Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Ty się zdecyduj - wierzysz w bujdy czy nie?

😄

Moim zdaniem wierzysz. To taki instynkt stadny. Nawet jeśli podejrzewasz, że coś tu nie gra, to przecież się do tego nie przyznasz.

Nie przyznam się. Coś tu nie gra - już wiem ! Nie grają kable zasilające.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2 godziny temu, pantagruel napisał:

No to kolega odleciał. Ciekawe co na to tuzy kablarstwa światowego, co robią te Gargantuy, jakaś firemka od Transparentów, jakiś drut Furukawy..? A Fuj, aż od samych nazw niedobrze się robi, nieprawdaż?

Jak to co robią? Budują marketing i polują na naiwniaków! 😄

2 godziny temu, Kuniu napisał:

Ja używam kabli dostarczonych do sprzętów. Nie przeszkadza mi dźwięk. Nie mniej zamierzam przejść na „lepsze” kable + kondycjoner. Nie wiem ile na to wydam.

Jak piszą niektórzy fizyki nie oszukasz? A ucho? Podobno nie zmierzone jest jak każdy odbiera. Jedni słyszą kable inni nie. Ich sprawa.

Temat odnosi się do kabli zasilających wiec większość informacji powinno być o nich. Nie o audio voodoo czy ze ktoś nie słyszy nie.

Nie trzeba kupować kabli aby samemu się przekonać. Przecież pożyczają - fakt za opłata.

Tak wiec proszę szanujmy się i wróćmy do tematu.

Pozdrawiam.

"Kable dostarczone do sprzętów", czyli tzw. "zwykłe" paradoksalnie często zapewniają najlepszą równowagę tonalną i wzorcową dynamikę. Niestety przy pewnej jakości sprzętu są one nie do zaakceptowania - dźwięk jest po prostu męczący, brakuje spokoju, gładkości, porządku, jest pełen brudu, chaosu, twardości, krzykliwości - trudno to nawet ubrać w słowa. Po prostu męczy. To się tyczy źródeł, bo np. jeśli chodzi o wzmacniacz, to ja mam mój podłączony takim lepszym "zwykłym" (Kawasaki). Wszystkie audiofilskie sieciówki powodowały spowolnienie dźwięku, pogrubienie lub inne problemy, a na tym zwykłym gra bardzo dobrze. Jest to chyba zresztą "zwykła" sieciówka dostarczana standardowo z Accu.

Edytowane przez Mart2M

Zastanawia mnie jedna rzecz: czy nie jest możliwe takie zaprojektowanie sprzętu, aby nie był on tak wrażliwy na sieciówki?

Gdy zaczynałem swoją przygodę z lepszym audio, miałem taki player: NAD 512. Poddałem go tuningowi; zostały wymienione wzmacniacze operacyjne na OPA2134 oraz 2604 i został wstawiony całkowicie nowy zasilacz. Kabel sieciowy jednak został oryginalny. Tak, tak - najprostszy najtańszy kabelek od lampki. Oczywiście ten player nawet po tuningu nie był żadnym hi-endem - do tego było jeszcze daleko. Mimo wszystko ten stuningowany NAD grał bardzo przyzwoicie, a biorąc pod uwagę cenę -wręcz absurdalnie dobrze. Pomimo podłączenia najgorszym drutem brzmienie było gładziutkie, bez cienia agresji. Wszystkie kolejne playery podłączone kablem "zwykłym" generowały jazgot. Może coś jest w nich nie tak z zaprojektowanym zasilaniem? Nie jestem "techniczny", może ktoś mi to wyjaśni?

9 godzin temu, iro III napisał:

"prawa"

Potrzebna jest redukcja indukcyjności i pojemności wewnętrzej, minimalizacja stratności dielektrycznej oraz wzajemnych wszelkich negatywnych korelacji tych wartości, wliczając rezonanse wymiarowe wszystkich ośrodków fizycznych biorących udział w transmisji jak i bezpośrednio odziałujących.

Metale jako przewodniki koncentrują energię, co w audio prowadzi do efektu eliminowania drobnych i cichych fragmentów sygnału użytecznego, tzw niuansów, oraz tzw planktonu czy atmosfery akustycznej - klimatu.

29 minut temu, 747 napisał:

Metale jako przewodniki koncentrują energię, co w audio prowadzi do efektu eliminowania drobnych i cichych fragmentów sygnału użytecznego, tzw niuansów, oraz tzw planktonu czy atmosfery akustycznej - klimatu.

Przypominam, że mowa jest o kabelku zasilającym, tzw. sieciówce.

Gdzie na tym etapie jest sygnał użyteczny?!!!!????

Chtyba tylko wtedy, gdy upływa przez pętlę masy do uziemienia.

Tyle, że takie urzadzenie jest wadliwie skonstruowane lub uszkodzone.

Przypominam, że parametry RLC przewodników (innych niż sieciówka), przesyłąjacych "sygnał użyteczny", mają faktycznie zgubny wpływ ale dopiero dla linii długich. 

Linie długie to dla pasma akustycznego przewodniki o odcinkach od kilku do kilkunastu kilometrów.

Kilometrów nie metrów.

No to poradzicie co kupić. Na co zwracać uwagę ? Bo wszyscy raczej piszą ….. a konkretnie. Fajnie „grające” kable które miałem podłączałem to …..

Rozwiniesz dlaczego nikt nic nie mówi o zwykłym Isotek premier. Podobno fajny jest i dodawany do ich sprzętów.

No dobra poradzicie.

41 minut temu, Kuniu napisał:

No to poradzicie co kupić.

Próbuj sam. Zbierz doświadczenie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, bum1234 napisał:

Jakie tuzy? To przecież małe fabryczki, które wyplatają warkoczyki, nazywając to technologią 😄

Za wy to tańczycie jak wam zagrają i o to przecież chodzi 😄

Tak ,tańczymy jak nam zagrają No i nie wolno ? Bardzo cię to boli ?  Nie stać cie ,gluchy jesteś nie odzywaj się w tym wątku.

38 minutes ago, tedi02 said:

Tak ,tańczymy jak nam zagrają No i nie wolno ?

Ależ wolno. Przyjemnie być robionym w trąbkę, prawda?

😄

Ja tam nie wiem o co chodzi, podłączam zwykły ogonek pod wzmacniacz, jest mało niskich, ucięty dół i rozjaśniona góra, podłączam 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  bogata średnica, przybliżyło pierwszy plan, ale ciągnie dołem na granicy dudnienia, ale to nie dziwota, bo kolumny pod ścianą, pożyczyłem  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ups! wszystko się zmienia, jest "czysto" "luksusowo" nagle basu coś mało, ale ta gładkość muzyki, ehhh... no i jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) świetny skupiony bas o mocnym i głębokim uderzeniu stopy, ale żadnego spowolnienia czy śladu dudnienia, a kolumny dalej stoją pod ścianą, co oni dosypują do tych kabli, że z każdym jest inaczej? robią nas w trąbkę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, bum1234 napisał:

😄

Ale to moja trąbka, moja kasa ,moja przyjemność. Widzę że jesteś WIELKIM BRATEM ,powiedz mi ile kaw dziennie mam wypić.

Co nie zmienia faktu, że dajesz się nabierać jak przedszkolak.

Niczego ci nie narzucam. Stwierdzam tylko fakt. Fakt niezaprzeczalny. 

38 minut temu, bum1234 napisał:

Fakt niezaprzeczalny. 

A może być fakt zaprzeczalny?

12 godzin temu, bum1234 napisał:

😄

Musisz sporo o tym wiedzieć. Jak z tym żyć?… :-))

No! i jeszcze zapomniałem dodać o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  a tu jeszcze coś innego dosypali, jeden daje przestrzeń na boki (moze i w głąb ... ale kolumny nadal pod ścianą) drugi rozjaśnia mi górę co mi nie pasuje, ale jak nisko potrafi zejść, tu więcej czuje stope niż ja słyszę. A ..... jeszcze 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ..... no nie, ten do wzmacniacza sie nie nadaje ,grało coś smutno i bez wyrazu, dosypali zły piasek, ale, ......... ale .... jak mój DAC się z nim polubił!!! jeszcze takiej separacji kanałów to ja nigdy wcześniej nie słyszałem z tego SETa, uuuuu...., tu musi być jakiś specjalny piasek użyty. No i jak tu miło być robionym w trąbkę, prawda?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

No i jak tu miło być robionym w trąbkę, prawda?

Trabka ma dwa konce, jeden dmucha a drugi slucha😉 Z moich ostatnich doswiadczen, te ktore nic nie psuja a maja mnostwo zalet, Power Roots Reference, srebrne genialne do zrodel i miedziane uniwersalne, takze trabka gra🙂

2 godziny temu, Adi777 napisał:

Zwykły? Czyli jaki? Są zwykłe i niezwykłe?

Nie lap za slowka. Wiadomo o co chodzi...

A na wszelki wypadek jakbys nie wiedzial, zwykly tzn potocznie nazywany jest standardowy dolaczany do urzadzen.

I tak, wszystkie sa zwykle w sensie doslownym. Zwykle ale sie roznia wplywem na dzwiek urzadzen. Te zwykle tez sie roznia miedzy soba, tak przy okazji. Tylko roznice sa mniej spektakularne.

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Stwierdzam tylko fakt.

Zeby stwierdzic fakt musialbys dokonac pomiaru w miejscu zaistnienia zjawiska. Byles tam u niego?

1 hour ago, rafa said:

Zeby stwierdzic fakt musialbys dokonac pomiaru w miejscu zaistnienia zjawiska. Byles tam u niego?

Nie opowiadaj bajek 😄

2 godziny temu, rafa napisał:

I tak, wszystkie sa zwykle w sensie doslownym. Zwykle ale sie roznia wplywem na dzwiek urzadzen. Te zwykle tez sie roznia miedzy soba, tak przy okazji. Tylko roznice sa mniej spektakularne.

Też prawda ... ten "zwykły" w kartonie z Accu E380 był lepszy od AQ NRG4 dopiero AQ blizzard pokonał ten "zwykły"

9 minut temu, Adi777 napisał:

300 - 400 mg kofeiny.

400mg to jest maksymalna dzienna dawka czystej kofeiny dla czlowieka, przecietnie ±indywidualna wrazliwosc

To nie oznacza ile pic kaw dziennie... Ale kolega nie o to pytal..to bylo pytanie retoryczne...

2 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

tu jeszcze coś innego dosypali, jeden daje przestrzeń na boki (moze i w głąb ... ale kolumny nadal pod ścianą)

Widzisz to sly?

Kolumny pod ścianą i nie reagujesz?

Wg Ciebie to "zagra"?

Wystarczy sieciówka zmieniająca magicznie akustykę, ustawienie ZG nie ma znaczenia! Magiczna sieciówka działa.

Ale co ja tam pytam, dobrze wiesz sly, że to napisał wyczynowiec kablowy, więc nie reagujesz, on może takie bzdury wypisywać, bez reakcji najmniejszej, ba jeszcze znajdą się inni potakiwacze, co takie bzdury wprost poprą.

W moim przypadku, gdzie wiesz co myślę o sieciówkach i innych kabelkach po zobaczeniu jednego zdjęcia (gdzie skrót perspektywy nie pokazuje realnych odległości ZG od ścian), natłukłeś jak szalony dziesiątki wpisów o tym jak "to nie może grać".

Hipokryci SA. (a raczej AS)

7 minut temu, rafa napisał:

To nie oznacza ile pic kaw dziennie... Ale kolega nie o to pytal..to bylo pytanie retoryczne...

Wiem, ale lepiej nie przesadzać. Kolega może pić nawet 10 kaw dziennie, co nie znaczy, że jest to wskazane.

Edytowane przez Adi777
20 godzin temu, Kuniu napisał:

No to poradzicie co kupić. Na co zwracać uwagę ? Bo wszyscy raczej piszą ….. a konkretnie. Fajnie „grające” kable które miałem podłączałem to …..

Rozwiniesz dlaczego nikt nic nie mówi o zwykłym Isotek premier. Podobno fajny jest i dodawany do ich sprzętów.

No dobra poradzicie.

Kup/wypożycz i sam oceń. Znajdź to co Cię zadowala i tyle w temacie. Będziesz chciał to podzielisz się tutaj doświadczeniem. Jak usłyszysz różnicę to nie będziesz musiał czytać tekstów w stylu "...gluchy jesteś nie odzywaj się w tym wątku." 😜

A tak całkiem serio to przetestuj sam, bez narzucania zdania przez innych, w jedną lub drugą stronę. 

A co do stwierdzenia "Fajnie grające kable, które miałem" raczej powinno być "Fajne kable, które mam..."  bo skoro takie fajne to po co zmieniać? 

8 godzin temu, tedi02 napisał:

Ale to moja trąbka, moja kasa ,moja przyjemność. Widzę że jesteś WIELKIM BRATEM ,powiedz mi ile kaw dziennie mam wypić.

Masz rację. Każdy z nas decyduje o tym co chce mieć i w jaki sposób. Ale nie rozumiem tego:

"Tak ,tańczymy jak nam zagrają No i nie wolno ? Bardzo cię to boli ?  Nie stać cie ,gluchy jesteś nie odzywaj się w tym wątku."

Jeżeli ktoś nie słyszy to od razu ma się nie odzywać? Niestety ale nic się nie zmieniło od wielu lat pod względem "rozmów" o kablach. Cały czas tylko ataki personalne i nic więcej. Dobrze, że chociaż jedna strona posiada jakieś argumenty...

9 godzin temu, bum1234 napisał:

Co nie zmienia faktu, że dajesz się nabierać jak przedszkolak.

Niczego ci nie narzucam. Stwierdzam tylko fakt. Fakt niezaprzeczalny. 

Dobrze ze jesteś, przynajmniej nie straciłem  czasu na wizyty u lekarza ,zdiagnozowałeś mu słuch, jeśli możesz  ,napisz co z moim wzrokiem ,węchem ?

5 godzin temu, iro III napisał:

Wystarczy sieciówka zmieniająca magicznie akustykę, ustawienie ZG nie ma znaczenia! Magiczna sieciówka działa.

No szkoda, że przed napisaniem postu zabrakło troche pomyślunku, owszem kolumny stoją blisko tylnej ściany i zdaje sobie z tego sprawę, bo to granie tylko na linii kolumn, ba, wiem też, że wystarczy przesunąć do przodu o 70cm i zaczynają się zmiany (optymalnie jest przy 1,2m), ale ........... te same ustawienie kolumn pod ścianą było dla wszystkich kabli a jednak każdy "magik" coś zmieniał ... jeszcze chcesz coś dodać?

4 godziny temu, GhostR1 napisał:

Jeżeli ktoś nie słyszy to od razu ma się nie odzywać? Niestety ale nic się nie zmieniło od wielu lat pod względem "rozmów" o kablach. Cały czas tylko ataki personalne i nic więcej. Dobrze, że chociaż jedna strona posiada jakieś argumenty...

To nie było do ciebie tylko do "ulubionego" trola forumowego to co cię tak boli? Trol atakuje personalnie to dostaje odpowiedź. 

3 hours ago, tedi02 said:

Dobrze ze jesteś, przynajmniej nie straciłem  czasu na wizyty u lekarza ,zdiagnozowałeś mu słuch, jeśli możesz  ,napisz co z moim wzrokiem ,węchem ?

Raczej z rozumem. Niestety nie jest dobrze.

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, bum1234 napisał:

Raczej z rozumem. Niestety nie jest dobrze.

Jerzyk za takie teksty sa punkty tym bardziej w tematach merytorycznych

tak tylko przypominam 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi