Skocz do zawartości
IGNORED

Moje stereo gra źle

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam,

Mam problem z moim stereo, na początek trochę danych:

Salon 35m2 

amplituner Tandberg tr-1014 - na internecie można spotkać pozytywne opinie o tym modelu

Monitory Acoustic Reserch SRT 260 

Źróło dzwięku niestety TV i muzyka z Youtube, połączone z ampli przewodem "robionym/lutowanym" 

Nie umiem dokładnie opisać dzwięku, ale własnymi słowami w utworach muzycznych głos muzyków wysuwa się na prowadzenie, jest już głośny a reszta - czyli instrumenty pozostają z tyłu i jest tego zdecydowanie za mało . Brakuje mi trochę ciepła w dzwięku i efektowości - po prostu dzwięk z tego zestawu nie porusza. Myślałem, że sprawę może załatwiłby częściowo korektor graficzny ?, ew. jakiś cieplejszy wzmacniacz - cos z Hartman Kardon ? co byście wymienili w zestawie na początku ? 

dodam jeszcze link z youtube z odsłuchu tych monitorow, może Wam to jakoś pomoże 

https://www.audiostereo.pl/topic/150698-moje-stereo-gra-%C5%BAle/

Wzmacniacze aż tak bardzo nie zmienią sygnatury grania.. miałem kiedyś Skart 100 i z każdym napędzidłem wokale były na pierwszym planie... btw całkiem ładne..

Zmień kolumny.

Ja bym na początek szukał winowajcy ? a wydaje się, że można na początek sprawdzić

pojemności w kolumnach ( zgłaszane jako studyjne - więc liniowe ) szczególnie ten idący

do papierowego tweetera. Wymiana ( gdyby to był elektrolit ) na MKP też byłaby wskazana.

Ale jeszcze szybciej ( tu nie mam wiedzy, bo nie znalazłem nawet foto ) byłoby słuchawkami

- czy to jest dźwięk zadowalający.

Kabel łączący do wzmacniacza  jeśli ma powyżej 1/4 metra należy  zrobić z drutu solid 0,5

- nie psuje barwy a do tego zachowuje naturalną agresję muzyki. Mam z niego głośnikowe.

Woofer jest spory, ale metraż też, więc te kolumny mogą się okazać za małe do pokoju.

Chyba, że basu Ci wystarcza. Ciekawe, czy chęci i czasu na grzebanie ? 

Jak nie - zawsze możesz szukać nowych gratów - najważniejsze są i tak kolumny.

Korektor owszem, pomaga, ale najczęściej więcej popsuje, niż poprawi.

Trzeba też mieć rozeznanie, czy zwykła korekcja we wzmacniaczu, czyli bass czy treble dużo zmienia.

To podstawa do decyzji o korektorze, który bas mocno psuje.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja bym zaprosił kogos do siebie do domu ze swoją elektroniką, źródłem i kablami żeby sprawdzić jak mogą zagrać Twoje kolumny z innym towarzystwem. Może się okaże, że dużo zabiera początek toru??

Ewentualnie w drugą stronę i zabrać swój system do kogoś. Oczywiście zeby to się sprawdziło to ten ktoś musi mieć granie, które Ci się podoba ?

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

30 minut temu, Mirek Mirek napisał:

Źróło dzwięku niestety TV i muzyka z Youtube

Gra adekwatnie do źródła .

30 minut temu, Mirek Mirek napisał:

dodam jeszcze link z youtube z odsłuchu tych monitorow, może Wam to jakoś pomoże 

Lepiej sobie odpuścić  "odsłuch" ? tego materiału (w każdym razie ja sobie odpuściłem) . Jak grają głośniczki w moim laptopie, wiem bez tego filmu. Chyba, że nagranie przy dokonane przy pomocy profesjonalnego sprzętu i w odpowiednich warunkach 

Jeden z moich ulubionych kawałków ? a pierwsze, co się nasuwa, to zdejmij kolumny

na podłogę i ustawiaj stabilnie na próbę w różnych odległościach od ściany.

Czy to gra liniowo, czy z ulepszaczami ? - jest dość sucho ... jakby góra była dodana.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zgadza się. Kompletnie nie ma znaczenia bo tego typu "filmik" nie mówi nic o tym, jak gra "system" lub poszczególne jego komponenty. Jest tylko dowodem na to, że przy pomocy telefonu komórkowego lub tabletu można nagrać film, który "coś zarejestruje" i wrzucić to do Internetu. 

3 hours ago, Mirek Mirek said:

amplituner Tandberg tr-1014 - na internecie można spotkać pozytywne opinie o tym modelu

czy aby na pewno? sprawdź numerki bo prawdopodobnie piszesz o TR1040

3 godziny temu, audioburak napisał:

...jest dość sucho ... jakby góra była dodana.

Proponuję do nagrywania używać komórki, któtej mikrofon doda dołu - będzie mokro... ale tematem wątku nie jest dobór komórki do nagrywania filmików.

-----

1 godzinę temu, iro III napisał:

...porady można zastosować ale dopiero po zmianie źródła.

Bzdura! Opisane przez autora mankamenty brzmienia, nie są efektem niższej jakości YT niż FLAC, ani nawet kiepskiej jakości DAC wbudowanego w laptop.

-----

3 godziny temu, audioburak napisał:

...zdejmij kolumny

na podłogę i ustawiaj stabilnie na próbę w różnych odległościach od ściany.

Wady brzmienia z opisu wydają się być dość konkretne, więc zacząć trzeba od akustyki i kolumn. Osobiście to:

1. Pojeździłbym kolumnami po pokoju i poszukał optymalnego miejsca.

2. Pożyczyłbym od kumpla jakiś konkretny wzmacniacz. Może być i tak, że wzmacniacz nie daje sobie rady z kolumnami.

3. Ewentualnie pożyczyłbym od kumpla fajnie grające kolumny, ale tu uważaj, żeby ich nie spalić.

PS.

A jak chcesz grać z laptopa, to zarezerwuj kasę na DAC i abonament Spotify/Tidal/Deezer.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Przytargaj jakikolwiek CD do domu i podłącz kablem za 20 zł z marketu (czort wie coś tam sam spłodził). 

Płyta jaką lubisz i wówczas oceniaj.

9 godzin temu, Mirek Mirek napisał:

Salon 35m2

To i wielkość kolumn może mieć znaczenie, ale można na próbę posłuchać z mniejszej odległość. Z bliska musi pojawić się bas i góra. Warto podłączyć inne kolumny...może te już nie grają jak nówki.

Wypożycz jakis podstawowy streamer typu auralic aires mini lub CD i sprawdź czy coś się poprawie.

Wokal z przodu to zasługa najbardziej kolumn, potem dopeiro wzmaka i źrodła (tzn wszystko moze grac do porzodu, ale jak graja tak kolumny to bedzie to najtrudniej zmienic) 

Moze byc tak, ze z YT masz za mało rozdzielczosci, detalu  i wszystko się zlewa. A może byc tak, że kolumny mają taką vintageową prezentacje, ktora sie lubi lub nie lubi...

Filmik brzmi jakbys miał raczej przewalony bas i za ciepły dźwięk , sklejony, pozbawiony powietrza. 
Poza tym na 35m to kolumny stoją do D bo ile jest miedzy nimi  ? z metr? 

Prawdopodobnie twoim zmartwieniem są kolumny.wiem bo miałem doczynienia z tą marką.Nazwa brzmi ambitnie ale to straszny szajs...(gorsze od tonsila)

Edytowane przez kine

Mirek z największą sympatią muszę napisac ze porostu nie masz w tym systemie źródła.  Jak masz komputer , laptop to zainstaluj foobar-a kup najtańszy kabel i polacz to . Mysle ze juz wtedy odtwarzajac nawet mp3 albo tidal/spotify uzyskasz lepszy dzwiek . Wtedy szukaj ustawienia kolumn itd. 

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

1 godzinę temu, kine napisał:

Prawdopodobnie twoim zmartwieniem są kolumny.

Na 90 % !

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Ja również obstawiam kolumny, lub ich złe ustawienie a do tego akustyka pomieszczenia, miałem podobnie, zmiana kolumn i przemeblowanie pomieszczenia znacząco wpłynęła na poprawę.