Skocz do zawartości
IGNORED

50 lat od pierwszego lądowania na Księżycu...

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Warto pamiętać, że sprzęt fotograficzny używany przez misje księżycowe NASA był działem szwedzkiej firmy Hasselblad.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

6bc708fef266a48fc0783f77ca345e438ab476ac

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

7 godzin temu, dulon184 napisał:

Skoro tam nie byłeś osobiście  nie możesz więc kategorycznie twierdzić że tam byli..

Kojarzysz program manchatan?

pół mln ludzi pracowało a tylko kilka wiedziało nad czym.

Zastanawiające?

\ Dla jasności .

Nie twierdzę że tam nie byli .

Tylko tak sie kapkę zastanawiam.

Taka tajemnica nie mogłaby się utrzymać do dzisiaj gdy tysiące ludzi były w nią zaangażowane.Projekt Manhattan dla ZSRR nie był tajemnicą.Ponadto gdyby to była mistyfikacja to ZSRR natychmiast by to ujawnił.

5 godzin temu, 23031970 napisał:

Aldrin wierzył w Boga,  co publicznie zamanifestował 20 lipca 1969 roku , uczynił to na powierzchni Księżyca(w lądowniku)  wyciągając chleb i wino pobłogosławione przez pastora .W akcie dziękczynienia spożył chleb i wino po odczytaniu fragmentów Biblii,  cytuję:

Ukryta Zawartość

Mnie nie chodziło o astronautów ale o tych kwestionujących lądowanie.

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, dulon184 napisał:

Ty potrafisz mi naocznie pokazać że byli na księżycu ?

ja nie mam żadnych wątpliwości że na księżycu było dwóch takich...

10 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Ano. Zaraz się zlecą kumple antyszczepionkowców i płaskoziemców i nam zaczną "udowadniać", że z tym lądowaniem na Księżycu to pic i że tak generalnie to żadnego Księżyca nie ma ?.

10 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Ale w Bozię wierzą !

dzięki panowie, za powyższe wypowiedzi należy się zacny trunek w dużej obfitości.

Był sobie kiedyś dobry film Capricorn 1 (Koziorożec 1). To tak à propos tego, czy byli, czy nie byli na księżycu ? :) 

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

11 minut temu, fozzie napisał:

Był sobie kiedyś dobry film Capricorn 1 (Koziorożec 1). To tak à propos tego, czy byli, czy nie byli na księżycu ? ?

Uwielbiam go , ale było to dawno.

Było już o tym, jak wstrzelił się :

David Bowie - Space Oddity

i nawiązanie :

Peter Schilling - Major Tom

Piękne perełki.

14 godzin temu, burz napisał:

Tak, to już 50 lat mija od dnia 21 lipca 1969 roku, kiedy Neil Armstrong jako pierwszy człowiek stanął na powierzchni Księżyca.
[....]

Ukryta Zawartość

FOT_0278.jpg

FOT_0282.jpg

FOT_0290.jpg

Z czasoprzestrzenią u Ciebie w porządku ? ?

(Mamy 12 lipca a nie 21 lipca)

Dodam masło maślane: IMHO.

Bo chyba że nie ?

Ale jak nie, jak tak !

PS. Jeszcze nie minęło - minie za dekadę miesiąca.

Skoro piszesz "stanął", to chyba nie od startu nośnika liczysz ?

8 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Warto pamiętać, że sprzęt fotograficzny używany przez misje księżycowe NASA był działem szwedzkiej firmy Hasselbladem.

6bc708fef266a48fc0783f77ca345e438ab476ac

A jakże - harmatom (!)

Hehe 

PS.

Ta obsuwka z literówką spodobała mi się ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, xetras napisał:

Z czasoprzestrzenią u Ciebie w porządku ? ?

(Mamy 12 lipca a nie 21 lipca)

PS. Jeszcze nie minęło - minie za dekadę miesiąca.

Skoro piszesz "stanął", to chyba nie od startu nośnika liczysz ? 

Z czasoprzestrzenią w porządku, przecież wyraźnie napisałem "mija" - nie "minęło" ? Niedługo wyjeżdżam i nie będę miał netu, pozwoliłem więc sobie założyć temat teraz, co w tym złego?

Stanął, czyli wygramolił się z lądownika i zszedł na powierzchnię, co w tym niejasnego?

3 godziny temu, dulon184 napisał:

Rajze na ciemną stronę zapowiadają USA Chiny I Rosja .2024-25..

Ciekawe po jakie licho tam lecą

Na YouTube są materiały sugerujące że po odwrotnej stronie Księżyca są jakoby bazy obcych cywilizacji.

15 minut temu, Bobcat napisał:

Na YouTube są materiały sugerujące że po odwrotnej stronie Księżyca są jakoby bazy obcych cywilizacji.

I Twardowski. 

22 minuty temu, Bobcat napisał:

Ja oglądałem film z hitlerowską bazą na ciemnej stronie księżyca.

Jestem Europejczykiem.

A co gdyby sie okazało że sa -lub były?

A co ze starożytnymi zapiskami gdzie zapisano - bogowie powiesili nam księzyc ?

Co z godzinnym dzwonieniem księzyca po zrzuceniu podstawy lądownika , przy którymś tam powrocie na ziemię?

Jak dla mnie ciekawostek w temacie jest sporo.

15 minut temu, Jaro_747 napisał:

Ja oglądałem film z hitlerowską bazą na ciemnej stronie księżyca.

A ja czytałem o takiej bazie na Antarktydzie.

Panowie.Skończmy z tą bezsensowną tezą o mistyfikacji.Program Apollo,którego ukoronowaniem było lądowanie był realizowany przez lata,na oczach całego świata.Wszystko odbywało się przed kamerami i fleszami.Uczestniczyły w tym tysiące ludzi na oczach milionów.Oba supermocarstwa cały czas się obserwowały i monitorowały.To nie był tajny projekt realizowany w czasie wojny,w ukryciu.Każda mistyfikacja natychmiast byłaby wychwycona przez konkurenta i nagłośniona.Nikt na takie rzeczy nie mógłby sobie pozwolić.Poza tym są dowody techniczne a co do szczegółów to pewnie najlepiej odsyłam do Jaro.

4 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Panowie.Skończmy z tą bezsensowną tezą o mistyfikacji.Program Apollo,którego ukoronowaniem było lądowanie był realizowany przez lata,na oczach całego świata.Wszystko odbywało się przed kamerami i fleszami.Uczestniczyły w tym tysiące ludzi na oczach milionów.Oba supermocarstwa cały czas się obserwowały i monitorowały.To nie był tajny projekt realizowany w czasie wojny,w ukryciu.Każda mistyfikacja natychmiast byłaby wychwycona przez konkurenta i nagłośniona.Nikt na takie rzeczy nie mógłby sobie pozwolić.Poza tym są dowody techniczne a co do szczegółów to pewnie najlepiej odsyłam do Jaro.

A UFO to istnieje?, bo rząd USA twierdzi że nie istnieje, a widziało go wielu ludzi.

Jakoś ta wypowiedź przeszła zupełnie niezauważona. Widać uznano ją za prywatne enuncjacje tego pana. Chyba taka informacja potwierdzona oficjalnie powinna być sensacją na skalę światową.

Albo celowo nie nagłaśniano..

W starożytnych zapiskach jest o ufo na starych obrazach są ufo i itd..

Większośc starych legend mówi o bogach przybyłych z nieba . Może cos w tym być ..

Tesla wspominał o kośmitach , Von Braun i inni.

8 godzin temu, burz napisał:

Z czasoprzestrzenią w porządku, przecież wyraźnie napisałem "mija" - nie "minęło" ? Niedługo wyjeżdżam i nie będę miał netu, pozwoliłem więc sobie założyć temat teraz, co w tym złego?

Stanął, czyli wygramolił się z lądownika i zszedł na powierzchnię, co w tym niejasnego?

Zasada "kto pierwszy ten lepszy" mnie nie obowiązuje , ale temat w sam raz na lato.

Po co te Azjaty tam lecą, skoro widziałem w serialu "Kosmos 1999", że już Księżyc odleciał.

PS.

Gdybyś napisał "minie", "wkrótce minie" zaczepki bym nie uskuteczniał - jakiś dosłowny jestem i mnie drażnią nieścisłości.

Ogólnie to pozdrawiam i wypoczynku (od netu też) życzę.

Jest trochę materiałów na temat komputera Apollo 11, jak wyczytam o nim coś ciekawego to dam znać.

Pierwsze co rzuca się w oczy to częstotliwość taktowania - 1MHz! Szał ;-).

Jestem Europejczykiem.

5 minut temu, Jaro_747 napisał:

Jest trochę materiałów na temat komputera Apollo 11, jak wyczytam o nim coś ciekawego to dam znać.

Pierwsze co rzuca się w oczy to częstotliwość taktowania - 1MHz! Szał ;-).

Ale nawet przy wystawieniu na promieniowanie kosmiczne był nadal niezawodny.

Dla misji Apollo 13 to była życiowa sprawa.

Miał pamięć ferrytową :-).

Teraz problem niezawodności rozwiązuje się inaczej, większość komputerów tzw. mission critical jest potrójna i stosuje się tzw. metodę głosowania, tj porównuje wynik operacji wszystkich trzech i jeżeli są różnice to bierze się to, co zgadza się w dwóch.

Bardzo długo standardem w kosmosie był procesor RCA 1802, pierwszy procesor w technologii SOS (krzem na szafirze). Bardzo fajna architektura i możliwość taktowania od 0Hz. Jakiś czas temu mocno to ruszyło, Intel przekazał NASA dokumentację i prawa do produkcji 486 i pojawiła się jego wersja rad hard.

W tej chwili najmocniejszy jest chyba wariant PowerPC 750 z zegarem 132MHz. Był produkowany przez IBM, ale teraz jak sprzedali swoje Fab-y to nie wiem.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.