Skocz do zawartości
IGNORED

Finansowa apokalipsa nadchodzi.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Takim przedsiębiorcą to i ja jestem .I bardzo sobie to chwalę .

Optymizm godny podziwu. W TVN-ach na okrągło pokazują takich przedsiębiorców-medyków tylko, że strasznych pesymistów. Raczej świadczysz określone usługi dla ludności. 

7 minut temu, toptwenty napisał:

Innego nie ma i nie będzie. Skompromitował się - niestety.

Piszę niestety, bo wielu pięknych ludzi oddało za niego życie.

Takich ludzi - jak na przykład Róża Luksemburg czy Stefan Okrzeja teraz specjalnie się dyskredytuje, aby wykazać, że

8 minut temu, toptwenty napisał:

Realny socjalizm = dyktatura ciemniaków (100%) + masowe zbrodnie.

7 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Pracuję w szpitalu na kontrakcie i jest mi z tym dobrze .

Bo już masz emeryturę.

1 minutę temu, Zyzol napisał:

Takich ludzi - jak na przykład Róża Luksemburg czy Stefan Okrzeja teraz specjalnie się dyskredytuje, aby wykazać, ż

Podziękuj towarzyszom radzieckim. 

7 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Zyzol

Nie ,z kontraktu mam więcej .

No dobrze, ale bez kontraktu nie miałbyś nic. 

9 minut temu, toptwenty napisał:

Podziękuj towarzyszom radzieckim. 

Im, dlaczego?!! Przecież to jest właśnie wspólna polityka historyczna POPiS-u.

50 minut temu, Zyzol napisał:

Optymizm godny podziwu. W TVN-ach na okrągło pokazują takich przedsiębiorców-medyków tylko, że strasznych pesymistów. Raczej świadczysz określone usługi dla ludności. 

a co jest zlego w samozatrudnieniu? 

Złe jest przymuszanie do samozatrudnienia. Ktoś, kto de facto jest pracownikiem (jako firma świadczy usługi tylko jednemu zleceniodawcy), jest przedsiębiorcą pozornym, na niby. Zmuszają do tego wysokie pozapłacowe koszta płacy (ZUS, podatki itd.) oraz trudność w zwalnianiu pracowników w sensie formalnym - im trudniej pracownika zwolnić, tym większa niechęć do zatrudniania.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

3 godziny temu, Zbig napisał:

A ma na to jakiś konkretny pomysł czy tylko tak tam sobie pieprzy jak potłuczony?

Niekoniecznie.  U nich chyba z 80% gospodarki to usługi, u nas niecałe 60%.

Tam się posypie cały sektor usług premium który u nas jest wciąż niewielki.

Dla mnie pytanie jest jedno - jak się zachowa polski eksport który robi nam połowę pkb?

Ma cały czas. Teraz uważa że jest czas na sprzedaż tylko trzeba najpierw szukać lepszych okazji na kupono np. Z okazji bankructwa czy braku środków.

Ale najbardziej jestem mu wdzięczny kiedy po dojściu PiS do władzy i wprowadzeniu 500+ powiedział mi masz kasę kup nieruchomość (kupiłem mała działkę i garaż) A resztę zainwestuj w obce waluty tylko zostaw kilka procent w PLN na bieżącą konsumpcję bo idzie szczyt koniunktury a inflacja rośnie więc złotówkę rozwala jak przyjdzie dołek. 

Na nieruchomościach zyskalem około 40% i utrzymaniem wartość a waluty obce uważam że bezpieczniejsze od PiS PLN.

Przy PO można by ryzykować PLN przy PiS nie warto.

Następnym razem na górce kupię złoto i srebro trochę to nowy sposób dla potomka.

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

6 minut temu, Less napisał:

Złe jest przymuszanie do samozatrudnienia. Ktoś, kto de facto jest pracownikiem (jako firma świadczy usługi tylko jednemu zleceniodawcy), jest przedsiębiorcą pozornym, na niby. Zmuszają do tego wysokie pozapłacowe koszta płacy (ZUS, podatki itd.) oraz trudność w zwalnianiu pracowników w sensie formalnym - im trudniej pracownika zwolnić, tym większa niechęć do zatrudniania.

No akurat fakt. 

Ale rownie dobze mozesz pracowac na etacie i ci beda wyplacac mniej, bo daja co miesiac kare finansowa za np. zly stroj dla stroza.  Albo zatrudnia cie na pol etatu a kaza pracowac caly itp itd. 

Zgodnie z nowym kodeksem pracy, ktory mial wyjsc w tym roku jezeli bedziesz samozatrudnionym i bedziesz swiadczyl uslugi tylko iwylacznie dla jednego pracodawcy to bedziesz traktowany jak zwykly pracownik na etacie. 

"pewnie wystarczy zmienic umowe o prace na umowe o dzielo" ale to jeszcze zobaczyny co planuja. 

7 minut temu, antymalkontent napisał:

Przy PO można by ryzykować PLN przy PiS nie warto.

Następnym razem na górce kupię złoto i srebro trochę to nowy sposób dla potomka.

W zloto sie nie pakuj. Przechodzilem juz to.  Mozesz kupic nawet z banku PKO, oryginalnie przez nich zapakowane po cenie wyzszej niz normalnie z niby gwarancja odkupu ale jak chcesz nastepnego dnia im odsprzedac to zonk. 

Wtedy maja podejzenia, ze oszukane, trzeba dac im na badania autentycznosci, prowizje odkupu dorypia. itp itd.  Szkoda twoich nerwow i pieniedzy. 

Mam mala kolekcje monet ale, teraz juz zbieram tylko wyselekcjonowane monety (jakies bardzo ciekawe kolekcje) i glownie srebro. Szybciej to sprzedaz. 

Zależy od specyfiki branży. Np. jeżeli chodzi o kelnerów na samozatrudnieniu, to wystarczy, żeby kilka knajp dzieliło się jedną grupą. Wtedy każdy kelner co tydzień mógłby robić w innej knajpie, wystawiłby na miesiąc 4-5 rachunków miesięcznie, każdy dla innego zleceniodawcy.

W modelu bardziej zaawansowanym i nieco bardziej ryzykownym mógłby pracować bez przerwy w jednej knajpie, ale rachunki wystawiałby tak, jakby pracował w 4 różnych, jeżeli zleceniodawcy byliby odpowiednio dogadani.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

1 minutę temu, Less napisał:

Zależy od specyfiki branży. Np. jeżeli chodzi o kelnerów na samozatrudnieniu, to wystarczy, żeby kilka knajp dzieliło się jedną grupą. Wtedy każdy kelner co tydzień mógłby robić w innej knajpie, wystawiłby na miesiąc 4-5 rachunków miesięcznie, każdy dla innego zleceniodawcy.

W modelu bardziej zaawansowanym i nieco bardziej ryzykownym mógłby pracować bez przerwy w jednej knajpie, ale rachunki wystawiałby tak, jakby pracował w 4 różnych, jeżeli zleceniodawcy byliby odpowiednio dogadani.

No i tak to sie zapewne skonczy. 

Tego biednego zmusza aby wystawial rachunki na rozne firmy. 

A ten bogaty np. IT bedzie sie "wkorwial" ze mieszaja mu w samozatrudnieniu i zmuszaja do kombinowania. 

1 godzinę temu, Zyzol napisał:

Dominuje obcy kapitał

Każdy kapitał jest "obcy" jak nie jest Twój własny.  Tego jednego mógłbyś się nauczyć po 30 latach życia w kapitaliźmie.

Ciekawe skąd miałby się wziąć ten rodzimy?

51 minut temu, Zyzol napisał:

No dobrze, ale bez kontraktu nie miałbyś nic. 

Im, dlaczego?!! Przecież to jest właśnie wspólna polityka historyczna POPiS-u.

Pieprzenie pod założoną z góry tezę. PO nie miała żadnej polityki historycznej. Panowało przekonanie że ideologia sama w sobie jest czymś niepotrzebnym i przestarzałym a ludzie myślą racjonalnie więc wyniki ekonomiczne obronią się same.

Okazało się to wielka bzdurą i błędem za który PO zapłaciła władzą. I to nie tylko w 2015 roku ale i we wszystkich następnych wyborach bo PO nadal nie wyciągnęła wniosków ze swoich błędów. A jednym z nich jest brak pomysłu na przyszłość dla Polski i dla samej partii.

Jestem Europejczykiem.

2 minuty temu, Jaro_747 napisał:

brak pomysłu na przyszłość dla Polski

Przyznam że nie cierpię tego durnego grepsu.  Niech nas ręka boska broni przed politykami z takimi "pomysłami".  

Godzinę temu, Zyzol napisał:

Im, dlaczego?!!

Dlatego, że towarzysze radzieccy skompromitowali ideę socjalistyczną raz na zawsze.

Dlatego, że utopili ją we krwi niewinnych ludzi (w tym swoich własnych towarzyszy)

W ślad za nimi poszli komuniści europejscy, azjatyccy, kubańscy i wszędzie indziej. 

Edytowane przez toptwenty
9 minut temu, asterix1 napisał:

Wystarczy Pinokia posłuchać ...ma sie tego w nadmiarze

Niestety, obawiam się że zostaniemy w Unii wycyckani do cna przy jego rządach.

3 minuty temu, Zbig napisał:

Niestety, obawiam się że zostaniemy w Unii wycyckani do cna przy jego rządach.

Co niektórzy pragną i to bardzo tego ...prze ca UE to druga dyktatura( po moskiewskiej)

23 minuty temu, Zbig napisał:

Przyznam że nie cierpię tego durnego grepsu.  Niech nas ręka boska broni przed politykami z takimi "pomysłami".  

Użyłem go ufając inteligencji Szanownych Kolegów że złapią sens nie zmuszając mnie do wymyślania jakichś innych sformułowań.

Politycy są od tego, żeby myśleli o przyszłości. Jednym z powodów dla których Chiny przeganiają Zachód jest to, że dla nich 20 lat to perspektywa średnioterminowa, dla Zachodu to futurologia dla jajogłowych. I wydaje mi się, że jest to jedna z lekcji do odrobienia i może epidemia spowoduje jakieś przebudzenie Zachodu.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

6 minut temu, asterix1 napisał:

.prze ca UE to druga dyktatura( po moskiewskiej)

... dla nich im gorzej tym lepiej. Liczą, na powrót socjalizmu/komunizmu.

5 minut temu, asterix1 napisał:

Co niektórzy pragną i to bardzo tego ...prze ca UE to druga dyktatura( po moskiewskiej)

Polityka PiSu coraz bsrdziej do złudzenia przypomina sanacyjną, co źle wróży. Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć aby przy calej ich pazerności nie wyciągnęli rączek po kasę...

1 godzinę temu, Lolo2 napisał:

(...)

W zloto sie nie pakuj. Przechodzilem juz to.  Mozesz kupic nawet z banku PKO, oryginalnie przez nich zapakowane po cenie wyzszej niz normalnie z niby gwarancja odkupu ale jak chcesz nastepnego dnia im odsprzedac to zonk. 

Wtedy maja podejzenia, ze oszukane, trzeba dac im na badania autentycznosci, prowizje odkupu dorypia. itp itd.  Szkoda twoich nerwow i pieniedzy. 

Mam mala kolekcje monet ale, teraz juz zbieram tylko wyselekcjonowane monety (jakies bardzo ciekawe kolekcje) i glownie srebro. Szybciej to sprzedaz. 

Napisałeś to akurat w momencie, kiedy sam jestem o krok od zakupu kilku jednouncjowych złotych monet. Teraz już sam nie wiem w czym ulokować drobne oszczędności. Srebro? Platyna? Pallad? Waluta? Poradzicie coś? Inwestycję w kruszce oczywiście traktuję długoterminowo, nie zamierzam grać na wahaniach kursów.

1 godzinę temu, Zbig napisał:

Ciekawe skąd miałby się wziąć ten rodzimy?

PiS może go brać z budżetu państwa, ale woli rozdawać. Jeszcze żeby biorcy wiedzieli co z nim zrobić, ale niestety nie wiedzą, system edukacji poniósł porażkę.

1 godzinę temu, Jaro_747 napisał:

A jednym z nich jest brak pomysłu na przyszłość dla Polski i dla samej partii.

Ciężko jest na pomysł na bogatą Polskę w takich czasach jak teraz. PiS ma pomysł na Polskę biedną w której tylko wybrane jednostki z lepszego sortu mają bogato np. Glapcio i jego aniołki.

Godzinę temu, toptwenty napisał:

W ślad za nimi poszli komuniści europejscy, azjatyccy, kubańscy i wszędzie indziej. 

Teraz w ślad za nimi idą czarni "komuniści" z PiS.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 godzinę temu, Zbig napisał:

To inaczej: brak wizji. PO niestety nie wie, jak ta Polska powinna wyglądać za 10, 20 lat i jaka ma być jej rola we współczesnym świecie.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

19 minut temu, herbee napisał:

Napisałeś to akurat w momencie, kiedy sam jestem o krok od zakupu kilku jednouncjowych złotych monet. Teraz już sam nie wiem w czym ulokować drobne oszczędności. Srebro? Platyna? Pallad? Waluta? Poradzicie coś? Inwestycję w kruszce oczywiście traktuję długoterminowo, nie zamierzam grać na wahaniach kursów.

Waluta, nie trzeba płacić czynszu i opłat eksploatacyjnych, ale na własną odpowiedzialność, bo najlepsza okazja już chyba przeszła.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, d-t-x napisał:

To inaczej: brak wizji. PO niestety nie wie, jak ta Polska powinna wyglądać za 10, 20 lat i jaka ma być jej rola we współczesnym świecie.

Aha.  A kto wie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.