Skocz do zawartości
IGNORED

płytka do lampowego analogu dla DAC-ów z differential output - projekt i zamówienie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś byłby w stanie zaprojektować płytki i zlecić ich wykonanie ? Jest potrzeba opracowania lampowego analogu dla całej masy DAC-ów z wyjściem symetrycznym napięciowym ( oraz ewentualnie prądowym ) , które pojawiły się w ostatnich latach na forum . WM8742 , AK4396 , PCM1794 , ES9038 itp itd . Proponuję skorzystać ze sprawdzonego schematu John'a Broskie  zwanego Unbalancer  . Link do strony : 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  .

unbalancer.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp
błąd

...there is no spoon...

12au7 to jedyna lampa jaką można zastosować?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Ja mogę. Tylko pytanie jaki masz projekt i  jakie zasady współpracy ?

Mam w ofercie profesjonalne usługi wykonania projektu i gotowych płytek z przelotkami soldermaska etc. Pisz priv

Mogę zrobić takie PCB łącznie z wykonaniem na gotowo  - w zasadzie, ale pytanie czemu akurat taki schemat? jest faktycznie sprawdzony - słuchałeś go ?

Godzinę temu, Kris_54701 napisał:

12au7 to jedyna lampa jaką można zastosować?

pewnie można inne , na forach czytałem ,że ludzie stosują wszystkie triody 6N6P  tylko wymieniają rezystory katodowe na 150 omów przy napięciu zasilania około 200V

19 minut temu, micha7n napisał:

czemu akurat taki schemat? jest faktycznie sprawdzony - słuchałeś go ?

czytałem tylko opinie użytkownika ,że z AK4393 gra lepiej ni z lampizacja Fikusa 

45 minut temu, Akira931 napisał:

Tylko pytanie jaki masz projekt

nie rozumiem pytania 

...there is no spoon...

Obecnie robię dedykowaną PCB do DACa na kości TDA1541 na fajnych lampkach 6111  -  Jak skończę mogę taka płytkę zaprojektować i zamówić - nie ma problemu. Koszt powinien być niewielki, pytanie ile osób byłoby chętnych - bo od tego zależy koszt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micha7n
48 minut temu, micha7n napisał:

pytanie ile osób byłoby chętnych

tego jeszcze nie wiemy ale sam wezmę 4 sztuki :-) pewnie z 50 sztuk trzeba będzie zrobić . Warto też dodać zasilacz ze stabilizacją anodowego na fecie i żarzenia na mocnym stabilizatorze aby zasilił 4 sztuki 6N6P ( po 750mA ) 

...there is no spoon...

12 godzin temu, micha7n napisał:

mogę taka płytkę zaprojektować i zamówić - nie ma problemu

OK, to daj znać kiedy możesz ruszyć a w tzw międzyczasie proszę kolegów o zgłaszanie uwag co do układu i wykonania .

...there is no spoon...

może ktoś choć w pająku tego odsłucha.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

10 minut temu, Kris_54701 napisał:

może ktoś choć w pająku tego odsłucha

mam płytki , które o modyfikacji mógłbym zastosować ale nawet mi się nie chce - z prostej przyczyny - nie znalazłem innego rozwiązania układowego , które byłoby dobrze opracowane . eksperymenty z lampizacją według Fikusa skończyły się uszkodzeniem WM8742 i AK4396 . ćwiczyłem różne analogi - na trafach , na opampach bipolarnych i fetach i oczywiście na lampach . kończyło się zwykle kiepskim brzmieniem , małym poziomem sygnału wyjściowego albo uszkodzeniami przetworników .

...there is no spoon...

Ja dawno temu zrobiłem grounded-grid (chińskie płytki na ebay) przerabiając go szybko na wejście XLR do DACa

Bardzo dobrze współpracował z Sabre, który miał suchy i oszczędny bas.

Poniższy układ go fajnie rozmiękczał.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

ciekawy układ ale nie mogę znaleźć płytek w wersji z wejściem XLR . sprawdziłem na ebay-u i wychodzi znośnie cenowo . płytki zbliżonego preampu są dostępne tanio ale zasilacze już tylko w wersji zmontowanej . kompletne kity z zasilaczem ( bez trafa ) po około 50 dolków + przesyłka , cło itd . wolałbym gołe płytki bo każdy sobie wlutuje co chce - ,, audiofilskie " elementy i ich wartości dobrane pod określone lampy 

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

13 minut temu, arturp napisał:

ciekawy układ ale nie mogę znaleźć płytek w wersji z wejściem XLR 

bo takich nie ma, dlatego ja z wejściem (-) się podpiąłem :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Znajdzie się bohater , który zabije smoka , uratuje księżniczkę i zaprojektuje płytkę ?

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Znajdzie się bohater , który zabije smoka , uratuje księżniczkę i zaprojektuje płytkę ?

Napisz mi PW za miesiąc. Może wtedy będę mieć czas na jakieś zabawy (obiecałem sobie urlop od audio...)

34 minuty temu, Holgin napisał:

Napisz mi PW za miesiąc

o ! Właśnie miałem do Ciebie pisać :-)

...there is no spoon...

8 godzin temu, arturp napisał:

o ! Właśnie miałem do Ciebie pisać :-)

Ogarnij może listę wstępną chętnych, żebym wiedział w co celować. Zasilacze mam jakby co.

2 godziny temu, Holgin napisał:

listę wstępną chętnych,

najpierw coś musimy pokazać ewentualnym zainteresowanym , podyskutować itd

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Uważam, że pomysł na zaprojektowanie PCB analoga do kości z napięciowym wyjściem za bardzo cenny i trafiony w dzisiejszych czasach pomysł. Na swojej drodze DIY poskładałem kilka stopni analogowych do CDeków i DACów (SRPP, WA, WA-WK) w różnych kombinacjach i realizacjach od pająków do tych na płytkach. Kiedyś robiłem analogi w większości na prądowe kostki PCM56, 61, AD1856, PCM63, PCM1701 z pasywna konwersją na rezystorze. Taki układ był stosunkowo prosty SRPP na 2 lampkach (jeden wieczór), i grało to bardzo dobrze. Co prawda nie zawsze umiałem dobrać filtr i czasami siało to mocno. Niestety teraz CDeków z prądowymi kostkami prawie nie zostało (w większości stare porządne odtwarzaczy mają problemy z laserami).

A w dzisiejszych czasach królują niestety napięciowe kostki. Ot i dzieje się tak, że jest stosunkowo duży wybór dobrych odtwarzaczy z kostkami napięciowymi (sam mam kilka yamach 930, 993 i innych CD z tymi kostkami). A ich poprawna lampizacja już nie jest tak prosta. Trzeba na początek zrobić desymetryzacje.

Zrobiłem tylko jeden projekt analogu do DACa na kostce napięciowej. Schemat był autorstwa kolegi Muzga, i jest do odnalezienia na lamach tego forum, zresztą jak znajdę to zamieszce. Pierwszy stopień → desymetryzacja na 6N1P z autobiasem, drugi → WK na 6N6P. Grało to dobrze ale nie tak jak zlampizowane kości prądowe. Ja wtedy spisałem to na słabą jakość kostki WM8742 i zostawiłem ten projekt. Dopiero później robiąc analog Robertusa a'la MBL do tej kości stwierdziłem, że to może grać. Ponadto słuchając różnych preampów lampowych stwierdziłem, że WA-WK nie gra typowo „lampowo”. Chyba nawet nie tylko ja mam takie obserwacje. Reasumując ten projekt co tu proponujesz wydaje mi się bardziej obiecujący.

To może bardzo dobrze zagrać. A taka płytka może przetworzyć nie jeden CD na urządzenie grające o klasę wyżej, przy stosunkowo nie wielkich zatratach. Projekt w mojej ocenie bardzo obiecujący.

Jestem pewien, że znalazło by się mnóstwo chętnych na te PCB. Grunt to dobre zaprojektowane i miejsce pod kondy wyjściowe. Z osób które moim zdaniem dobrze projektują PCB (jeden punkt masy, brak pętli, jednokierunkowość przepływu) to kolega Muzg, HenrykKwinto i JaBrzoza. Nie wiem czy ktoś z nich by chciał pochylić się nad projektem. 

W środę będę mieć więcej czasu to poszukam fotek tego analogu o którym pisałem.

Edytowane przez nick30
  • 2 tygodnie później...

Chyba wątek całkiem umiera. A szkoda. Pomysł naprawdę bardzo fajny.

Podaje kilka fotek analogu wg projektu kolegi muzg. Który zaskakująco dobrze grał dawno temu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1738693154__DSC2278(1).thumb.jpg.cd703dab23777d824a329dd006bc36c5.jpg397371650_post-20270-1000095681248356614.jpeg.thumb.jpg.11d4c35185d86a88fa9ffe4856b2fbe2.jpgDAC.thumb.jpg.770c94bfd911ea7674c1cc41be8f9ec2.jpg

Kodny na wyjściu były wymienione i grało to całkiem. Dopóki analogówka a'la MBL go nie zastąpiła.

W mojej ocenie proponowany projekt jest znacznie lepszy. Koszty budowy niewielkie a analog by pasował do wielu DACów w tym tak popularnych ostatnio chinoli jak i porządnych CDeków. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nick30

Czy uważacie, że byłby to problem do takiego projektu dołożyć wyjście xlr z analoga?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

w projekcie Unbalancer druga podwójna trioda sumuje sygnały +/- więc chyba raczej byłoby to trudne

natomiast w projekcie Muzga przedstawionym przez nick30

3 godziny temu, Kopczas napisał:

dołożyć wyjście xlr z analoga

to oczywiście możliwe

...there is no spoon...

W dniu 30.03.2019 o 23:05, nick30 napisał:

Chyba wątek całkiem umiera. A szkoda. Pomysł naprawdę bardzo fajny.

Podaje kilka fotek analogu wg projektu kolegi muzg. Który zaskakująco dobrze grał dawno temu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1738693154__DSC2278(1).thumb.jpg.cd703dab23777d824a329dd006bc36c5.jpg397371650_post-20270-1000095681248356614.jpeg.thumb.jpg.11d4c35185d86a88fa9ffe4856b2fbe2.jpgDAC.thumb.jpg.770c94bfd911ea7674c1cc41be8f9ec2.jpg

Kodny na wyjściu były wymienione i grało to całkiem. Dopóki analogówka a'la MBL go nie zastąpiła.

W mojej ocenie proponowany projekt jest znacznie lepszy. Koszty budowy niewielkie a analog by pasował do wielu DACów w tym tak popularnych ostatnio chinoli jak i porządnych CDeków. 

Dzisiaj w sumie nie wiele bym zmienił w układzie, a jeżeli to:

- dał źródło prądowe na dwóch tranzystorach (można zasilić z Ua)

- dodał degeneracje/linearyzację wzmacniacza w katodach pierwszych lamp

- pierwszą lampę dał ECC82

- rozważył 6N30P w drugim stopniu

- zasilił z 270-300V

- podniósł prądy we wtórnikach do 15-20mA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

On 4/2/2019 at 5:08 PM, Muzg said:

Dzisiaj w sumie nie wiele bym zmienił w układzie, a jeżeli to:

- dał źródło prądowe na dwóch tranzystorach (można zasilić z Ua)

- dodał degeneracje/linearyzację wzmacniacza w katodach pierwszych lamp

- pierwszą lampę dał ECC82

- rozważył 6N30P w drugim stopniu

- zasilił z 270-300V

- podniósł prądy we wtórnikach do 15-20mA

Cześć.

Przyjemnie widzieć autora projektu w tym wątku. Czy możesz poświęcić trochę czasu temu pomysłowi? Mało kto ma tak szerokie doświadczenie i w projekcie układów lampowych i w umiejętności projektowania PCB jak Ty. 

" -  dodał degeneracje/linearyzację wzmacniacza w katodach pierwszych lamp" rozumiem, że chodzi Ci o tak zwany CCS, tak? Ze względu na mały prąd, wg mnie ten najbardziej by pasował: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  mam na niego chrapkę do EndDaca

"- pierwszą lampę dał ECC82" Jest do zrobienia

"- rozważył 6N30P w drugim stopniu" droga ja cholera robi cały projekt mocno kosztowny

"- zasilił z 270-300V" z tym nie ma najmniejszego problemu

"- podniósł prądy we wtórnikach do 15-20mA" jeżeli pozostawić 6n6p to też nie widzę problemu, chociaż grzać się będzie mocno.

Tak jak pisałem wcześniej z mojego doświadczenia po kilku projektach stopni wyjściowych WA-WK ( mimo tego, że pre na PCB twojego autorstwa faktycznie grał o wiele pepiej niż to samo pre na forumowych PCB i z tych samych elem) mam jednak wrażenie, że SRPP i WA jednak gra jak by bardziej lampowo. Mimo tego, że technicznie WK zmniejsza impedancję i z punktu widzenia technicznego jest najlepszą opcją to gra to wg mniej trochę "technicznie". Czy masz podobne obserwację?

Czy mógłbyś narysować PCB do tego projektu z TUBCAT? Ja bym pisał się na przetestowanie 2 wersji . Zrobił bym 2 wersje PCB na podobnych elementach i moglibyśmy wybrać co komu pasuje. Niestety nie wiele osób umię projektować tak PCB. Wiem o czym piszę. 

Pozdrawiam, m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nick30

Ok, miałem taki projekt w najbliższych planach więc narysowałem dzisiaj schemat i zarys PCB:

Ukryta Zawartość

Bazuje oczywiście na moim schemacie sprzed lat.

PCB: 100 x 130mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Muzg
39 minut temu, Muzg napisał:

narysowałem dzisiaj schemat i zarys PCB

No i ładnie ale powinno być coś co sumuje wyjścia +/- bo większość ma na wejściach wzmacniaczy zwykłe RCA 

...there is no spoon...

@Muzg, czy analog mógłby być w komplecie z Twoim zasilaczem?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

19 godzin temu, arturp napisał:

No i ładnie ale powinno być coś co sumuje wyjścia +/- bo większość ma na wejściach wzmacniaczy zwykłe RCA 

Pierwszy stopień (wzmacniacz różnicowy) to robi. Drugiego wejścia nie musisz w ogóle nigdzie podłączać - to tylko ukłon w stronę XLR gdyż w tej topologii dostaje się go prawie za cenę jednej lampy.

7 godzin temu, Kopczas napisał:

@Muzg, czy analog mógłby być w komplecie z Twoim zasilaczem?

Tak, ale o ile analog/preampy chciałbym udostępnić w formie płytek do zmontowania po kosztach, to zasilacze tylko w formie zmontowanych i uruchomionych modułów.

• Pokaż nowe odpowiedzi