Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Bluesound Klub
IGNORED

Zasilanie liniowe do Node 2/2i

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Panowie. Czytam wasze tutaj posty i mam pytanie czy każdy z was używa zewnętrznego DACa z Node? Mam Node 2021 i używam wewnętrznego DACa i dla mnie jest baaardzo dobrze. Podłączony jest z RZ830 i z Emotiva BasX A2 po pre out. Zastanawiam się nad wymianą zasilania na liniowy. Bedzie lepiej?

Witajcie Panowie. Czytam wasze tutaj posty i mam pytanie czy każdy z was używa zewnętrznego DACa z Node? Mam Node 2021 i używam wewnętrznego DACa i dla mnie jest baaardzo dobrze. Podłączony jest z RZ830 i z Emotiva BasX A2 po pre out. Zastanawiam się nad wymianą zasilania na liniowy. Bedzie lepiej?

Czy każdy ma zewnętrzny DAC ? Wg mnie mniejszość ma zewnętrzny DAC. Tak wnioskuję po wpisach i po ocenie DACa w BSN.

Zasilanie liniowe - no to się nie zastanawiaj kup. Wg mnie wpływ jest największy właśnie na DAC wewnętrzny w BSN. Jakbyś używał go jako transport to po ocenach kolegów powiedziałbym .. kup polecany powyżej w postach dobry zasilacz impulsowy i będzie ok i taniej ale w twoje sytuacji , jak i mojej , inwestycja w liniowe zasilanie to bardzo dobrze wydana kasa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Czy każdy ma zewnętrzny DAC ? Wg mnie mniejszość ma zewnętrzny DAC. Tak wnioskuję po wpisach i po ocenie DACa w BSN.

Zasilanie liniowe - no to się nie zastanawiaj emoji1.png kup. Wg mnie wpływ jest największy właśnie na DAC wewnętrzny w BSN. Jakbyś używał go jako transport to po ocenach kolegów powiedziałbym .. kup polecany powyżej w postach dobry zasilacz impulsowy i będzie ok i taniej ale w twoje sytuacji , jak i mojej , inwestycja w liniowe zasilanie to bardzo dobrze wydana kasa.

Potwierdzam to, co napisał @Marcin Wielgus: nie zastanawiaj się, tylko wymieniaj zasilanie, do tego co najmniej zasilacz SMPSU - taki pakiet masz w ofercie u Pawła. Mam, używam i jak dla mnie to jeden z dwóch moich zakupów, ktore mogę zaliczyć do najlepiej wydanych pieniędzy w audio. 

Witajcie w ten słoneczny dzień.
Czytam z zaciekawieniem kolejne posty zamieszczane w wątku. I tak dojrzewam do zakupu modułu z zasilaczem.
Póki co testuję połączenie BS z DAC215 Coplanda. Zestaw podpięty do Pathos Clasic mk1 i Harbeth 3psr. Nawiazując do postu Marcina czy jest potrzeba podpinania daca. Dac Coplanda wniósł istotne zmiany w brzmieniu. Dociążył dół i teraz gra to bardzo dobrze. Jest to o tyle istotne, że 3psr do wielkich kolumn nie należą 😉
Konkluzja z tego mojego słuchania i czytania jest taka, za nim nabędę dac to wcześniej nabędę moduł z zasilaniem. Może po dokonaniu wymiany zasilania dac nie będzie potrzebny 😁

Od tygodnia testuję zasilanie liniowe od Pawła i jestem bardzo zadowolony. Dość długo byłem sceptyczny czy wymiana zasilanie wniesie znaczący progres. Dlatego tym bardziej cieszę się, że to zrobiłem. Oglądając wykresy szumów poszczególnych zasilaczy sądziłem, że są one nie do usłyszenia, lecz u mnie słychać różnicę - szczególnie przy zbliżeniu ucha do tweetera. Nawet przy minimalnej głośności wysokie są pozbawione szumu, który występował na fabrycznym zasilaczu. Poza tym dźwięk wypełnił się w całym zakresie tonalnym, a jednocześnie zrobił się taki bardziej "dojrzały". Przypomnę, że używam tylko DAC w moim Moonie, chociaż RCA mam także podłączone, więc jednym przyciskiem mogę je przełączać celem porównania.

I teraz kwestia zewnętrznego DAC - uważam, że wymiana zasilania poprawia wydajność Node w takim samym stopniu, zarówno na wyjściu cyfrowym jak i analogowym.  Czyli, że dalej będę używał DAC we wzmacniaczu, gdyż ten zapewnia lepszą detaliczność, lepszą separację instrumentów, lepszą przestrzeń. Nie jest to jakaś kolosalna zmiana ale jednak wyraźnie słyszalna. W skrócie - DAC w Node jest tak jakby "przyćmiony"  na górze i chociaż wymiana zasilania wnosi go na wyższy poziom to ta "maniera" pozostaje. Dlatego ja w swoim systemie wolę ten, wbudowany we wzmacniaczu, na kościach ESS Sabre. Dla porządku dodam, że moje Xaviany choć bardzo rozdzielcze, to jednak wysokie tony w nich są delikatne, aksamitne, dlatego przy kolumnach z dość mocno zarysowanymi wysokimi tonami DAC wbudowany w Node może przynieść pożądany skutek wygładzenia góry. Więc jeżeli ktoś myśli o zmianie DAC bo słyszy jego braki w Node, to nic się nie zmienia - tyle, że ten nowy DAC dostanie dokładniejszy sygnał do obróbki 😁.

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Godzinę temu, Franz-007 napisał:

Więc jeżeli ktoś myśli o zmianie DAC bo słyszy jego braki w Node, to nic się nie zmienia - tyle, że ten nowy DAC dostanie dokładniejszy sygnał do obróbki 😁.

Dziękuję Franz za ten post. Tak czy inaczej warto poprawić sygnał, bo potem może być tylko lepiej. 
A tak w kwestii daców to to obecnie używam Nostromo Wolf w wersji limitowanej. Nie jest źle ale podpięcie Coplanda dużo zmieniło w dźwięku na lepsze (wspomniany bas, separacja, bardziej dźwięczna góra). Drugim dacem, który testowałem i jest na podobnym poziomie co Copland to Pathos Converto mkII. 
Więc pozostaje rzucić monetą, który wybrać. 
Póki co czas na modyfikację BS 🙂

50 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ja wygrzewania Gustard X26pro. Dam znać jak zagrał z BSN u mnie 2i.

Ja też myślałem albo o modelu X26 pro albo A22.

Napisz szybciutko jak gra bo zżera mnie ciekawość 😃.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Ja wygrzewania Gustard X26pro. Dam znać jak zagrał z BSN u mnie 2i.

Elementy RLC musza sie ustabilizowac, szczegolnie kondy. Przydaje sie ISOTEK Płyta do wygrzewania i demagnetyzacji systemu Full System Enhancer, zadne audio voodo, ja korzystam od dawna i polecam.

Ja też myślałem albo o modelu X26 pro albo A22.
Napisz szybciutko jak gra bo zżera mnie ciekawość .

Mnie też ale nie napiszę ponieważ:
1. Dopiero z kartonu wyciągnięty i wszyscy mówią o solidnym wygrzaniu więc leci na okrągło z przerwa na stygnięcie od wczoraj . Dajmy mu 2-3 dni
2. Wirusa załapałem (nie mówię o audio virusie) i mam katar zatykający uszy które przy odsłuchach się przydają .

Z ciekawostek to X26pro robi pełen MQA unfold czyli dekodowanie więc w BSN wyłączyłem opcje dekodowania w BSN i wysyla MQA natywne do DAC.
Powinno być jeszcze lepiej. Wiem dolewam oliwy do ognia ciekawości.

Co mnie zawiodło to na wyświetlaczu nie podaje jaki format pliku i ile bitów tylko częstotliwość kHz. Szkoda ale może jak będzie upgrade to poprawią.

33 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Z ciekawostek to X26pro robi pełen MQA unfold czyli dekodowanie więc w BSN wyłączyłem opcje dekodowania w BSN i wysyla MQA natywne do DAC.

Już sam sobi odpowiedziałem. Trzeba włączyć na poczatku stały poziom wyjściowy i działa

Screenshot_20211031_210122_com.lenbrook.sovi.bluesound.jpg

Screenshot_20211031_211128_com.lenbrook.sovi.bluesound.jpg

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Jeśli u mnie nie widze tej opcji aktywnej. To oznacza że moj Dac tego nie odkodowuje?
Screenshot_20211031_210122_com.lenbrook_sovi.bluesound.thumb.jpg.065fcd108787fe831d643d03b0d55475.jpg

Nie to znaczy że instrukcji nie przeczytałeś ja zresztą też nie, ale dzisiaj z tego samego powodu co u ciebie musiałem.
Aby ta opcja była aktywna musisz włączyć "stały poziom wyjściowy"
I wówczas będziesz mógł przełączyć suwak MQA. Daj znać czy coś się w dźwięku zmieniło
1a9735d5404a805669a0faa6eb143436.jpg

"Sie dzieje". Trzymam kciuki za testy DACów 👌.

@Marcin Wielgus podobno uszy do słuchania najbardziej się przydają 😉.

Po tygodniu grania z nowym zasilaniem od Pawła zacząłem zastanawiać się na wymianą przewodów. Na pierwszy ogień poszedł DC. Taki jakiś chudziutki przy RCA i Coax, no i trochę zbyt krótki - zasilacz mam schowany, żeby było jak najmniej "gratów na widoku". Oczywiście pierwsze pomysły to wtyk Oyaide i jakiś "wypasiony kabelek". Ale pomyślałem, że skoro nawet na takim cherlaku gra to dobrze i pozostaje wtyk GX-16, którego na razie w wersji "audiofilskiej" nie ma, to zrobię eksperyment, i wypróbuję wersję stricte techniczną. Nie to, że żałuję pieniędzy, mógłbym kupić coś drogiego, ale bardzo lubię proporcje i tak jak do wzmacniacza złożyłem przewód zasilający na wtykach i przewodzie Furutecha, stanowiący około 15% jego wartości, tak do Node postanowiłem kupić coś tańszego, chociaż proporcje i tak będą zawyżone i osiągną razem z zasilaniem prawie 1:1 w stosunku do ceny Node.

Ktoś wcześniej pisał o podłączeniu przewodu na bazie przewodu Kimber; poza ty na naszym forum jest grupa zwolenników przewodów YTDY - czyli tzw. domofonowych. Wybrałem coś pomiędzy...

Pojechałem zatem wczoraj do lokalnego sklepu z elektroniką na zakupy. Kupiłem najdroższy wtyk DC 2.1 jaki mieli: Vitalco za 4 zł 😉. Złącze GX-16 cały komplet, gdyż samych wtyczek nie sprzedają, za 9 zł. Przewód UTP czyli "skrętkę" z miedzi po 1,50 zł/mb. Koszulki termokurczliwe i kawałek oplotu miałem w domu.

Każdą z 4. par przewodów (oczywiście solid core) rozplotłem przy zarabianiu i połączyłem tak, że z każdej pary jeden przewód to plus a drugi minus. Dało to w sumie przekrój 2 x 0,84 mm2, więc całkiem sporo. 

Jak wrażenia z odsłuchów? Jest dużo lepiej niż na przewodzie z zestawu. Instrumenty nabrały jeszcze większych konturów, wysokich tonów jest więcej - słychać więcej detali i wybrzmień, bas stał się także lepiej kontrolowany, jeszcze bardziej sprężysty. A gitary "płaczą, rzężą, jęczą, łkają" tak, że aż ciarki przechodzą po skórze. Nie dziwię się teraz dlaczego zwolennicy przewodów YTDY piszą o nich, że odsłaniają niedoskonałości systemu, ponieważ są bardzo przeźroczyste i bezpośrednie w przekazie.

Teraz do kompletu brakuje przewodu AC. Jak pisałem wcześniej, chcę zachować jakieś proporcje i kupić dobrej jakości przewód, w rozsądnej dla mnie cenie. A ponieważ tak się złożyło, że TopHiFi ma promocje, to zamówiłem dziś Isoteka Evo 3 Premier, który powinien jutro dotrzeć.

Zatem CDN...😉

W dniu 31.10.2021 o 20:36, Marcin Wielgus napisał:

Mnie też emoji1.png ale nie napiszę ponieważ:
1. Dopiero z kartonu wyciągnięty i wszyscy mówią o solidnym wygrzaniu więc leci na okrągło z przerwa na stygnięcie od wczoraj . Dajmy mu 2-3 dni
2. Wirusa załapałem (nie mówię o audio virusie) i mam katar zatykający uszy które przy odsłuchach się przydają .

Powinno być jeszcze lepiej. Wiem dolewam oliwy do ognia ciekawości.

Co mnie zawiodło to na wyświetlaczu nie podaje jaki format pliku i ile bitów tylko częstotliwość kHz. Szkoda ale może jak będzie upgrade to poprawią.

Jakieś pierwsze wrażenia ...?

@Franz-007 Wiem że zasilacz jest bardzo neutralny i podatny na zmiany okablowania, bo dostaje często informacje zwrotne. Cały czas też zastanawiam się czy nie wprowadzić jakiegoś dodatkowego okablowania.
Obawiam się jednak tylko tego że produkt który jest teraz dobrym kompromisem dla wielu użytkowników może okazać się nie trafiać w gusta i za bardzo zejść w jedną ze stron. Tak jak sam powiedziałeś: z jednej strony ciary, a z drugiej strony ryzyko obnażenia wszelkich niedoskonałości systemu czy nagrania i utrata przyjemności ze słuchania.

Jedyna zmiana która się pojawi w kolejnej produkcji to dodatkowy jumper/zworka wewnątrz zasilacza która będzie zmieniać charakterystykę filtrowania tętnień i szumów na niskich częstotliwościach. Do póki sytuacja na rynku elektroniki i dostępności określonych komponentów się nie poprawi, trudno jest dalej ewoluować produkt.

2 godziny temu, k4mil3k napisał:

@Franz-007 Wiem że zasilacz jest bardzo neutralny i podatny na zmiany okablowania, bo dostaje często informacje zwrotne. Cały czas też zastanawiam się czy nie wprowadzić jakiegoś dodatkowego okablowania.

Mój wpis traktuj zatem jako informację zwrotną 😃

Obawiam się jednak tylko tego że produkt który jest teraz dobrym kompromisem dla wielu użytkowników może okazać się nie trafiać w gusta i za bardzo zejść w jedną ze stron. Tak jak sam powiedziałeś: z jednej strony ciary, a z drugiej strony ryzyko obnażenia wszelkich niedoskonałości systemu czy nagrania i utrata przyjemności ze słuchania.

I bardzo słusznie, każdy sam może sobie "dostroić" system wedle uznania, zmieniając przewody AC lub DC. Dlatego wspólnie piszemy tu o różnych opcjach pro publico bono 🙂.

Jedyna zmiana która się pojawi w kolejnej produkcji to dodatkowy jumper/zworka wewnątrz zasilacza która będzie zmieniać charakterystykę filtrowania tętnień i szumów na niskich częstotliwościach.

Co to da przeciętnemu użytkownikowi ?

21 minut temu, Franz-007 napisał:

Co to da przeciętnemu użytkownikowi ?

To próba kompromisu pomiędzy jednym z pierwszych moich zasilaczy a obecnym bez rażącego wpływu na ogólny wynik szumów RMS. Przetestuje to opiszę 🙂  Pewnie gdzieś w styczniu 🙂

Edytowane przez k4mil3k

Od piątku do zasilacza mam podłączony przewód Isotek Evo3 Premier wraz z moim autorskim DC na bazie "skrętki". Prawidłowości jakie zaobserwowałem w mojej konfiguracji to:

- przewód DC jest odpowiedzialny "rysowanie dźwięku", czyli atak, kontur, lokalizacja;

- przewód AC z kolei wypełnia te zarysy masą, barwą.

Tak jak w dziecięcej kolorowance - DC daje czarnobiałe kontury, natomiast AC to kolory, które trzeba uzupełnić, żeby obraz był kompletny. 

Generalnie chyba zostawię konfigurację przewodów tak jak jest. Myślałem o jakimś innym przewodzie AC, np. na bazie wtyków i kablu Furutecha, ale na przykładzie innych swoich hobby nauczyłem się, że trzeba kiedyś zatrzymać się w optymalnym miejscu, gdyż "wyścig zbrojeń" prawie zawsze kończy się wydatkami niewspółmiernie korelującymi z efektami.

Ale mam jeszcze jedno spostrzeżenie. Ten DAC w Node przy zasilaniu od Pawła może się podobać. Właśnie od godziny słucham sobie po cichu i tego da się słuchać 😁. Po analitycznym i równym w całym paśmie dźwięku z ESS Sabre w moim wzmacniaczu, ten z DACa Node jest taki spokojno-analagowy, górne pasmo delikatnie wycofane z jednoczesnym delikatnym akcentem na średnicy. Wygląda na to, że w zależności od nastroju/repertuaru będę miał możliwość korekcji brzmienia 😉.

Potwierdzam zatem wcześniejsze wpisy wszystkich kolegów, że DAC w Node jest na prawdę dobry, jeżeli podłączymy dobre zasilanie 👍.

Na razie tyle wniosków. Chociaż zakładam ,że w ciągu najbliższych 100 godzin jeszcze coś może się zmienić.

Od piątku do zasilacza mam podłączony przewód Isotek Evo3 Premier wraz z moim autorskim DC na bazie "skrętki". Prawidłowości jakie zaobserwowałem w mojej konfiguracji to:
- przewód DC jest odpowiedzialny "rysowanie dźwięku", czyli atak, kontur, lokalizacja;
- przewód AC z kolei wypełnia te zarysy masą, barwą.
Tak jak w dziecięcej kolorowance - DC daje czarnobiałe kontury, natomiast AC to kolory, które trzeba uzupełnić, żeby obraz był kompletny. 
Generalnie chyba zostawię konfigurację przewodów tak jak jest. Myślałem o jakimś innym przewodzie AC, np. na bazie wtyków i kablu Furutecha, ale na przykładzie innych swoich hobby nauczyłem się, że trzeba kiedyś zatrzymać się w optymalnym miejscu, gdyż "wyścig zbrojeń" prawie zawsze kończy się wydatkami niewspółmiernie korelującymi z efektami.
Ale mam jeszcze jedno spostrzeżenie. Ten DAC w Node przy zasilaniu od Pawła może się podobać. Właśnie od godziny słucham sobie po cichu i tego da się słuchać . Po analitycznym i równym w całym paśmie dźwięku z ESS Sabre w moim wzmacniaczu, ten z DACa Node jest taki spokojno-analagowy, górne pasmo delikatnie wycofane z jednoczesnym delikatnym akcentem na średnicy. Wygląda na to, że w zależności od nastroju/repertuaru będę miał możliwość korekcji brzmienia .
Potwierdzam zatem wcześniejsze wpisy wszystkich kolegów, że DAC w Node jest na prawdę dobry, jeżeli podłączymy dobre zasilanie .
Na razie tyle wniosków. Chociaż zakładam ,że w ciągu najbliższych 100 godzin jeszcze coś może się zmienić.

Franz James Bond 007 .... Whatever
Mam pomysł wyślij mi na priv namiar na siebie z paczkomatem. Wyślę ci zasilający Furutecha i obadasz bez inwestycji i opiszesz dla potomnych.

Jak nie odeslesz to krucjata przeciwko tobie na forum i pikieta pod oknami.
Będziesz się czuł jak leader partii

Mam dwa furutechy full czyli z wtykami Furu.
Alpha Nano OFC FP-S022N droższy
Ag OFC series FP-314Ag-II

Droższy ma wyższy model wtyków.

18 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Franz James Bond 007 .... Whatever emoji1.png
Mam pomysł wyślij mi na priv namiar na siebie z paczkomatem. Wyślę ci zasilający Furutecha i obadasz bez inwestycji i opiszesz dla potomnych.

Jak nie odeslesz to krucjata przeciwko tobie na forum emoji1.png i pikieta pod oknami.
Będziesz się czuł jak leader partii emoji1.png

Mam dwa furutechy full czyli z wtykami Furu.
Alpha Nano OFC FP-S022N droższy
Ag OFC series FP-314Ag-II

Droższy ma wyższy model wtyków.

Dziękuję za zaufanie 😁. Mam nadzieję, że podołam wyzwaniu 😉. A ta pikieta pod oknami tak mnie wystraszyła, że nawet nie pomyślę o defraudacji... Reszta na PW 😊.

Jak coś mam Wasze dane i numery telefonów

No to będziesz strażnikiem !

Już się z Frantzem umawiam więc będzie ciąg dalszy testów .

13 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No to będziesz strażnikiem !

Już się z Frantzem umawiam więc będzie ciąg dalszy testów .

Jeszcze w grudniu zacznę pracę nad filtracją 230V, jakieś testowe egzemplarze będą pewnie dostępne w styczniu/lutym, więc z chęcią dowiem się czegoś na temat Waszych testów i opinii na temat samego okablowania AC.

Ustaliliśmy z Marcinem, że ruszymy temat po długim weekendzie. Oczywiście podzielimy się spostrzeżeniami 🙂.

6 godzin temu, k4mil3k napisał:

Jeszcze w grudniu zacznę pracę nad filtracją 230V

A co chcesz poprawiać? Parametry techniczne czy wrażenia soniczne?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.