośmieliłem sie założyć ten temat aby ... Zostało wyłonione w czym amatorzy mogą darmowo robić swoje projekty PCB .

-------------------------------

Ja mam osobiście dwóch faworytów ,dwa programy ,jeden absolutnie free ,drugi dopuszcza zastosowanie do celów amatorski bez oplat z tym iz ma ograniczenia .

============================

Temat dotyczy tylko i wylącznie programów których można używać legalnie ,bez żadnych opłat do celów amatorskich .A ponadto mają to być programy sprawne użytkowo ! !!!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/142918-darmowy-program-do-tworzenia-pcb/

Amatorsko, czyli do termotransferu np. 

Ja z powodzeniem robię to w Photoshopie :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

6 minut temu, sybic napisał:

Amatorsko, czyli do termotransferu np. 

Ja z powodzeniem robię to w Photoshopie :)

Nie , amatorsko czyli bez potrzeby wykupywania licencji czy oplat . Sama jakość PCB,gestość ścieżek  to inna kwestia i tu nie istotana .

Słowo "amatorskie" nie oznacza tu niższej jakości a fakt  iż projekt nie służy do zarobkowej działalności .

ale oki, na tą chwile mamy :

1 eagle

2 Photoshop

3.  No i oczywiście DipTrace. 
A to powiedział Ziggy. Ten od Ziggy kabli.
A bynajmniej nie dlatego, co by komuś wazelinką dobrze zrobić.
Po prostu go używam. Do różnych rzeczy. Od projektowania całych PCB, aż po zwykłe durne i szybkie "rysowanie schematów", co by komuś coś wyjaśnić, zaproponować - jako materiały do dyskusji, albowiem jeden rysunek to więcej jak 1000 słów.

Darmowa legalna licencja to jest 300 punktów. A z tym to już można (modułowo) całkiem fajne rzeczy zaprojektować i przygotować.  Jest też opcja "Edukacyjna" - studenci i osoby uczące się mogą sobie to podwyższyć (prowadząc korespondencję email z producentem) do 500 padów.

Na upartego - można nawet jeszcze większe limity osiągnąć, poprzez małe oszustwo typu "static via".  Czasem to się przydaje, jako koło ratunkowe, gdy w ferworze burzy mózgu raptem i niespodziewanie uderza się o twardy sufit limitu. 

Wcześniej używałem Eagle. Też niezły.  Ale DipTrace jakoś mi bardziej leży.

4. Proxxon / Dremel, z założoną boczną małą obrotową piłą do laminatu.
Tak zwane projektowanie w locie, czyli projektowanie przez frezowanie.

40 minut temu, grze_sio napisał:

Z tego co ja wiem, to Photoshop kosztuje kupę kasy, więc jakie to darmowe?

to jakieś inny graficzny program, taki co warstwy ma, jest trochę darmowych, choćby gimp :)

a photoshop jakiś czas temu można było nabyć darmowego. Wystarczyło się zarejestrować :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

OKI .

Na dzien dzisiejszy mamy w propozycjach :

1-Eagle -zapewne w wersji demo

2-Photoshop lub podobny program do obróbki grafiki ,zapewne też w wersji Demo .

3- DipTrace ,w wersji demo

4- KICad , twórcy umożliwiają stosowanie programu bez opłat nawet dla   zawodowego wykorzystania .Działa ,sprawdzałem osobiście .

Owszem jest podobny temat ale tam niema tego założenia iż chodzi o programy darmowe do wykorzystania  w projektach DIY "amatorskich".

Z automatu wchodzą do puli programy które dopuszczaj zastosowanie komercyjne bez opłat .To oczywiste .

10 minut temu, atmeg napisał:

1-Eagle -zapewne w wersji demo

2-Photoshop lub podobny program do obróbki grafiki ,zapewne też w wersji Demo .

3- DipTrace ,w wersji demo

4- KICad , twórcy umożliwiają stosowanie programu bez opłat nawet dla   zawodowego wykorzystania .Działa ,sprawdzałem osobiście .

Targeta wyrzuciłeś, bo?

nagrywamy.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1-Eagle -zapewne w wersji demo,ograniczona wielkosc pcb,inaczej mała plytka

2-Photoshop lub podobny program do obróbki grafiki ,zapewne też w wersji Demo .brak ograniczen wielkości PCB ,generalnie brak ograniczen ale też brak typowych narzędzi do tworzenia PCB ,poprostu znacznie wieksza pracochłonność aczkolwiek można  .

3- DipTrace ,w wersji demo,liczba pinów 300 ,brak ograniczenia wielkosci PCB Dobry eksport Gerber ,sprawdzałem.

4- KICad , twórcy umożliwiają stosowanie programu bez opłat nawet dla   zawodowego wykorzystania .Działa ,sprawdzałem osobiście . Brak ograniczeń .Nie sprawdzałem eksportu do gerber

5-Target 3001 ,w wersji free 250 pin , link do strony kol. wstawil wcześniej .

Altium CircuitMaker

Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra . W celach szkoleniowych spróbuję sił z diptrace. Pierwszy problem : czy można zaimportować komponent z plików dxf , dwg?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

W dniu 16.02.2019 o 21:01, pataus napisał:

No dobra . W celach szkoleniowych spróbuję sił z diptrace. Pierwszy problem : czy można zaimportować komponent z plików dxf , dwg?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

To nie jest temat dotyczący DipTrace ,to jest temat w którym wymienia sie programy do tworzenia PCB dla celów DIY bez opłat .

W zasadzie to powinno sie założyć oddzielny temat poświęcony programowi DipTrace ale mniejsza o to.

Skoro już zapytaleś to przepraszam ze odpowiedz jest po jakimś czasie ale ja tu nie siedze codziennie ,to nie jest mój cel .

Wkleje fote z zakladka importu plików z DipTrace. Do tego dochodzi import plików graficznych ale z innego miejsca .

Ukryta Zawartość

Przyczym tu Apeluje do czytelników aby nie zadawali pytań dotyczących np. DipTrace bowiem to nie jest  temat od tego typu pytań .

-----------------------------------------

Więc czym jest ?

Jest tematem w którym wspólnie zostanie utworzona lista bezpłatnych programów do wykorzystania w DIY .

Nadal można zgłaszać programy .

za jakiś czas z tej listy wspólnie na zasadzie głosowania , wpisów ,uwag itp wyłonimy nie zwycieżce ale powiedzmy trzy programy . Tak to widze .

Oczywiście można pojechać po mnie :) Jest to dozwolone .

Ukryta Zawartość

----------------------------

Tu ważne bardzo , nie chodzi o programy w których naniesiemy elementy i ścieżki ,takich jest wiele .

Szukamy programów bez opłat  które dla zastosowań DIY poprawnie generują pliki Gerber oraz pliki wierceń .

Bo termotransfer to można robić z każdego programu graficznego a tu nie oto chodzi.

Zresztą to już wspominałem iż nie chodzi nam o programy do termotransferu.

Oczywiście można i metodą termo... wykonywać ale założenia są wyższe .

W wiekszosci tematów na forum diy muzyka jest zle widziana .... Nie tu .

Gdyby nie muzyka nigdy nie napisałbym tu słowa.

@atmeg

fajnie że coś piszesz. Tylko odnoszę wrażenie, że to jest jakieś promowanie czy pozycjonowanie. 

Dla ciekawości zainstaluję tego DIP Trace, ale on jest płatny więc nie mieści się w założeniach wątku. 

Powtórzę, KiCad ma wszystko to co Eagle. Funkcjonalnie nie jest tak przejrzysty. Mniej wybacza błędy w założeniach projektowych. Jeżeli zrobisz babola to się on ciągnie i z automatu nie da się go poprawić. Sprawdzanie błędów czy minimalnych odległości czy grubości ścieżek. Aż ciężko to wszystko wymieniać. Absolutny automat do gerberów, wiercenie, maski, nacięcia, frezowania, do 4 warstw (chociaż może teraz więcej). Wgrywasz z .zip graniczne wielkości od prototypowni i sprawdzasz projekt pod kątem tych konkretnych wytycznych. Pełno bibliotek do footprintów, obudów itp itd. Zaszyty podgląd gerberów, jakieś kalkulatory wielkości fizycznych, prostych RLC...import z PDF i graficznych...

I jest 100% darmowy. 

Masz prawo podejrzewać mnie . Nic w tym  złego .Ale drobna sprawa .....tu w tym temacie podjołem próbe stworzenia listy darmowych programów .Jasne ? Co do DipTrace jestem otwarty na rozmowy ale to nie tu . Zwłaszcza iż przez ostatnie tygodnie poznałem ten program lepiej i moge wiecej o nim napisać to nie jest celem tego tematu !Czego chcesz? NP projektu w DipTrace który nie dokonczony ma już 600 pinów ? Ja wiem co robie .I dlaczego kupiłem.I nie trabie o tym non stop.

Swoje wiem ale nie musze o tym trabić a i tak mi sie przyszywa łatke osoby co reklamuje za kase ....

Ale mam to w dupie i swoje bede robił za free dla innych.

Jedna kwestia to projekty zawodowe a drugi  temat to DIY .Tu rozmawiamy o DIY!!!!

======================

Nie zwiazane z tym tematem ...... tAK zakupilem wersje DipTrace 1000 pinow ,rozważam zakup wersji bez limitu . I co ? reklama ?Czy rzeczywiste moje potrzeby ?

Rób co chcesz, myśl co chcesz... To już drugi wątek w którym, rzekł bym trochę nachalnie o tym DipCos piszesz. Ja niczego nie muszę kupować i nic mnie nie ogranicza, ilość pinów, limitowanie tworzenia gerberów czy ilości komponentów w schemacie. 

Kolego @borysgo2 od kilku lat wszystkie swoje projekty tworzy w KiCad. Ja dla swoich potrzeb projektuję od prostych układów wzmacniaczy po Arduino shield do komercyjnych układów automatyki. Wsparcie, co jest mega ważne, jest powszechne, a nie zamknięte dla małego grona użytkowników komercyjnych.

Ja dla celów edukacyjnych zainstaluję tego Dip-a. Zrób to samo z KiCad... Chyba to jest fair. Nie zamykaj się...

18 minut temu, hi_aro napisał:

Rób co chcesz, myśl co chcesz... To już drugi wątek w którym, rzekł bym trochę nachalnie o tym DipCos piszesz. Ja niczego nie muszę kupować i nic mnie nie ogranicza, ilość pinów, limitowanie tworzenia gerberów czy ilości komponentów w schemacie. 

Kolego @borysgo2 od kilku lat wszystkie swoje projekty tworzy w KiCad. Ja dla swoich potrzeb projektuję od prostych układów wzmacniaczy po Arduino shield do komercyjnych układów automatyki. Wsparcie, co jest mega ważne, jest powszechne, a nie zamknięte dla małego grona użytkowników komercyjnych.

Ja dla celów edukacyjnych zainstaluję tego Dip-a. Zrób to samo z KiCad... Chyba to jest fair. Nie zamykaj się...

spoko ,mam szacunek dla innych ,ty tez miej i nie rzucaj tekstów typu reklama bo w tym przypadku to nie istnieje ,znaczy reklamy za kase albo jakieś zniżki ,profity.

Program działa dobrze i tylko dlatego o nim pisze i zapłaciłem za niego ,jasne ? Dociera ten fakt ?

Nie gadasz z naciagaczem .

A KICad jest u mnie wsród faworytów w tym temacie ale oczywiście niemiałeś o tym pojecia !:).

Zakogo ty mnie masz????

hi_aro wiesz ile mozna zarobić na dobrym projekcie ? wiesz, tak myśle  ,nie potrzebuje profitów z reklamy bo nie z tego żyje .Dociera?

8 minut temu, atmeg napisał:

Dociera ten fakt ?

Nie napinaj się, luzzzz...

Płać za co chcesz, ja Tobie mówię jak nie płacić i te pieniądze przeznaczyć na coś bardziej pożytecznego... I dodatkowo mieć lepszą funkcjonalność...

9 minut temu, atmeg napisał:

Nie gadasz z naciagaczem .

Po ilości monologów jakie tworzysz, odnoszę inne wrażenie. 

9 minut temu, atmeg napisał:

Zakogo ty mnie masz????

A za kogo powinienem? 

hi_aro , myśle że wiesz o czym napisałem.

Nic nie poradze na różnice ......

Myśle ze na elektronice znasz sie ,na muzie znasz sie?

To dla ciebie bez poddekstów ,poprostu niezła muza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.