Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie, jlsound gra u mnie obecnie z tda1541 w trybie równoczesnym, grał z pcm63 i 1702. Kwestia przestawienia kilku zworek.

Jest naet do sprzedania teraz ten jlsound w na górze przypiętym nwątku. Cena atrakcyjna.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Godzinę temu, Kris_54701 napisał:

Te wspomniane kości 74xxx to nic innego jak elementy rejestru przesuwnego.

No to już wiemy . Ale chyba to nie wszystko .

Czy ma to w wpływ na dzwięk? Ważne aby dane zostały przesłąne w porawnej formie.

No chyba nie , skoro rejestr przesuwny zbudowany na 6 szt. 74HCT164D brzmi średnio .

Kości typu 74xxx mają ograniczoną czestotliwość pracy co może być barierą dla upsamplingu. 

Upsamplingu nie planuję więc problem odpada .

...there is no spoon...

1 hour ago, Kris_54701 said:

Jest naet do sprzedania teraz ten jlsound w na górze przypiętym nwątku. Cena atrakcyjna.

tak wiem, kupiłem

w taki sposób go podpinałeś do TDA?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tak dokładnie. Tam jeszcze jakie3ś zworki na nim chyba dwie trzeba ustawić. 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

W dniu 20.01.2022 o 11:01, arturp napisał:

No tak , wiem , że już nudzę chwaląc ciągle SRPP na lampach 6N2P-EW ale to rozwiązanie jest jak przysłowiowe ,, włączenie światła " w stosunku do opampów , tranzystorowych analogów na elementach dyskretnych a nawet innych układów lampowych z innymi lampami . Idealnie mi pasuje do dac-ów z wyjściami prądowymi . Wszystko skacze o klasę . 

Rezystory konwersji Caddock lub nawet tanie Beyschlag ( Vishay ) o wartości 220-270R . Rezystory katodowe 560-680R tez może być Beyschlag ( vishay ) z TME . Napięcie anodowe 190V aby nie przekroczyć  napięcia przebicia katoda -żarnik . Kondensatory wyjściowe miedziane ale bez oleju - relatywnie niedrogie Miflex KFPM są najlepsze z tej roli ze wszystkiego co testowałem . Dobre niedrogie kable sygnałowe - np Mogami 2549 z allegro . Do smaku przyprawiasz sobie elementami pasywnymi ( głównie kondensatorami filtrującymi zasilanie ) w samym dacu lub zasilaniu analogu lampowego .

Gdzieś na zdjęciu widziałem , że zastosowałeś kit AVT5634 do lamp 6N2P-EW. Przerabiałeś zasilanie żarzenia czy zastosowałeś adapter ?

45 minut temu, Robsonik napisał:

zastosowałeś kit AVT5634 do lamp 6N2P-EW. Przerabiałeś zasilanie żarzenia czy zastosowałeś adapter ?

Zasilanie trzeba trochę przerobić - przeciąć 4  ścieżki i zrobić 2 zwory . Tak jak na rysunku . Czerwone strzałki to ciecia a żółte to zwory . Trzeba zdrapać trochę soldermaski aby przylutować zwory do odpowiedniej ścieżki . No i jest sporo zmian w samym układzie , sporo zworek itd . Płytki są fajne bo jest płynna regulacja napięci anodowego więc można stosować różne trafa . Nic nie brumi . Wadą jest jednak stosowanie tylko rezystorów SMD . Ja wstawiłem metalizowane Vishay z TME . Niezłe ale są lepsze .😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

19 minut temu, arturp napisał:

Tak jak na rysunku

Niby nie wiele z tym roboty ale chyba zamówię adaptery. Będę miał jeszcze kilka pytań ale to innym razem.

18 minut temu, oxygen napisał:

Murata DA103

Może być tylko ma wyprowadzenia odwrócone . Ale to nie wpływu na pracę . 

...there is no spoon...

3 godziny temu, oxygen napisał:

mam pytanie czy do DAC4 zamiast Pulse może być Murata DA103 ?

Może być nawet trafo ze starej karty sieciowej😉. Sprawdziłem kiedyś i działa , ale to tak na marginesie.

Szanowni... ponieważ zacząłem składać DAC4 mam kilka pytań. Liczę na podpowiedzi poparte waszą wiedzą i doświadczeniem:

Zasilanie części cyfrowej (CS8414, 74HC02, część cyfrowa AD1865) na końcowych stabilizatorach, tych za prestabilizacją - mam do dyspozycji Sanyo os-con lub Panasonic FC, co wybrać ?

Zasilanie części analogowej AD, to samo pytanie, Sanyo czy Panasonic ?

Na pcb przy zasilaniu scalaków są kondensatory smd 10nF, czy mozna je "zrównoleglić" tantalami (mam kilka szt. 2,2uF) czy dać sobie spokój ?

Wejście sygnału SPDIF - na schemacie jest kondensator 100n na uzwojeniu pierwotnym, a na pcb na wtórnym, czy to obojętne czy jednak przełożyć kondensator na pierwotne ?

Pomiędzy 7402 a AD1865 są rezystory 33r, co one wnoszą i czy je stosować ? Spotykałem się z różnymi opiniami, jednak większość była za ich stosowaniem.

Transformatory - jeden wspólny, oddzielnie dla cyfry i analogu, czy np. oddzielnie do zasilania każdego scalaka ?

Płytka DAC jest fajnie wykonana i jeżeli mogę to tak nazwać jest "przyjazna" pod względem montażu, mało elementów smd, sporo miejsca na wciśnięcie lutownicy nawet jak się czegoś zapomni wlutować lub dokonując zmian, @arturp fajna robota !

Edytowane przez oxygen
7 minut temu, oxygen napisał:

Zasilanie części cyfrowej (CS8414, 74HC02, część cyfrowa AD1865) na końcowych stabilizatorach, tych za prestabilizacją - mam do dyspozycji Sanyo os-con lub Panasonic FC, co wybrać ?

Hmmm, a zainstaluj sobie tymczasowe piny i wlutuj te a potem te. Sam posłuchasz. U mnie za dużo os-con i będzie mocno wysuszać, a FC znowu będą jazgotać. Z tym, że tego DACa nie składałem jeszcze i trudno powiedzieć

Edytowane przez Krzych 2

Zdecydowanie FM są lepsze pod każdy względem od FC. Nie ma porównania.

W zasadzie nie wiem jak to się stało, że FC uzyskały taki rozgłos. Rzeczywiście w mocno mulącym sprzęcie mogły coś zdziałać. Same z siebie zbyt ingerują jednak. Zresztą os-con też. Według mnie połączenie os-con i FC spowoduje męczące granie.

Edytowane przez Krzych 2
46 minut temu, Krzych 2 napisał:

Zdecydowanie FM są lepsze pod każdy względem od FC. Nie ma porównania.

W zasadzie nie wiem jak to się stało, że FC uzyskały taki rozgłos. Rzeczywiście w mocno mulącym sprzęcie mogły coś zdziałać. Same z siebie zbyt ingerują jednak. Zresztą os-con też. Według mnie połączenie os-con i FC spowoduje męczące granie.

...a połączenie FM + os-con, czy może FM + FM ? W końcowej stabilizacji jest : 220uF - stabilizator - 47uF

Jest jeszcze opcja elna silmic II ?

Co możesz polecić na główne kondensatory filtrujące  2200uf ?

4 minuty temu, oxygen napisał:

Co możesz polecić na główne kondensatory filtrujące  2200uf ?

AN standard 

Ciekawostka ale warta uwagi . Zrobiłem dwa egzemplarze dac-a Holgina na PCM61 , PCM56 itp . Jeden sprzedałem a z drugim walczę . Dzisiaj zrobiłem obejście izolatora ISO7640 ( miałem też SI8440 ) stojącego między DIR9001-odbiornik a AD1896-upsampler i filtr cyfrowy . Do tej mory dręczył mnie dźwięk tego grajka - zbyt ciepły , mocno zaokrąglony , mało detaliczny , płaski i jakoś nienaturalne podbarwiony . Po obejściu izolatora dźwięk się wyraźnie otworzył , nabrał konturów i detali , nieco ostrości ale bez nadmiernej agresji , przyzwoitych barw , ładnej przestrzeni ( nawet w głąb )  , trochę na zwartości basu i czystości góry . Wreszcie można tego słuchać bez zmęczenia i nudy . Czyli jak zwykle - im mniej cyfrowych sztuczek tym lepiej dla brzmienia .😉

...there is no spoon...

W dniu 1.02.2022 o 21:57, arturp napisał:

Wreszcie można tego słuchać bez zmęczenia

A to jeszcze nie koniec, będzie lepiej.

7 godzin temu, Kris_54701 napisał:

A to jeszcze nie koniec, będzie lepiej.

Na razie brzmi nieźle ale to jeszcze nie jest ten poziom , na którym można zakończyć modyfikacje/eksperymenty i cieszyć się muzyką . Jeszcze mu sporo brakuje - np do dac-a na PCM1702 , który ma podobny układ ale nie ma upsamplera .

...there is no spoon...

2 godziny temu, oxygen napisał:

czy na wejściu nie powinno być 100nF zamiast 10nF ?

Na wejściu WM8804 ? Powinno być 100nF . A wstawiłem 10nF ?

...there is no spoon...

Chodzi o DAC4 i kondensator przy transformatorze spdif 

Ukryta Zawartość

Jeszcze pytanie o równoległy montaż 2szt AD1865, (chodzi o wzajemne polutowanie dwóch kości) gdzieś czytałem, że takie wynalazki są stosowane i podobno przynoszą wymierną poprawę tzw. brzmienia, czy ktoś próbował?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez oxygen
55 minut temu, oxygen napisał:

dla CS8414 przewidziano 10nF .

...there is no spoon...

59 minut temu, oxygen napisał:

U Artura są kondy za trafkiem przed CS-em a w schemacie DAC4 przed trafkiem.

Edytowane przez Robsonik
typo
2 godziny temu, Robsonik napisał:

U Artura są kondy za trafkiem przed CS-em a w schemacie DAC4 przed trafkiem.

Wiem, pisałem o tym kilka wpisów wcześniej ale czy to powoduje różnice w wartości, czy to wszystko jedno ?

Czy ktoś próbował konwersji IV wg Johna Broskie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie lepiej brzmi 2xad1865. Jedna sztuka jest po prostu cienka. Może to mieć związek z konwersją na rezystorze, która jednak wymaga trochę prądu.

24 minutes ago, Kris_54701 said:

Zdecydowanie lepiej brzmi 2xad1865

pewno to samo co 2xad1860 lub jeszcze lepiej 1862...

• Pokaż nowe odpowiedzi