Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Wuelem napisał:

Przecież tego się nie mierzy!!!

Ale Ci farmazonów Twój konstruktor naopowiadał. Sorry... naobiecywał.

Nic nie rozumiesz. Wzięli na pomiary jedną kolumnę , a potem były piękne recenzje z opisami holografii, stereofonii itd. To skoro tak się podchodzi do recesji to dziękuje za pomiary. 

23 minuty temu, Roxi napisał:

Z tym, że produkt DIY nie ma tej magii jaką kryje się za markowym i luksusowym produktem podkreślającym najwyższy status i będąca symbolem sukcesu. Za jakiś czas zmęczy Cię te udowadnianie, że nie jesteś wielbłądem i dojdziesz do wniosku, że prawdziwi pasjonaci i odważni ludzie biznesu jednak powinni mieć te topowe Magico, bo inaczej do końca to nie gra.

Mam inne zdanie. 

2 minuty temu, sly30 napisał:

Wzięli na pomiary jedną kolumnę , a potem były piękne recenzje z opisami holografii, stereofonii itd.

Sugerujesz, że owszem pomierzyli, ale w ogóle nie posłuchali?

Mam inne zdanie.

Teraz, Wuelem napisał:

Sugerujesz, że owszem pomierzyli, ale w ogóle nie posłuchali?

Mam inne zdanie.

Nie możesz mieć innego zdania, bo nie wiesz jak było, a ja wiem. 

1 minutę temu, sly30 napisał:

nie wiesz jak było, a ja wiem. 

Tylko w takim przypadku tak mogło być, gdyby byłą wyprodukowana TYLKO jedna kolumna.

Znowu niedomówienia, tajemnice i niedostępne fakty.

Sorry za bezpośredniość... Dorośnij.

Teraz, Wuelem napisał:

Tylko w takim przypadku tak mogło być, gdyby byłą wyprodukowana TYLKO jedna kolumna.

Dla Ciebie niedostępne. Kolumny były dwie ale na test pojechała jedna, bo za dużo noszenia było. Tak że inne kwestie jak pomiary itd, też nie mają już dla mnie wartości. 

Teraz, sly30 napisał:

na test pojechała jedna

Ale był odsłuch, tradycyjnie pary stereo?

Tak czy nie. Możesz prosto odpowiedzieć?

1 minutę temu, Wuelem napisał:

Ale był odsłuch, tradycyjnie pary stereo?

Tak czy nie. Możesz prosto odpowiedzieć?

Nie było, bo wzięli tylko 1 sztukę. Ale w recenzji piękny opis, jak to super grają te kolumny.

3 minuty temu, sly30 napisał:

Dla Ciebie niedostępne. Kolumny były dwie ale na test pojechała jedna, bo za dużo noszenia było. Tak że inne kwestie jak pomiary itd, też nie mają już dla mnie wartości. 

Niestety zdążył się taki "odsłuch" dotyczył chyba kolumn Totema. Do "redakcji" przyjechały fabrycznie zapakowane kolumny,do dystrybutora wróciły dwie,w tym tylko jedna odpakowana. "Test"się ukazał i był całkiem pozytywny.

22 minuty temu, Jamówię napisał:

20 lat temu ekologiczni Szwajcarzy zapragnęli wylansować modę na eko torby szyte z samochodowych plandek. Nazywało się to freitag tasche,śmierdziało substancjami ropopochodnymi i kosztowało parę setek franków. Niestety nobliwe damy z okolic jeziora genewskiego,Bazyleii,oraz Zurichu ni cholery nie potrafiły zrezygnować z francuskich domów mody a przecież plandekowe torebki były tańsze,trwalsze i oczywiście szwajcarskie.

Kolumny można stosunkowo łatwo zlecić komuś do zrobienia i faktycznie będzie znacznie taniej. Z tym, że jak kumple przyjdą na flaszkę whisky, to nie będzie opowieści o tym, że jest się częścią rodziny i kult genialnego Francko Serblina, a blask lokalnego konstruktora może już nie być taki olśniewający ? 

Teraz, Jamówię napisał:

Niestety zdążył się taki "odsłuch" dotyczył chyba kolumn Totema. Do "redakcji" przyjechały fabrycznie zapakowane kolumny,do dystrybutora wróciły dwie,w tym tylko jedna odpakowana. "Test"się ukazał i był całkiem pozytywny.

To były...a raczej była...inna kolumna. Wszystkie leszcze audio w Polsce, łącznie ze mną, zaczytywały się w tych recenzjach, a po latach dowiedziałem się jak to wyglądało od zaplecza. W sumie to smutne. 

Teraz, Roxi napisał:

Kolumny można stosunkowo łatwo zlecić komuś do zrobienia i faktycznie będzie znacznie taniej. Z tym, że jak kumple przyjdą na flaszkę whisky, to nie będzie opowieści o tym, że jest się częścią rodziny i kult genialnego Francko Serblina, a blask lokalnego konstruktora może już nie być taki olśniewający ? 

....jak znasz gościa który potrafi zrobić  identyczne Ktemy to zapytaj ile chce ? 

3 minuty temu, Wuelem napisał:

W jakim tytule pojawił się opis brzmienia tej jednej kolumny?

Nie ważne. To było wiele lat temu. Dziś już i tak nikt nie kupuje tych audio miesięczników.

17 minut temu, ASURA napisał:

jeden egzemplarz dla siebie bez odsprzedawania go dalej nic wspólnego z plagiatem nie mają wspólnego tym bardziej że to tylko zewnętrznie podobne.

Patrząc tylko na konstrukcję kolumn od początku lat 50 to jedna firma zrzyna z drugiej co ciekawsze smakołyki albo umiejętnie omija dane rozwiązanie podobnym!

Tyle prozy życia

Byłbym zapomniał wszystkie zakupione komponenty są opodatkowane wielokrotnie VAT-em sratem, akcyzą, ch*jem -mujem a w średniowieczu żaden stan społeczny nie był tak obstrugany przez suwerenów jak my teraz będąc suwerenem!

to jest charakterystyczne dla eurokolchozu.

gawiedz ruchana ze wszystkich stron.i jeszcze zadowolona.

Teraz, Miroslav1 napisał:

....jak znasz gościa który potrafi zrobić  identyczne Ktemy to zapytaj ile chce ?

Muszą ładnie grać skoro tak mówisz ? 

14 minut temu, Wuelem napisał:

Sam dorośnij

dużo małych firm ma swoje małe sekrety z trudem wypracowane i dawanie ich innym na tacy to strzał nie w własne kolano ale w głowę!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, Roxi napisał:

Muszą ładnie grać skoro tak mówisz ? 

.... jakbym napisał że Harbeth m40.2 gra słabo to jest dość spore grono które nacisnęłoby ,, lubię post,, ....w przypadku Ktemy napisać że słabo grają byłoby chyba nietaktem z mojej strony ? ....oczywiście zawsze można lepiej, ale......

8 minut temu, Miroslav1 napisał:

.... jakbym napisał że Harbeth m40.2 gra słabo to jest dość spore grono które nacisnęłoby ,, lubię post,, ....w przypadku Ktemy napisać że słabo grają byłoby chyba nietaktem z mojej strony ? ....oczywiście zawsze można lepiej, ale......

Ciekawe jakby wyszło porównanie tych kolumn w ślepym teście i gdyby ktoś jeszcze nie znał ich ceny ? 

18 minut temu, Roxi napisał:

Ciekawe jakby wyszło porównanie tych kolumn w ślepym teście i gdyby ktoś jeszcze nie znał ich ceny ? 

....ponoć szymonfaber robił taki test ...i jako te lepsze wskazał m40.2 ? 

Jak jest jakiś majster który zrobi Ktemy za powiedzmy 1/4 ceny to ja też sie pisze.  Warunek - mają tak samo grać i wyglądać oraz mieć taką samą jakość wykonania. Zgodzę sie wówczas na następujący napis z tyłu na tabliczce " Made in Piwnica".

Fajnie że Miro ma u siebie Ktemy - to wspaniałe kolumny.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

7 minut temu, Miroslav1 napisał:

szymonfaber

Nie przywołuj. Tak bardzo przeciwko metkowcom, że nawet do nazwy przyczepił sobie fragment "metki".

A konstrukcja, którą niegdyś na prawo i lewo się chwalił - to coś a'la kopia Sonus Faber. Stąd nazwa i zachwyty, że dobrze gra. Ale jak każdy musiał udowodnić, że można taniej. Sport narodowy.

9 minut temu, Miroslav1 napisał:

....ponoć szymonfaber robił taki test ...i jako te lepsze wskazał m40.2 ? 

To ciekawe, bo myślałem, ze są tak odmienne, ze nie ma sensu ich nawet porównywać ? Z pewnością samo obcowanie z nimi już pobudza wyobraźnie. Harbeth mus bronić się samym dźwiękiem, co doskonale mu wychodzi. W pewnym sensie to takie przesłanie z ich strony. O dźwięku wiemy wszystko, a zabawę w fantazyjne skrzynki zostawiamy reszcie ? 

3 minuty temu, babatular napisał:

Fajnie że Miro ma u siebie Ktemy - to wspaniałe kolumny.

....mam nadzieję że będziesz normalnie pisał w tym wątku jak my wszyscy....nie chodzi mi o krytykę ale pewną normalność ....w połowie stycznia porozmawiamy na temat Ktemy a m40.2....

1 minutę temu, Miroslav1 napisał:

....mam nadzieję że będziesz normalnie pisał w tym wątku jak my wszyscy....nie chodzi mi o krytykę ale pewną normalność ....w połowie stycznia porozmawiamy na temat Ktemy a m40.2....

spoko

P.S.

dzięki...

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

1 minutę temu, Roxi napisał:

To ciekawe, bo myślałem, ze są tak odmienne, ze nie ma sensu ich nawet porównywać ? Z pewnością samo obcowanie z nimi już pobudza wyobraźnie. Harbeth mus bronić się samym dźwiękiem, co doskonale mu wychodzi. W pewnym sensie to takie przesłanie z ich strony. O dźwięku wiemy wszystko, a zabawę w fantazyjne skrzynki zostawiamy reszcie ? 

... różnią się te kolumny i to dość znacznie - o m40.2 zawsze pisałem dobrze lub bardzo dobrze i nic w temacie się nie zmieni....m40.2 są to znakomite kolumny.....

A o nowych Ktemach będziesz pisał dobrze albo wcale. Chyba że zastąpią Harbethy, to dobrze lub bardzo dobrze.

Można się pogubić. Tylko nie przekładaj premiery rozwiązania zagadki z połowy stycznia...

Edytowane przez Wuelem
literki
58 minut temu, Miroslav1 napisał:

Wg mnie to po prostu rzecz gustu co wolimy, jaki mamy pokój, czego słuchamy. Obawiam się, że wcale nie jest tak, że łącząc budżet obu par kolumn i jeszcze dodając z 50 000 uzyskamy połączenie wszystkiego co lubimy. To byłoby zbyt proste, majętni audiofile nie zmienialiby tak często kolumn, innych elementów jakby się w jednym dało połączyć wszystkie pożądane cechy. Poza tym, lubimy nowe, pewne rzeczy nam się nudzą. Jest jest jeszcze coś takiego jak kompromis, czy jakość wystarczająca dla nas w danym budżecie. Wszystko jest tak subiektywne, że ciężko wejść w czyjeś buty.

KTEMY znam, słuchałem ich kilka razy w Grobel Audio, raz u forumowicza w domu. Herbatniki 40.2 sam mam, no miałem.

To są tak wg mnie różne koncepcje na dźwięk, że można chcieć mieć obie pary i każda może się podobać zależenie od nastroju.

KTEMA np w pierwszym moim kontakcie bezpośrednim wydała mi się zbyt jasna, rozdzielcza, męcząca ha ha. Później już tak nie było, ale też trochę inaczej dystrybutor zestawiał je pode mnie, więc można. Może to było oszołomienie ilością informacji
Finalnie, podobnie jak Accordo bardzo polubiłem te konstrukcje. Accordo nie raz wspominam w duchu, bo te akturat w domu miałem. 

Jednak też przez cenę, co tu ukrywać, wybrałem 40.2, ale też ten dźwięk bardziej mi odpowiada na co dzień do nazwijmy to leniwego słuchania. KTEM od czasu do czasu z przyjemnością bym posłuchał, ale wracałbym do 40-tek.

Ja nie szukam dźwięku idealnego wg jakiegoś tam wzorca, ale takiego który sprawi mi najwięcej przyjemności, pozwoli na odpoczynek przy muzyce mimo teoretycznie niedociągnięć.

3 minuty temu, Wuelem napisał:

A o nowych Ktemach będziesz pisał dobrze albo wcale. Chyba że zastąpią Harbethy, to dobrze lub bardzo dobrze.

Można się pogubić. Tylko nie przekładaj premiery rozwiązania zagadki z połowy stycznia...

...bez względu czy Ktemy zostaną czy nie zostaną i tak je opiszę i porównam do m40.2

3 minuty temu, maciek36 napisał:

Herbatniki 40.2 sam mam, no miałem.

....pozbyłeś się m40.2 ?? 

6 minut temu, maciek36 napisał:

To są tak wg mnie różne koncepcje na dźwięk, że można chcieć mieć obie pary i każda może się podobać zależenie od nastroju.

..... święta prawda...

8 minut temu, maciek36 napisał:

KTEMA np w pierwszym moim kontakcie bezpośrednim wydała mi się zbyt jasna

....w porównaniu do m40.2 też Ktema była zbyt jasna  - ale jest to kwestia lamp i kabli - spokojnie to ogarnę....

12 minut temu, maciek36 napisał:

.

nie szukam dźwięku idealnego wg jakiegoś tam wzorca, ale takiego który sprawi mi najwięcej przyjemności, pozwoli na odpoczynek przy muzyce mimo teoretycznie niedociągnięć.

.... u mnie jest tak samo....

• Pokaż nowe odpowiedzi