Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Poszły za ponad 14 tyś - złotówka silna :)

Głośniki legenda i wykoszą nie jeden nowoczesny hi-end a esotar gra lepiej niż nowoczesne diamentowe wynalazki.

"co będzie jak któryś z głośników zdechnie" - jak to mawiał mój kolega "bez ryzyka nie ma zabawy - są cipki jest impreza".

Sam mam 11-letnie kolumny ale jestem ich pierwszym właścicielem i dbam o nie... ale placić 14 tyś za używki to perwersja... za to mozna kupić nowe Harbethy Super HL5 i mieć gwarancję oraz świetny dźwięk...albo dołozyć i mieć Dynaudio 25... w każdym szlaeństwie jest granica... pote zaczyna się obłęd...

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Był czas że HL5 dało się kupic w Polsce za mniej niż 8 tyś i to nówki z salonu.

I to była bomba,kto nie kupił ten tromba:)

Natomiast 14 kilo za SFEA1 to....idiotyzm,jedyny warunek aby taka kasę wydać na ten model jest udokumentowany NOS tej pary,nic poza tym!

Edytowane przez Paweł Skurzewski

Ja cenię swoje sonusy 9tysi do małej negocjacji dla klubowiczów,sprzedaję je gdyż już przerabiałem podobny charakter grania w Studio 16 Hertz,nigdy nie marzyłem aby być posiadaczem sonusów,a że się nadażyła okazja to spróbowałem ot cała hstoria

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie,

miałem kiedyś Sonusy Grand Piano Home ale ... to nie były prawdziwe Sonusy.

Mój "duży" sprzęt w tej chwili to Thiel CS3.6 napędzany Krellem KAV-500i. Źródło to albo CEC 51Z MkII albo z serwera OPPO-95. Oba połączenia torem zbalansowanym. Ale do rzeczy.

Mam potrzebę złożenia drugiego zestawiku opartego na posiadanej lampie Unison Research S6. Dla niewtajemniczonych ma ona stosunkowo wysoką moc wyjściową 2x35W.

Chciałem do niej zakupić Dynaudio Contour 1.3 MkII lub SE, niestety przy tej cenie Euro ceny na eBayu są kosmiczne.

No i dzisiaj padło na ... Sonus Faber Minuetto. Przeczytałem chyba wszystkie wątki stąd o tych głośniczkach. Zapłaciłem za nie chyba rozsądnie bo z transportem z Włoch ok. 2.200 zł. Stan wygląda na bardzo dobry ... fuck nigdy nie kupowałem głosników bez macania i bez słuchania. Kiedyś musiał być ten pierwszy raz.

Mam trzy pytania:

- jak myślicie czy te Sonusy zagrają fajnie z S6? Ma być fajnie, ma być słuchanie muzyki a nie sprzętu. To czego ostatnio słucham to "dziwna" odmiana jazzu w postaci orkiestr big bandowych. Zazwyczaj 17 instrumentów. Na Krellu i Thielach jest niby super ale ... brakuje muzykalności. Za to jak słucham na słuchawkach HD800 napędzanych Skorpionem HV-1 to jest miodzio. I czegoś takiego oczekuję. Dodatkowo dobrego poukładania muzyków i ich instrumentów na scenie.

- jakie podstawki? O oryginałach raczej mogę zapomnieć. Mają być za najwyżej kilkaset złotych.

- co myślicie o innej koncepcji: S6 napędza "egzotyczne" sterylnie wyglądające o "kosmicznej technologii" monitory Tag McLaren Calliope? Jak to zagra? Są do kupienia z oryginalnymi standami za niezłe pieniądze.

- zawsze któreś z tych par napędzić Krellem albo przedwzmakiem Tag McLarena i końcówkami Marantza (monobloki MA700).

Jeśli stwierdzę po odsłuchach, że duet Unison + Tag McLaren jest OK to Sonusy pójdą na sprzedaż.

Co o tym wszystkim sądzicie?

Pozdro.

Muszę przewietrzyć mój system…

• 3 tygodnie później...

Mam ... pytania:

- jak myślicie czy te Sonusy zagrają fajnie z S6? Ma być fajnie, ma być słuchanie muzyki a nie sprzętu. To czego ostatnio słucham to "dziwna" odmiana jazzu w postaci orkiestr big bandowych. Zazwyczaj 17 instrumentów. Na Krellu i Thielach jest niby super ale ... brakuje muzykalności. Za to jak słucham na słuchawkach HD800 napędzanych Skorpionem HV-1 to jest miodzio. I czegoś takiego oczekuję. Dodatkowo dobrego poukładania muzyków i ich instrumentów na scenie.

- jakie podstawki? O oryginałach raczej mogę zapomnieć. Mają być za najwyżej kilkaset złotych.

Pozdro.

Witam ponownie,

coś tu cisza i spokój. Czy posiadacze SF zamarzli? Trochę ocieple atmosferę.

Ponieważ kosmiczne monitory Tag McLaren nie zagrały z moim Unisonem S6 z niecierpliwością czekałem na moje SF Minuetto zakupione na eBayu we Włoszech.

Wczoraj przyszły, a dzisiaj pierwsze odsłuchy ...

Rewelacja !!! ... jak dla mnie oczywiście.

S6 napędza SF na kablach Gothama. Źródło to albo CEC albo OPPO-95. A będzie jeszcze lepiej jak SF staną na podstawkach, a nie na krzesłach (sic!) jak teraz i gdy do Unisona trafią lada moment lampy Mullarda (BTW kupione za 1/4 ceny SF ... masakra).

Uwaga ... gra to w salonie ok. 43 mkw ale ... monitory ustawione od siebie ok. 2,5m, od tylnej ściany ok 2 m, od bocznych też po prawie 2 m. Do sufitu w kalenicy 4,8 m, dach typu kościół.

Ktoś pisał, że Minuetto mają za mało basu? Nie wiem skąd takie twierdzenie, u mnie w basu jest w samkurat, nawet w tak wielkim pomieszczeniu.

Musze jeszcze pobawić się w ustawienie, na razie widzę, że najlepsza scena buduje się w trójkącie równobocznym gdzie monitory patrzą lekko za słuchacza (czyli widzę boczne wewnętrzne ścianki).

Jakie są Wasze doświadczenia w ustawianiu monitorów SF, będę wdzięczny za rady i sugestie.

Jutro dla zabawy podłącze do SF mojego Krella KAV-500i. Ciekawe jak będzie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

nigdy nie słyszałem SF ale poprostu jestem w nich zakochany, jaki model byście polecili mi dopokoju 10m? reszta toru to wzmak densen dm10 i cd beat400plus

Minima albo jak cię stać to Guarneri.

Ja swoje amator 1 też kochałem.

Zawsze byłem fanem starych Sonus Faberów lecz nowych bym nie kupił.

Teraz rozkochuję się w średnicy harbetha.

Pozdrawiam.

nautilius81

Naprawde rozkoszujesz sie srednicą Harbetha ?

Pytam z wielkim zaskoczeniem bo miałem Compact 7 ES2 oraz Super HL5 i w zadnym razie pieknej srednicy nie odnalazłe

Przymuloną owszem - była sztuczna i nienaturalna - zresztą czy naturalna może być z plastikowego głośnika ?

Stąd moje zdziwienie ......hm

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

nautilius81

Pytam z wielkim zaskoczeniem bo miałem Compact 7 ES2 oraz Super HL5 i w zadnym razie pieknej srednicy nie odnalazłe

Przymuloną owszem - była sztuczna i nienaturalna - zresztą czy naturalna może być z plastikowego głośnika ?

Co ma materiał membrany do naturalności/nienaturalności dźwięku? Czemu plastik ma nie być lepszy od kartonu tzn papieru.

Wiele firm używa różnych stopów tworzyw w swoich głośnikach/kolumnach.

Skrajne pasma może nie są idealne , góra pasma z amator 1 była dużo lepsza (praktycznie najlepsza ze wszystkiego co miałem do tej pory), dół pasma też był lepszy ale średnicą amator nie dorastały do stóp 7es-2.

Moje amator 1 zastąpiła konstrukcja na etonie i wstędze founteku projektu Father_Pio (lepszy bas i średnica , lepsza przestrzeń i stereofonia , góra nieco gorsza ale i tak lepsza niż w harbeth) i to są moje docelowe kolumny a harbethy kupiłem sobie o tak dla porównania bo były w dobrych pieniądzach do wzięcia.

Tak czy inaczej uważam że średnicę harbeth mają najlepszą z dotychczasowych kolumn jakie miałem a miałem u siebie już ponad 30 uznanych konstrukcji.

Pozdrawiam

nautilius81

Mam jeszcze jedno pytanie skoro dla Ciebie 7es2 grało sztucznie i nienaturalnie to po jaką cholerę kupowałeś HL5 (wynika z ww wpisu)

Wyczytałem w "o mnie"ze posiadasz Audiophysic.

Ps ktoś kto lubi audiophsic które ewidentnie grają bardzo szczupłym dźwiękiem (z bardzo dobrą przestrzenią i efektem znikania kolumn - miałem spark5,virgo2 i tempo6) nigdy nie zaakceptuje grania Harbethów bo to ewidentnie przeciwieństwo.

To tak jakbyś gustował w szczupłych dziewczynach i miałbyś się przespać z grubą babą..... mniej więcej :).

Pozdrawiam.

Edytowane przez nautilus81

Myslałem że 7-ki to ni to, więc zmieniłem na 5-tki- ale grały bardzo podobnie czytaj - kiepsko. Ten radial czyli polipropylen gra jak przymulony - po prostu nie moge zrozumiec dlaczego wiele osób zachwyca sie srednicą Harbetha jak jest ona słaba - znam tez opinie wielu osób które podzilaja moje zdanie,

Po prostu staram sie znależć przyczyną co takiego jest w tej słabej i przymulonej srednicy z radialu.

Szukam średnicy, pieknych wokali i brzmienia instrumentów stąd zaintersowanie Harbethem ale jak dla mnie te kolumn grają nijak i po prostu słabo

Naprawde nie kumam o co chodzi z tym Harbethem - dla mnie to trochę tak jakbym był zachwycony starym mercedesem beczką, zachwycał sie jak to sie nim super jeździ i narzekał, że nówka S-klasą jazda sprawia mniej przyjemności :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Myslałem że 7-ki to ni to, więc zmieniłem na 5-tki- ale grały bardzo podobnie czytaj - kiepsko. Ten radial czyli polipropylen gra jak przymulony - po prostu nie moge zrozumiec dlaczego wiele osób zachwyca sie srednicą Harbetha jak jest ona słaba - znam tez opinie wielu osób które podzilaja moje zdanie,

Po prostu staram sie znależć przyczyną co takiego jest w tej słabej i przymulonej srednicy z radialu.

Szukam średnicy, pieknych wokali i brzmienia instrumentów stąd zaintersowanie Harbethem ale jak dla mnie te kolumn grają nijak i po prostu słabo

Naprawde nie kumam o co chodzi z tym Harbethem - dla mnie to trochę tak jakbym był zachwycony starym mercedesem beczką, zachwycał sie jak to sie nim super jeździ i narzekał, że nówka S-klasą jazda sprawia mniej przyjemności :)

Dla mnie mają najlepszą średnicę zwłaszcza w połączeniu z lampą SE.

Gdyby harbethy nie grały tak jak graja czytaj - wspaniale to nikt o zdrowym rozsądku by ich nie kupował. Są brzydkie wykonane niechlujnie poskręcane wkrętami , mają gówniane gabaryty , żadne podstawki do nich nie pasują ogólne kaszana a jednak masa ludzi je kupuje (z tego co czytałem poza rodzimym krajem najwięcej w Japonii ) a żółtki (NOT CHINA) potrafią jak nikt robić kapitalne wzmacniacze (Audio Note ONGAKU , Leben , Reimymo).

Sonus Faber , Audio Physic mają idealne gabaryty , są pokryte pięknymi fornirami , wyglądają jak milion dolarów ale jednego mogą pozazdrościć harbethom - zajebistej średnicy z plastikowego głośnika.

Jak to powiedział dzisiaj mój znajomy który podążał podobną drogą w audio co ja (miał Akustyki RR2 i amator 1 a teraz przesiada się z SHL5 na najwyższy model monitor 40) "Harbethy są do słuchania muzyki a nie do bicia rekordów"

Amator 1 zawsze będę uważał za kapitalne monitory , dały mi wiele frajdy ze słuchania muzyki , jako nieliczne potrafiły przekazywać emocje w muzyce , góra z esotara 330 jest dla mnie wzorcem ale ja szukam nieco innego brzmienia które częściowo znalazłem w harbeth.

Pozdrawiam.

hm.....dzieki za opis

Najważniejsze ze sie Tobie podoba ich brzmienie - ja pozostane przy swoim zdaniu na temat Harbetów

A co Electy Amator 1 to faktycznie chyba najlepszy głosnik w historii Sonusa

hm.....dzieki za opis

Najważniejsze ze sie Tobie podoba ich brzmienie - ja pozostane przy swoim zdaniu na temat Harbetów

A co Electy Amator 1 to faktycznie chyba najlepszy głosnik w historii Sonusa

Żeby było jasne harbethy nie są uniwersalnymi kolumnami. W repertuarze jaki ja słucham się sprawdzają , dobrze brzmią na nich płyty średnio nagrane z racji tego ze harbeth nie eksponuje skrajów pasma (bo szczerze są one przeciętne). W przypadku płyt testowych dla przykładu chyba wszystkim znana płyta Chrisa Jonesa na Amator 1 zagra o wiele lepiej.

Jeana Michela Jarre też wolałem słuchać na amator 1 ale jak brat zapuścił kilka dni temu u mnie płytę Maleńczuka to aż się skrepowałem jego obecnością i nie chodzi tu o mojego brata :). Mam kilka płyt które wole słuchać na harbeth ale i są takie które musiałem odstawić albo zamieniam kolumny miejscami i gram na drugich (eton plus fountek).

Jeśli dojdziemy do pewnego pułapu jakościowego (przeważnie idzie to w parze z ceną) musimy się godzić z kompromisami i nie znajdziemy sprzętu który wszystko będzie grał najlepiej choćbyśmy mieli milion dolarów.

Pamiętam jak kilka lat temu kupowałem swojego pierwszego Amplifona Wt40 (miałem ich w sumie 3 sztuki:).

Gościu wtedy kupił sobie wzmacniacz cyfrowy - twierdził że okazyjnie za niecałe 20 tyś. Muzyka jaką słuchał to muzyka elektroniczna. Strasznie się wtedy podniecał nawet chciał zgasić światło twierdząc że efekt będzie lepszy na co ja się nie zgodziłem. Potem przełączyliśmy wzmacniacze i owszem muzyki elektronicznej amplifon tak nie zagrał zabrakło szczegółów nie było tej klinicznej czystości i drapieżności. Ja jednak zabrałem ze sobą swoje płyty i wyciągnąłem jakąś starszą Maryli Rodowicz i na amplifonie zagrała całkiem przyjemnie a jak podłączyliśmy jego wzmacniacz to gościu o mało nie przeżegnał się nogą tak to zagrało fatalnie a płyta Antoniny Krzysztoń go całkiem pogrążyła.

Każdy z nas ma inny słuch , każdy ma też swoje preferencje jeśli chodzi o muzykę i jedni będą fanatykami 5 watowych lamp a inni 1000 watowych końcówek mocy. Jedni będą się upierać że kable nic nie wnoszą do dźwięku inni że to rzecz priorytetowa jeśli chodzi o system. Ja potwierdzam zdanie jednych i drugich miałem systemy gdzie kable zupełnie nic nie zmieniały , jak również takie gdzie kabel był na równi ze wzmacniaczem czy odtwarzaczem.

Trzeba pamiętać że najważniejsze jest pomieszczenie które z racji kształtu, powierzchni,stopnia wytłumienia i wszelkiego rodzaju rozpraszaczy (półki książki ,krzesła kwiatki itp..) może w sposób diametralny zmieniać charakter brzmienia danych kolumn.

Sorry że to trochę nie w temacie Sonus Faberów.

Pozdrawiam.

A gdybyś miał wybrać jedne kolumny z tych co miałeś/masz w domu i słuchać ich do końca zycia - które byś wybrał :) ???

• 2 tygodnie później...

Czesc klubwicze.

Poszukuje SF Grand Piano DOMUS - moze ktos ma ich dosc i mysli o zmianie?

Chetnie przejalbym "ten wysluzony" sprzet ;-) w rozsadnej cenie.

w razie jakby...

mailto: [email protected]

• 2 miesiące później...

Audioklan już nie jest bo Voice im zabrał.

To chyba jakieś niedawne przejęcie bo na stronach firm nie ma o tym wzmianki - Voice się tym nie chwali, w sklepie Top Hi Fi - dostępna cała gama Sonus Faber, na stronie SF dystrybutor jest opisany jako Top Hi Fi Video Design.

Witam.

Sonus Faber GPH. Jaka może być przyczyna, że jedna kolumna gra ciszej? Kable są równej długości.

Pozdrawiam

Podłączone do amplitunera KD czy do wzmaka stereo?

Pozdro

Z duma moge napisac ze po dlugim czasie poszukiwan zostalem szczesliwym posiadaczem SF.

Takze, za przyzwoleniem, oficjalnie moge wpisac sie do klubu ze swoimi Sonuf Faber Grand Piano Domus.

Teraz dopiero sie zacznie. Wymiana calej reszty komponentow. Na pierwszy ogien ida kable. Jakies propozycje?

Jesli chodzi o wzmak to korci mnie McIntosh ale to pewnie piesn dalekiej przyszlosci, miedzyczasie zastanawiam sie nad Densenem. Kusi mnie rowniez, pierwsza w moim zyciu lampa - jakies propozycje?

Swiezo rozpakowane - takze jeszcze kolcow nie wpialem i niestety ale sprzedawca zapomnial dodac zakretek do gniazd.

post-2885-0-01632600-1337254425_thumb.jpg

post-2885-0-49825200-1337254457_thumb.jpg

post-2885-0-75146700-1337254558_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.