Skocz do zawartości
IGNORED

Koronawirus Covid-19 (alfa, delta, omikron, kraken) i szczepienia

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Zachorowało:

0

+0

Zmarło:

0

+0

Zmarło 0
0 kobiet i 0 mężczyzn.
Zakres wiekowy:(wiek -> ilość)

Wyzdrowiało:

0

+0

Dziś zaszczepiono:
0 osób.

Wykonane testy: 0

+0
Testy pozytywe:
Testy poz:

Na kwarantannie: 0

Aktualizacja 2025-05-23 19:51
https://dane.gov.pl/pl
1 minutę temu, toptwenty napisał:

Czytać umie?

Gdzie napisane, że szmergiel?

To jak ci nie podpiszą to nie wiesz?

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

18 godzin temu, Sine Metu napisał:

e8aacf92e2439a65d2326ff69d006a64.jpg

Owszem COVID-19 jest bardziej śmiertelny i to nie ulega wątpliwości!

Ale cóż tu wynika z tych wykresików?

Otóż grypa (flu) jest groźniejsza od COVID-19 w funkcji wieku. 

Grupa 65+ jest zagrożona śmiercią z powodu grypy 14 krotnie bardziej niż grupa niżej (50-64).

Dla koronawirusa jest to odpowiednio około: 12 razy.

Trzeba by jeszcze przytoczyć ile osób zmarło w porównywalnym okresie na grypę. Zapewne więcej ale spośród dużo większej liczby chorych. 

Nie ma co się kłócić o jakieś dane. Bo to potęguje tylko ogólną panikę. W tak ciężkich czasach trzeba się wspierać a nie wojować.

2 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Ale jak rączkami pięknie machał przy mowie. Chyba był na tym samym kursie machania rączkami co Biedroń. Może ktoś mu pomógł zrozumieć że jest człowiekiem bez wyrazu i zapisał się na taki kurs mowy ciała żeby nabrać trochę tych "murzyńskich ruchów"

byl taki jeden,co wszystkich szkolil,ale do pierdla poszedl,pedofilem sie okazal.oni wszyscy tacy sami,te same ciuchy nosza,to samo jedza,,to samo opowiadaja,,,.a wy sie tym bryndzlujecie,

1 minutę temu, toptwenty napisał:

Nie, to byli polscy oficerowie w drodze do Katynia.

Jedni i drudzy mogli mieć złudzenia, że będą zbyt cenni, aby ich eliminować. Wiadomo, że życie pisze najbardziej okrutne i zaskakujące scenariusze. Czas pokaże. Ja stawiam na to, że to medialna wydmuszka, ale na PKB się odbije i normalnych ludziach, to pewne.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Jeśli wyborcy chcą się modlić, to rząd będzie dbać o kościół.

I to będzie kolejna hipokryzja rządu, ale tym razem brzemienna w skutkach, bo nieporównywalnie groźniejsza od wszystkich wcześniejszych razem wziętych.

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

byl taki jeden,co wszystkich szkolil,ale do pierdla poszedl,pedofilem sie okazal.oni wszyscy tacy sami,te same ciuchy nosza,to samo jedza,,to samo opowiadaja,,,.a wy sie tym bryndzlujecie,

TV nie mam. Na FB widziałem, fragment, długo tego słuchać nie zniesłem.

16 minut temu, Jacchusia napisał:

Zapomniałeś zażyć leków, czy znowu pijesz?

Tak, piję do Twojej głupoty w wypowiedziach na forum.
Że też nie czujesz wstydu tego ciągłego ośmieszania się...

Tak z innej beczki:

Głupi ten Santana, że koncerty odwołał. Mógł się dogadać z klechami, odpalić im działkę i grać po kościołach.

A i akustyka przeważnie zacna.

TV nie mam. Na FB widziałem, fragment, długo tego słuchać nie zniesłem.

piotr tymochowicz,musze podpowiadac,bo widze ze elementarnej wiedzy brak.

Teraz, soundchaser napisał:

Tak, piję do Twojej głupoty w wypowiedziach na forum.
Że też nie czujesz wstydu tego ciągłego ośmieszania się...

Ja rozumiem, ze przeżywasz okropna traumę z powodu zrobienia z siebie totalnego duraka, ale ja ci w niczym nie pomogę. Tylko czas kolego, tylko czas cię wyleczy.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Trzeba by jeszcze przytoczyć ile osób zmarło w porównywalnym okresie na grypę. Zapewne więcej ale spośród dużo większej liczby chorych. 

To sprawdź, bo głupoty gadasz. Jeżeli w Polsce na 200 tys zachorowań na grypę jest 20 zgonów - bo to jest ten rząd wielkości.

2 minuty temu, Sine Metu napisał:

To sprawdź, bo głupoty gadasz. Jeżeli w Polsce na 200 tys zachorowań na grypę jest 20 zgonów - bo to jest ten rząd wielkości.

A ileż to ludzi zmarło na COVID-19?

I to jest ten powszechny ton na tym Forum.

A przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałem?

To przeczytaj i przeproś.

Edytowane przez Grzegorz7
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
A ileż to ludzi zmarło na COVID-19?

I to jest ten powszechny ton na tym Forum.

A przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałem?

To przeczytaj i przeproś.

4550 zgonów na 122356 zachorowań.

Nadal uważasz, że na grypę zmarło więcej?

21 minut temu, Grzegorz7 napisał:

...

Otóż grypa (flu) jest groźniejsza od COVID-19 w funkcji wieku. 

Grupa 65+ jest zagrożona śmiercią z powodu grypy 14 krotnie bardziej niż grupa niżej (50-64).

Dla koronawirusa jest to odpowiednio około: 12 razy.

Wskaż głupotę w tym tekście.

16 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Tak.

17 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nie ma co się kłócić o jakieś dane.

O same dane nie, ale o manipulację nimi owszem. Bo gdyby z 65+ dla Covid nie wyodrębniono 80+, to najwyższy słupek nie wyje...łby na 15%, a na pewno nie więcej niż 8%, a być może na około 5%. Nie mam czasu szukać konktetnych wartości, żeby to obliczyć, ale każdy, kto miał więcej do czynienia z matematyką niż 3 na maturze, powinien to po prostu widzieć.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak.

O same dane nie, ale o manipulację nimi owszem. Bo gdyby z 65+ dla Covid nie wyodrębniono 80+, to najwyższy słupek nie wyje...łby na 15%, a na pewno nie więcej niż 8%, a być może na około 5%. Nie mam czasu szukać konktetnych wartości, żeby to obliczyć, ale każdy, kto miał więcej do czynienia z matematyką niż 3 na maturze, powinien to po prostu widzieć.

Teraz już rozumiem o co Ci chodzi z tą średnią. Nie możesz raczej tego sam przeliczyć na jeden słupek, bo nie wiesz ile osób było w poszczególnych grupach, szczególnie już w tej najwyższej 80+. W każdym razie niekoniecznie jest to manipulacja. Po prostu wyniki dla obu chorób pochodzą z innych badań, gdzie ktoś przyjął sobie inne przedziały wiekowe do badania. Nie można bez dodatkowych danych przerobić tego na ten sam standard. To znaczy można w przybliżeniu, ale po co.

Edytowane przez Piotr_1
5 minut temu, Piotr_1 napisał:

...niekoniecznie jest to manipulacja.

Nie uwierzę, ża taki "drobny" błąd w sztuce to dzieło przypadku.

8 minut temu, Piotr_1 napisał:

5 minut temu, Piotr_1 napisał:

Nie możesz raczej tego sam przeliczyć na jeden słupek, bo nie wiesz ile osób było w poszczególnych grupach, szczególnie już w tej najwyższej 80+

Skoro nie mam danych do obliczenia średniej ważonej, to jedynym prawidłowym rozwiązaniem jest właśnie średnia arytmetyczna. Przy czym znając charakterystykę badanego zjawiska, nie ma cienia wątpliwości, że średnia ważona wyszłaby znacznie niższa od arytmetycznej.

8 minut temu, Piotr_1 napisał:

W każdym razie niekoniecznie jest to manipulacja. Po prostu wyniki dla obu chorób pochodzą z innych badań, gdzie ktoś przyjął sobie inne przedziały wiekowe do badania. Nie można bez dodatkowych danych przerobić tego na ten sam standard.

Nie jest problemem pozyskać te dane.

9 minut temu, Piotr_1 napisał:

To znaczy można w przybliżeniu, ale po co.

Żeby nie siać paniki wśród ludzi nieświadomych, że gdyby wykresy do porównania sporząrzono prawidłowo, to najwyższy słupek dla Covid byłby 5, a nie 20 razy wyższy niż dla Flu.

zamknięcie szkół to najsensowniejszy ruch tego tygodnia

zachowanie ludzi w otoczeniu potencjalnie chorego na Koronavirusa jest przerazające od skrajnego przerazenia do krańcowej głupoty

panstwowa telewizja powinna bebnić cały czas co robic i jak życ bo skala wyprawianych głupot nadal jest zbyt duza

Włochy aktualnie to efekt zlewania wszystkiego co mozna nazwac zdrowym rozsądkiem i mimimum wiedzy w temacie jak życ w takiej sytuacji

aktualnie mają ponad tysiąc ludzi w skrajnie cięzkim stanie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zgadza się...ale trzeba też zamknąć kościoły, bo tu zagrożenie jest większe.
Jednak chyba ten głupi rząd na to nie pójdzie co będzie tylko potwierdzeniem tego, co napisałem wcześniej - hipokryzja.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Skoro nie mam danych do obliczenia średniej ważonej, to jedynym prawidłowym rozwiązaniem jest właśnie średnia arytmetyczna. Przy czym znając charakterystykę badanego zjawiska, nie ma cienia wątpliwości, że średnia ważona wyszłaby znacznie niższa od arytmetycznej.

Chyba najdokładniej byś zrobił to metodą całkowania po wyznaczeniu krzywej. Coś w tym rodzaju

003_01.gif

Chyba najdokładniej byś zrobił to metodą całkowania po wyznaczeniu krzywej. Coś w tym rodzaju

Patrząc na wykres, można przewidzieć, że duża różnica w stosunku do średniej arytmetycznej nie wyjdzie. Ale mniejsza o szczegóły - ważne, że ktoś poza mną to rozumie.

Na dobranoc trochę optymistycznie  . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
18 minut temu, soundchaser napisał:

Zgadza się...ale trzeba też zamknąć kościoły, bo tu zagrożenie jest większe.
Jednak chyba ten głupi rząd na to nie pójdzie co będzie tylko potwierdzeniem tego, co napisałem wcześniej - hipokryzja.

jesli mamy isc dalej to oczywiscie tyle ze kosciół to starsi ludzie a oni maja miec objawy wiec siedzą w domu i nie roznosza

dzieciaki  są bezobjawowe i roznosza wszystko pomiedzy soba bez objawów  a nastepnie przynosza to do domu

izolacja po chińsku jak widac jest skuteczna ogladając ich ostatnie statystyki z zachorowań wiec do tego dążymy jesli bedzie u nas dalej wzrost

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Mam wrażenie, że sporo osób nie wie, dlaczego są takie, a nie inne działania na świacie. Dlaczego kwarantanny, izolacje itp. Nawet jeżeli śmiertelność, poza najstarszymi przedziałami, wydaje się "akceptowalna". Oczywiście jest wysoka, wiele razy wyższa niż grypy, ale nie jest to jakaś ciężka gorączka krwotoczna lub coś  w tym stylu.

Otóż zwykła grypa, która jest mniej zjadliwa, powoduje rocznie śmierć ok. 2 mln ludzi, i straty na poziomie ok 20 miliardów (nie milionów) USD w samych tylko Stanach Zjednoczonych. Znalazłem nawet opracowania, że pośrednio ten koszt rośnie do 70 - 160 mld USD w samych tylko USA. W Polsce szacuje się, że jest to ok. 1,5 mld PLN rocznie.  I teraz wyobraźmy sobie, że COVID-19,  który jest bardziej śmiertelny i zjadliwy rozprzestrzeniłby się tak jak grypa. A ma ku temu warunki, bo wszelkie "parametry" wirusa są sprzyjające rozwojowi epidemii.

W takim przypadku mielibyśmy na świecie sezony grypowe, sezony COVID, i jeszcze kilka innych. Powtarzających się epidemii na taką skalę mogłyby nie wytrzymać nawet najmocniejsze gospodarki. Dlatego głównym celem jest opanowanie rozprzestrzeniania się wirusa.

System gra dobrze, albo nie....

52 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Teraz już rozumiem o co Ci chodzi z tą średnią. Nie możesz raczej tego sam przeliczyć na jeden słupek, bo nie wiesz ile osób było w poszczególnych grupach, szczególnie już w tej najwyższej 80+. W każdym razie niekoniecznie jest to manipulacja. Po prostu wyniki dla obu chorób pochodzą z innych badań, gdzie ktoś przyjął sobie inne przedziały wiekowe do badania. Nie można bez dodatkowych danych przerobić tego na ten sam standard. To znaczy można w przybliżeniu, ale po co.

Dla ludzi 80+ i tak nie jest za ciekawie we wloszech juz ich segreguja:

"" Jeśli ktoś jest między 80. a 95. rokiem życia i ma ciężką niewydolność oddechową, prawdopodobnie nie zastosujemy dalszego leczenia (z użyciem respiratora)

– przyznał doktor Christian Salaroli w wywiadzie dla dziennika „Corriere della Sera”.

Lekarze w Lombardii stają przed wyborami przypominającymi te z sytuacji na wojnie. Starsi pacjenci w stanie ciężkim, nierokujący dobrze, bywają „odpuszczani”, kosztem młodszych, mających szansę na przeżycie""

3 minuty temu, Lolo2 napisał:

Dla ludzi 80+ i tak nie jest za ciekawie we wloszech juz ich segreguja:

... 

Starsi pacjenci w stanie ciężkim, nierokujący dobrze, bywają „odpuszczani”, kosztem młodszych, mających szansę na przeżycie""

A myślisz, że wcześniej było inaczej?

A w radiu słyszałem że Włochów załatwiło też to, że młodzież jak miała zamknięte szkoły, to zamiast poddać się kwarantannie i izolować w domu, imprezowała, prowadziła wzmożoną aktywność towarzyską.

Edytowane przez Piotr_1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.