Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Głośniki wysokotonowy jest jedwabny przecież to dynaudio...

Kurcze nieżle, nie wiedziałem.Cieszę się że jeszcze trochę słyszę , he,he.

Co to był za tor? Czy pamiętasz?

Monobloki Electrocompanieta AW 400 i zródło Accustic Arts.

Monobloki Electrocompanieta AW 400 i zródło Accustic Arts.

Czyli generalnie cieplejsza strona mocy:-)? A przedwzmacniacz i kable? Dla mnie zasilające mają czasami wiekszą sygnaturę brzmienia niż końcówka mocy...

Czyli generalnie cieplejsza strona mocy:-)? A przedwzmacniacz i kable? Dla mnie zasilające mają czasami wiekszą sygnaturę brzmienia niż końcówka mocy...

Generalnie tak można powiedzieć ale Nada jest najszybszym wzmacniaczem Electrocompanieta i to w końcowym efekcie jest bardzo pożądana cecha wybrzmiewania. Pre 4.7 ale 4.8 będzie prawdopodobnie lepszy i niedługo zagości w systemie - przynajmniej na czas próby.

Interkonekty,bardzo muzykalne ale nie docenione w Polsce - rewelacyjne Kubala-Sosna Emotions.

Edytowane przez Magnepan

http://www.highfidelity.pl/@main-1748&lang=

z tego co widac tak samo pieknie graja jak i wygladaja,zawsze mnie zasytanawia dlaczego taka znana firma do dzis nie zrobila monitorow czy podlogowcow o wysokiej skutecznosci np.ok.98db i 8ohm do wzm SET na lampe 300B, ktora jest najslodsza lampa na swiecie i najlepsza!!!

http://www.sonusfaber.com/it/prodotti

jak widac kolumny nawiazuja budowa do sprzetow muzycznych,ksztalty lutni itd. a ich monitory i kolumny potrzebuja mocnych wzm i ciezko je napedzic,wielu audiofili i recenzetow twierdzi ze Guarneri Memento to bylo wielkie wyzwanie ,aby je odpowiednio napedzic.Moze ktos z kolegow poda mi chociaz jeden przyklad monitora SF ktory swietnie zagra z moim wzm lampowym CARY 300SEI (300B) ktory ma (15W) ale realne( 9W),zalezy mi na pieknych wokalach!!!!

Moze ktos z kolegow poda mi chociaz jeden przyklad monitora SF ktory swietnie zagra z moim wzm lampowym CARY 300SEI (300B) ktory ma (15W) ale realne( 9W),zalezy mi na pieknych wokalach!!!!

Słynny jest zestaw krakowskiego audiofila, który gra na Electa Amator z lampami Ancient Audio...ale to sa monobloki...

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0811/kts.html

http://www.highfidelity.pl/@main-1748&lang=

z tego co widac tak samo pieknie graja jak i wygladaja,zawsze mnie zasytanawia dlaczego taka znana firma do dzis nie zrobila monitorow czy podlogowcow o wysokiej skutecznosci np.ok.98db i 8ohm do wzm SET na lampe 300B, ktora jest najslodsza lampa na swiecie i najlepsza!!!

http://www.sonusfaber.com/it/prodotti

jak widac kolumny nawiazuja budowa do sprzetow muzycznych,ksztalty lutni itd. a ich monitory i kolumny potrzebuja mocnych wzm i ciezko je napedzic,wielu audiofili i recenzetow twierdzi ze Guarneri Memento to bylo wielkie wyzwanie ,aby je odpowiednio napedzic.Moze ktos z kolegow poda mi chociaz jeden przyklad monitora SF ktory swietnie zagra z moim wzm lampowym CARY 300SEI (300B) ktory ma (15W) ale realne( 9W),zalezy mi na pieknych wokalach!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=YeTT8tyeD7Y&feature=related

Pytasz dlaczego tak znana i dobra firma Sonus Faber nie zrobiła monitorów o lepszej skuteczności bo akurat masz takie

potrzeby ? he,he, Kazda dobra firma odpowie: panie Mirku z PL vs UK, to kup pan sobie mocniejszy wzmacniacz

lampowy jak koniecznie pan chcesz napędzać monitory SF lampą ........a tak na serio to spróbuj poszukać monitorów

SF w 4 ohmach [ np.Auditor M ] i podłaczyć do Carry gdyż monitory 4 ohm nie będą potrzebowały tak dużej mocy. Wystarczy dobry mocowo prąd rozruchu [ odpowiednik momentu obrotowego w silnikach samochodowych - im wyższy tym silnik jest efektywniejszy, płynniej wkręca się na obroty i ma dużą moc ] .Podobnie jest ze wzmacniaczami ,więc upewnij się czy właśnie Carry z uwagi na małą moc nie będzie posiadał tego ' tweeku ' ku Twojej uciesze.Powodzenia.

Edytowane przez Magnepan

Pytasz dlaczego tak znana i dobra firma Sonus Faber nie zrobiła monitorów o lepszej skuteczności bo akurat masz takie

potrzeby ? he,he, Kazda dobra firma odpowie: panie Mirku z PL vs UK, to kup pan sobie mocniejszy wzmacniacz

lampowy jak koniecznie pan chcesz napędzać monitory SF lampą ........a tak na serio to spróbuj poszukać monitorów

SF w 4 ohmach [ np.Auditor M ] i podłaczyć do Carry gdyż monitory 4 ohm nie będą potrzebowały tak dużej mocy. Wystarczy dobry mocowo prąd rozruchu [ odpowiednik momentu obrotowego w silnikach samochodowych - im wyższy tym silnik jest efektywniejszy, płynniej wkręca się na obroty i ma dużą moc ] .Podobnie jest ze wzmacniaczami ,więc upewnij się czy właśnie Carry z uwagi na małą moc nie będzie posiadał tego ' tweeku ' ku Twojej uciesze.Powodzenia.

Magnepan - monitory 4 omowe będą potrzebowały dokadnie 2 X więcej mocy niż 8 omowe. analogia do motoryzacji jest niestety chybiona.

To dziwne, ze taka znana firma do tej pory nie wypuscila wysokoskutecznych kolumn, te kolumny pasowalyby do wzm lampowych SET,piekne polaczenie dla oka!!!!

Nie wiem, co w tym dziwnego?

Jest mnóstwo producentów kolumn głośnikowych, którzy takich kolumn w ofercie nie mają więc niby dlaczego Sonus miałby mieć?

Robią kolumny głośnikowe takie a nie inne - nie każdy producent kolumn musi mieć wysokoskuteczny model do kilku watowych wzmacniaczy.

Od tego są firmy, które się w tym specjalizują.

Sonus Faber miał za to w ofercie ponoć całkiem udany wzmacniacz:

Sonus Faber Musica Integrated Amp

Magnepan - monitory 4 omowe będą potrzebowały dokadnie 2 X więcej mocy niż 8 omowe. analogia do motoryzacji jest niestety chybiona.

No niewiem kto jest w błędzie ale sprawdzę dokładnie.

Nie wiem, co w tym dziwnego?

Jest mnóstwo producentów kolumn głośnikowych, którzy takich kolumn w ofercie nie mają więc niby dlaczego Sonus miałby mieć?

Robią kolumny głośnikowe takie a nie inne - nie każdy producent kolumn musi mieć wysokoskuteczny model do kilku watowych wzmacniaczy.

Od tego są firmy, które się w tym specjalizują.

Sonus Faber miał za to w ofercie ponoć całkiem udany wzmacniacz:

Sonus Faber Musica Integrated Amp

Moze z dawnych modeli byly jakies kolumny SF, ktore mialy 8ohm i skutecznosc powyzej 90db???moze ktos zna!

Jest tych modeli bardzo duzo, zapomnialem dodac ze interesuja mnie te, ktore maja otwory wylotowe(basowe) z przodu i ze mozna ustawic blizej tylnej sciany ,jak i bocznej,jeden jaki znalazlem to SFConcertino 86db/8ohm,ale to daleko nawet do 90db .

Jest tych modeli bardzo duzo, zapomnialem dodac ze interesuja mnie te, ktore maja otwory wylotowe(basowe) z przodu i ze mozna ustawic blizej tylnej sciany ,jak i bocznej,jeden jaki znalazlem to SFConcertino 86db/8ohm,ale to daleko nawet do 90db .

Bo Sonus nie produkuje wysokoefektywnych kolumn do wzmacniaczy SET.

Potrzebujesz kolumn wysokoefektywnych i łatwych do wysterowania - szukaj pośród kolumn firm, które się w tym specjalizują: Audio Note, Living Voice itp itd.

Jak uparłeś się na Sonus Faber to zmień wzmacniacz.

To bedziesz zasmucony gdyż żaden monitor SF nie ma otworów z przodu tak więc musisz poszukać innego brandu

albo co zasugerował Lorecci i słusznie zmienić wzmacniacz na mocny tranzystor lub taki w klasie A.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Miałem Concertino ale widać że nie przyjrzałem się nim dokładnie i fajnie że coś Marek S znalazł.

Miałeś Concertino i nie zauważyłeś dziury na pół deski?chłopie przestań bujać
Gość jamówię

(Konto usunięte)

ja miałem concertino home, napędzałem je amplifonem wt30 pierwszą wersją, kable XLO Ultra 6, sluchałem w pokoju 22 m kw. - grało wyśmienicie!

Moja lampa bez problemu pociągnęła Guarnieri a ma 2x15w ale to musi być wyśmienicie zrobiony wzmacniacz a nie jakieś wydumki:)

Miałeś Concertino i nie zauważyłeś dziury na pół deski?chłopie przestań bujać

Ja mówię , nikt nie buja tylko takie są fakty.Nie zdejmowałem maskownic bo nie było mi to potrzebne do szczęścia.

Zadna lampka o mocy 2 x15W nie była i nie jest w stanie wydobyć z Guarneri pełnego dżwięku.To co słyszałeś to tylko efekt

uboczny dobrego grania i okruszki ze stołu, więc nie zawracaj głowy [czyt. 4 liter ]

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ja mówię , nikt nie buja tylko takie są fakty.Nie zdejmowałem maskownic bo nie było mi to potrzebne do szczęścia.

Zadna lampka o mocy 2 x15W nie była i nie jest w stanie wydobyć z Guarneri pełnego dżwięku.To co słyszałeś to tylko efekt

uboczny dobrego grania i okruszki ze stołu, więc nie zawracaj głowy [czyt. 4 liter ]

Widzisz Bonasus radzi sobie nie tylko z Guarnieri, z którymi radzi sobie nawet set na 300 B- doskonale zrobiony, ale pociągnął nawet Criteriony T+A, o których istnieniu nie masz zielonego pojęcia, tak samo jak na temat Concertino, które twoim zdaniem mają BR z tyłu.Oczywiście nie znasz także Bonasusa jak i większości rzeczy o których kolejny raz wypisujesz banialuki.Bałach o tym, że nie zdjąłeś maskownicy nie kupią nawet dzieci w żłobku.Jedyne w co w tych twoich opowieściach można uwierzyć, to to, że widziałeś na zdjęciu Concertino z maskownicami a resztę tradycyjnie sobie dośpiewałeś.Na takich bajkach zostałeś już parę razy "złapany"i gdyby nie fakt , że nie chce mi się na ciebie poświęcać więcej czasu niż wymaga odpowiedź na tego posta to poszukałbym twoich kwiatków, których nasadziłeś na forum bez liku.

I jeszcze jedno naucz się poprawnie pisać mojego nicka, chyba że to też przekracza twoje możliwości-netykieta!

Edytowane przez jamówię

Ludzie o co tu chodzi,przecież pisze się tutaj by podzielić się swoimi uwagami,dowiedzieć się czegoś ciekawego i jeśli można pomóc komuś kto potrzebuje.Z tego co czytam to nie wiem kto jest kto ,czy wszyscy są wiarygodni czy niektórzy tylko bajki piszą....

Magnepan

Mozesz wskazac choc jjeden fragment gdzie napisalem cos od rzeczy lub nie na temat?

Bo tak sie sklada ze ja moge wskazac prynajmniej 3 watki gdzie wypisujesz brednie

Albo bajki wyssane z palca.

Poza tym naucz sie prosze czytac ze zrozumieniem

Panowie przestancie!!!jak bylem malym chlopcem to zawsze marzylem o monitorach SF,wiem ze nie sa kolumnami wysokoskutecznymi i takie juz mam na oku aby kupic,ale nostalgia dla SF pozostala i tak dodatkowo chcem sobie kupic stare uzywane ,ale w super stanie monitorki SF i dlatego prosze was jezeli juz ,to ktore dadza sie napedzic najlepiej przez ten moj wzm Cary na lampy 300B(15W) realne( 9W) tylko ze lampa 300B jest bardzo silna i wydajna, tak ze z ta moca przeliczajac na tranzystorowy wzm to chyba jakies X 5 !!!chyba ze mnie ktos poprawi!

Mam pytanie czy SF Elekta Monitor2 to kostrukcja zamknieta? bo na zdjeciach widze z tylu kolumny nastepny glosnik a nigdzie nie ma wylotow!

http://img.cifrovik.ru/images/catalog/sonus-faber/without_series/electra-amator-ii/sonus-faber_electra-amator-ii_medium.jpg

Gość intenser

(Konto usunięte)

tak ze z ta moca przeliczajac na tranzystorowy wzm to chyba jakies X 5 !!!chyba ze mnie ktos poprawi!

samym Nm nie pojedziesz , kM też są potrzebne

nie masz szans godnie napędzić jakiegokolwiek SF tym Cary'ym

Gość intenser

(Konto usunięte)

Zobacz co moj Cary 300B moze napedzic:

chyba mamy odmienne pojęcie tego co jest dobrze prądem potraktowane a co wydobywa z siebie dźwięk (jeśli te bowersy grają jak trzeba to niedałbym za to 5zł ; pomijając oczywiście jakość youtube)

Gość intenser

(Konto usunięte)

Bonasusem

to możesz sobie popędzić radyjko tranzystorowe Stokrotka.

nie zabieraj głosu o zagadnieniach o których nie masz pojęcia . nie jesteś w stanie ogarnąć możliwości tego wzmaka .

Edytowane przez intenser
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.