Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie pracowałem przez chwilę z MSX na Flir C5.

Bez tego MSX to to tego typu (o tej rozdzielczości i dwóch obiektywach) kamery w ogóle nie nadają się do elektroniki. Pewnie mieliście C3. 

Ten T2L a jeszcze lepiej T2S wyglądają co najmniej zachęcająco. Tylko jak widać aplikacji nie potrafią zrobić... 😉

Kamerka dojechała.

Kupiona u polskiego dostawcy.

Typ to: T2S+

Na pierwszy rzut oka jest OK. Do elektroniki siądę może jutro jak będzie czas. 

Ale; aplikacji nie potrafili zrobić... rzeczywiście...

Dzięki za zwrócenie uwagi na tego producenta. 

Kilka fotek na początek. 

Na razie wnętrze wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widać temperatury; ok 28C przy elektrolitach (środkowy znacznik), 66C jakiś element po lewej (znacznik max temperatury w widocznym obszarze), Gdzieś tam u góry po lewej mało widoczny znacznik min temperatury (około 19C).

Tu hajcujące się tranzystory na radiatorze.

2023-01-06-17-15-18.thumb.png.767156a5428ce1f4ded648e193f6dd5b.png

Tu to samo w innej palecie barw:

2023-01-06-16-36-37.thumb.png.27a3e5d5b30d2e35778b91d3996b0dd4.png

Jakby lepiej nastawić ostrość i bardziej prostopadle ustawić kamerkę to dałoby się odczytać napisy na obudowach...

Na fotce tylko jeden kanał.

Wzmacniacz o tyle ciekawy, że normalnie pracuje tylko jedna podwójna para komplementarna. W momencie wzrostu mocy włącza się druga podwójna para komplementarna. 

Widać, że jedna podwójna gałąź pracuje (lewa obudowa). Prawa grzeje się od radiatora.

Tu radiator od drugiej strony:

2023-01-06-17-16-39.thumb.png.764984b272a43c00df090ee9a84e58a0.png

Widać mimo, że to kawał aluminium wyraźnie widać gdzie jest nagrzewane. Kamerka ma rozdzielczość ułamka stopnia więc daje radę pokazywać gradient rozchodzenia się ciepła.

Jakby się przyjrzeć da się dostrzec temperatury przynajmniej dwóch znaczników; środek i max temp. Niestety wadą tego oprogramowania jest to, że nie potrafi zrobić kontrastowych napisów w stosunku do tła. 

Potem pokażę jakąś fotkę płytki PCB SMD. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7

Jakąś płytkę podłączyłem pod napięcie. 

Zdjęcia robiłem z "ręki" a więc ostrość taka sobie.

Ukryta Zawartość

Powyżej płytka 100x100.

Tu zbliżenie na mikrokomputer:

2023-01-10-20-12-05.thumb.png.6fa00e2b765ffbdefd484e39755496df.png

i jeszcze bardziej

2023-01-10-20-13-18.thumb.png.82dab867590b7d17376b0d13bfe868e4.png

Z całą pewnością można rozróżnić, które elementy się nagrzewają. Nawet te najmniejsze, wielkości poniżej milimetra. 

To tylko jakaś symulacja. Rzeczywiste działania pokażę kiedy indziej jak już dorobie jakiś statyw do kamerki.

Tu dla ciekawości czajnik:

2023-01-10-20-19-23.thumb.png.096095cbaaaaf19bfd54c7733e2c01b8.png

A tu rzut okiem na podwórko.

Widać, które samochody niedawno przyjechały:

2023-01-10-20-17-30.thumb.png.a52c3c6de008c0d6e631b98610643d64.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Dziś coś praktycznego.

Kable połączeniowe (banan-banan) wydały mi się podejrzane coś tam sobie zasilając...

Oczywiście sięgnąłem po kamerkę termiczną.

Oto obszar wtyków wetkniętych do zasilacza:

Ukryta Zawartość

Tu inne wtyki samodzielnie konfekcjonowane:

2023-01-31-20-42-11.thumb.png.6e406b7ff80b42dd1163f32829e52a55.png

Prąd płynący to w obu przypadkach 5A.

Objaw dla zasilanego układu to znaczny spadek napięcia na kablach i dodatkowo niestabilność zasilania; przy ruszeniu kabelkami są skoki rezystancji. Zapewne pod ładną obudową żyła miedziana jest przytknięta do wtyku bananowego a nie zaciśnięta czy zalutowana. Inaczej tego nie mogę wytłumaczyć.

Uważajcie na ładne chińskie kabelki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 6.01.2023 o 17:36, Grzegorz7 napisał:

K

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz o tyle ciekawy, że normalnie pracuje tylko jedna podwójna para komplementarna. W momencie wzrostu mocy włącza się druga podwójna para komplementarna. 

Podobne rozwiązanie było w Kenwood M2, darlingtony dodatkowe załączały się przy odpowiedniej głośności.

Miałem go, gra coś jak accuphase, czyli gładko, mało dynamicznie

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Zapewne pod ładną obudową żyła miedziana

Taka specjalna miedź to jest, co się nie lutuje 😉

nagrywamy.com

13 godzin temu, przemak napisał:

Taka specjalna miedź to jest, co się nie lutuje 😉

Miedź aluminiowana 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

25 minut temu, Lech36 napisał:

Miedź aluminiowana 😉.

Chciałbyś. Aluminium łatwo polutować w porównaniu z tym, co siedzi w chińskich kabelkach 😉

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

Chciałbyś. Aluminium łatwo polutować w porównaniu z tym, co siedzi w chińskich kabelkach 😉

Tak to prawda, ale technologia jest trochę bardziej upierdliwa od lutowania miedzi. Tak się zastanawiam co to za materiał jest w tych chińskich kablach. Zdarzyło mnie się takich używać, ale jak to nie było miedziowane aluminium to z lutowaniem nie było problemów. Przy miedziowanym aluminium tylko pierwszy lut jest bezproblemowy, jak cienka warstwa miedzi się zniszczy to wtedy zaczynają się kłopoty i trzeba zastosować metody lutowania charakterystyczne dla aluminium. Czytałem kiedyś w RE o lutowaniu aluminium.

P.S. Może te co nie chcą się lutować to te przewody węglowe?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W takim razie zastosuję je do audio 😄

A na poważnie. Kable się również grzeją ale nie w nich problem. Problem w łączeniu żyły tych kabli z tym mosiężnym chromowanym wtykiem pod tą pięknie uformowaną z tworzywa otuliną.

Może jakiś najgorszy rozbebłam po prostu i zobaczymy.

• 2 tygodnie później...

Ciężko będzie o zasilacz regulowany o tak wysokim zakresie 0-40V do tego symetryczne.

To już półka zasilaczy profesjonalnych. Inna cena.

Standard to 0-32V. Za jakieś 200-400zł z podłą regulacją. Potencjometry do wymiany. Musiałbyś mieć takie 2 i łączyć tak aby było "+-" zasilanie. Oczywiście regulacja na "+" i "-" niezależna, co czasami ma zalety i niezależna regulacja prądu.

Z reguły takie zasilacze amatorzy budują sami.

Jeśli chodzi Ci o uruchamianie wzmacniaczy mocy to napięcia powinny być jeszcze wyższe, nie potrzeba takiego zakresu regulacji (niekoniecznie od 0). Ciekawy zasilacz uruchomieniowy z tzw. podcięciem prądu zwarcia opracował i gdzieś opublikował Kolega Irek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co piszesz to potrzebujesz zasilacza o dużej mocy. Dwa kanały po ok 480W ... duży zasilacz 

Zwróć uwagę że zasilacze często mają ograniczoną moc. Przykładowo zasilacz 0-60V 0-10A ale moc max 300W Pytanie czy będziesz używał maksymalnych napięć i prądów. 

Ja mam jakiś chiński zasilacz, który ma taką cechę/wadę że wyświetlacze do ustawiania parametrów są aktywne dopiero gdy włączysz wyjścia. Nie można ustawić napięcia off line. Jest to upierdliwe i niewygodne. Warto na to zwrócić uwagę.

Zaopatrzyłem się tłoczek do wypychania topnika z typowych kartuszy.

Jeden to taki prosty aluminiowy tłoczek a drugi nowy to mechanizm z tworzywa. Jeszcze nie wiem co jest wart. Na razie wydaje się dobrze działać ale czas pokaże...

Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie. 

Tego tłoczka używam od jakiegoś czasu. Ogólnie jest OK ale wiele zależy od grubości igły na kartuszu i gęstości pasty. Przy wprawie daje radę. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasilacz laboratoryjny KORAD KC6403 4x 60V do uruchamianie wzmacniaczy idealny, niestety nigdzie nie znalazłem informacji czy można łączyć kanały. 

Z ciekawości, uruchamiacie stopnie koncowe z 2 osobnymi napięciami (stopień napięciowy i prądowy osobno) czy zasilacie oba stopnie z 1 napięcia?

Co do zasady uruchamiam stopień napięciowy i jak wszystko gra stopień końcowy. Z jednego zasilacza (+-).

Oczywiście przy pracach badawczych bywają wyjątki; choćby optymalizacja sprawności, zniekształceń,... 

2 godziny temu, Bumpalump napisał:

Z ciekawości, uruchamiacie stopnie koncowe z 2 osobnymi napięciami (stopień napięciowy i prądowy osobno) czy zasilacie oba stopnie z 1 napięcia?

Z jednego, ustawiasz mały prąd spoczynkowy, mały prąd z zasilacza i ciężko coś spalić. Co najwyżej przywrze jedną szynę.

W dniu 14.02.2023 o 21:25, Grzegorz7 napisał:

Używam oryginalnego z tuby i daje radę, choć jak już tuba stara i zastygnie w igle to ciężko idzie.

Ukryta Zawartość

Kolejna fota z dedykacją dla @przemak bo wiem, że lubi przenośne zabawki. 🙂

Jakby ktoś pytał, na razie nie polecam, choć woltomierz jest niezły (ale wolny).

Oscyloskop_zabawkowy_1024.thumb.png.f6081bcfe7013affcfe842d59a98914d.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Bumpalump napisał:

Zasilacz laboratoryjny KORAD

Dzięki za info. Chyba spróbuję z projektem Irka. Można gdzieś kupić pcb do tego projektu? 

18 godzin temu, Muzg napisał:

Używam oryginalnego z tuby i daje radę, choć jak już tuba stara i zastygnie w igle to ciężko idzie.

Miewam takie z tłoczkiem ale cienkie z pastą lutowniczą (mielona cyna+topnik). Z topnikiem trafiają do mnie tylko kartusze (nieco grubsze). Kiedyś popychałem to zamykające denko czymkolwiek (pęsetą...). Dawało radę ale zajmowało 2 ręce. Z tymi tłoczkami łatwo daje radę jedną ręką. 

12 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Chyba spróbuję z projektem Irka. Można gdzieś kupić pcb do tego projektu?

A na jego stronie nie ma jakiegoś kontaktu? 

20 godzin temu, Muzg napisał:

Jakby ktoś pytał, na razie nie polecam

Co masz Muzgu na myśli?

Właśnie musze coś takiego kupić do pracy "zdalnej".

Napisz kilka spostrzeżeń. 

Mi nie odpowiadają kombajny. Jeszcze multimetr z oscyloskopem ujdzie ale generator? 

Jak to się sprawdza?

16 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Co masz Muzgu na myśli?

Właśnie musze coś takiego kupić do pracy "zdalnej".

Napisz kilka spostrzeżeń. 

Mi nie odpowiadają kombajny. Jeszcze multimetr z oscyloskopem ujdzie ale generator? 

Jak to się sprawdza?

Sam ostatnio mam trochę wyzwań polowych, przy maszynach w których można zamieszkać i potrzebuję czegoś co można zabrać. W firmie mam Tektronixa 4Gs/s ale on jest mało przenośny. Chciałem kupić Fluke, ale po traumatycznych doświadczeniach z obsługi modelu 124 szukałem czegoś lepszego. Podczas wizyty u @emcze zaciekawił mnie jego skopometr - taki jak ten tylko 40MHz i bez generatora. Ogólne wrażenia z obsługi ok, w miarę responsywny, ekran czytelny  - lata świetlne lepiej jak we Fluke 124. Opcja że to wszystko wraz z generatorem może mieścić się w jednej ręce bardzo mnie kręciła więc zamówiłem w TME OWON HDS2102S.

Pierwsza próba na stole - sterownik silnika BLDC sterowany PWMem. Próba wygenerowania PWMa - po początkowych bojach, bo nie można sobie wypełnienia i częstotliwości normalnie ustawiać, tylko trzeba czasy podać - niby generuje, ale poziom 2,5Vp za mały, aby wysterować falownik. Dobra, zrobiłem konwerter poziomów na transoptorze - działa. Próba podejrzenia napięcia na jednej fazie i kolejna wtopa. Nic nie widać! Można wyświetlić cały okres dla jednej fazy, ale próba podglądnięcia poszczególnych impulsów kończy się fiaskiem - za mała rozdzielczość. Tutaj 26letni Tektronix

Czułość oscyloskopu to 10mV na działkę, ale generalnie linia na starcie ma ok 5 kropek na wyświetlaczu, więc małych sygnałów tym nie zobaczymy. Brakuje też wyświetlania wartośći RMS podczas obserwacji przebiegu.

Woltomierz jest całkiem niezły, 5 cyfr i w konfrontacji z Keithley 2015 wyszło, że zawyża tylko o 2mV. Generalnie tutaj ok, chociaż pomiar do szybkich nie należy.

Jakby ktoś może szukał to mam do sprzedania Siglent SDS2102X Plus, oscyloskop kupiony rok temu, odblokowany generator, cały fabryczny komplet, folia na ekranie, gwarancja do stycznia 2025
Cena 4500zl

I jako nastepca zastanawiam się czy SDS2000X HD czy seria HDO od Rigola. 

14 godzin temu, Muzg napisał:

Tutaj 26letni Tektronix

@Grzegorz7 pisałem wieczorami na kilka razy i coś mi się myśl urwała. Chciałem tylko podsumować, że na 26letnim Tektronixie uzyskuje tak na oko z 50x większą rozdzielczość w pionie i to bez włączonego trybu Hi-Res (14bit). W sumie nie wiem czego się spodziewałem po oscyloskopie z 8kb pamięci. Generalnie na razie w dwóch próbach nie udało mi się zmierzyć tego co chciałem, ale to były syntetyczne próby. Myślę, że w polu, czy samochodzie, gdzie będą całe volty i ampery do mierzenia i nie będzie skomplikowanych modulacji, będzie pełnił swoje zadanie. Mam wrażenie, że bateria trzyma mi 30-60min, ale to jeszcze do potwierdzenia.

Jak na sprzęt za 1100zł chyba za dużo od niego wymagam. 🙂

W dniu 14.02.2023 o 21:25, Grzegorz7 napisał:

Zaopatrzyłem się tłoczek do wypychania topnika z typowych kartuszy.

Jeden to taki prosty aluminiowy tłoczek a drugi nowy to mechanizm z tworzywa. Jeszcze nie wiem co jest wart. Na razie wydaje się dobrze działać ale czas pokaże...

Tego tłoczka używam od jakiegoś czasu. Ogólnie jest OK ale wiele zależy od grubości igły na kartuszu i gęstości pasty. Przy wprawie daje radę. 

Ukryta Zawartość

ja używam "strzykawek weterynaryjnych", bardzo ergonomiczne, niestety topnik trzeba pierw przełożyć do strzykawki, przykład z Aliexpress: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , na naszym portalu handlowym szukać pod nazwą jw., w wersji z przezroczystego tworzywa, są też metalowe - solidniejsze, ale cięższe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi