Skocz do zawartości
IGNORED

Kinki Studio EX-M1

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...

Przez wiele lat słuchałem muzyki na bardzo prostych sprzętach. Aż przyszedł czas kiedy postanowiłem poszukać nowego wzmacniacza. W efekcie stanęło na Kinki EX-M7.  Nim kupiłem, miałem u siebie pożyczonego EX-M1+. Na bazie tego doświadczenia odsłuchowego i dość dogłębnej lektury zasobów internetu, zdecydowałem się na końcówkę mocy.

EX-M1+ może pracować z pominięciem pre. Jako końcówka mocy. I taki sposób pracy bardziej mi odpowiadał. Pre zabierało coś z energii grania.

Nie miałem możliwości porównania bezpośrednio EX-M7 i EX-M1+ ale zaryzykuję twierdzenie, że grają podobnie. Czy nieco inna konstrukcja końcówki mocy daje jej jakąś przewagę trudno mi powiedzieć.

Nim wybrałem Kinki, sprawdziłem Moonriver Audio MODEL 404 ( bardzo ciekawe urządzenie, podobało mi się), Gato Audio DIA400s (zupełnie nie moje granie). Moje stare wzmacniacze to Sound Project, Hegel H80, prosta lampa.

W kontekście przesłuchiwania tych i innych klocków (już tylko w sklepach) muszę z pewnym zaskoczeniem przyznać, że mój modyfikowany Yaqin MS-30L bardzo dzielnie się bronił.

Planowałem wydać 12.000-18.000 na wzmacniacz. Zmiany jakościowe jakie wprowadzały przynoszone do domu sprzęty były wyraźne. Ale za każdym razem powrót do tej prostej lampy dawało refleksję, że jeszcze trzeba szukać.

Aż pojawił się Kinki. Dalej to już o EX-M7. 

W Polsce jak wiadomo dystrybutor jest jeden. Zamówiłem czarną wersję. W instrukcji napisali, że wzmacniacz wymaga 300h grania nim dojdzie to pełni swoich możliwości. Pierwsza moja reakcja to - takie tam zachowawcze gadanie.

I tu dygresja. Nigdy nie umiałem wydać ciężkiej kasy na głośniki. Choć uznaję je jako podstawowy element w budowaniu waloru brzmienia całego zestawu. Dlatego (poza pierwszymi Tannoyami) wszystkie zestawy budowałem sam. Pierwsze zupełnie autorsko a potem zebrawszy cięgi w tym zakresie, sięgałem po rozwiązania mądrzejszych. Mechaniczne układanie się zawieszenia głośników to bardzo spektakularne zmiany brzmieniowe. Słychać zmiany niemal z godziny na godzinę. Ale żeby wzmacniacz aż tak przechodził słyszalną metamorfozę? No to się zdziwiłem.

Nie będę Wam tutaj opowiadał bajek co teraz słyszę ale podpowiem, że to co piszą ludzie na forach o Kinki nie jest przesadzone. Tak jak teraz, to ja jeszcze muzyki u siebie w domu nie słuchałem (to taki tekst, co to go już chyba tysiące razy gdzieś widziałem). Jeśli drugi raz miałbym wybierać, to ponownie Kinki. Zaznaczam jednak, że moje doświadczenia w przerzucaniu ilości urządzeń jest bardzo skromne.

Nie mniej jednak bardzo polecam.

Dla porządku. Gram na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kinki Studio EX-M7 sterowany z RME ADI-2 FS + Auralic Aries G1

Elsinore.jpeg

Zestaw.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...
  • 6 miesięcy później...

Jednak, to prawda.

Staccato, warto posłuchać.

Ukryta Zawartość

P1170085.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Dziękuję za wspaniały typ. Kupiłem też 4 szt. Staccato single i 1 szt. dual OPAMP. Chciałbym zapytać, które śruby muszą jeździć na Kinki Ex-M1 +, aby odkręcić? Te górne małe imbus 2 nie będą mogli mi pozwolić. Czy masz też problemy z umożliwieniem śrubami?

Dziękuję za odpowiedź.

Dziękuje za komentarz. Nie mogłem pozwolić na te górne dwie śruby. Wreszcie, użyłem jeszcze większej siły, a śruby były zarządzane. Z innym problemem nie było 🙂 Chcę zamówić wszystkie opampy Staccato. Czy będzie to świetna zmiana na lepsze? Jeszcze raz, wielkie dzięki. Witaj z Słowacji.

• 2 tygodnie później...

Cześć, więc zainstalowałem cały OPAMP do Kinki. Po 5 dniach mój dźwięk jest w pełni, ale tęsknię za wyższymi częstotliwościami 😞 jest słabszy w wyższych częstotliwościach. Nie masz tego uczucia? Całkowity dźwięk jest tak, że jest mocniejszy, ale podłączony poniżej. Dlatego też mam zawstydzone uczucia.

Muszę powiedzieć, że wszystko jest nawet lepsze niż po kilku dniach. Dźwięk jest żywy, a wysokości są już pięknie przerysowane i trwale nie słabsze niż oryginał.

W dniu 19.04.2022 o 07:38, ooctaviuss napisał:

Cześć, więc zainstalowałem cały OPAMP do Kinki. Po 5 dniach mój dźwięk jest w pełni, ale tęsknię za wyższymi częstotliwościami 😞 jest słabszy w wyższych częstotliwościach. Nie masz tego uczucia? Całkowity dźwięk jest tak, że jest mocniejszy, ale podłączony poniżej. Dlatego też mam zawstydzone uczucia.

Nie nie mam odczucia, że jest słabszy na wyższych. A i ogólnie to jest jeszcze wiele zmiennych,kolumny, dac pomieszczenie itd. jak słyszymy i odbieram muzykę.

• 2 lata później...

Odkopuję wątek z pytaniem czy ktoś miał do czynienia z tytułową integrą ? Konstrukcyjnie wygląda dość imponująco - solidne dual-mono, 25kg wagi w relatywnie niedużej obudowie, czysty bezkompromisowo zbudowany analog. A że z Chin ? To już chyba nie te czasy, żeby miało to cokolwiek oznaczać.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Godzinę temu, memphissto napisał:

Odkopuję wątek z pytaniem czy ktoś miał do czynienia z tytułową integrą ? Konstrukcyjnie wygląda dość imponująco - solidne dual-mono, 25kg wagi w relatywnie niedużej obudowie, czysty bezkompromisowo zbudowany analog. A że z Chin ? To już chyba nie te czasy, żeby miało to cokolwiek oznaczać.

Gdzieś na forach audio krążą linki do "fabryki" Kinki. Jak znajdziesz to przez tydzień będziesz się śmiał i w życiu Kinki nie kupisz. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

kinki_studio_stunning_790_preamplifier_k

I potrafią zrobić coś takiego? Zwłaszcza jak się popatrzy na to, jak te sprzęty wyglądają w środku. Można się wtedy pośmiać ze znacznie droższej i renomowanej konkurencji. Nie widziałem filmiku krążącego na forach ale to, co wychodzi od tego producenta budzi szacunek jakością wykonania. 

No no no, prawdziwie ręczna manufaktura. Sanepidu i połowy wszelakich norm unijnych by nie przeszli 😀

Ale i tak ciekawy jestem jak to gra. Pomijając opis sprzętu to jak obejrzałem w necie jak wygląda wnętrze to jednak budzi to respekt, niezależnie w jakich warunkach zostało to wytworzone.

Edytowane przez memphissto

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Nie widziałem wcześniej tego filmu. Niesamowite, że w tak skromnych warunkach potrafią zrobić takie cuda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja w cuda nie wierzę. A zwłaszcza z tamtego miejsca na ziemi. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 4.09.2024 o 15:17, memphissto napisał:

A że z Chin ? To już chyba nie te czasy, żeby miało to cokolwiek oznaczać.

Obecnie to może być zaleta w porównaniu do made in Europe, bo o USA to nawet nie ma co wspominać.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Może też dodam coś od siebie. Od dwóch lat słucham Ex-M1.   Kupiłem go na gwarancji,  chyba mało był słuchany bo doszedł do siebie po kilku miesiącach. Tak, jestem zadowolony; w zasadzie mogę porównać swoją sytuację do stanu zadowolenia kobiety, która wreszcie wyszła za mąż i jest zadowolona (jeśli to możliwe :) i raczej kibicuje innym, młodszym pannom-koleżankom. Daje rady, swata - docina uwagi - o ciekawych partiach na męża. Sama pilnuje swojego.

No tak... bo jeśli wszystko gra jak trzeba - to po co wymieniać? Trzeba by dopłacić dwa razy więcej, a dwa razy lepiej nie będzie. Co zagra lepiej - "dzielonka", "monobloki ? No tak, ale to trzy razy droższe -  więcej zabiera miejsca w pokoju, więcej kabli (o nie!) a w tej gęstwinie drutów - bardzo łatwo o zakłócenia, usterki, niechciane interferencje itd.    Kiedyś ktoś mi powiedział ... jak ci się znudzi  hi-end, wrócisz do ulubionych wzmaków zintegrowanych, bo z nimi najwięcej frajdy jest. 

Zostawiłem sobie dwie integry: Kinki Ex-m1 (daje power) i Sugdena A21a, gra jak lampa nie będąc lampą. To ważna część mojej  historii słuchania. 

Dlaczego warto zainteresować się Kinki?  To moje argumenty za: 

- Zbudowany jest na dobrych częściach, w zasadzie wnętrze ma "zachodnie." Skalkulowany jest na efektowne wejście na rynek światowy. Chińczycy lubią wyprodukować coś w bardzo atrakcyjnej cenie. Jak się powiedzie, kończą produkcję serii, coś nie coś zmienią, wypuszczą "ulepszoną" wersję i wycenią to wyraźnie,  powtórzę,  wyraźnie wyżej.

- Pracuje w klasie AB, u mnie jest zawsze lekko ciepły o ile nie letni. Istotnego wpływu jego codziennej pracy na rachunek za energię elektryczną nie zanotowałem.  (Ważne? ważne). Kiedyś miałem Unison Research S6, no dał popalić, nie mówiąc o tym, że latem wolałem go nie włączać, gdy w pokoju było 30+.

-  Daje  rozdzielczym źródłom rozwinąć skrzydła. Sam od siebie wydaje mi się gra po jaśniejszej stronie, ale ja lubię muzykalne głośniki,  źródło też jest gramofonem, lub przetwornikiem udającym, że gra jak gramofon. Jak się zestaw dobierze dobrze... przychodzi moment, w którym powiesz w końcu "może być. " 

- Większość amplifikacji, z której korzystałem (w tym końcówki) potrafiło uprzykrzyć życie głośną pracą traf. To była m.in.  wada Hegla - czasem chodził jak traktor. Wybaczcie, wzmacniacz ma być cichutki tam, gdzie nie idzie o wrażenia muzyczne; Kinki taki jest.

- Wzmacniacz pracuje dobrze w szerszym przedziale napięcia (220-240V), to ważne jeśli napięcie skacze lub jest wyższe niż 230V (to się zdarza w centrum miast.)     

W zasadzie jest na tyle dobrze, że odłożyłem konieczność poszukiwania IC. Aż się prosi, by mu  zapewnić dobry XLR, na razie chodzi na kablu krakowskiej roboty za 200PLN.  Mogę przyznać z uśmiechem, że od kilku miesięcy kupowałem tylko płyty cd lub czarne,  bo w moim hobby, to mi daje największą przyjemność. Streaming mnie nie interesuje ... bo służy temu, żeby klienta-melomana owinąć sobie wokół palca. Za muzykę będzie musiał zapłacić tyle, ile mu zaśpiewają. (No i oczywiście trzeba kupić nowy router, ze dwa switche i kabelek ethernet za 10000 PLN,  bo tańszy nie zagra :)       

Nieskromnie przyznam,  że moja opinia ma szczególną wartość ponieważ, po pierwsze, słucham muzyki w domu od 30 lat i wiem czego chcę, po drugie, zauważ, że opinię piszę po dwóch latach użytkowania wzmacniacza, więc emocje wokół zakupu już dawno się gdzieś straciły.  Według mnie recenzje pisane na gazie emocjonalnym nie są miarodajne. 

Życzę wszystkim samych miłych wrażeń podczas słuchanie muzyczki 🙂   

Edytowane przez macson
3 godziny temu, macson napisał:

Według mnie recenzje pisane na gazie emocjonalnym nie są miarodajne. 

Zwłaszcza, że często opierają się na wiedzy zaczerpniętej z YT. Integry od Kinki raczej bym nie kupił (głównie dlatego, że lubię dzielonki). Nad monoblokami bardzo poważnie zastanowiłbym się. 

34 minuty temu, piotrek7 napisał:

Zwłaszcza, że często opierają się na wiedzy zaczerpniętej z YT. Integry od Kinki raczej bym nie kupił (głównie dlatego, że lubię dzielonki). Nad monoblokami bardzo poważnie zastanowiłbym się. 

Rozumiem ... bo monobloki grają  lepiej (choć niekoniecznie o niebo lepiej). U mnie to osobisty układ z samym sobą ... "nie chcę tu  ani jednego kabla więcej."  Pozdrawiam.   

Godzinę temu, macson napisał:

Rozumiem ... bo monobloki grają  lepiej

Grają lepiej na bardzo niskim poziomie głośności a ja głównie tak słucham muzyki. Na tym polu każda integra przegrywa z zestawem dzielonym 

Tak...ciche słuchanie to moja rzecz.  Integra poradzi jak się dogrzeje ....niestety, potrzeba przynajmniej godzinę. 

3 godziny temu, memphissto napisał:

Z jakimi głośnikami gra u Ciebie Kinki ?

Proac Response D20R.     Dobre połączenie.      Ktoś słuchał na Focalach ...to raczej nie dla mnie.   

• 2 tygodnie później...

Ach ta chińska kultura techniczna... Zawsze się cackali ze sprzętem i wykazywali szalonym pietyzmem na każdym etapie produkcji. No i ta dbałość o BHP! 🤣 

He he he... Myślałem, że to Densen mają boordel w warsztacie. Już tak nie sądzę 😄

Dla kontrastu manufaktura produkująca Soulnote.

• 4 miesiące później...
W dniu 4.09.2024 o 14:17, memphissto napisał:

A że z Chin ? To już chyba nie te czasy, żeby miało to cokolwiek oznaczać.

Nooo... w digital audio oznacza akurat światową czołówkę. Niedługo całe zestawy będziemy mieć z Chin. Znaczy - już mamy, ale pod EUR markami a ja mówię o chińskich sprzętach pod chińską marką.

45 minut temu, julius-6 napisał:

Ukryta Zawartość

No i tyle w temacie. Czyli można podłączyć dowolne w zasadzie kolumny.

Żebym ja miał się cieszyć dźwiękiem z takim wykopem w domu, to bym musiał kupić subwoofer, bo nie chcę rezygnować ani z mojego słabowitego wzmaka ani z fenomenalnej średnicy P3ESR. 🙂 

W dniu 16.09.2024 o 12:44, macson napisał:

Sugdena A21a, gra jak lampa nie będąc lampą

Przy czym A21 gra jak dobra lampa = nie muli. Przyjemnie i ciepło ale CZYSTO. 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi