Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Muzg napisał:

Odwróć tą PCB preampu. 😉

jest odwrócona. To zdjęcie poglądowe. Tak było wcześniej. Zasilacz, pvc, sterownik, selektor są od Gavrona. Od Ciebie Trafo i kondy.

A może spodziewasz się zbyt wiele po zmianie lamp? Jeśli stosujesz lampy przyzwoitej jakości i sprawne, to różnice w brzmieniu są dość subtelne. Reszta toru też ma znaczenie. Może całość nie jest na tyle transparentna, aby pokazać różnice w zastosowanych lampkach.  Wymiana elementów "na palę" też da niewiele. Zaczniesz stosować egzotyczne elementy i może wyjść z tego niezły "kujawiak". Jeśli się jednak uprzesz możesz zrobić tak jak koledzy radzą, spróbować wymieniać rezystory, przy czym  węglowe stosuj w szeregu z sygnałem, a metalizowane do masy i anodowe. Tych kondensatorów epkos nie wymieniaj. One są w gałęzi zasilania anodowego, ostatni przed anodami do masy. Może gdyby coś "brumiło", można by pokusić się o zwiększenie pojemności lub dodanie bocznika MKP.

To może zamiast rzeźbić lupiej kupić musztardowe PCB? I tak chciałem je prędzej czy później złożyć.

Reszta toru to Thiel CS 1.5, Ugoda, Nostromo Wolf 2, więc chyba nie jest tak najgorzej???

35 minut temu, 1Ender napisał:

jest odwrócona. To zdjęcie poglądowe. Tak było wcześniej. Zasilacz, pvc, sterownik, selektor są od Gavrona. Od Ciebie Trafo i kondy.

To pokaż jak to teraz u Ciebie wygląda. Diabeł tkwi w szczegółach. Jak ta impulsówka to tylko standby, możemy dobrać liniowy, nawet taki z przekaźnikiem.

13 minutes ago, 1Ender said:

Reszta toru to Thiel CS 1.5, Ugoda, Nostromo Wolf 2, więc chyba nie jest tak najgorzej???

Jakość systemu audio to nie jest średnia (choćby ważona) z poszczególnych elementów. Liczy się głównie dopasowanie zarówno elektroniki jak i akustyczne głośników, pomieszczenia i miejsca odsłuchu.

To dopasowanie możesz sprawdzić:

- elektronikę puszczając sinus różnej częstotliwości na obciążenie 4ohm i badając pasmo i znieksztalcenia

- akustykę mierząc mikrofonem układ głośniki/pomieszczenie jeśli już elektronika jest ok

13 minutes ago, 1Ender said:

Jakość systemu audio to nie jest średnia (choćby ważona) z poszczególnych elementów. Liczy się głównie dopasowanie zarówno elektroniki jak i akustyczne głośników, pomieszczenia i miejsca odsłuchu.

- elektronikę puszczając sinus różnej częstotliwości na obciążenie 4ohm i badając pasmo i znieksztalcenia

- akustykę mierząc mikrofonem układ głośniki/pomieszczenie jeśli już elektronika jest ok

16 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Kolumna to nie rezystor, a Thiele raczej lekkie nie są. Z drugiej strony Ugoda ma dobrą wydajność.

22 minuty temu, Muzg napisał:

To pokaż jak to teraz u Ciebie wygląda. Diabeł tkwi w szczegółach. Jak ta impulsówka to tylko standby, możemy dobrać liniowy, nawet taki z przekaźnikiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapomniałem dodać że nichicony też od Ciebie razem z foliówkami co widać. :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 1Ender
48 minutes ago, Muzg said:

Kolumna to nie rezystor, a Thiele raczej lekkie nie są. Z drugiej strony Ugoda ma dobrą wydajność.

true - mi głównie szło o to, że cieżko ocenić na odległość czy:

1 hour ago, 1Ender said:

[...] chyba nie jest tak najgorzej???

No jest kolejna poprzeczka. Chcesz usłyszeć zmianę lamp, popracuj nad akystyką pokoju, spasuj lepiej elementy toru itd. i końca dobrych rad nie będzie. Szczególnie puszczaj sobie ten sinus.

Ja tam bym się cieszył gdybym był zadowolony z grania preampa i nie odczuwał wpływu brandu lampy jaką akurat osadzę.

15 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Ja tam bym się cieszył gdybym był zadowolony z grania preampa i nie odczuwał wpływu brandu lampy jaką akurat osadzę.

Może Ty tak, ja bylbym załamany bo wiedziałbym, że mam w torze mega wąskie gardło.  Tak olbrzymie, że nie słyszę żadnej różnicy co wstawię do pre.

Ale może nie wszyscy są wymagajacy. I sedeniej klasy hifi wystarczy. Z drugiej strony podziwiam takie osoby, ile kasy zostaje w kieszeni oraz tak mocno glowa nie boli od wyszukiwania mankamentow toru.

23 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Może Ty tak, ja bylbym załamany bo wiedziałbym, że mam w torze mega wąskie gardło.  Tak olbrzymie, że nie słyszę żadnej różnicy co wstawię do pre.

Ale może nie wszyscy są wymagajacy. I sedeniej klasy hifi wystarczy. Z drugiej strony podziwiam takie osoby, ile kasy zostaje w kieszeni oraz tak mocno glowa nie boli od wyszukiwania mankamentow toru.

Nie przeinaczaj kontekstu mojej wypowiedzi. 

2 godziny temu, 1Ender napisał:

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać że nichicony też od Ciebie razem z foliówkami co widać. :)))

Nie widzę izolacji między gniazdami, a panelem.

Ukryta Zawartość

Czy były robione porównania jak sprzęt gra z pominięciem preampu lampowego? Mając tam selektor można podpiąć wejście przed PVC i można zmieniać w locie preamp i bez pre. Całkiem możliwe że tracisz sporo na tym jeśli nawet zmian lamp nie słychać. 

Najpierw była Ugoda, później doszło pre. Dżwięk był bardziej twardy mniej wygładzony, mniej blasku na górze. Fajnie to grało, taka żyleta. Mnie się podobało.

Kolego wg mnie nie kombinuj tylko zamów musztardową PCB, dobre elementy i zmontuj to od podstaw.

Ja mam PV12 i Ugodę i gra to bajecznie i każda zmiana lamp jest słyszalna. 

40 minut temu, Mufcore napisał:

Kolego wg mnie nie kombinuj tylko zamów musztardową PCB, dobre elementy i zmontuj to od podstaw.

A Lamma miałeś? Interesuje mnie porównanie. Kto ma musztardowe?

Edytowane przez 1Ender
15 godzin temu, Mufcore napisał:

@Mufcore.

czy ewentualnie mogę liczyć na wsparcie merytoryczne w zakresie montażu i uruchomienia?

Czy ktoś może mi podać wymiary PCB musztardy?

Edytowane przez 1Ender
14 minut temu, 1Ender napisał:

Czy ktoś może mi podać wymiary PCB musztardy?

Nie bądź aż tak niesamodzielny. Wejdź sobie na ali... i tam w opisie każdej oferty sprzedaży tej PCB są napisane wymiary.

Godzinę temu, 1Ender napisał:

zy ewentualnie mogę liczyć na wsparcie merytoryczne w zakresie montażu i uruchomienia?

A czy Ty czytałeś wątek od początku - przecież wszystko zostało napisane nawet ze zmianami.

W dniu 30.08.2022 o 14:56, Mariusz03 napisał:

Załamany nie jestem, słyszę przewody, a lamp nie. Dziwne??

Wymiana rezystorów? okej. Ale nie mam schematu, jest jakiś szczątkowy do jednej lampy, ogólny. Dobrze, że na płycie są oznaczenia. Mam problem z określeniem, które rezy są w zasilaniu, a które nie. Nie jestem elektronikiem. Czytać oznaczenia na schematach potrafię, ale nie rozumiem zasady działania. Lutować też trochę lutuje. No i przede wszystkim mam chęci.

W dniu 30.08.2022 o 15:51, Muzg napisał:

Nie widzę izolacji między gniazdami, a panelem.

Izolacja jest od zewnętrznej strony. Wewnątrz nie, chodziło o masy.

Ktoś kiedyś coś pisał o wymianie Epcosów na foliowce. I zmianę wartości z 10 uF na 4,7 uF. Dlaczego zmienić? Byłbym skłonny zostawić 10uF. Tylko co dać zamiast?

Edytowane przez 1Ender
6 godzin temu, 1Ender napisał:

Dobrze, że na płycie są oznaczenia. Mam problem z określeniem, które rezy są w zasilaniu, a które nie. Nie jestem elektronikiem. Czytać oznaczenia na schematach potrafię, ale nie rozumiem zasady działania. Lutować też trochę lutuje. No i przede wszystkim mam chęci.

Jeśli i tak masz tam wszystko do wymiany, już ktoś tu wspominal, nie lepiej kupic płytkę musztardowa i zrobić ją od nowa. Ona jest dobrze zaprojektowana. Z porządnych elementow jedynie kondy Muzga wykorzystasz jako foliowe mają odpowiednią wartość. A jako koncowe zalozyl bym coś z miedzi minimum Audyny lub Milfexy (te olejowo miedziane moimi zdaniem są ciekawsze) mniejsza wartość wystarczy 0.47uf max 1uf.

Miałem kilka gotowcow z chin moimi zdaniem nigdy nie gra to dobrze. Te chińskie gotowce grają max na trójkę. Ale za to płytki PCB robią na piatke z plusem. Wystarczy dobrze dobrac elementy każdy na swoją kieszen (taki będzie efekt koncowy). Nawet gniazda do lamp warto dać teflonowe. Miałem wcześniej ceramiczne po wymianie slychac było różnicę (chyba mniejsze były drgania albo lepsze elementy)

Edytowane przez Mariusz03
4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

.... mniejsza wartość wystarczy 0.47uf max 1uf.

sprawdzales na oscyloskopie jak wyglada prostokąt dla niskich częstotliwości dla takich pojemnosci?

5 godzin temu, sebasbox napisał:

sprawdzales na oscyloskopie jak wyglada prostokąt dla niskich częstotliwości dla takich pojemnosci?

Nie sprawdzałem, ale sprawdzałem jak gra przeciętny foliowy kondensator 4,7uf i 0.47uf Jupiter wax copper. Była przepasc. 

Chodzi mi o to ze pojemnosc sprzegajacych (w odniesieniu do całego układu oczywiscie) decyduje o tym do jakich częstotliwości przenoszony jest bas. Nie wiem może w tym ukladIe 0, 47uF wystarczy, byłoby nawet super bo mam takie miflexy kpcu po ręką i musztardową plytke do złożenia 😉

Dlatego wlasnie pytałem czy moze to sprawdzałaś...

Edytowane przez sebasbox
  • Pokaż nowe odpowiedzi