Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi nie tylko o treść, ale, może przede wszystkim o formę. 

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

zerojedynkowi zabiją śmiechem cały ten temat...

I tak wymiana informacji odbywa się przez priv- to JEST osiągnięcie Magisterium

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Kto to jest Magisterium, nie chce mi się cofać tyle stron a widziałem już ten zwrot kilka razy? A może ktoś ma kompleksy i leczy je sobie ? Wiadomo, w każdej pracy jest tak, że kierownik jest głupi i się nie zna na robocie. Zawsze można tak sobie poprawiać humor.

Pamiętajcie, ze można "pójść za daleko", czasami trzeba zrobić "krok do tylu"

Edytowane przez .:Gerard:.
14 minut temu, Wito76 napisał:

Kto to jest Magisterium

to są wojujący zero-jedynkowcy.

PS nazwa wzięła się z jednego serialu, który miałem nieszczęście obejrzeć

Może spytam raz jeszcze, czy switche i routery wpinacie w tą samą listwe czy w ta sama liniezasilajaca co reszta audio?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Ja mam router w rozdzielni i stamtąd lan po gniazdkach 😁, więc daleko od audio.

Dzisiaj zamiast dać na tace kupie sobie switch dgs 105 dlink i się przekonam na własne uszy o czym tutaj się mówi w tym topicu 😁

7 minut temu, Ajothe napisał:

Dzisiaj zamiast dać na tace kupie sobie switch dgs 105 dlink i się przekonam na własne uszy o czym tutaj się mówi w tym topicu 😁

Miałem go w ramach testu 3 tanich routerów 😉 nie było wiele lepiej niż routera. U mnie sie sprawdził Tplink sg105e - cena ta sama, a jak pisałem robi duża różnice do routera i prawie żadną do grania bez kabla. 

17 minut temu, Mikelas76 napisał:

Może spytam raz jeszcze, czy switche i routery wpinacie w tą samą listwe czy w ta sama liniezasilajaca co reszta audio?

Ja mam w drugiej części pokoju na oddzielnej listwie. Lepiej chyba rozdzielić. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ok, ale również ktoś pisał że ten dlink u niego robi różnicę, a ten TP link lokalnie ciężko dostępny, więc narazie wezmę dlink, a jak nic nie zrobi to oddam i zamówię tplinka 😁

Czego się nie robi dla audio 😋

Ja mam router w rozdzielni i stamtąd lan po gniazdkach , więc daleko od audio.
Dzisiaj zamiast dać na tace kupie sobie switch dgs 105 dlink i się przekonam na własne uszy o czym tutaj się mówi w tym topicu
Koniecznie napisz co uzyskałeś. Jestem chyba zerojedynkowcem to się nie odzywam, żeby kolegom nie psuć wątku.

Ja jestem sceptykiem, ale przyznaje się ze ulegam takim tematom i zawsze mnie kusi żeby sprawdzić na własne uszy 😁

Z drugiej strony już mam za sobą szereg dziwnych sytuacji, które usłyszałem....(zmiana dysku ssd na kartę SD w malinie, wypięcie taśmy wewnętrznego dac wpływało na tor analogowy 😁

16 minut temu, Ajothe napisał:

Z drugiej strony już mam za sobą szereg dziwnych sytuacji, które usłyszałem....(zmiana dysku ssd na kartę SD w malinie, wypięcie taśmy wewnętrznego dac wpływało na tor analogowy 😁

To powinieneś usłyszeć, dość spore te różnice były mimo mojego początkowego sceptycyzmu 😉

A w jakim wzmacniaczu odpinałeś taśmę do daca? Nie dziwi mnie to bo jak miałem na testach Ifi zen stream - to wyłączenie WiFI od razu usłyszałem na plus.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

To było onkyo 9010, wyczytałem o tym na angielskim forum, że zasilanie jest zrobione tak, że nawet jak gra po rca to dac bierze prąd i jest aktywny....stąd słyszalna różnica...

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Ja mam w drugiej części pokoju na oddzielnej listwie. Lepiej chyba rozdzielić

Panowie czy ktoś ma inaczej? I dlaczego? 

Ja mam router i switch wpiete do filtrowanej listwy lector edison 230 razem z resztą sprzętów hifi. Koncowka osobno do sciany w linii audio a tv i dekoder na innej listwie filtrowanej poza linia audio. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ja mam router i switch wpiete do filtrowanej listwy lector edison 230(...)

Doskonały sposób aby zabić dynamikę.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

18 minut temu, rochu napisał:

Doskonały sposób aby zabić dynamikę

No właśnie odwrotnie, mam dobrą dynamike wybrzmienia, właściwie nic wielce mi nie brak.

Pytanie z gatunku "ciekawość" 

Poza tym jakby nie patrzeć switch i router też stanowią tor audio gdy sluchamy że streamingu

3 godziny temu, Ajothe napisał:

dlink u niego robi różnicę

Moja sugestia jest taka:

będziesz miał tego d-link to pograj z nim parę dni, potem wymień zasilacz na mocniejszy (oryginalnie d-link jest 5V/1A) np od iFiAudio czyli 5V/2,5 czy 3A. Jeśli będzie różnica to wiesz... Studnia bez dna.

Mam iFi iPower 2 i X- po zakończeniu zabaw ze switchami jeden poszedł do chromcasta a drugi zasila iFi Defendera między streamerem a dakiem (kabel USB; bez tego dak nie widzi streamera).

Miałem testować upsampling na Aries G2, ale okazało się, że G2 nie ma upsamplingu z PCM do DSD. W ogóle to po USB gra to dziwnie, niby jest fajna średnica, ale czegoś brak i szybko ponownie wróciłem do AES/EBU. Nawet upsampling do 384/32 nie pomógł; być może to kwestia sporadycznego używania linii USB? W G2 jeśli gra SPDIF to USB jest odłączone.

23 godziny temu, MacP napisał:

Już kiedyś w tym wątku nabijałem się troszkę z audiofilskich switchy, zalecając pouczające doświadczenie: wyrwania kabla Ethernet ze streamera w trakcie grania i liczenie, jak długo będzie grał 🙂 wiele streamerów posiada duży bufor i gra z niego więc, to czym będzie on wcześniej "nasycony" jest nieco drugorzędne. Pakiety i tak poukładają się jak powinny, można ewentualnie dyskutować o przenoszeniu zakłóceń elektrycznych i elektromagnetycznych przez kabel. Jednak - bądźmy szczerzy, ogromna większość poprawnych inżyniersko kabli nie będzie się między sobą drastycznie różniła w tym względzie. W końcu niby jak kabel miałby "odfiltrować" silne zakłócenie które się gdzieś w nim pojawia (i skąd miałoby się pojawić? Chyba tylko z jakiegoś koszmarnie źle zaprojektowanego czy zepsutego transportu, czy bardzo silnego impulsu elektromagnetycznego typu wybuchająca niedaleko bomba jądrowa...)? A jednak przyznaję, staję się pewnym neofitą switcha. Kilka streamerów które testowałem wcześniej rzeczywiście miało duże bufory, w popularnych malinkach można taki bufor zdefiniować jako gigantyczny, ograniczony tylko wielkością RAM, może więc wchłonąć całą, gęstą płytę i potem grać wyłącznie z kostki pamięci prosto do DACa (więc jeśli ktoś się obawia że kabel Ethernet, nawet taki za 10.000 zł przeniesie mu zakłócenia, może go po prostu spokojnie wyjąć, po załadowaniu nagrania do bufora 😁) .

Wszystko było pięknie do momentu, gdy kupiłem wzmacniacz Lyngdorf 1120. Jestem nim zachwycony, gra barwnie, przestrzennie, naturalnie, ma niemal same zalety. Moduł sieciowy też jest niezły, ale najwyraźniej niemal pozbawiony bufora. Zrobiłem oczywiście mój ulubiony eksperyment z wyjęciem wtyczki (lub wyłączeniem z prądu routera WiFi) i okazało się że muzyka przestaje grać niemal natychmiast. Tam rzeczywiście jest czysty streaming: to co wchodzi, od razu gra. Skłoniło mnie to więc do ponownego podłączenia "audiofilskiego" switcha (PPAStudio). Nie będę opowiadał długich audiofilskich bajek, cóż to się genialnie poprawiło i jakich doznałem objawień, ale jednak poprawiło się zauważalnie. Przede wszystkim w dziedzinie klarowności i przejrzystości. Uzyskałem więcej informacji o akustyce nagrania, pogłosów. Więcej powietrza. Zysk był bardziej zauważalny w streamingu Tidala, niż z podłączonego do tego samego switcha NASa. To zdaje się świadczyć że te tysiące km kabli i switchy od serwerów Tidala wnoszą dużo różnych zakłóceń, i "poukładanie" pakietów w buforze switcha lokalnego jakoś im pomaga. Krótka droga z NASa generuje pewnie w ogóle mniej problemów, stąd i poprawa mniejsza. Lyngorfa dość łatwo można przestawić na WiFi, więc da się robić stosunkowo szybkie porównania i mimo generalnie dobrego zasięgu WiFi degradacja była zauważalna. Oczywiście nie odmówiłem sobie odłączenia wtyczki między routerem a switchem - grało to jeszcze 10 sekund! Najwyraźniej taki jest bufor w samym switchu, i faktycznie można uwierzyć że dane które do niego wpłyną, "wychodzą" nieco bardziej uporządkowane, bez czkawki ewentualnego dosyłania brakujących pakietów, ze zmniejszonym jiterem.

Cokolwiek więc tam sobie pomierzy pan Amir sądzę, że audiofilski switch ma pewne znaczenie w przypadku streamerów pozbawionych bufora i streamingu z odległych źródeł. Na razie switch u mnie zostaje. 

Czy robiłeś próby/odsłuchy między "dużym" buforem a "małym" buforem? Czy załadowane do "dużego" bufora i odtwarzane już po odpięciu kabla ethernet "nagrania" były inne lepsze/gorsze od tych puszczanych, nazwijmy to na live, ale z dobrego switcha/routera/zasilacza liniowego + małego bufora?

23 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Panowie czy ktoś ma inaczej? I dlaczego? 

Ja właśnie chcę z tym jeszcze trochę poeksperymentować. Wiadomo, że setup zależy trochę od tego jak wygląda sieć w domu. U mnie zasilacz UptoneEtherrregen'a i jego zewnętrznego zegara jest podłączony do głównej listwy od sprzętu, potem Ethereegen światłowodem jest podłączony do głównego switcha w moim domu, który znajduje się w przyległym do mojego pokoju odsłuchowego pomieszczeniu "pod schodami" w którym mam sprzęt od KD, AP Wifi i też osobną linię zasilającą i osobne uziemienie. Router, do którego zasilanie robi u mnie największą różnicę, co jest dla mnie kompletnie niezrozumiałą zagadką jako że ani żadne pakiety pliku audio z NASa ani sterujące przez niego nie przechodzą jest razem z NASem w zupełnie innej części domu. Nas i router są podłączone do ogólnej instalacji domowej, i są w pomieszczeniu gospodarczym z różnym dużym AGD, urządzeniami do ogrzewania, itp. planuję coś tam podziałać, szczególnie że na wiosnę będziemy odświeżać to pomieszczenie.

19 minut temu, kaviter napisał:

Ja właśnie chcę z tym jeszcze trochę poeksperymentować

Widząc jak roznie mamy po podłączane sprzety to chyba ważniejsze jest jednak zasilanie tego liniowo a nie pod dedykowana linie. 

Tak mi się teraz wydaje

34 minuty temu, kaviter napisał:

Router, do którego zasilanie robi u mnie największą różnicę

Mam tak samo

Ja na etapie przeprowadzki jakieś dwa lata temu uszykowalem sobie odrębna linie pod audio. Gdy rzeczoną listwe zasilająca przepialem z linii audio zakończonej gniazdkami furutech ncf, na zwykła linie gdzie jest kilka gniazdek i urządzeń (tv, pc, dekoder itp.), było ciut gorzej jeśli chodzi o dzwiek. Taki mały krok wstecz. Ale to chodziło przede wszystkim o sprzęt hifi. Bardzo mnie zastanawia jak traktować router i switch. Czy jako urzedzenia z toru audio (bo w sumie tak też jest) czy raczej jak zwykle urządzenia sieci domowej. Jak wielokrotnie pisalem najwięcej dobrego zrobilo zasilenie liniowe routera. Z drugiej strony router może też sporo siać, pewnie więcej niż switch którym jest podstawowy cisco też zasilany liniowo. 

Moze lepiej wypinać routery z linii audio, zasilać jednak je liniowo, a w linie audio wpinać tylko switche? 

To jest chyba nowe zagadnienie do sprawdzenia. Jak ktoś ma swoje doswiadzenia to pisać panowie!!!

41 minut temu, Mikelas76 napisał:

Jak wielokrotnie pisalem najwięcej dobrego zrobilo zasilenie liniowe routera

Ja zmieniłem na Premium zasilacz Standardowy od muzga- zmiana skokowa- SQ z bardzo dobrego do znakomitego. Ten Standard pójdzie na NAS, czekam tylko na kable DC. 

Do switcha przed G2 założyłem elegancko wygrzaną Landrynę- zmiana in plus ewidentna. Tak, że nie lekceważyłbym jakiegokolwiek elementu zasilania. Zmiany wprowadzane w odstępie kilku dni. 

A to już finisz.

Jak będą możliwości, to wbiję w ziemię paręnaście prętów uziemiających i jazda ponownie (działka dość podmokła, ew zraszacz). Plus linia niezależna od fotowlotaiki. 

Edytowane przez absinth3

Witam. Ja również od dłuższego czasu obserwuję ten temat. Po doświadczeniach u mojego kolegi z audiofilskim switchem z zasilaczem liniowym przekonałem się, iż jest coś na rzeczy. W temacie zasilania. Ostatnio miałem możliwość pożyczonym miernikiem zbadać jakość prądu u mnie w domu. Jakiś amerykański, kosztował podobno 1,5tys euro, nie pytajcie jak działa, nie znam się. Miernik wyskalowany był od 0 do 1000. Badanie było proste, wpinało się go do gniazdka i już był odczyt. Najlepsze odczyty były na gniazdku przy sprzęcie, obwód od tablicy zasila tylko ten jeden punkt - podwójne gniazdko oraz wcześniej dodatkowo kuchnię (kiedy trzeba III fazę, ale kiedy słucham w zasadzie nikt nie gotuje). Odczyt był ok. 80, a wiec OK. Na wpiętej listwie (najtańszy gigawatt) odczyt spadł do 10. Po włączeniu wzmacniacza (lampa - specjalnie przełączyłem kabel do listwy) podskoczyło o 20, tyle samo po włączeniu CDka. Kolumny półaktywne (zasilacze wpięte do puszki w piwnicy przed gniazdkiem) - odczyt wzrósł na gniazdku w ścianie po 40 na każdy zasilacz. Po wpięciu streamera (do listwy) pomiar solo - 500. Finalnie, do listwy wpięty mam streamer oraz CD, wzmacniacz poza listwą wpięty do ściany. Router (linia światłowodowa) wpięty jest w II części domu (połączony bezpośrednio do streamera - kablem cat6a). W gniazdku na wejściu było 500. Miałem obok zwykłą castoramę z filtrem i wyłącznikiem. Dla ciekawości sprawdziłem, tam poziom spadł do ok. 50. Do gniazdka finalnie wpiąłem nieużywany kondycjoner (odczyt tam spadł do ok. 40) i do niego sbooster 12V który zasila router. W reszcie domu sprawdziłem odczyty, były rzędu 300-500.

Jestem na etapie dodatkowego switcha, zamówiłem wczoraj tplinka. Najpewniej w pierwszej kolejności wepnę go przy routerze, przez kondycjoner (ma 4 oddzielne sekcje filtrowania), na razie przy udziale fabrycznego zasilacza. W ten sposób odetnę zasilanie switcha od streamera, który jak się przekonałem mocno sieje. Być może jest to jakaś wskazówka odnośnie wątpliwości czy doświadczeń kolegów, co do miejsca wpięcia switcha.

Godzinę temu, maciek64 napisał:

W ten sposób odetnę zasilanie switcha od streamera, który jak się przekonałem mocno sieje. Być może jest to jakaś wskazówka odnośnie wątpliwości czy doświadczeń kolegów, co do miejsca wpięcia switcha.

Fajnie ze piszesz o swoich doswiadczeniach. Przepraszam ale nie do końca wszystko zrozumiałem. Jakieś podsumowanie by się przydało, co z czym nie wpinac do jednej listwy itp. 

Co ci tak sieje? Streamer? 

Odczyt wyższy rozumiem lepszy? 

Odczyty robisz w wolnym gniazdku w listwie? 

Na wpiety kondycjonerze spadł wynik z 500 do 40? Jeśli tak to chyba kiepski kondycjonery co?

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Fajnie ze piszesz o swoich doswiadczeniach. Przepraszam ale nie do końca wszystko zrozumiałem. Jakieś podsumowanie by się przydało, co z czym nie wpinac do jednej listwy itp. 

Co ci tak sieje? Streamer? 

Odczyt wyższy rozumiem lepszy? 

Odczyty robisz w wolnym gniazdku w listwie? 

Na wpiety kondycjonerze spadł wynik z 500 do 40? Jeśli tak to chyba kiepski kondycjonery co?

Im odczyt by niższy tym lepiej. Sieje streamer I generalnie w sieci jest syf. Listwy I kondycjoner poprawiają sprawę.

5 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czy robiłeś próby/odsłuchy między "dużym" buforem a "małym" buforem?

Nie robiłem jakiś daleko idących, systematycznych porównań. Przy wcześniejszych eksperymentach zauważyłem że switch połączony z malinką lub Arcamem SA30 nie pomaga jakoś bardzo zauważalnie, ale też tamte sprzęty miały obszerny bufor. W przypadku Lyngdorfa zauważyłem różnicę na plus. 

2 godziny temu, maciek64 napisał:

Witam. Ja również od dłuższego czasu obserwuję ten temat. Po doświadczeniach u mojego kolegi z audiofilskim switchem z zasilaczem liniowym przekonałem się, iż jest coś na rzeczy. W temacie zasilania. Ostatnio miałem możliwość pożyczonym miernikiem zbadać jakość prądu u mnie w domu. Jakiś amerykański, kosztował podobno 1,5tys euro, nie pytajcie jak działa, nie znam się. Miernik wyskalowany był od 0 do 1000. Badanie było proste, wpinało się go do gniazdka i już był odczyt. Najlepsze odczyty były na gniazdku przy sprzęcie, obwód od tablicy zasila tylko ten jeden punkt - podwójne gniazdko oraz wcześniej dodatkowo kuchnię (kiedy trzeba III fazę, ale kiedy słucham w zasadzie nikt nie gotuje). Odczyt był ok. 80, a wiec OK. Na wpiętej listwie (najtańszy gigawatt) odczyt spadł do 10. Po włączeniu wzmacniacza (lampa - specjalnie przełączyłem kabel do listwy) podskoczyło o 20, tyle samo po włączeniu CDka. Kolumny półaktywne (zasilacze wpięte do puszki w piwnicy przed gniazdkiem) - odczyt wzrósł na gniazdku w ścianie po 40 na każdy zasilacz. Po wpięciu streamera (do listwy) pomiar solo - 500. Finalnie, do listwy wpięty mam streamer oraz CD, wzmacniacz poza listwą wpięty do ściany. Router (linia światłowodowa) wpięty jest w II części domu (połączony bezpośrednio do streamera - kablem cat6a). W gniazdku na wejściu było 500. Miałem obok zwykłą castoramę z filtrem i wyłącznikiem. Dla ciekawości sprawdziłem, tam poziom spadł do ok. 50. Do gniazdka finalnie wpiąłem nieużywany kondycjoner (odczyt tam spadł do ok. 40) i do niego sbooster 12V który zasila router. W reszcie domu sprawdziłem odczyty, były rzędu 300-500.

Jestem na etapie dodatkowego switcha, zamówiłem wczoraj tplinka. Najpewniej w pierwszej kolejności wepnę go przy routerze, przez kondycjoner (ma 4 oddzielne sekcje filtrowania), na razie przy udziale fabrycznego zasilacza. W ten sposób odetnę zasilanie switcha od streamera, który jak się przekonałem mocno sieje. Być może jest to jakaś wskazówka odnośnie wątpliwości czy doświadczeń kolegów, co do miejsca wpięcia switcha.

Co konkretnie mierzył/pokazywał ten miernik?
Nie pytam ile tylko czego?

To jak zaproponuje "taki sam", ale z napisem Made in wiadomo gdzie - tu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  za 100 dolców

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wito76
1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Co konkretnie mierzył/pokazywał ten miernik?

Myślę że poziom szumów w sieci. Napisałem że na prądzie się nie znam, jednostek nie było a więc chyba skala względna. Mogę dodać że o kolegi na wyjściu z kondycjonera isotek  genesis (to taki który zamienia najpierw prąd na stały a potem na zmienny 230v) odczyt na wyjściu był 0. 

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Biorąc pod uwagę zalinkowany przeze mnie miernik zakłóceń elektromagnetycznych (domyślam się , że czymś bardzo podobnym były robione opisanej przez Maćka pomiary) - to będą to milivolty. Jeśli tak, to takie 500 czyli pół wolta składowych śmieciowych to już nie jest mało. Biorąc pod uwagę, że takie zakłócenia są rzędu megahertzów i nie są przecież filtrowane przez kondensatory najlepszego nawet zasilacza liniowego to trochę lipa. Tu już właśnie sprawdzają się układy LC stosowane we wszelkiej maści fitrach EMI/RFI. No ale jest druga szkoła, że fitracja zabija dynamikę. Szczerze mówiąc sam sobie zrobiłem kondycjoner, a nawet dwa, oparte na filtrach II rzędu i tłumienności do 70dB i nie słyszę tego zabijania dynamiki względem podłączenia direct do gniazdka. W drugiej listwie jeszcze dodatkowo oprócz filrtacji mam diody i pojemności czy szumnie zwany DC Blocker - po prostu dbam o swoją higienę psychiczną :).

Edytowane przez Wito76
  • Pokaż nowe odpowiedzi