Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, artw napisał:

pin od suwaka potencjometru wpinasz w miejsce połączenia rezystorów, najlepiej na krótkich kawałkach drutu

łączysz pin suwaka i pin końca rezystancji razem i podlączasz do punktu w ktorym rezystor łączy się z masą

wtedy zmieniając polożenie suwaka zmieniasz cała rezystancje w stosunku do masy

Wiem, że tego typu potki to rezystory z regulacją, kolokwialnie ujmując. 

Filmik oglądałem wcześniej.

Edytowane przez 1Ender
Jakie rezystory kupić? Mam 220 omów i 2k. Metalizowane? Ile W? 
220R i 2K - tak jest napisane na płytce? To takie mają być, jeśli zmierzyłeś i zamiast 220R jest 200R to pewnie stąd inne napięcie od zakładanego.
Godzinę temu, slawek.xm napisał:

najlepiej byłoby zastosować potencjometr wieloobrotowy 5k

byłby, ale ponieważ

36 minut temu, 1Ender napisał:

A jak jest z wyprowadzeniem? (...)Są jakieś 2 pionowe? 

to nie proponowałem.

9 minut temu, tom8848 napisał:
3 godziny temu, 1Ender napisał:
Jakie rezystory kupić? Mam 220 omów i 2k. Metalizowane? Ile W? 

220R i 2K - tak jest napisane na płytce? To takie mają być, jeśli zmierzyłeś i zamiast 220R jest 200R to pewnie stąd inne napięcie od zakładanego.

Wartości pomierzone 200,5 oma i 2,18 k. Obie są inne. Ten 2,18k zostawić?

29 minut temu, slawek.xm napisał:

łączysz pin suwaka i pin końca rezystancji razem i podlączasz do punktu w ktorym rezystor łączy się z masą

wtedy zmieniając polożenie suwaka zmieniasz cała rezystancje w stosunku do masy

To mamy dwa piny, a co z trzecim?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, 1Ender napisał:

najpierw zaladuj lampy i sprawdź na nogach żarzenia jakie jest napiecie

potem bedziesz kombinował zmiany

3 minuty temu, 1Ender napisał:

przeczytałeś (ze zrozumieniem ) mój wcześniejszy wpis?

To jeszcze raz inaczej - żebyś z LM317 dostał 12,6V na wyjściu to stosunek tych rezów musi wynosić 9,09, czyli np. 220 om i 2000 om , lub 240 om  i ~2180 om.

Edytowane przez BalROCK
jednostki, dla jasności
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, 1Ender napisał:

To mamy dwa piny, a co z trzecim?

jeden pin początek rezystancji podlączasz do pola w ktorym rezystor 2,18kłączy sie z rezystorem 200om

pozostale dwa piny w tym środkowy do pola w ktorym rezystor 2,18k łączy się z masą zasilacza żarzenia

4 minuty temu, BalROCK napisał:

przeczytałeś (ze zrozumieniem ) mój wcześniejszy wpis?

To jeszcze raz inaczej - żebyś z LM317 dostał 12,6V na wyjściu to stosunek tych rezów musi wynosić 9,09, czyli np. 220 om i 2000 om , lub 240 om  i ~2180 om.

Rozumiem.

To kupię dwa nowe. 

A z rezystorem nastawnym dam chwilowo sobie spokój.

Edytowane przez 1Ender
3 godziny temu, 1Ender napisał:

Rozumiem.

To kupię dwa nowe. 

błąd

te rezystory trzeba dobrać , a nie wlutowywać według wyliczeń

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

11 minut temu, artw napisał:

To najprostsze rozwiązanie. zdecydowanie polecam.

image.png.8c8f503a84e793aa0200e79661ce7be8.png

Przemyśle temat.

2 godziny temu, artw napisał:

błąd

te rezystory trzeba dobrać , a nie wlutowywać według wyliczeń

Jak dobrać?

9 godzin temu, ksiezyc napisał:

To najprostsze rozwiązanie. zdecydowanie polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

9 godzin temu, artw napisał:

proszę o poprawę cytowania, ani ja tego nie napisałem , ani ten tekst nie wyraża moich poglądów

7 godzin temu, 1Ender napisał:

Przemyśle temat.

Jak dobrać?

wlutować rezystory z wyliczeń , zmierzyć napięcie , na 90% będzie się różniło od założonego, skorygować rezystory i tak do skutku.Zakup dwóch rezystorów może nie wystarczyć.Potek jest łatwiejszy i dokładniejszy , nawet jako opcja " na stałe"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do połączenia rezystora nastawnego, jakiego użyć drutu? 

Przekrój, rodzaj?

Edytowane przez 1Ender

I jeszcze rezystor nastawny 5k, ile WATOWY?

Wieloobrotowy, jednoobrotowy? A może kupię 2 rodzaje nastawnych 220R i 2000 R ?

Wiele lat temu Zygmunt Bauman pisał, że "rozdawanie" coraz większych pakietów darmowych minut stworzy pokolenie roszczeniowe, które nawet nie będzie wiedziało z czym ma problem - miał kurde facet racje.

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Wiele lat temu Zygmunt Bauman pisał, że "rozdawanie" coraz większych pakietów darmowych minut stworzy pokolenie roszczeniowe, które nawet nie będzie wiedziało z czym ma problem - miał kurde facet racje.

A co to wnosi? Masz coś do powiedzenia w kwestii mojego pytania?

26 minut temu, 1Ender napisał:

I jeszcze rezystor nastawny 5k, ile WATOWY?

Wieloobrotowy, jednoobrotowy? A może kupię 2 rodzaje nastawnych 220R i 2000 R ?

54 minuty temu, 1Ender napisał:

Przekrój, rodzaj?

Edytowane przez 1Ender
5 minutes ago, 1Ender said:

A co to wnosi? Masz coś do powiedzenia w kwestii mojego pytania?

No tylko tyle, że ci się myśleć nie chce - pytasz jaki drut do potka - przecież tam już był rezystor nie? Rusz trochę głową...

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

No tylko tyle, że ci się myśleć nie chce - pytasz jaki drut do potka - przecież tam już był rezystor nie? Rusz trochę głową...

Kwestia drutu dotyczyła połączenia rezystora nastawnego do PCB. Umiesz czytać ze zrozumieniem?

jakby ci się nadal nie chciało myśleć: to ten rezystor miał grubość nóżek taką którą możesz zmierzyć i jak dasz taką samą to się nic nie stanie...

jakbyś się troche pouczył to byś wiedział, że to jest dzielnik napięcia, którym żaden istotny prąd nie płynie a tylko daje referencję napięcia do regulatora

stąd ta refleksja wyżej - no offence

Just now, 1Ender said:

Kwestia drutu dotyczyła połączenia rezystora nastawnego do PCB. Umiesz czytać ze zrozumieniem?

no właśnie umiem - a wystarczy pomyśleć...

Jak masz tak pisać, to lepiej nic nie pisz!

Pytam grzecznie. Nie każdy się urodził guru elektroniki jak Ty. Skoro nie umiesz się dzielić wiedzą, brakuje Ci cierpliwości i zrozumienia dla tych co wiedzą mniej, to po co się udzielasz? Jaki z Ciebie nauczyciel?

Nie znoszę chamstwa.

Pozdrawiam, miłego dnia!

2 minutes ago, 1Ender said:

Nie znoszę chamstwa.

wskazanie lenistwa to jest chamstwo? - co za czasy nastały - już się nie obrażaj spokojnie ominę twoje leniwe pytania dając ignore po prostu, również pozdrawiam

@1Enderunosisz się zupełnie nie mając do tego prawa.

53 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

to jest dzielnik napięcia, którym żaden istotny prąd nie płynie

To zdanie powinno CI odpowiedzieć na wszytskie pytania co do grubosci drutu, watażu itd.

Zarówno ja, jak i @Daniel_68412 czy @slawek.xm czy inni udzieliliśmy się odpowiedzi/podpowiedzi. Jak podałem CI wprost rozwiązanie (konkretne wartości rezów) to nie przyjąłeś go (nie zrozumiałeś?), jak inni podają Ci rozwiązania nie wprost (czytaj, które trzeba przeczytać, potem doczytać w necia, a na koniec zrozumieć) to zaczynasz się obrażać. Nikt tutaj nie jest nauczycielem (a jeśli masz/miałeś nauczycieli, którzy dawali CI rozwiązania na tacy to miałeś beznadziejnych nauczycieli) i wszyscy udzielają się jak mogą. Ale współpraca musi być z obu stron - ktoś pisze to i ktoś słuchać musi.

27 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wskazanie lenistwa to jest chamstwo? - co za czasy nastały - już się nie obrażaj spokojnie ominę twoje leniwe pytania dając ignore po prostu, również pozdrawiam

Tak, wg mnie jest.

Zamówiłem rezystory i rezystor nastawny 5K.

24 minuty temu, BalROCK napisał:

@1Enderunosisz się zupełnie nie mając do tego prawa.

To zdanie powinno CI odpowiedzieć na wszytskie pytania co do grubosci drutu, watażu itd.

Zarówno ja, jak i @Daniel_68412 czy @slawek.xm czy inni udzieliliśmy się odpowiedzi/podpowiedzi. Jak podałem CI wprost rozwiązanie (konkretne wartości rezów) to nie przyjąłeś go (nie zrozumiałeś?), jak inni podają Ci rozwiązania nie wprost (czytaj, które trzeba przeczytać, potem doczytać w necia, a na koniec zrozumieć) to zaczynasz się obrażać. Nikt tutaj nie jest nauczycielem (a jeśli masz/miałeś nauczycieli, którzy dawali CI rozwiązania na tacy to miałeś beznadziejnych nauczycieli) i wszyscy udzielają się jak mogą. Ale współpraca musi być z obu stron - ktoś pisze to i ktoś słuchać musi.

Nie unoszę się, wyrażam swoje zdanie.

zrozumiałem. Tylko nie zawsze co jest zrozumiałe dla Was, jest zrozumiałe dla mnie. Dlatego dużo pytam, bo chcę wiedzieć.

A żeby szukać, trzeba wiedzieć gdzie i co. Dużo czytam naprawdę.

Jeżeli kogoś obraziłem, to przepraszam.

Dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez 1Ender
3 godziny temu, artw napisał:

9 godzin temu, artw napisał:

proszę o poprawę cytowania, ani ja tego nie napisałem , ani ten tekst nie wyraża moich poglądów

wlutować rezystory z wyliczeń , zmierzyć napięcie , na 90% będzie się różniło od założonego, skorygować rezystory i tak do skutku.Zakup dwóch rezystorów może nie wystarczyć.Potek jest łatwiejszy i dokładniejszy , nawet jako opcja " na stałe"

PS1 tolerancja napięcia żarzenia jest +/- 5% , czyli napięcie powinno zawierać się w granicach ok 12-13V.Na tym forum jest parcie na dokładne ustawianie do czwartego miejsca po przecinku .Nie prowadziłem i nie mam zamiaru prowadzić eksperymentów , które wskazywałyby na wpływ ustawienia napięcia żarzenia na brzmienie , stabilność itp lampy

PS2. W czasach świetności urządzeń lampowych żarzenie było realizowane bezpośrednio z odczepów transformatora , najwyżej jeszcze było symetryzowane ( też z odczepu ) i to grało, mimo,że napięcia pływały wraz z zasilaniem sieci

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, 1Ender napisał:

Przekrój, rodzaj?

kawałek drucika miedzianego , jakiegokolwiek , nie ma to znaczenia

• Pokaż nowe odpowiedzi