Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy dźwięku we wzmacniaczu, jak to z nią jest...?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.04.2024 o 17:55, xetras napisał:

Da się.

Naim ma zaledwie przycisk do redukcji wysokich tonów (zapewne raczej przy głośnym słuchaniu)

Skoro  i filtru fizjologicznego i jakiejkolwiek korekcji barwy dźwięku brak to tak jest zapewve celowo 

Da się (słuchać wzmacniaczy audiofilskich).

A widziałeś schemat takiego NAIM-a? Skąd wiesz, że nie ma tam odczepu na potencjometrze Volume (lub innego układu) i wzmacniacz bez Twojej wiedzy koryguje sobie działanie loudnessu? To, że nie ma przycisku, nie znaczy, że korekcji nie ma. Zresztą nie dotyczy to tylko NAIMa.

@Gerard Często używasz słowa "audiofil". Zdefiniuj, kto to taki?

Edytowane przez StachMuszel
W dniu 26.04.2024 o 18:44, StachMuszel napisał:

A widziałeś schemat takiego NAIM-a? Skąd wiesz, że nie ma tam odczepu na potencjometrze Volume (lub innego układu) i wzmacniacz bez Twojej wiedzy koryguje sobie działanie loudnessu? To, że nie ma przycisku, nie znaczy, że korekcji nie ma. Zresztą nie dotyczy to tylko NAIMa.

@Gerard Często używasz słowa "audiofil". Zdefiniuj, kto to taki?

Audiofil to taki,który pisze wiele w watkach o sprzęcie,kablach,transportach itp.
Natomiast nie uświadczysz wielu wpisów w wątkach czysto muzycznych,np "fascynacje jazzowe."
jedna z najlepszych definicji jest definicja sformuowana przez Allana Parsonsa

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Audiofil to taki,który pisze wiele w watkach o sprzęcie,kablach,transportach itp.
Natomiast nie uświadczysz wielu wpisów w wątkach czysto muzycznych,np "fascynacje jazzowe."

Bo taki gosc nie nazywa sie audiofil tylko meloman
14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A wiesz ze niektórzy to akurat dość osobiście traktują? Tym co słucham aktualnie lepiej mi się jakoś dzieli z kolegami na WhatsApp...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

A wiesz ze niektórzy to akurat dość osobiście traktują? Tym co słucham aktualnie lepiej mi się jakoś dzieli z kolegami na WhatsApp...

Aha.
To jakies tajne nagrania?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Aha.
To jakies tajne nagrania?

Absolutnie, ale jakoś tak mi się najbardziej przyjemnie dyskutuje o tym ze znajomymi...

Aktualnie Creedence Clearwater Revival i niebieska Complete 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 29.08.2021 o 18:39, StachMuszel napisał:

Witam serdecznie!

Chciałem zapytać Was o "kontrowersyjny" temat regulatorów barwy dźwięku. "Ortodoksyjni audiofile" powiedzą "a fuj...", to tylko psuje dźwięk. Bardziej pragmatyczni "słuchacze" powiedzą, że wszystko jest dla ludzi, trzeba tylko znać umiar.

Jakie jest Wasze zdanie?

Ja uzywam czasami loudnes.
Loudnes jest regulowany w zakresie 0 do 10dB góra i takim samym dół.
Zmienia się wraz z głośnością.
I jest bardzo ok

Korekcji uzywam czasami,rzadko,przy jakichś starych nagraniach,częściej przy starych filmach.
Mam 5 punktowy parametryk w dacu.

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Ja nigdy nawet nie wszedlem w zakladke Muzyka na tym forum. Ale robie to na innych forach.

Jest wiele zakladek w ktore nie wchodze na tym forum..nie o wszystkim ze wszystkimi chce sié gadac 😉 proste

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

o widzisz @StachMuszel
Ilu audiofilów.

Myślę,że najlepsza definicje audiofila poda może właśnie audiofil?
Może jakieś propozycje,bo z forum wiem,że definicja parsonsa nie jest Wam zbyt bliska?

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Dla mnie słowo kończące się na "...filia" jakoś niekoniecznie dobrze się kojarzy 😉

No to Ty powiedziałes.
ja wolę byc melomanem.

I zrobiła sie cisza.
Chyba "meloman" to jakis rodzaj klątwy czy jak

• 1 miesiąc później...
W dniu 1.05.2024 o 17:25, Pseudodrummer napisał:

Myślę,że najlepsza definicje audiofila poda może właśnie audiofil?

prawdziwy czy forumowy? 🤔

15 minut temu, GhostR1 napisał:

prawdziwy czy forumowy? 🤔

Zatem będą dwie-prawdziwa i forumowa

Troll.png-800x600.jpg-400x300.jpg

Edytowane przez Pseudodrummer

W sumie to tak

Chociaż tych prawdziwych, których znam ciężko będzie wywołać do tablicy. Raczej nie utożsamiają się z tymi, którzy rządzą w internetach 😜

Moim zdaniem fajnie jak jest regulacja barwy tonów dźwięku we wzmacniaczu… to jest zaleta a nie wada

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Witam serdecznie!

Chciałem zapytać Was o "kontrowersyjny" temat regulatorów barwy dźwięku. "Ortodoksyjni audiofile" powiedzą "a fuj...", to tylko psuje dźwięk. Bardziej pragmatyczni "słuchacze" powiedzą, że wszystko jest dla ludzi, trzeba tylko znać umiar.

Jakie jest Wasze zdanie?

"Regulacja barwy dźwięku we wzmacniaczu, jak to z nią jest...?"

Normalnie-.
Jak jest gorzej-to kręcimy-az będzie lepiej.
Jak jest dobrze-to nie kręcimy.

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

"Regulacja barwy dźwięku we wzmacniaczu, jak to z nią jest...?"

Normalnie-.
Jak jest gorzej-to kręcimy-az będzie lepiej.
Jak jest dobrze-to nie kręcimy.

Hej, perkusista! Problem w tym, że niektórzy koledzy z forum uważają bardzo podobnie do Ciebie, ale z małą korektą:

"Normalnie-.
Jak jest gorzej-to ... nie słuchamy,
Jak jest dobrze-to nie kręcimy."

😉

Chciałem zapytać Was o "kontrowersyjny" temat regulatorów barwy dźwięku.

Temat nie jest ani troche kontrowersyjny. Takie "regulatory" barwy dzwieku jak Bass i Treble to najczesciej ustawione sa fabrycznie na 100 Hz i na 10 kHz. Jesli akurat w Twoim wyjatkowym przypadku Twoje wyjatkowe kolumny, jedne na 100 mln, maja dolki akurat w tych miejscach na charakterystyce czestotliwosciowej, to tylko w tym jednym przypadku na 100 mld ma to sens. W innych - nie.

21 minut temu, SZROT napisał:

Temat nie jest ani troche kontrowersyjny. Takie "regulatory" barwy dzwieku jak Bass i Treble to najczesciej ustawione sa fabrycznie na 100 Hz i na 10 kHz. Jesli akurat w Twoim wyjatkowym przypadku Twoje wyjatkowe kolumny, jedne na 100 mln, maja dolki akurat w tych miejscach na charakterystyce czestotliwosciowej, to tylko w tym jednym przypadku na 100 mld ma to sens. W innych - nie.

A skąd wiesz jakie ja mam kolumny? 😉 I wcale nie są wyjątkowe!

A skąd wiesz jakie ja mam kolumny? I wcale nie są wyjątkowe!

Obojetnie jakie bys mial, takich bez dolkow i gorek nie ma

@xajas

A jednak - Lipinski z tych naprawdę firmowych, ale ostatnio choćby Reserve R200.

Nie tylko wyrównane monitory, ale i z basem. Do tego bez żyrantów 😉 

I nie sądzę, by były to odosobnione przypadki ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

[mention=1239]xajas[/mention]
A jednak - Lipinski z tych naprawdę firmowych, ale ostatnio choćby Reserve R200.
Nie tylko wyrównane monitory, ale i z basem. Do tego bez żyrantów  
I nie sądzę, by były to odosobnione przypadki ...

Bzdura
Moze w komorze bezechowej.
Podlacz/pomierz je w jakimkolwuek realnym pomieszczeniu i pokaz mi ten pomiar, to zobaczymy czy nie maja dolkow i gorek

Może to też zbytnie uproszczenie, ale pomiar wykonywałem w swoim pokoju,

gdzie słucham:

post-33440-0-90203300-1408535825_thumb.jpg

w pokoju o powierzchni ok. 15 m2, ale każdy ma "mojszą rację" 😉 więc nie musi to być

wcale komora bezechowa. A ci z kłopotami często robią adaptacje ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

„Moja racja“ mowi ze na to powyzsze nakladasz „dolki“ przy cichym sluchaniu i „gorki“ przy glosnym sluchaniu (bo to jest na koncu to, co slyszysz).
Mozemy ponownie wszczac dyskusje o problemie contour/loudnes i czy Lipinski albo twoje zestawy ten problem rozwiazuja.
Przerabialismy to juz tysiac razy, do porzygania

42 minuty temu, xajas napisał:

Przerabialismy to juz tysiac razy, do porzygania

I będziemy przerabiać, aż ludzie zrozumieją, że producenci robią ich w bambuko, wciskając tańsze w produkcji- wykastrowane wzmacniacze bez regulatorów, jako lepsze.

A ludzki słuch się nie poddaje i krzywe F-M nie chcą się wypłaszczyć.

• 4 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 12.06.2024 o 20:51, SZROT napisał:

Takie "regulatory" barwy dzwieku jak Bass i Treble to najczesciej ustawione sa fabrycznie na 100 Hz i na 10 kHz.

Totalne niezrozumienie zasady działania regulacji niskich i wysokich tonów.

Nic nie jest ustawione na 100Hz czy 10 kHz, podawane są wartości dla akurat tych częstotliwości, a regulacja dotyczy wszystkich w mniejszym lub wiekszym stopniu.

Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do sensu istnienia regulacji barwy dźwieku, warto, żeby posłuchał sobie wydanej w 1982r. płyty "Supernova" polskiego zespołu Exodus.  🙂

W dniu 7.07.2024 o 21:37, Nil napisał:

Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do sensu istnienia regulacji barwy dźwieku, warto, żeby posłuchał sobie wydanej w 1982r. płyty "Supernova" polskiego zespołu Exodus.  🙂

Gdybyś rozwinął to byłbym wdzięczny.

Nie wiem o co chodzi.

Z punktu widzenia biernego konsumenta wystarcza tłumienie gwizdów i to skokowe.

Któraś integra NAD to miała.

PS.

Regulacja to tłumienie, czemu tłumić?

Kosztem pulsu to dzieje się.

(Jedynie gdy gramofon sprzęga się z głośnikiem to trzeba wyciąć filtrem subsonic zdudnienia, ale tylko część z gramofonów nie ma izolowanego od skrzyni chassis z napędem, ramieniem i igłą [obudowa w obudowie])

PPS.

(Co innego zwrotnica aktywna oraz biamping, triamping, etc.. Taki system pozwala na indywidualne korekcje dla danego głośnika i pomieszczenia, w którym on gra)

W dniu 13.06.2024 o 08:42, porlick napisał:

producenci robią ich w bambuko, wciskając tańsze w produkcji- wykastrowane wzmacniacze bez regulatorów, jako lepsze.

Xindak A 06, lepszy bez tłumienia 

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Tak odnośnie tego wzmacniacza - mocy ma dużo (jak na słuchanie w mieszkaniu)

"Bardzo wysoka moc wyjściowa (2 x 91 W/8 Ω, 2 x 143 W /4 Ω) " 

https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/962-xindak-a06

I obywałem się bez regulatorów barwy przez dekadę, kiedy go używałem (przed pandemią).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

17 minut temu, xetras napisał:

(przed pandemią).

własnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi