Skocz do zawartości
IGNORED

Współczesny konkurent Krell KSA 50s

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda to nie klasa Krella , ale przyzwoita i przystępna cenowo końcówka w klasie A jest Xindak PA-M. Pomimo "tylko" 30wat mocy niezła wydajność pradowa ( ale nie sprawdzałem go z naprawdę trudnymi kolumnami , wiec ciężko mi to jednoznacznie potwierdzić )

Ilu ludzi tyle opinii

Przyznam szczerze, że nie słuchałem akurat tego Krella. Ale z obecnych urządzeń, jako końcowki mocy stereo, ja wrzuciłbym do porównania z Passem X250.8.

Też racja. Ale pamiętajmy, że dziś są też takie firmy, które w dużej mierze przypominają stare potwory. Dla mnie jedną z taki marek jest Pass bądź Mark Levinson.

Tylko rzeczywiście ceny nowych tego typu sprzętów są jednak zbyt wysokie...

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

5 minut temu, Tonnii99 napisał:

Też racja. Ale pamiętajmy, że dziś są też takie firmy, które w dużej mierze przypominają stare potwory. Dla mnie jedną z taki marek jest Pass bądź Mark Levinson.

Oczywiście, kwestia tego czy autorowi chodzi konkretnie o koncowke w klasie A

Autorowi chodzi o jakość i wydajność prądową jak w przytoczonym Krellu

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Ciekawi mnie co jest nie tak z tym krellem ksa 50 z Allegro. Wisi za 5500 gdy na świecie chodzi za ok 8 tys. Cena wydaje się śmiesznie niska w porównaniu do innych gratów vintage na które handlarze naganiają

Nasycenie rynku sprzętem jest bardzo duże , wiele klasowych sprzętów wisi już długi czas . Do tego nasze społeczeństwo zarabia w pln a nie w €, a płace wbrew temu co trąbią w TVPiS wcale nie rosną  a ceny tak

poza tym jest wielu krwiopijców , którzy chcieliby super sprzęt w idealnym stanie , ale za bezcen. Wystaw coś za 5tys , to znajda się propozycje ale typu:

"dam 3tys i jestem jutro"

Ilu ludzi tyle opinii

W końcówkach Krella szybko wysychają kondensatory i wymagają serwisu ci kilka lat.  Pytanie w jakim stanie są po tylu latach .

Bardzo dobrą a niedocenianą końcówką jest Xindak A600P .

Do tego za ułamek ceny konkurencji.

w starszych:KSA być może.

w nieco młodszych :KSA z dopiskiem S i FPB jest autobias,który znacząco obniża grzanie.

trzeba pamiętać ,że te urządzenia muszą być ``pod prądem`` , nawet gdy nie są używane.

37 minut temu, triode napisał:

w starszych:KSA być może.

w nieco młodszych :KSA z dopiskiem S i FPB jest autobias,który znacząco obniża grzanie.

trzeba pamiętać ,że te urządzenia muszą być ``pod prądem`` , nawet gdy nie są używane.

Jurek  z Harpii kiedyś mi mówił że kilka lat temu kupił nową końcówkę Krella i jak dobrze pamiętam po 4 latach wszystkie elektrolity były do wymiany . Wymienił i sprzedał .Wspominał o cenie 60kzł ale nie wnikałem w to bardziej natomiast na ebay od lat pod hasłem " krell kendeil "  zawsze jest minimum kilka aukcji z kondensatorami do Krella

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To prawda, na szczescie kondensatory w oryginale mozna kupic do krella wiec nie jest to duzy problem, sporo urzadzen krella w standby mocno sie grzeje, nie tylko koncowki, np zasilacz odtwarzacza kav300cd pracuje caly czas pod pradem czy dac studio 2

Przy 8 om kolumnach wystarczy coś takiego jak w linku poniżej jak komuś trzeba prądu. Przy 4 omach będzie trochę gorzej ale jak ktoś ma normalne kolumny nie o impedancji kawałka gwoździa to taki wzmacniacz też da radę i dla 4 omów. Przeskoczy niejeden wypasiony wzmacniacz klasy A lub AB kosztując przy tym ułamek jego ceny.

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak z wydajnością do końca ale przyzwoity wydaje się niedrogi jak na końcówki zachodnie wzmacniacz klasy A robi

Abyssound model ASX-2000.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Audio.Japan napisał:

Ciekawi mnie co jest nie tak z tym krellem ksa 50 z Allegro. Wisi za 5500 gdy na świecie chodzi za ok 8 tys. Cena wydaje się śmiesznie niska w porównaniu do innych gratów vintage na które handlarze naganiają

Krell jest marką który przeciętny Kowalski nie zna. Ten z 5 k zł będzie chciał nowy amplituner znanej firmy co produkuje wszystko z opcjami sieciowymi, ba i najważniejsze żeby było hdmi pod konsole..

3 godziny temu, morawka napisał:
3 godziny temu, morawka napisał:

Nasycenie rynku sprzętem jest bardzo duże , wiele klasowych sprzętów wisi już długi czas . Do tego nasze społeczeństwo zarabia w pln a nie w €, a płace wbrew temu co trąbią w TVPiS wcale nie rosną  a ceny tak

poza tym jest wielu krwiopijców , którzy chcieliby super sprzęt w idealnym stanie , ale za bezcen. Wystaw coś za 5tys , to znajda się propozycje ale typu:

"dam 3tys i jestem jutro"

Dobrze że za po zarabialismy w euro ceny szły w dół a nas na wszystko było stać, w końcu mieszkaliśmy na zielonej wyspie a Polacy to jednak idoci i dyla dawali do biednej zachodniej Europy pograzonej w kryzysie. I dobrze że jeszcze jest tvn i Olejnik biorąca lekcje u Urbana źródło prawdziwej informacji litości. 

4 godziny temu, muda44 napisał:

W końcówkach Krella szybko wysychają kondensatory i wymagają serwisu ci kilka lat.  Pytanie w jakim stanie są po tylu latach .

Bardzo dobrą a niedocenianą końcówką jest Xindak A600P .

Do tego za ułamek ceny konkurencji.

Świetnie gra (A600P), ale słyszałem też o problemach z uwalonymi kondensatorami. I to nie po 20 latach. Tylko dlatego swego czasu nie kupiłem.

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Jurek  z Harpii kiedyś mi mówił że kilka lat temu kupił nową końcówkę Krella i jak dobrze pamiętam po 4 latach wszystkie elektrolity były do wymiany . Wymienił i sprzedał .Wspominał o cenie 60kzł ale nie wnikałem w to bardziej natomiast na ebay od lat pod hasłem " krell kendeil "  zawsze jest minimum kilka aukcji z kondensatorami do Krella

Ukryta Zawartość

tak tylko to nie była A klasa.

końcówka była Evo..

Ja mam A klasowego Krella, problem to przekaźniki..trzeba sprowadzić oryginalne Motorole.

Poza tym nic się nie dzieje.Brzmieniowo to ciągle dobra półka.

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Allmr napisał:

Świetnie gra (A600P), ale słyszałem też o problemach z uwalonymi kondensatorami. I to nie po 20 latach. Tylko dlatego swego czasu nie kupiłem.

Znam opowieści z tego forum że lampowce xindaka potrafiły się zapalić w sensie powodować pożar. Ja tej chinszczyznie nie ufam 

33 minuty temu, margaryna85 napisał:

Krell jest marką który przeciętny Kowalski nie zna

Za mały klubik . Co do krell ksa 50 to ten model nawet był w zestawieniu 12 najważniejszych wzmacniaczy wszechczasow  wg Absolut sound.  I wisi za 5500...

35 minut temu, margaryna85 napisał:

Dobrze że za po zarabialismy w euro ceny szły w dół a nas na wszystko było stać, w końcu mieszkaliśmy na zielonej wyspie a Polacy to jednak idoci i dyla dawali do biednej zachodniej Europy pograzonej w kryzysie. I dobrze że jeszcze jest tvn i Olejnik biorąca lekcje u Urbana źródło prawdziwej informacji litości. 

Po pierwsze naucz się składnie wyrażać swoje myśli. Po drugie pomyliłeś fora. Nie wtrącaj tu polityki. 

24 minuty temu, Allmr napisał:

Muda co ty na to? Przecież miałeś ten wzmacniacz. Wiedziałeś o tym?

1 godzinę temu, Bumpalump napisał:

To prawda, na szczescie kondensatory w oryginale mozna kupic do krella wiec nie jest to duzy problem, sporo urzadzen krella w standby mocno sie grzeje, nie tylko koncowki, np zasilacz odtwarzacza kav300cd pracuje caly czas pod pradem czy dac studio 2

W KPS 25 s potrafią się ścieżki topić na płytkach z powodu wysokiej temperatury i gęstego upakowania elektroniki.

17 minut temu, ira napisał:

Po pierwsze naucz się składnie wyrażać swoje myśli. Po drugie pomyliłeś fora. Nie wtrącaj tu polityki.

Podwójne standardy jedni mogą inni nie .

A problemy ze zrozumieniem to już nie moja brożka.

17 minut temu, Audio.Japan napisał:

Znam opowieści z tego forum że lampowce xindaka potrafiły się zapalić w sensie powodować pożar. Ja tej chinszczyznie nie ufam

Miałem sporo chińczyków i z żadnym nie miałem takich przygód, choć gwoli prawdy nie były to lampy, co najwyżej hybrydy. Rzeczywiście, słabo zaprojektowana i wykonana lampa do prosta droga do katastrofy.

Do dzisiaj mam cd vincenta s4, gra już ładne parę lat na zupełnie przyzwoitym poziomie, ostatnio co prawda robi jako transport, ale ciągle śmiga.

Wracając do tematu końcówki - jakby się koledze trafił się Primare A30.2 ....

38 minut temu, Audio.Japan napisał:

Znam podobne opowieści o starych ruskich telewizorach .

Prawda jest taka że prawie wszystko produkowane jest w chinach .

Masz tam rzeczy dobre jak i byle co , zależy od ceny .

wypadek może się trafić  zawsze i wszędzie.

Dużo ludzi ginie w wypadkach samochodowych ,znaczy to że nigdy nie wsiądę do samochodu ?

Dla pewności jeszcze będę omijał przejścia dla pieszych .

6 godzin temu, Audio.Japan napisał:

A 600P wykonaniem zostawia w tyle wiele wielokrotnie droższych końcówek , ma tylko jedną wadę . Brak miękkiego startu .

Wersja z pre czyli A600E na rynek niemiecki była na szczycie rankingów .

Pierwszy raz słyszę o palących się Xindakach

6 godzin temu, ira napisał:

Muda co ty na to? Przecież miałeś ten wzmacniacz. Wiedziałeś o tym?

Nigdzie na taki wpis nie trafiłem a mój działał bezproblemowo . Tam były wysokiej klasy Rubycony a to żywotne elektrolity . Dodatkowo potężne radiatory a więc w środku w miarę chłodno .

5 godzin temu, margaryna85 napisał:

Znam podobne opowieści o starych ruskich telewizorach .

Przy mnie , jak miałem z 10 lat zapalił się ruski Rubin .Dosłownie zapalił i zanim przybiegłem z dziadkiem ogień już dosięgał pierwszej półki nad nim .

6 godzin temu, Audio.Japan napisał:

Pierwsze słyszę. Zapalały się natomiast polskie Artline Pocahontas.

• Pokaż nowe odpowiedzi