Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
1 minutę temu, Kuki12325 napisał:

@Seyv kolejny wpis o małpach. 

Już pisałem, że jeszcze nie wszystko zostało posprzątane a i tak już z kilkadziesiąt wpisów zostało ukrytych.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Seyv napisał:

Już pisałem, że jeszcze nie wszystko zostało posprzątane a i tak już z kilkadziesiąt wpisów zostało ukrytych.

Ścignij mi proszę ostrzeżenie bo niczego złego nie napisałem- to tak na początek. Może mi się będzie chciało to znajdę kilka wpisów @pmcomp - oczekuję, że również udzielisz punkty za ataki personalne. Może uzbiera punktów na banik. 

Edytowane przez Kuki12325
Teraz, Seyv napisał:

Przecież wcześniej napisałeś ,że posprzątałes wątek ,czekam na odpowiedź ,jaka zadał kuki i ja ,...

1 minutę temu, Kuki12325 napisał:

Ścignij mi proszę ostrzeżenie bo niczego złego nie napisałem- to tak na początek. 

.😁 Zależy ci na tym ? 

Jaka jest procedura by odwołać moderatora ?

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, tedi02 napisał:

Przecież wcześniej napisałeś ,że posprzątałes wątek ,czekam na odpowiedź ,jaka zadał kuki i ja ,...

.😁 Zależy ci na tym ? 

Jaka jest procedura by odwołać moderatora ?

Nie zależy mi na tym jakoś strasznie, ale raz dasz przyzwolenie to będzie się czuł jak pan i władca. 

Edytowane przez Kuki12325
Teraz, Kuki12325 napisał:

Nie zależy mi na tym jakoś strasznie, ale raz dasz przyzwolenie to będzie się czuł jak pan i władca bo ma zielony kolor. 

On już tak się czuję ,jedyne sensowne rozwiązanie to usunąć moderatora ,następny może lepiej będzie się wywiązywał ze swojej roli.Mi to się nawet nie chce szczegółowo pisać w wątkach ,bo zostanę otoczony trollami ,a moderator ma to gdzieś.

4 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Jednak warto walczyć o swoje- punktów brak. Dziękuję. 

Mi nie zależy ,ja chcę obiektywnego moderatora .

5 minut temu, Kuki12325 napisał:

Jednak warto walczyć o swoje- punktów brak. Dziękuję. 

Czyli kupił cię ,byś nie drążył tematu .

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, tedi02 napisał:

Mi nie zależy ,ja chcę obiektywnego moderatora .

Czyli kupił cię ,byś nie drążył tematu .

Nie kupił, ja obstaję przy swoim. 

również dołożę swoje 3 grosze..tu wg mojego założenia mamy poważną refleksyjną i merytoryczną rozmowę pełną kultury i fajnej wymiany zdań, ale jeden użytkownik (wiadomo kto) bardzo te loty wspólnej konwersacji obniża...każdy może mieć swoje zdanie, nawet niezgodne z nurtem całej reszty - szanuję i takie opinie też coś wnoszą.  Ale jednak negowanie wszystkiego i uporczywe "przekonywanie" innych do swoich "racji",. a raczej nieracji - jest delikatnie mówiąc wkurwiające i męczące.. Życzę przyjemnej nocy 😉

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Marcouss napisał:

również dołożę swoje 3 grosze..tu wg mojego założenia mamy poważną refleksyjną i merytoryczną rozmowę pełną kultury i fajnej wymiany zdań, ale jeden użytkownik (wiadomo kto) bardzo te loty wspólnej konwersacji obniża...każdy może mieć swoje zdanie, nawet niezgodne z nurtem całej reszty - szanuję i takie opinie też coś wnoszą.  Ale jednak negowanie wszystkiego i uporczywe "przekonywanie" innych do swoich "racji",. a raczej nieracji - jest delikatnie mówiąc wkurwiające i męczące.. Życzę przyjemnej nocy 😉

@Seyv warto zapoznać się z treścią. Jest w punkt. 

Przykład bezpiecznika za ok. 20 tys. mieliśmy dzisiaj w klubie. Nie odważyliśmy się co prawda go podłączyć, patrzyliśmy i słuchaliśmy Na sucho, bo a nuż by się przepalił... 😉

To te skwantowane bezpieczniki (c0kolwiek miałoby to oznaczać., o których już przedtem pisałem. Co ciekawe jest całkiem niezłe zainteresowanie nimi. 

Jacek (umka) chyba nawet już bez nich żyć nie może 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać, są nawet kierunkowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1

faktycznie interesujące hmm...wg niektórych testów Pana Wojciecha Pacuły bezpieczniki zmieniają dźwięk mniej więcej (subiektywnie rzecz jasna) w jakichś 5%... a to dużo jak na tak niską kwotę 🙂

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Ja mam tylko małą prośbę ... jak go kupisz to może go otworzysz żeby zobaczyć jak jest zrobiony i jaka tam siedzi kosmiczna technologia?

To są prawdziwe koszty zakupu bezpieczników?

Kiedyś wymieniłem w odtwarzaczu CD.

Już nie pamiętam jaki, ale nic nadzwyczajnego. Ucha bym sobie nie dał uciąć, ale, może, coś tam...

I tak sobie myślę. Trzeba wszystko porozłączać. Zasilający, IC, kurze zetrzeć. Śrubki, gdy się odkręci, trzeba zaraz zakręcić, powtykać i słuchamy 😄

Więcej nie kombinowałem.

Podgrzeje jeszcze temperaturkę 😊

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 godziny temu, sir.jax napisał:

Podgrzeje jeszcze temperaturkę 😊

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu czytałem, że prąd to nie jest przepływ elektronów tylko przepływ wibracji elektronów. Tam jak dobrze pamiętam było porównanie do fali stadionowej. To chyba było albo na jakimś forum albo w którymś blogu hi-fi.

Ukryta Zawartość

Ale o czym tu gadać. Wystarczy mieć w miarę dobry system i każdy usłyszy mniejszy lub większy wpływ lepszego bezpiecznika. A czy warto to kupić, czy może lepiej kupić inne kolumny, to już inna kwestia. Niektórzy mają już tak zaawansowane systemy, że zostały im tylko bezpieczniki. Wpływ na dźwięk ewidentny. Ostatnio wymieniłem we wzmacniaczu. Jest trochę precyzyjniej i pełniej jednocześnie. 

Zupełnie mnie nie interesuje dlaczego. Ważne, że przyjemniej się słucha.

7 godzin temu, jar1 napisał:

Przykład bezpiecznika za ok. 20 tys. mieliśmy dzisiaj w klubie. Nie odważyliśmy się co prawda go podłączyć, patrzyliśmy i słuchaliśmy Na sucho, bo a nuż by się przepalił... 😉

To te skwantowane bezpieczniki (c0kolwiek miałoby to oznaczać., o których już przedtem pisałem. Co ciekawe jest całkiem niezłe zainteresowanie nimi. 

Ukryta Zawartość

Ważne, że wnoszą poprawę. Za 2 koła biorę. 

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

To jeden z elementów zasilania ,  z moich doświadczeń wynika że nawet 2cm drutu gdzie jest 230 v  ma równy wpływ .Kolejny równie ważny punkt ,miejsce na płytce gdzie wchodzi te 230 v ,zwłaszcza klika elementów obok siebie   ,powstają mikrowibracje(?)  warto to miejsce wytłumić niewielkim kawałkiem maty butylowej . Efekt? Uspokojenie dźwięku .

9 godzin temu, jar1 napisał:

Ukryta Zawartość

Cóż, jakby to określić jednym, pełnym ducha trolingu panującego w tym wątku zdaniem - to była miłość od pierwszego wejrzenia, ups. usłyszenia. 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez umka
2 godziny temu, bubusia napisał:

Ale o czym tu gadać. Wystarczy mieć w miarę dobry system i każdy usłyszy mniejszy lub większy wpływ lepszego bezpiecznika. A czy warto to kupić, czy może lepiej kupić inne kolumny, to już inna kwestia. Niektórzy mają już tak zaawansowane systemy, że zostały im tylko bezpieczniki. Wpływ na dźwięk ewidentny. Ostatnio wymieniłem we wzmacniaczu. Jest trochę precyzyjniej i pełniej jednocześnie. 

Zupełnie mnie nie interesuje dlaczego. Ważne, że przyjemniej się słucha.

Ważne, że wnoszą poprawę. Za 2 koła biorę. 

Ten to 20 kół, chyba ;)

4 godziny temu, bubusia napisał:

Wystarczy mieć w miarę dobry system i każdy usłyszy mniejszy lub większy wpływ lepszego bezpiecznika.

Z tym KAŻDY - to bym mocno polemizował

Nikt nie siedzi w niczyjej głowie żeby móc stwierdzić czy dany KAŻDY ma potencjał do usłyszenia. Olbrzymia większość tych KAŻDYCH ma na tyle niewyrafinowany system (bo po co mu lepszy skoro nie słyszy i ten mu wystarcza 🙂 ), że nawet nie będzie próbował.

Przeciwnicy bezpieczników audio przypominają mi lata 70te - gdzie też ludki naśmiewały się w sklepach na widok kabli droższych niż marketowo-budowlane. Ten psychologiczny mechanizm projekcji działa przecież w obie strony. To nie tylko audio-maniacy są uważani za świrów podlegających presji marketingowej, ale i oponenci reagują w ten sam sposób - psychologicznie negując i wypierając sens, bez jakiejkolwiek weryfikacji. Według nich - audiofile słyszą - bo zapłacili - więc muszą 🙂  Ale tak samo jest z przeciwnikami - łatwiej im kupić droższy kabel, bo go widać, bo różni się od innych, ma opakowanie, bo można go pokazać koledze, bo można go sprzedać jak się znudzi. Ma znaczącą wartość POSTRZEGANĄ i to jest dla nich to uzasadnienie psychologiczne. A bezpiecznik siedzi gdzieś i tyle. Jeden go słyszy, inny nie.

Negatorzy nie zdają sobie sprawy, że bezpiecznik za 1 tys zł da więcej efektu niż zmiana na kabel zasilający o 5 tys droższy od poprzedniego. Co podważa ich argumentację merkantylną. No bo jak to - wydać mniej a mieć większy efekt? 🙂 . I tu zupełnie już rozpada się ich świat rozumowania.

Przypomina to postawę tych, którzy zbierali niegdyś rzeczy do niczego nieprzydatne - znaczki pocztowe, etykiety zapałczane, bilety, karty telefoniczne. Machanie kartkami klasera byłą tą rzeczywistością postrzeganą. Logicznie - kompletnie bezsensowną i nieużyteczną - a jednak całe tłumy to robiły (być może dlatego, że nie było tak dużo rozrywek i bodźców jak teraz). Psychologia... 🙂 

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

4 godziny temu, bubusia napisał:

Niektórzy mają już tak zaawansowane systemy, że zostały im tylko bezpieczniki. Wpływ na dźwięk ewidentny

To zdanie jest wewnętrznie sprzeczne.

Jak "zaawansowany" jest to system, skoro 2cm bezpiecznika na zasilaniu może mieć "wpływ na dźwięk ewidentny"?

Jacyś dyletanci techniczni wyprodukowali go?

8 minut temu, audiograde napisał:

. I tu zupełnie już rozpada się ich świat rozumowania

Raczej świat fizyki się rozpada.

...a nie! Czekaj, przecież współczesna nauka nie nadąża za haj endem w audio.

Bardzo przepraszam, zapomniełem o tym fakcie.

Edytowane przez iro III
59 minut temu, iro III napisał:

To zdanie jest wewnętrznie sprzeczne.

Jak "zaawansowany" jest to system, skoro 2cm bezpiecznika na zasilaniu może mieć "wpływ na dźwięk ewidentny"?

Jacyś dyletanci techniczni wyprodukowali go?

W nomenklaturze audio-woodoo nazywa się to "maksymalnie spaprany technicznie". Niestety najgorsze w tym wszystkim jest to, że większość tego forum - poza drobnymi przypadkami audio-misjonarzy - na ile pozwalają możliwości, do takiego dąży. Dlatego skupili się na  tego typu forum, aby skonsultować swoje obserwacje w tej zabawie. Szkoda tylko, że nadmierną ambicją niesienia "krużganka oświaty" przeszkadzacie ludziom w tej zabawie. 😉 

7 godzin temu, tedi02 napisał:

To jeden z elementów zasilania ,  z moich doświadczeń wynika że nawet 2cm drutu gdzie jest 230 v  ma równy wpływ .Kolejny równie ważny punkt ,miejsce na płytce gdzie wchodzi te 230 v ,zwłaszcza klika elementów obok siebie   ,powstają mikrowibracje(?)  warto to miejsce wytłumić niewielkim kawałkiem maty butylowej . Efekt? Uspokojenie dźwięku .

wytłumienie swoją drogą , we wzmacniaczu jest gniazdo iec , najlepiej miedziane , od gniazda do transformatora jest połączenie ,[przeważnie jakimś drutem] i tu właśnie jest słaby punkt .wymieniłem na dobrej klasy kabel zasilający i efekt przerósł moje oczekiwania.to jest tor wewnętrzny zasilania podobnie jak bezpiecznik ale wydaje mi się że aż takiego przyrostu jakości dźwięku by nie wniósł 

,Co możemy powiedzieć o naszych bohaterach? Cóż, w skrócie, bowiem z uwagi ochronę know how z materiałów przesłanych od producenta wynika, że proces kwantyzacji, czyli uderzeń stosowną wiązką energii powoduje zwiększenie aktywacji zastosowanych w bezpiecznikach metali, dzięki czemu poprawia się przepływ elektronów. To zaś powoduje znakomicie słyszalny wzrost dynamiki i gęstości dźwięku. Same bezpieczniki różnią się od siebie w niewielkim stopniu. Bazują na specjalnym metalu z zawartością śladowej ilości srebra w drucie, gdzieniegdzie grafenu, metalowe czapki pokryte są niekiedy nano-cząsteczkowym lakierem, do niektórych na zewnątrz obudowy przyklejone cienkie druciki, do innych płaskie kostki z kwantyzowanego materiału, jednak clou tematu według producenta opiewa na ilości potraktowania danej konstrukcji procesem kwantyzacji, czyli zmianie struktury molekularnej zastosowanych metali. Jak widać, dla zwykłego zjadacza chleba niewiele z tego opisu wynika. Jednak jak zwykle w naszej zabawie najważniejszy jest efekt zastosowania danego komponentu. A zapewniam, jest ewidentny’

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

a wystarczyłoby zacytowanie ostatnich 2 zdań i linku

zapewne tłum by ruszył 🙂

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

22 minuty temu, audiograde napisał:

a wystarczyłoby zacytowanie ostatnich 2 zdań i linku

zapewne tłum by ruszył 🙂

Z recenzji wynika, że schodzą jak ciepłe bułeczki, najwyżej po tym cytowaniu komitet kolejkowy się stworzy, trudno…

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ja jak zmieniam kable XLR czy RCA, zmieniam lampy, oczywiście są zmiany-różnice. Ale to właśnie po wymianie bezpieczników najbardziej namacalne różnice wyszły. Jak bym miał furę kasy to bym kupił topowe QSA.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, venom200 napisał:

Jak bym miał furę kasy to bym kupił topowe QSA.

Fioletowe wymiatają podobno, info z innego forum.

😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Redaktorzy
14 godzin temu, sir.jax napisał:

Fioletowe wymiatają podobno, info z innego forum.

😉

Używam Violeta QSA od dłuższego czasu i bardzo sobie chwalę. To jeszcze ten poziom cen, gdzie da się przeżyć a jednocześnie na tyle duży przyrost jakościowy, że inwestycja broni się pod względem logicznym. Czy da się lepiej? Niestety tak, jednak kwota oczekiwana np. za Silvera jest już wystarczająco zaporowa, by przynajmniej mnie (na jakiś czas) zniechęcić do dalszego drenowania konta. 😉 

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi