Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Pytam o sytuację z tym samym analogiem i z uwzględnieniem wartości rezystora iv.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

8 godzin temu, Kris_54701 napisał:

Tda1541 ma rozbudowaną i wypełnioną podstawę basową. Powietrze drży w całym pokoju. Czy Ad1865 gra podobnie ten zakres pasma?

Tak napompowanego sztucznie  basu jak TDA1541 nie ma żaden inny DAC.

19 minut temu, Kris_54701 napisał:

Pytam o sytuację z tym samym analogiem

Mogę napisać tylko na podstawie tego co mam u siebie  - analog ten sam ale oczywiście układy , elementy pasywne , odbiorniki SPDiF itd -  są inne . Pominę fakt ,że dac na AD1865 się dopiero rozgrzewa i słychać ,że brzmienie się zmienia - na szczęście na lepsze ( a w każdym razie na lepsze według moich oczekiwań )   .

AD1865 potrafi trzęść dołem równie mocno jak TDA1541A i do tego jest kontrola oraz szybkość - jednak TDA1541A robi to troszkę lepiej , ma jeszcze lepszą kontrolę - bas jest odrobinę ,,twardszy". Nie miałem przetwornika cyfrowo-analogowego , który w moim systemie dawał lepszy bas niż ten staruszek . Może to cecha 16-bitowców bo PCM56 niewiele mu ustępuje , tylko reszta beznadziejna .

Niższej średnicy jest dużo i jest klarowna - nie gubi się . Ilość detali w tym zakresie mnie zaskoczyła i nie jest to nachalne , techniczne epatowanie szczegółami tylko plastyczne i namacalne prezentowanie tego podzakresu . 

W tych aspektach AD1865 i TDA1541A mają podobne możliwości ale jeśli tylko te sprawy miałbym brać pod uwagę to wybieram TDA . Natomiast ogólnie wolę AD bo średnica i góra brzmią lepiej .

...there is no spoon...

28 minutes ago, arturp said:

Natomiast ogólnie wolę AD bo średnica i góra brzmią lepiej .

Słuchałeś może ad1862? Niby 4x większa rozdzielczość.

Jako że to wątek o Analog Devices to zadam zasadnicze pytanie;

Jak z AD1865 wydobyć taką potęgę brzmienia, jaką oferuje TDA1541?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Słuchałeś może ad1862?

Słuchałem ale tylko jako odtwarzacz CD z tym przetwornikiem i filtrem cyfrowym oczywiście - miałem SHERWOOD CD-880 i trochę go zmodyfikowałem. Nie miałem oddzielnego przetwornika z tym układem więc trudno mi porównać z dac-ami ale jako odtwarzacz grał zdecydowanie lepiej niż np modyfikowany Arcam Diva CD73 na WM8740 i trochę lepiej niż modyfikowany Harman HD 970 na AD1955 . No ale w odtwarzaczach wszystko psują analogi na opampach .

...there is no spoon...

9 minut temu, Kris_54701 napisał:

Jak z AD1865 wydobyć taką potęgę brzmienia, jaką oferuje TDA1541?

Potencjał tej ,,potęgi" jest taki sam tylko TDA1541A odrobinę lepiej ją kontroluje . Dopieszczenie to kwestia elementów pasywnych i analogu . Np ten dac z Silmicami przy nogach zasilania sekcji analogowej AD1865 dał więcej basu niż TDA1541A, tylko zrobiło się ciemno i przytłaczająco masą dołu . Wstawienie na wyjściu analogu Audyn Cap Plus dało podobny efekt - to ciekawy kond bo daje duży kontrolowany bas , podkreśla niższą średnicę i robi to świetnie bo jej nie zamula ( ! ) a ponadto zmniejsza agresywne brzmienie średnicy i daje ładną przestrzeń . Ale nie daje barwy i ogranicza górę . Potem zbocznikowałem je Audyn True Copper MAX i pojawiły się barwy i góra a nadal masa i tempo były na bardzo wysokim poziomie . Jednak dla mnie było już zbyt wiele tego grania basem i niższą średnicą - stało się naprawdę potężnie więc zostawiłem same Audyn True Copper MAX i brzmienie stało się lżejsze ale czy lepsze ( ? ) . 

...there is no spoon...

28 minut temu, arturp napisał:

Silmicami przy nogach

Silmic II jakiej pojemności, czy oprócz nich jakieś małe odsprzęgi foliowe, czy tylko same Silmiki?

29 minut temu, arturp napisał:

Potencjał tej ,,potęgi" jest taki sam tylko TDA1541A odrobinę lepiej ją kontroluje . Dopieszczenie to kwestia elementów pasywnych i analogu . Np ten dac z Silmicami przy nogach zasilania sekcji analogowej AD1865 dał więcej basu niż TDA1541A, tylko zrobiło się ciemno i przytłaczająco masą dołu . Wstawienie na wyjściu analogu Audyn Cap Plus dało podobny efekt - to ciekawy kond bo daje duży kontrolowany bas , podkreśla niższą średnicę i robi to świetnie bo jej nie zamula ( ! ) a ponadto zmniejsza agresywne brzmienie średnicy i daje ładną przestrzeń . Ale nie daje barwy i ogranicza górę . Potem zbocznikowałem je Audyn True Copper MAX i pojawiły się barwy i góra a nadal masa i tempo były na bardzo wysokim poziomie . Jednak dla mnie było już zbyt wiele tego grania basem i niższą średnicą - stało się naprawdę potężnie więc zostawiłem same Audyn True Copper MAX i brzmienie stało się lżejsze ale czy lepsze ( ? ) . 

W jakiej proporcji bocznikowałeś ?

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

srpp?

No tak , wiem , że już nudzę chwaląc ciągle SRPP na lampach 6N2P-EW ale to rozwiązanie jest jak przysłowiowe ,, włączenie światła " w stosunku do opampów , tranzystorowych analogów na elementach dyskretnych a nawet innych układów lampowych z innymi lampami . Idealnie mi pasuje do dac-ów z wyjściami prądowymi . Wszystko skacze o klasę . 

Rezystory konwersji Caddock lub nawet tanie Beyschlag ( Vishay ) o wartości 220-270R . Rezystory katodowe 560-680R tez może być Beyschlag ( vishay ) z TME . Napięcie anodowe 190V aby nie przekroczyć  napięcia przebicia katoda -żarnik . Kondensatory wyjściowe miedziane ale bez oleju - relatywnie niedrogie Miflex KFPM są najlepsze z tej roli ze wszystkiego co testowałem . Dobre niedrogie kable sygnałowe - np Mogami 2549 z allegro . Do smaku przyprawiasz sobie elementami pasywnymi ( głównie kondensatorami filtrującymi zasilanie ) w samym dacu lub zasilaniu analogu lampowego .

4 minuty temu, Kris_54701 napisał:

Silmic II jakiej pojemności, czy oprócz nich jakieś małe odsprzęgi foliowe, czy tylko same Silmiki?

Silmick II 47uF oraz ceramiczne SMD 100nF na samych nogach zasilania AD1865 . Foliowe wyostrzają wyższą średnicę i podbijają wysokie tony .

6 minut temu, Mikha'el napisał:

W jakiej proporcji bocznikowałeś ?

Audyn Cap Plus : Audyn True Copper MAX - 2:1 

...there is no spoon...

9 minutes ago, arturp said:

No tak , wiem , że już nudzę chwaląc ciągle SRPP na lampach 6N2P-EW

No też mam obecnie srpp na tych lampach z tda1541 z RK 26ohm dale. Smutek mnie tylko ogarnia bo to gra tak, że nie mam ochoty szukać dalej 😄

Zresztą poza srpp nie ma za wiele możliwości. Czyste WK jest za słabe do wysterowania Ugody bezpośrednio. WkWa też raczej z tego co czytałem słabo się sprawdzi.

18 minut temu, arturp napisał:

Foliowe wyostrzają wyższą średnicę i podbijają wysokie tony .

a czy to nie jest tak, że niedostatecznie odfiltrowane lub wzbudzające się zasilanie dla TDA1541 powoduje taki kolokwialnie nazwany potężny dźwięk? Może to co postrzegam jako zaletę jest zwyczajnym błędem w sztuce tworzenia DACa?

12 minutes ago, Kris_54701 said:

a czy to nie jest tak, że niedostatecznie odfiltrowane lub wzbudzające się zasilanie dla TDA1541

Jestem amatorem ale tak intuicja podpowiada, że oscylacje na zasilaniu i wzrost mocy na wyjściu? Trochę się kłóci. Zresztą skąd oscylacje? jak zrobisz poprawnie z datasheetem reg LM'a to z jakiej racji by się miał wzbudzać.

21 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No też mam obecnie srpp na tych lampach z tda1541 z RK 26ohm dale. Smutek mnie tylko ogarnia bo to gra tak, że nie mam ochoty szukać dalej 😄

Zresztą poza srpp nie ma za wiele możliwości. Czyste WK jest za słabe do wysterowania Ugody bezpośrednio. WkWa też raczej z tego co czytałem słabo się sprawdzi.

WK-WA zawsze mi rozmiękczał bas i ogólnie brzmiał nieco ,, mulasto" .

Połączenie TDA1541 i SRPP na 6N2P-EW jest trudne do pobicia . Ja lepszego analogu dla tego przetwornika nie znalazłem a przesłuchałem chyba z 50 najróżniejszych rozwiązań .

...there is no spoon...

43 minuty temu, arturp napisał:

Foliowe wyostrzają wyższą średnicę i podbijają wysokie tony .

taki efekt przy zmianie zasilania ma tylko jeden powód. Lepsze-czystsze zasilanie. Kiedy zdejmiemy ceramika zasilanie nie jest lepsze i może mieć jakieś oscylacje co powoduje efekt silniejszego dołu, a może to tylko zwykłe poluzonie kontroli w najniższym zakresie?

16 minut temu, Kris_54701 napisał:

a czy to nie jest tak, że niedostatecznie odfiltrowane lub wzbudzające się zasilanie dla TDA1541 powoduje taki kolokwialnie nazwany potężny dźwięk?

Raczej nie . Coraz częściej czytam , że stosowanie dużej ilości kondensatorów odsprzęgających zasilanie w układzie równoległym powoduje sporo problemów . Ostatnio ograniczam filtrowanie przy nogach elementów aktywnych do konda elektrolitycznego rzędu 10-47uF i ceramika 10-100nF a nawet rezygnuję z tego ceramika . Natomiast zbliżam stabilizatory do nóżek zasilania i stosuję prestabilizację .

24 minuty temu, Kris_54701 napisał:

Może to co postrzegam jako zaletę jest zwyczajnym błędem w sztuce tworzenia DACa?

U mnie też tak gra , ludzie opisują podobne  wrażenia więc raczej wszyscy nie popełniamy błędu . Tak brzmi i już .

...there is no spoon...

16 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jestem amatorem ale tak intuicja podpowiada, że oscylacje na zasilaniu i wzrost mocy na wyjściu? Trochę się kłóci. Zresztą skąd oscylacje? jak zrobisz poprawnie z datasheetem reg LM'a to z jakiej racji by się miał wzbudzać.

Niekoniecznie będzie się wzbudzał. Problem może być inny odpowiedź regulatora na szybkozmienny sygnał o stromym zboczu.

Mnie się osobiście podoba taki efekt potęznego dołu przypominającego organy w kościele, ale trzeba powiedzieć jasno, że to wibrowanie to wielokronie odbite od scian fale nakładające sie na siebie. Podejrzewam, że oscylacje zasilania mogą powodować ten sam efekt.

No ja mam na dole potęgę na Mutiny Zimmer'a ale wibrowania ani nic przeszkadzającego póki co nie zauważyłem.

Tak ciągle czytam o kolegów sukcesach z lampkami aż czasem zazdraszczam. Może byście coś polecili do DACa napięciowego -na wyjściu 4 x 1V (2L/2R). Fajnie jak by było coś zbalansowanego żeby wykorzystać potencjał na wyjściu DACa no i o takim wzmocnieniu żeby finalnie uzyskać te 2-2.5v na wyjściu. Myślałem o muzgowym ale trochę drogo.

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Mutiny Zimmer'a

Na takich utworach z TDA można tego doświadczyć. Nie jest to takie że przestawia szklanki bo i nie słucham głośno, ale jest takie wypełnienie całego pokoju dzwiekiem. Można mieć takie odczucie że subbasy są rozmieszczone w każdym kącie pokoju. Takie coś jest w powietrzu. Za to pokochałem TDA1541

5 minut temu, Mikha'el napisał:

Tak ciągle czytam o kolegów sukcesach z lampkami aż czasem zazdraszczam. Może byście coś polecili do DACa napięciowego -na wyjściu 4 x 1V (2L/2R). Fajnie jak by było coś zbalansowanego żeby wykorzystać potencjał na wyjściu DACa no i o takim wzmocnieniu żeby finalnie uzyskać te 2-2.5v na wyjściu. Myślałem o muzgowym ale trochę drogo.

Analogi lampowe zbalasowane nie grają tak dobrze jak rca. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

5 minut temu, Mikha'el napisał:

Myślałem o muzgowym ale trochę drogo.

W audio nie ma pojęcia drogo

11 minut temu, Mikha'el napisał:

Może byście coś polecili do DACa napięciowego

Nie naprawisz tego co popsują analogi wbudowane w dac-ki . Możesz jednak wypróbować rozwiązanie proste i dające dobre efekty - transformatory . W moim dac-ku na AK4395 nawet tanie trafa Monacora LTR-110 zagrały wyraźnie lepiej niż jakikolwiek analog aktywny czy kondensatory .

...there is no spoon...

43 minuty temu, daris666 napisał:

Analogi lampowe zbalasowane nie grają tak dobrze jak rca. 

Czy chodzi o to, że tracimy wtedy przewagę parzystych harmonicznych, czy o coś innego?

41 minut temu, Mikha'el napisał:

Czy chodzi o to, że tracimy wtedy przewagę parzystych harmonicznych, czy o coś innego?

Bardzo dobrze kombinujesz 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

25 minut temu, daris666 napisał:

Bardzo dobrze kombinujesz 

Może można ustawić harmoniczne tak aby 2 i 3 były na tym samym poziomie? Czy w ogóle wpływ harmonicznych na brzmienie jest niezależny od ich poziomu czy dopiero powyżej np. -60dB ?

Czy istnieje jakiś programowy generator harmonicznych, by można za jego pomocą usłyszeć wpływ poszczególnych na odtwarzany materiał?

• Pokaż nowe odpowiedzi