Skocz do zawartości
IGNORED

Finansowa apokalipsa nadchodzi.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Meloman napisał:

Dyskutujemy, czy tylko Polacy to naród wybrany, czy może inni też coś tam potrafią...

Jesteśmy narodem wybranym do obserwowania jak inni robią coś sensownego.

Jestem Europejczykiem.

W dniu 26.04.2020 o 23:56, Sine Metu napisał:

Biedronkę założył Mariusz Świtalski (Elektromis).

A potem sprzedał to Portugalczykom, którzy przyszli z know-how i dopiero wtedy zrobili z tego maszynkę do zarabiania pieniędzy. 

14 godzin temu, janunio napisał:

SKODA to typowe polska firma bo KGHM dostarcza im miedź i srebro.

Chodzi o miedź ze złóż w Paragwaju.   

ps. Globalizacja polega na tym, że żyd żydowi pomorze. Polski model taki, żeby polak polakowi podstawił nogę.

Wielokrotnie chciałem cię oprdolić, tylko zawsze mi brak czasu - chamski sznurze .

Może jutro.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
A potem sprzedał to Portugalczykom, którzy przyszli z know-how i dopiero wtedy zrobili z tego maszynkę do zarabiania pieniędzy. 
Że też wcześniej nie przyszli, tylko czekali aż Świtalski założy
7 godzin temu, Sine Metu napisał:

Że też wcześniej nie przyszli, tylko czekali aż Świtalski założy emoji3.png

Czy to cos zmienia?

Ale opowiedz coś o tym jacy to Portugalczycy cieniasy i korzystali tylko z tego co wymyślił Świtalski.

Chetnie czegos się dowiem.

Jeszcze o Biedronce:

Tylko w Biedronce kupicie moje ukochane orzechy nerkowca. Zawsze świeże, smaczne ... Tymczasem w innych źródłach to zawsze produkt przeterminowany i bez smaku. Nie wolno kupować nerkowca w torebkach foliowych.

Kolejny super produkt: tatar w folii. Cena znakomita. Klasa czystej wołowiny topowa. Polecam dodać kapkę oleju, pieprzu, soli i dwa żółtka i do paszczy bez pieczywa.

Kolejny produkt: pieprz czarny mielony Culineo 80g. Dwa razy tańszy od KAMIS i dwa razy lepszy. Saszetka zamykana hermetycznie !!! TOP KLASA.

Jest i minus: mrożone truskawki 450 g słabe. Te kupuję w DINO made by "Mroźny Ogród" 500 g.      

Cytaty ze sprawozdania finansowego mBanku .

,,Zysk brutto wypracowany przez Grupę mBanku w I kwartale 2020 roku wyniósł 143,9 mln zł i był o 49,7% niższy w stosunku do wyniku IV kwartału 2019 roku."

,,Pandemia COVID-19 spowodowała gwałtowne hamowanie aktywności gospodarczej pod koniec I kwartału 2020. Gdyby nie wirus, aktywność gospodarcza w I kwartale 2020 miała szansę być wyższa niż pod koniec 2019. To już jednak zamierzchła przeszłość. Działania ukierunkowane na spadek tempa rozprzestrzeniania się wirusa, wprowadzane stopniowo od połowy marca, zamroziły działalność w wielu sektorach gospodarki. Bank szacuje, że w I kwartale dynamika PKB będzie jeszcze dodatnia (+1,5% r/r), jednak do końca roku PKB będzie już tylko się kurczył. W konsekwencji, w 2020 roku strumień produkcji globalnej zmniejszy się o 4,2%. Wyraźnie wyższe dynamiki PKB pojawią się dopiero w 2021 roku. Spustoszenie gospodarcze wywołane przez wirusa spowoduje trwałą zmianę preferencji konsumentów i będzie wymagało strukturalnej przebudowy gospodarki. Z tego powodu, osiągnięcie strumienia PKB z IV kwartału 2019 roku będzie możliwe dopiero w 2022 roku. "

...there is no spoon...

6 godzin temu, janunio napisał:

Jeszcze o Biedronce:

Tylko w Biedronce kupicie moje ukochane orzechy nerkowca

Masz słabe rozeznanie.  Nerkowce są wszędzie a jak chcesz przegląd bakalii w super cenach to wybierz się do Makro.

4 godziny temu, arturp napisał:

jednak do końca roku PKB będzie już tylko się kurczył. W konsekwencji, w 2020 roku strumień produkcji globalnej zmniejszy się o 4,2%.

Jest gdzieś analiza uwzględniająca fakt że polska gospodarka jest silnie oparta na eksporcie?

Nerkowce z Biedronki są zawsze świeże i smaczne. 60 pln/kg. Sprawa prosta; Biedra ma znakomitego dostawcę w/w orzechów.

Nerkowce u konkurencji są pozbawione smaku i po prostu stare. Te pakowane hermetycznie w foliach to całkowite nieporozumienie. Zbig; udowodniłeś, że o temacie nie masz zielonego pojęcia.  

Edytowane przez janunio
4 minuty temu, janunio napisał:

Nerkowce z Biedronki są zawsze świeże i smaczne. 60 pln/kg. Sprawa prosta; Biedra ma znakomitego dostawcę w/w orzechów.

Nerkowce u konkurencji są pozbawione smaku i po prostu stare. Te pakowane hermetycznie w foliach to całkowite nieporozumienie. Zbig; udowodniłeś, że o temacie nie masz zielonego pojęcia.  

Sranie po ścianie. Jak mogą być świeże jak przez kilka tygodni co najmniej są transportowane?  Może ślepy teścik zrobimy? ?

7 godzin temu, janunio napisał:

Kolejny produkt: pieprz czarny mielony Culineo 80g. Dwa razy tańszy od KAMIS i dwa razy lepszy. Saszetka zamykana hermetycznie !!! TOP KLASA.

janunio wydawałoby się z opisu rarytasów z Biedry żeś smakosz, a mielony pieprz promujesz ;-) ?

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Ten pieprz jest cały czas hermetycznie zamknięty bo ma tzw. suwak. Nie wietrzeje. To chyba rzadka opcja.

Z całą pewnością nadużywam pieprzu. To dla tego jego jakość jest dla mnie b. ważna. Przeleciałem kiedyś wszystkie od KAMIS-a. Za to nie prawie nie solę.  

Edytowane przez janunio

Jakaś hołota tu się panoszy. Czy jak piszecie "sranie po ścianie" albo "j**ane maseczki" to napiszcie co wtedy czujecie. Jakieś spełnienie czy wzrost samo-oceny. A może to prezentacja środowiska domowego.

Rodzice zakazywali mi zadawanie się z takim elementem.   

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Czy to cos zmienia?
Ale opowiedz coś o tym jacy to Portugalczycy cieniasy i korzystali tylko z tego co wymyślił Świtalski.
Chronologicznie, to ja bym raczej się zastanowił: A dlaczego to Portugalczycy kupili właśnie tę Biedronkę Świtalskiego.
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Jeszcze o Biedronce:
Tylko w Biedronce kupicie moje ukochane orzechy nerkowca. Zawsze świeże, smaczne ... Tymczasem w innych źródłach to zawsze produkt przeterminowany i bez smaku. Nie wolno kupować nerkowca w torebkach foliowych.
Kolejny super produkt: tatar w folii. Cena znakomita. Klasa czystej wołowiny topowa. Polecam dodać kapkę oleju, pieprzu, soli i dwa żółtka i do paszczy bez pieczywa.
Jest i minus: mrożone truskawki 450 g słabe. Te kupuję w DINO made by "Mroźny Ogród" 500 g.      
W Biedronce byłem raz, nic nie kupiłem. Być może dlatego, że wcześniej byłem w berlińskim Aldi (też raz) i kupiłem "piwo".

ae877ca34a9dbf949dd378a22723aac6.jpg

Ponad piętnaście lat temu kupiłem kiść bananów w Lidlu - smaczne, spoko

Ale może ja nie ogarniam dyskontów i tyle
1 godzinę temu, janunio napisał:

Jakaś hołota tu się panoszy. Czy jak piszecie "sranie po ścianie" albo "j**ane maseczki" to napiszcie co wtedy czujecie. Jakieś spełnienie czy wzrost samo-oceny. A może to prezentacja środowiska domowego.

Rodzice zakazywali mi zadawanie się z takim elementem.   

To się nie zadawaj. Leć do Biedry.  Cała elita 500+ już tam jest.

9 godzin temu, arturp napisał:

Cytaty ze sprawozdania finansowego mBanku .

,,Zysk brutto wypracowany przez Grupę mBanku w I kwartale 2020 roku wyniósł 143,9 mln zł i był o 49,7% niższy w stosunku do wyniku IV kwartału 2019 roku."

,,Pandemia COVID-19 spowodowała gwałtowne hamowanie aktywności gospodarczej pod koniec I kwartału 2020. Gdyby nie wirus, aktywność gospodarcza w I kwartale 2020 miała szansę być wyższa niż pod koniec 2019. To już jednak zamierzchła przeszłość. Działania ukierunkowane na spadek tempa rozprzestrzeniania się wirusa, wprowadzane stopniowo od połowy marca, zamroziły działalność w wielu sektorach gospodarki. Bank szacuje, że w I kwartale dynamika PKB będzie jeszcze dodatnia (+1,5% r/r), jednak do końca roku PKB będzie już tylko się kurczył. W konsekwencji, w 2020 roku strumień produkcji globalnej zmniejszy się o 4,2%. Wyraźnie wyższe dynamiki PKB pojawią się dopiero w 2021 roku. Spustoszenie gospodarcze wywołane przez wirusa spowoduje trwałą zmianę preferencji konsumentów i będzie wymagało strukturalnej przebudowy gospodarki. Z tego powodu, osiągnięcie strumienia PKB z IV kwartału 2019 roku będzie możliwe dopiero w 2022 roku. "

Bardzo ocenzurowałes te informacje.

1 godzinę temu, Sine Metu napisał:
12 godzin temu, jezz napisał:
Czy to cos zmienia?

Chronologicznie, to ja bym raczej się zastanowił: A dlaczego to Portugalczycy kupili właśnie tę Biedronkę Świtalskiego.

Już ci mówię, bo była na sprzedaż.

Godzinę temu, Sine Metu napisał:

Ale może ja nie ogarniam dyskontów

Biedronkę obecnie trudno nazwać dyskontem.

4 godziny temu, janunio napisał:

Z całą pewnością nadużywam pieprzu. To dla tego jego jakość jest dla mnie b. ważna. Przeleciałem kiedyś wszystkie od KAMIS-a. Za to nie prawie nie solę.  

Tu się zgodzę. Od soli się w głowie...............

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

3 godziny temu, Sine Metu napisał:

Nie wiem jak Biedronka, ale Żabka to też podobno niezły wałek.

A co w tym pięknym kraju nad Wisłą nie jest wałkiem :-) ? Im dalej od 1989 jesteśmy tym coraz głośniej mówi się, że cały nasz kraj to taki jeden wielki wałek :-)))).

6 godzin temu, Sine Metu napisał:

Żabka to też podobno niezły wałek.

Udana próba obejścia prawa pracy - ze szkodą dla prowadzących Żabki . Ponadto kolejny przykład na to ,że handel w Polsce nie należy do Polaków a międzynarodowe fundusze, koncerny i inne cwaniactwo wyciąga pieniądze z Polski nie dając nic w zamian . 

,,Patriotyzm gospodarczy" naszych władz pozwala ministrowi rolnictwa ganić producentów przetworów mlecznych korzystających z mleka importowanego a nie kupionego od polskich producentów ale z drugiej strony  ,, wadza" popełnia nagminnie przestępstwa niszcząc naszą gospodarkę i odbierając prace obywatelom , powszechnie znane przykłady :

- wszelkiej maści zagraniczne firemki krzaki wyciągają pieniądze od ludzi i transferując zyski za granicę świadcząc pożyczki na złodziejskich zasadach lub handlując ( np. Provident lub hipermarkety ) . Co oni wnoszą do kraju ? Jakąś nowa wiedzę , technologię , urządzenia ? NIC ! To tylko pośrednicy , którzy nic nam nie dają a na dodatek niszczą polski handel i banki , obniżają ceny produktów rolnych i wprowadzają na rynek krajowy produkty zagraniczne , które wypierają rodzimą produkcję 

- obywatele nie mają dobrze płatnej pracy bo do kraju wpuszcza się setki tysięcy taniej siły roboczej ze wschodu . Obcokrajowców , którzy odbierają nam robotę , obniżają zarobki i drenują finanse kraju wysyłając forsę do rodzin - lepiej zapłacić Ukraińcowi 3 tys. niż Polakowi 4-5 tys.

- do Polski jedzie węgiel z całego świata a kopalnie w kraju padają , rząd udaje że nie widzi faktu ,że taniej dla gospodarki jest zapłacić polskiemu górnikowi więcej za węgiel niż kupić węgiel za granica - bo polski górnik zostawia te pieniądze w Polsce a forsa wydana na węgiel kupiony w Rosji  już nie wróci do Polski a na dodatek służy finansowaniu zbrojeń skierowanych także przeciw Polsce . Ponadto zwolnionemu górnikowi w Polsce trzeba płacić za rozwiązanie stosunku pracy i jeszcze bezrobocie i zasiłki dla jego rodziny . Gdzie tu jest oszczędność dla budżetu ?

- import ze wschodu . Po co my importujemy towary z Chin , Wietnamu , Indii a nawet Kambodży ? Po to aby wykończyć polskie szwalnie ( których zostało już tylko około 50 ) i producentów obuwia ? Po ch... nam komputery i smartfony produkowane w Chinach albo samochody , lodówki , pralki , telewizory produkowane w Korei . Sami nie możemy tego produkować albo przynajmniej składać       z komponentów ?  

Rządzący tym krajem niszczą podstawowe , zdrowe zasady gospodarki bo maja obywateli w dupie . Im chodzi tylko aby się ustawić i trzymać jak najdłużej przy korycie a los Polaków , kraju itd . ,kogo to obchodzi ? Trzeba się szybko nachapać i żyć w dobrobycie a plebs niech zdycha .

...there is no spoon...

7 godzin temu, Sine Metu napisał:

A co wtedy nie było?

Nie wiem jak Biedronka, ale Żabka to też podobno niezły wałek.

Jeronimo w Polsce wyrosło na potęgę w znacznej mierze dzięki robieniu w ch... dostawców i pracowników. Potem się ucywilizowali jak zrobiło się głośno i byli już na tyle duzi że za bardzo rzucali się w oczy i potrzebowali poważnych partnerów którzy ze względu na eksport do UE łaski im nie robili.

35 minut temu, arturp napisał:

Po ch... nam komputery i smartfony produkowane w Chinach albo samochody , lodówki , pralki , telewizory produkowane w Korei . Sami nie możemy tego produkować albo przynajmniej składać       z komponentów ?  

Otóż właśnie nie możemy.  Potęga Korei i innych tygrysów wzięła się z wieloletniego inwestowania 30-40% PKB a nie przejadania na 500 plus i inne.

Składanie z komponentów jest ekonomicznie sensowne jedynie gdy trzeba obejść cła.  W Polsce już dawno nie ma żadnych montowni, funkcjonują jedynie w świadomości ciemnego ludu.

Edytowane przez Zbig
19 minut temu, arturp napisał:

obniżają ceny produktów rolnych i wprowadzają na rynek krajowy produkty zagraniczne , które wypierają rodzimą produkcję 

Dzięki temu płacimy za te produkty taniej, niż gdybyśmy byli zdani tylko na krajowych producentów. Mamy większy wybór.

20 minut temu, arturp napisał:

Obcokrajowców , którzy odbierają nam robotę , obniżają zarobki i drenują finanse kraju wysyłając forsę do rodzin - lepiej zapłacić Ukraińcowi 3 tys. niż Polakowi 4-5 tys.

Polacy to robią to samo pracując za granicą. To że Ukrainiec pracuje za 3 tys. zamiast za 4-5 tys. daje klientom (nam) tańszy produkt lub usługę. Patrz Niemcy - na gastarbeiterach awansowali na największą potęgę gospodarczą w Europie. Bez nich nie daliby rady.

24 minuty temu, arturp napisał:

- do Polski jedzie węgiel z całego świata a kopalnie w kraju padają ,

Jeżeli nie są w stanie wykorzystać swego położenia, powinny upaść jak najszybciej z korzyścią dla polskich podatników.

26 minut temu, arturp napisał:

taniej dla gospodarki jest zapłacić polskiemu górnikowi więcej za węgiel niż kupić węgiel za granica - bo polski górnik zostawia te pieniądze w Polsce a forsa wydana na węgiel kupiony w Rosji  już nie wróci do Polski

Teza nie poparta żadnymi obliczeniami.

28 minut temu, arturp napisał:

Po ch... nam komputery i smartfony produkowane w Chinach

Żeby każde dziecko w czasach zarazy miało dostęp do komputera do nauki zdalnej.

Zamknięcie rynku = wzrost cen

32 minuty temu, arturp napisał:

maja obywateli w dupie . Im chodzi tylko aby się ustawić i trzymać jak najdłużej przy korycie

To akurat prawda

32 minuty temu, arturp napisał:

Trzeba się szybko nachapać i żyć w dobrobycie a plebs niech zdycha .

Nikt w Polsce z głodu nie zdycha. Plebs akurat bardzo sobie chwali obecne rządy - poczytaj niejakiego Caleba

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

2 minuty temu, Less napisał:
39 minut temu, arturp napisał:

taniej dla gospodarki jest zapłacić polskiemu górnikowi więcej za węgiel niż kupić węgiel za granica - bo polski górnik zostawia te pieniądze w Polsce a forsa wydana na węgiel kupiony w Rosji  już nie wróci do Polski

Teza nie poparta żadnymi obliczeniami.

Dokładnie.  Kompletna bzdura. Jak się zsumuje całą pomoc dla górnictwa bezpośrednią i pośrednią plus koszty likwidacji szkód to wychodzi że do tego od 30 lat wyłącznie dopłacamy.

2 minuty temu, Less napisał:

Dzięki temu płacimy za te produkty taniej, niż gdybyśmy byli zdani tylko na krajowych producentów. Mamy większy wybór.

Prosty przykład . Ja produkuję chleb a ty komputery . Obydwaj jesteśmy Polakami i tu żyjemy i pracujemy .  Ja muszę kupić komputer ale wybieram chiński bo jest tańszy niż produkowany przez Ciebie . Zgłodniałeś więc przychodzisz do mnie po chleb ale nie masz czym zapłacić bo ja kupiłem komputer od Chińczyka a więc ty nie masz pieniędzy na chleb . Trudno , myśl nadal tak jak myślisz i umieraj z głodu . 

Prościej się nie da .

11 minut temu, Zbig napisał:

to wychodzi że do tego od 30 lat wyłącznie dopłacamy.

Czyli twoim zdaniem lepiej płacić ruskim 100% ceny węgla , którą od nich bierzemy ( innymi słowy - wszystkie pieniądze przepadły - wyszły z krajowego obiegu ) niż dopłacać nawet 50% polskiemu górnikowi , który te pieniądze wyda w kraju więc pozostają w polskim obrocie i trafią do polskich producentów towarów spożywczych , dostawcy prądu , wody , gazu ? 

Skoro tak myślisz i myśli tak wielu Polaków to nic dziwnego ,że jest w Polsce tak skromniutko . 

Już dawno , ktoś powiedział ,że dziwi się Polakom . Jeżdżą zachodnimi samochodami , do których paliwo mają z Rosji  , w domu mają RTV i AGD z importu ale dziwią się ,ze nie maja dobrze płatnej pracy ? . No pewnie - najłatwiej kupić od obcego i nie dać zarobić polskiemu producentowi . Tylko że on cię nie zatrudni i nie stworzy miejsc pracy dla Polaków skoro wolą kupować produkty zagraniczne bo po co uruchamiać produkcję czegoś czego Polacy od niego nie kupią bo wolą z Chin ? 

Nie kupujesz Polskich produktów to nie masz pracy w Polsce - proste .

...there is no spoon...

Przykłady czasem lepiej przemawiają do wyobraźnie niż teoretyzowanie.

Zamknięty rynek mieliśmy w PRLu. Ostały się takie na Kubie i w Korei Północnej. W niektórych krajach arabskich rynki wewnętrzne są w dużej mierze zamknięte - chronione wysokimi cłami.

Podaj przykłady prosperujących rynków w dużym stopniu  zamkniętych - najlepiej takie, gdzie nie ma chińskich komputerów. Takie które zamykają dostęp polskim hydraulikom lub transportowcom nie łapią się.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

arturp

Nawiązując do Twojego przykładu .Ten od komputera zawsze będzie produkował drogie i kiepskie komputery a ten od pieczywa drogie i kiepskie bułeczki .

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.