Jump to content
IGNORED

NAD C375Bee vs Onkyo A-9070

RySiOtm
 Share

Recommended Posts

Cześć. Jestem na etapie kupna wzmacniacza do kolumn

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Obecnie użytkuje je pod Marantz PM6005, jednak czegoś mi brakuje. Na niskim poziomie głośności grają, bo grają. Podejrzewam, że dostają za mało mocy, ale mogę się mylić, jako że jestem początkujący w temacie domowego HiFi ?

Wstępnie zastanawiam się nad kupnem NAD C375BEE bądź Onkyo A-9070. Myślicie, że to dobry wybór? Czy dac sobie spokój z wymiana wzmacniacza? Docelowo ma to grać z CA Stream Magic 6 v1 oraz CD (jeszcze nie wybrany). Oprócz tego dźwięk z TV. Muzyka jakiej słucham do głównie radio internetowe i generalnie wszelakiego rodzaju gatunki muzyczne z pominięciem klasyki. 

Pomieszczenie ok 25m2.

Budżet 3.5 do 4 tyś zł.

Jako, że chce nabyć sprzęt używany to niestety odsluchysą ciężkim tematem, że względu na rozrzut wzmacniaczy po całej Polsce, dlatego muszę sugerować się opiniami.

Zależy mi na delikatnej "ciepłocie" i mocniejszych niskich, ale bez efektu "dudnienia". Generalnie musi być to wzmacniacz dość uniwersalny do wszystkiego, tj muzyka, TV, film.

Pozdrawiam

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edited by RySiOtm

dataOK:
TopicOK: 0
---
Flaga: 1

Onkyo 9070 to wydajny wzmacniacz więc powinno być ok nawet przy cichym odsłuchu. Jak rozglądasz się za używką to poszperaj, może uda Ci się znaleźć A9000R, będzie lepiej. 

Jeśli chodzi o NAD to przerabiałem, miałem kłopot z potencjometrem, do poziomu mniej więcej godziny 9:00 poziom sygnału na kanałach był nierówny, chyba prawy grał głośniej jak pamiętam więc ciche słuchanie odpadało.

Hidden Content

dataOK:
---

Jestem za Onkyo. Wydajny wzmak i równy brzmieniowo. 

Hidden Content

dataOK:
---

Proponuje wypożyczyć oba na odsłuch w domu. Jeden i drugi jest wydajnym wzmacniaczem, który powinien bez problemu wysterować w/w kolumny. U nas możesz wypożyczyć Nada. Uważam ten wzmacniacz za bardzo udany w swojej cenie. Nie mylić go z modelami niższymi, bo jeśli chodzi o budowę to bliżej mu do serii Masters, a to już zupełnie inna bajka ? 

dataOK:
---

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Mam Onkyo 9070 od ponad roku. W trybie direct dźwięk jest delikatnie ocieplony. Jest to wydajny prądowo wzmacniacz który gra tak, że nie myślę o żadnej zmianie, po prostu wszystko mi w nim pasuje. Jakość wykonania pierwszorzędna. 

Hidden Content

dataOK:
---

2 godziny temu, RySiOtm napisał:

Zależy mi na delikatnej "ciepłocie" i mocniejszych niskich, ale bez efektu "dudnienia". Generalnie musi być to wzmacniacz dość uniwersalny do wszystkiego, tj muzyka, TV, film.

Witam.

Z porównania tych dwóch dla mnie jednoznacznie NAD -  jakościowo zagra lepiej. Z tego co piszesz pasuje też charakterystyką do twojego opisu.
Proponuje zabrać do domu  w ramach wypożyczenia i odsłuchać NAD'a, ewentualnie oby dwa wzmacniacze i rozwieje to twoje wszelkie wątpliwości.

Pozdrawiam,
Grzegorz.

Hidden Content

dataOK:
---

2 godziny temu, tytanowy_janusz napisał:

Onkyo 9070 to wydajny wzmacniacz więc powinno być ok nawet przy cichym odsłuchu. Jak rozglądasz się za używką to poszperaj, może uda Ci się znaleźć A9000R, będzie lepiej. 

Jeśli chodzi o NAD to przerabiałem, miałem kłopot z potencjometrem, do poziomu mniej więcej godziny 9:00 poziom sygnału na kanałach był nierówny, chyba prawy grał głośniej jak pamiętam więc ciche słuchanie odpadało.

Kiedyś odsłuchiwałem NADa, chyba to był 326. Wcześniej myślałem, że to jakieś bajki z tymi potencjometrami, że może jakiś egzemplarz wadliwy się komuś trafił, a tu na odsłuchu okazało się, że niestety prawda. Po tym doświadczeniu uznałem, że to po prostu bubel, nie wzmacniacz.

Pozdrawiam

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edited by Andy2008

dataOK:
---

Tez mialem c375 w domu. Nowka. Nierowny balans kanalow. 2 razy sie zawiesil po wlaczeniu. Odeslalem bo balem sie co bedzie pozniej

Hidden Content

dataOK:
---

Na temat NAD nie umiem się wypowiedzieć, natomiast miałem do czynienia z A-9070, całkiem przyjemny wzmacniacz o dosyć  neutralnym brzmieniu jak dla mnie. Bardzo solidna konstrukcja, ogólnie oceniam na +.

Hidden Content

dataOK:
---

4 godziny temu, RySiOtm napisał:

Wstępnie zastanawiam się nad kupnem NAD C375BEE bądź Onkyo A-9070. Myślicie, że to dobry wybór?

Miałem A-9070 u siebie przez ok. pół roku - mikrodynamika rewelacyjna, jak podepniesz, kolumny które też posiadają wysoką dynamikę (coś np. z Klipscha Reference) - to słuchanie po cichu muzyki wieczorami będzie czystą przyjemnością.

3 godziny temu, tytanowy_janusz napisał:

może uda Ci się znaleźć A9000R, będzie lepiej. 

Tu nie wypada się nie zgodzić. A-9000R to wzmacniacz (pomimo podobnej specyfikacji na papierze - dużo lepiej zbudowany) oferujący bardziej dojrzały dźwięk, z dobrze kontrolowanym, mocnym i szybkim basem, niezłą średnicą i lekko łagodniejszą gorą (w stosunku do A-9070).

Hidden Content

dataOK:
---

Witam,

Jeśli szukamy nasyconego, lekko ocieplonego brzmienia i niezłej wydajności prądowej koniecznie powinieneś posłuchać hybrydowych wzmacniaczy Vincent np. model SV-500 lub wyższy, kultowy SV-227MK. Wydaje mi się, że ogólnie Japońskie wzmacniacze typu Onkyo, Marantz itd nie będą brzmieniowo w Twoim typie (brzmią lekko, trochę cyfrowo bez tzw. "mięsa") ale to oczywiście kwestia odsłuchu i subiektywnych doznań. W takim budżecie jest sporo dobrych wzmacniaczy. Możesz też pomyśleć o Advance Acoustic np. model 105. Odsłuch lub wypożyczenie to najlepsze rozwiązanie. 

Pozdrawiam,

Michał.

dataOK:
---

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj.

Sprawdź jeśli będziesz mógł Calyx CTI.

Hidden Content

dataOK:
---

Przy tych kolumnach wymiana wzmacniacza niewiele wniesie.To kolumny są słabszym elementem niż Marantz PM6005, więc mało logicznym jest poprawa dźwięku przez wymianę lepszego elementu toru audio. Tym bardziej, że różnica na korzyść tego Marantza wobec bardzo słabych kolumn STS jest bardzo znacząca.

STS się świetnie sprawdzą z dużym i tanim wzmacniaczem w niedużej sali gimnastycznej, Zgodnie z opisem przeznaczone są "do nagłośnienia pomieszczeń o powierzchni przekraczającej 80m^2". Słuchanie ich w 25 metrach toi prawdziwy koszmar, większość monitorów za 1000-1500 zł zagra wyraźnie lepiej.

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edited by x666

dataOK:
---

Ale znasz temat z autopsji w 25 m2 czy tak sobie dywagujesz bo to STX?

8 godzin temu, x666 napisał:

Zgodnie z opisem przeznaczone są "do nagłośnienia pomieszczeń o powierzchni przekraczającej 80m^2

Nie jest tak napisane. Czemu przekręcasz? Trochę jednak inaczej producent podaje:

"Zestaw głośnikowy przeznaczony jest do odtwarzania materiału dźwiękowego w dużych pomieszczeniach (powyżej 20m2). Przy zastosowaniu wzmacniacza o wysokiej mocy z powodzeniem może posłużyć do nagłośnienia pomieszczeń o powierzchni przekraczającej 80m^2"

Hidden Content

dataOK:
---

8 godzin temu, x666 napisał:

Przy tych kolumnach wymiana wzmacniacza niewiele wniesie.To kolumny są słabszym elementem niż Marantz PM6005, więc mało logicznym jest poprawa dźwięku przez wymianę lepszego elementu toru audio. Tym bardziej, że różnica na korzyść tego Marantza wobec bardzo słabych kolumn STS jest bardzo znacząca.

STS się świetnie sprawdzą z dużym i tanim wzmacniaczem w niedużej sali gimnastycznej, Zgodnie z opisem przeznaczone są "do nagłośnienia pomieszczeń o powierzchni przekraczającej 80m^2". Słuchanie ich w 25 metrach toi prawdziwy koszmar, większość monitorów za 1000-1500 zł zagra wyraźnie lepiej.

Audiofilem nie jestem,  ale lubię posłuchać muzyki i w porównaniu z posiadanymi wcześniej Dali Blue 5005, jest dużo lepiej.  STXy grają naprawdę fajnie.  Co do opisu to niestety źle czytasz, bo przy zastosowaniu wzmacniacza o wysokiej mocy MOGĄ posłużyć do nagłośnienia pomieszczenia przekraczającego 80m^2, a nie, jak to stwierdziles, przeznaczone są do pomieszczeń powyżej 80m^2.

Brakuje mi po prostu czegoś,  stąd chęć wymiany wzmacniacza. 

Najbliżej mam do salonu Q21 i chyba będę się musiał udać na odsłuchy ?

Hidden Content

dataOK:
---

Nie mam dużego doświadczenia jeśli chodzi o hi-fi, ale jako (zadowolony) użytkownik 375, z czystym sumieniem mogę go polecić. Jeśli lubisz swobodny, dociążony dźwięk, to nadzik jest jak najbardziej wart wzięcia pod uwagę. Gra lekko już od niskich poziomów głośności, ma olbrzymi jak dla mnie zapas mocy, którego pewnie nigdy nie wykorzystam, ale miło mieć świadomość że jest. U mnie gra w 30m2 z aurora1000, przestała dręczyć mnie myśl o wymianie na coś lepszego, jest naprawdę dobrze. Cena w polskich sklepach to trochę przegięcie, ale co jakiś czas pojawia się roczny, na gwarancji, poniżej 3k, i tu już zdecydowanie warto. A trzeszczący potencjometr? Owszem, i mój cierpi na tą przypadłość, jeśli jednak zaakceptuje się, że "ten typ tak ma", to naprawdę idzie o tym zapomnieć. Być może są inne podobne, lepsze. Nie wiem, nie słuchałem. Z mojej strony NAD C375 - zdecydowanie warto

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edited by drondon

dataOK:
---

10 godzin temu, x666 napisał:

Przy tych kolumnach wymiana wzmacniacza niewiele wniesie.

Tak tak na pewno. Jak kiedyś miałem heco Music style 900 i pytałem o denona pma 2020 Ae to chórem  pisano że wzmacniacz nic nie zmieni, że słabe kolumny i tyle. I tak kupiłem tego pma i oczywiście wpisy tych wszystkich znawców można było w buty wsadzić. Także nie zakładaj z góry że lepszy wzmacniacz niewiele wniesie. 

Co do tego marantza, grać gra, ale ledwo daje radę tym kolumną.

Hidden Content

dataOK:
---

W przypadku kolumn takich jak heco Music style 900 wymiana wzmacniacza na pewno wniesie wiele dobrego. Tylko Twoje Heco, a STX-y to masakryczna różnica w jakości dźwięku.

Hidden Content

dataOK:
---

Mój brat ma c375 z modułem Wifi i chyba będzie sprzedawał. Jak coś to priv.

Hidden Content

dataOK:
---

W dniu 7.04.2019 o 08:12, RySiOtm napisał:

Audiofilem nie jestem,  ale lubię posłuchać muzyki i w porównaniu z posiadanymi wcześniej Dali Blue 5005, jest dużo lepiej.  STXy grają naprawdę fajnie.  Co do opisu to niestety źle czytasz, bo przy zastosowaniu wzmacniacza o wysokiej mocy MOGĄ posłużyć do nagłośnienia pomieszczenia przekraczającego 80m^2, a nie, jak to stwierdziles, przeznaczone są do pomieszczeń powyżej 80m^2.

Brakuje mi po prostu czegoś,  stąd chęć wymiany wzmacniacza.

Może i kolega źle przedstawił formułkę STX, ale ma rację. Te kolumny nie grają w małym pomieszczeniu do tego trzeba mieć "metraż" bo 20 m2 to zdecydowanie mało. Lepszy wzmacniacz wniesie na pewno poprawę! 

Pozdrawiam.

Hidden Content

dataOK:
---

Nie jestem pewny ale widziałem A9000r gdzieś w super promce za 5500 nowy...

Poszperaj Kolego bo jak słusznie wyżej kilka razy zauważono to jest już naprawde solidne i inaczej od 9070 zbudowane urządzenie.

Jeśli idzie o 375 jest taki filmik na YT a pod nim sporo opinii użytkownikow z problemami - 

Hidden Content

dataOK:
---

Niby tak wiele problemów a zawrotów/napraw praktycznie zero - ciekawe. ?

Pozdrawiam.

Hidden Content

dataOK:
---

45 minut temu, S4Home napisał:

Niby tak wiele problemów a zawrotów/napraw praktycznie zero - ciekawe.

u nas to samo. Prowadzimy serwis jako dystrybutor i owszem jakieś dwa lata temu, było kilka wadliwych C326BEE na wymiany potencjometrów, ale to była jakaś wadliwa partia. Co do 375, to nie odnotowaliśmy wzmożonych "akcji serwisowych" nigdy. 

Jest to tylko elektronika jak każda inna i od czasu do czasu na kogoś trafi wadliwa sztuka. Nie chcę bronić tego producenta, ale zdarza się nawet najlepszym.

dataOK:
---

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Z potencjometrami jest trochę loteria. Ale z tego co pamiętam, to Nad miał się z tym dość przyzwoicie. Duże problemy miałem kiedyś z Denonami. Wcześniej z PMA 1500 i PMA 2000. Z drugiej strony przeczyszczenie potencjometra to niski koszt.

Hidden Content

dataOK:
---

Na temat potencjometrów, to duży problem miałem z Musical Fidelity M6 i Marantz PM 15s1. Byłem w posiadaniu obydwu i oba były w serwisie po dwa razy... sądzę, że nie był to przypadek.

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edited by Tonnii99

dataOK:
---

Spoko. Ja ci pomogę. Wybierałem między NAD 375 i Onkyo 9050. Wybrałem Onkyo. A ty wybierasz mocniejszy model. Nie ma nad czym się zastanawiać nawet.

Hidden Content

dataOK:
---

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Spoko. Ja ci pomogę. Wybierałem między NAD 375 i Onkyo 9050. Wybrałem Onkyo. A ty wybierasz mocniejszy model. Nie ma nad czym się zastanawiać nawet.

Hmmmmm. Ciekawie wybrałeś ?

Jeśli chodzi o NAD 375 to miałem 1 (jeden) raz "problem" z trzeszczeniem potencjometru głośności - prawie 3 lata temu, gdy wzmacniacz był nówką. Wystarczyło kilkukrotne przekręcenie gałką z prawa do lewa i "problemu" ni ma ?

NAD 375 vs m.in. Onkyo 9070 - w/g mnie NAD "zagrał" ciut lepiej przy niskich poziomach głośności ( na tym szczególnie mi zależało) i został. Za to Onkyo wygrało urodą , ale dla mnie to 3 rzędna cecha i fukcjonalnością ( wbudowany DAC). Obydwa to solidne wzmacniacze, warte swojej ceny.

Hidden Content

dataOK:
---

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

... Wystarczyło kilkukrotne przekręcenie gałką z prawa do lewa i "problemu" ni ma

Zgadza się. U mnie też to pomaga, jednak nawet bez tego przechodzi ot tak, samo z siebie

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Hidden Content

dataOK:
---

• 1 month later...

sam posiadałem swego czasu model A9070, i trochę żałuję, ze go sprzedałem. teraz jest już niedostępny, a naprwadę był bardzo wydajnym wzmakiem. NAda nie słuchałem, ale onkyo mogę polecić z pełną odpowiedzialnością. 

Hidden Content

dataOK:
---

W dniu 14.04.2019 o 03:02, marian.ch napisał:

Jeśli chodzi o NAD 375 to miałem 1 (jeden) raz "problem" z trzeszczeniem potencjometru głośności - prawie 3 lata temu, gdy wzmacniacz był nówką. Wystarczyło kilkukrotne przekręcenie gałką z prawa do lewa i "problemu" ni ma ?

No niestety tak się dzieje, ale tak jak piszesz kilkukrotnie rozruszanie gałki prawo/lewo daje pozytywny efekt.
Pozdrawiam.

Hidden Content

dataOK:
---