Skocz do zawartości
IGNORED

Linia zasilająca

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, rochu napisał:

Mówi się, że "garbage in - garbage out". Na co wysiłki na sali odsłuchowej gdy na wejściu już coś nie teges.

Zatem uprzejmie proszę o przykłady studiów nagraniowych/masteringowych z wyspecjalizowanymi liniami zasilającymi audio, które nie mają w torze audio ani jednego urządzenia zasilanego zasilaczem impulsowym.
Proszę o podanie producentów okablowania zasilającego, modeli zasilaczy liniowych stosowanych w komputerach DAW, modeli listew zasilających, producentów rozdzielni i dedykowanych bezpieczników, etc, etc. Pełną wiedze poproszę.

Przydałaby się także podobna wiedza w odniesieniu do tłoczni płyt CD/SACD. O ile ktoś taką informację posiada, miło byłoby gdyby się nią podzielił.

Złote a skromne.

comment_1672899495fM2o4Z4S9X7FMbbV65VPli

Cytuję: PRAWIE CZTERDZIEŚCI KOŁA ZA ROZDZIELNICĘ A BEZPIECZNIKI CIĄGLE NIEAUDIOFILSKIE. To jest skandal.

A można przecież tak:

prowizorka-korki-elektryczne-scaled.jpg

😉

Czy ktoś teraz stosuje wyłącznik główny?

6012572700_1580145048.jpg

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Fuj Siemens, szkoda że lata temu nie poszli z torbami takie g... robili począwszy od komputerów a obecnie wiatraków

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Moderatorzy
39 minut temu, ASURA napisał:

Kupiłem w ciemno, bardzo rzadko ktoś je odsprzedaje, są super! a jak się dobierze dobrze kable i pozostałą elektronikę to system na lata

Ciekawe, że budowie podstawki Qrs uwzględnia się stany splątane (nie mylić ze splątanymi sznurówkami) kierunkowość słojów drewna itd. To (ponoć) słychać, a na podstawie tych słyszeń się to stroi i kalibruje. Wszytko tam ma wpływ na dźwięk. Natomiast jak przychodzi do zmiany tak błahego elementu systemu  jak końcówki mocy to kupuje się je w ciemno, bez słuchania w swoim systemie. I jest (ponoć) super. 

-----------------

• Moderatorzy
11 minut temu, ASURA napisał:

Ogarnij się przyjacielu bliski rocha, końcówki u mnie dwa tygodnie stały i grały w moim pokoju z moim zastanym systemem a po drodze przerabiałem popierdółki dostępne u nas w salonach

Ale to sprzeczać się teraz ze mną czy sam ze sobą? Bo przecież Ty sam napisałeś, że kupiłeś w ciemno, nie ja to wymyśliłem, więc nie miej pretensji do mnie.  

-----------------

Kupiłem w ciemno, bardzo rzadko ktoś je odsprzedaje, są super! a jak się dobierze dobrze kable i pozostałą elektronikę to system na lata
Jasne.

BTW. Pianki w tych głośnikach długo wytrzymały?
Bo kolumny, to już chyba ponad czterdzieści lat mają.

d3b2a2405bc956495ab18644e06a0b6e.jpg
zdjęcie z AS

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

18 minut temu, partick napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
zdjęcie z AS

Moim zdaniem najfajniejsze kolumny z epoki PRL-u.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

portrait_3.jpg

Ten pan stojący obok Jordi Savalla to Manuel Mohino, inżynier dźwięku i producent muzyczny. Człowiek odpowiedzialny za sporą część nagrań Jordi Savalla i wytwórni Alpha. A zatem wydawnictw liczących się i uznanych za jakościowo doskonałe. Także tych wielokanałowych.

Z dorobkiem tego pana można zaznajomić się tutaj:

Ukryta Zawartość

Spora część tych nagrań dokonań została w tzw. terenie, poza studiem.

Sprzęt na którym dokonano nagrań jest podany tutaj:

Ukryta Zawartość

A zatem nic powalającego cenowo, spora część sprzętu ma zasilanie impulsowe, sam zainteresowany pisze o używanych  "kilometrach światłowodu do transmisji audio i wideo" (yes, yes - jitter 😁), brak informacji o używanych złotych bezpiecznikach czy kondycjonerach w cenie Zondy.

I co? I nic. Mam mnóstwo płyt zrealizowanych przez tego pana i wiem jedno, że pod względem zarówno ich treści jak i sposobu ich zarejestrowania to płyty wybitne. Aby był tak spektakularny efekt zaistniał, nie był potrzebny bezpiecznik za kilkaset dolarów, ani końcówka Jeffa Rowlanda czy kabel wartości mieszkania.

A skoro tak, to być może do satysfakcjonującego wysłuchania samej płyty też nie są potrzebne te wszystkie audio-pierdoły? I wystarczy źródło, wzmacniacz, kolumny i kable odpowiedniej długości aby to wszystko spiąć w całość by mogło działać? Nie potrzeba oszołomów, audio-guru, czarowników, znawców wiedzy tajemnej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

No właśnie, PRL-u - kupowane przez ówczesnych dwudziestolatków :D

2 godziny temu, Marek333 napisał:

Wracając do tematu wątku - czy ktoś z Państwa  zna inne wyłączniki nadprądowe audio  lub ma zamocowane  ale w wersji europejskiej DIN, tak aby nie trzeba przerabiać tablicy tak jak w Gigaw. ?

Gigawattowski pasuje na naszą europejską szynę DIN, podpytaj @staropolanka2000, który niedawno instalował go u siebie i dzielił się nawet zdjęciami na forum

Gdyby nie pasował to sprzedawanie go w polsce przez polskiego producenta raczej mijałoby się z celem. W instrukcji szyna na jaką się go montuje opisana jest jako: 35mm DIN EN50022 - i na taką szynę też w standardzie u nas montuje się bezpieczniki nadprądowe

1 minutę temu, ferszcik napisał:

Gigawattowski pasuje na naszą europejską szynę DIN, podpytaj @staropolanka2000, który niedawno instalował go u siebie i dzielił się nawet zdjęciami na forum

Gdyby nie pasował to sprzedawanie go w polsce przez polskiego producenta raczej mijałoby się z celem. W instrukcji szyna na jaką się go montuje opisana jest jako: 35mm DIN EN50022 - i na taką szynę też w standardzie u nas montuje się bezpieczniki nadprądowe

Na szynę DIN pasować będzie, ale ludziska mają czasem problem z pokrywką skrzyneczki, bo jego korpus z hebelkiem jest trochę szerszy niż np. Legrandowskie, czy inne. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 minut temu, ferszcik napisał:

Gigawattowski pasuje na naszą europejską szynę DIN

Tak, u mnie nie było żadnego problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Na szynę DIN pasować będzie, ale ludziska mają czasem problem z pokrywką skrzyneczki, bo jego korpus z hebelkiem jest trochę szerszy niż np. Legrandowskie, czy inne. 

Jeżeli w rozdzielnicy jest wyłącznie jedno miejsce to tak, może się nie zmieścić bo jest trochę szerszy, ale ta obudowa przełącznika jest mniejsza niż w standardowych więc to nie powinno stanowić problemu przy zakładaniu obudowy.

23 minuty temu, partick napisał:
59 minut temu, pmcomp napisał:

No właśnie, PRL-u - kupowane przez ówczesnych dwudziestolatków 😄

Kupowane? Raczej zalatwiane. Nigdy nie widzialem ich w sklepie pod koniec lat 70-ych i na poczatku 80-ych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Kupowane? Raczej zalatwiane. Nigdy nie widzialem ich w sklepie pod koniec lat 70-ych i na poczatku 80-ych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niby tak, ale nawet dziewiętnastolatkowie kupowali je spod lady ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, sir.jax napisał:

większość traktuje zasilanie po macoszemu,

"Zasilanie" to traktuje wyłącznie producent danego urządzenia audio.

Jak traktuje dobrze - to ZASILACZ urządzenia jest zaprojektowany i skonstruowany tak, że wszelkie drutki, bezpieczniki i inne duperale przed nim są ...wyłącznie duperelami, nie mającymi żadnego wpływu na napięcie niskie i DC, które z niego wychodzi, bo dopiero to robocze napięcie ma wpływ na pracę układów, które zasila.

"Zasilanie" to ZASILACZ (trafo/ najlepiej 2 trafa + rozruchowe w przypadku wzmacniacza mocy, mostek, diody, stabilizacja, filtracja, bufor prądowy baterii kondensatorów)  -

i "kursant, zapamiętnij se to, raz na jutro"

Edytowane przez iro III

Od lat użytkuję sprzęt zasilany wyłącznie zasilaczami impulsowymi (odtwarzacz, wzmacniacz, wcześniej gramofon).

Ma to niezaprzeczalnie (poza zacnym graniem) tę zaletę, że czarami w zasilaniu, okablowaniu i sprzęcie towarzyszącym (serwer, switche, okablowanie sieciowe) niewiele da się zepsuć.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Już mam odpowiedź. Rozmawiałem ze znajomym elektrykiem i potwierdził iż montując mnóstwo rozdzielni i szaf w dość sporej ilości za ciasno o około 1 mm rozsstawione są szyny DIN... tak fajnie budują  domki wykonawcy... 😉  stąd problem u mnie.

I oni (elektrycy) sobie radzą w ten sposób że wiele takich przypadków załatwiają wsuwają w szyny z boku jak jest za ciasno.
Ja tego nie zrobię bo mam z 8-9 szt bezpieczników poskręcanych mocno z lewej i z prawej od miejsca gdzie należy wymienić ten nadprądowy bezp.

Odpuszczam na razie temat,   po prostu kupię najlepszy inny który nie jest nadwymiarowy o ten 1 mm 
Niestety Gigawatt jest z tych o te pół milimetra wyższych w rozstawie ząbków i nie wejdzie bez przeróbki 
Tak czy inaczej dzięki za sugestie
On zasugerował żeby kupić ABB albo EATON. Ja wymieniłem z 5 miesięcy temu na SHNEIDER i taki na razie mam.  ( Oczywiście  mówimy o   B16A )
Stwierdził że tam nie ma cienkiego drucika topikowego jest to rozwiązane inaczej i kontakt powinien być bardzo dobry bez uszczerbku na dźwięk
Może ma rację może nie, jeśli inny sprawdzał ktoś poza Gigawatem to dajcie proszę znać - zapewne wejdzie bo inne jak widzę w tablicy wchodzą.OK.
Pozdrawiam.

PS. może ktoś skorzysta z tej informacji bo ścieżkę tego problemu udało się przetrzeć i znaleźć przyczynę.

Edytowane przez Marek333
24 minuty temu, rochu napisał:

Od lat użytkuję sprzęt zasilany wyłącznie zasilaczami impulsowymi (odtwarzacz, wzmacniacz, wcześniej gramofon).

Ma to niezaprzeczalnie (poza zacnym graniem) tę zaletę, że czarami w zasilaniu, okablowaniu i sprzęcie towarzyszącym (serwer, switche, okablowanie sieciowe) niewiele da się zepsuć.

Mam od niedawna dedykowaną linie elektryczną do audio, gra lepiej. Twoim zdanie dlaczego? Czy znowu autosugestia?

Mieszkam w prywatnym domu, druty miedziane w ścianach. Na linii, która miałem do tej pory, były dwa pomieszczenia, mój pokój i łazienka z suszarnią/graciarnią. 

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Prócz sugestii możliwe jest, że sam sprzęt ma skopane zasilanie i histerycznie reaguje na jakość prądu. Miałem do czynienia z takimi klockami. BTW jednym z najlepszych przykładów tego typu problemu było przejście jakieś 30 lat temu Linna na zasilanie impulsowe w gramofonie LP12, czego nie wytrzymała elektronika Naima u większości wcześniejszych użytkowników zestawów Linn/Naim, wcześniej uważanych za zestawienia nieomal pomnikowe. Po prostu Naim nie trawił zasilacza impulsowego w swoim otoczeniu.

45 minut temu, Marek333 napisał:

Może ma rację może nie, jeśli inny sprawdzał ktoś poza Gigawatem to dajcie proszę znać - zapewne wejdzie bo inne jak widzę w tablicy wchodzą.OK.

Przedzwoń do Pana Andrzeja, dystrybutora QSA. Ma bezpieczniki nadprądowe i z pewnością będzie wiedział, jak wygląda sprawa montażu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień bez muzyki dniem straconym.

52 minuty temu, rochu napisał:

histerycznie reaguje na jakość prądu

Niezwykle naukowe wytłumaczenie procesu.

Wpis roku.. albo wpis rochu, w zasadzie oznacza to samo.

Kolega z zagadnień hi end nie rozumie nic, absolutnie nic.

Każdy może zakupić sprzęt, podłączyć i .. będzie grało.

Problem jest tylko w tym - jak?

...

Mało tu było osób, które opisywały dziesiątki lat poszukiwania docelowego, satysfakcjonującego przekazu?

Nawet Śp Sylwester to rozumiał, sam przerzucił tony urządzeń i kabli.

Mamy 2025 rok, Kolego Rochu, po tylu latach relatywnej wolności gospodarczej, dostępie do wiedzy, niemal wszystko już wiadomo, nikt też za bardzo ostatnio nie odkrył nowej Ameryki, poruszamy się wewnątrz status quo, praw ustalonych i ugruntowanych dawno.

Kolega przychodzi do forum, do tej zakładki, wyśmiewać osoby, kochające piękno muzyki.

Dodatkowo uważasz że czynisz to subtelnie, wykwintnie i z klasą, niestety, w rzeczywistości propagujesz pospolity prymitywizm, zwykłą dziecinadę, nieprzygotowanie i niewiedzę.

Nikt naprawdę mądry czy inteligentny, nie pozwolił by sobie na infantylnie rozbudowane rozpiski z dziedziny, w której jest co najwyżej konsumentem.

.

Moim zdaniem, w zakładce hi end, jako społeczność, mamy obowiązek informować się na wzajem, na temat wszelkich dostępnych sposobów polepszenia wierności przekazu.

Każdy, kto tu przebywa, a tego nie czyni, nie pisze właśnie w tym duchu, jest intruzem.

E n e r g e t y c z n a  linia zasilająca najwyższej klasy, jest fundamentem wszystkiego co usłyszymy z zestawienia hi end.

3 godziny temu, iro III napisał:

"Zasilanie" to traktuje wyłącznie producent danego urządzenia audio.

Jak traktuje dobrze - to ZASILACZ urządzenia jest zaprojektowany i skonstruowany tak, że wszelkie drutki, bezpieczniki i inne duperale przed nim są ...wyłącznie duperelami, nie mającymi żadnego wpływu na napięcie niskie i DC, które z niego wychodzi, bo dopiero to robocze napięcie ma wpływ na pracę układów, które zasila.

"Zasilanie" to ZASILACZ (trafo/ najlepiej 2 trafa + rozruchowe w przypadku wzmacniacza mocy, mostek, diody, stabilizacja, filtracja, bufor prądowy baterii kondensatorów)  -

i "kursant, zapamiętnij se to, raz na jutro"

Skąd możesz wiedzieć że nie mają wpływu jak nie sprawdzałeś 😁dla przyzwoitości kolego napisał byś że moim zdaniem .

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

Mam od niedawna dedykowaną linie elektryczną do audio, gra lepiej. Twoim zdanie dlaczego? Czy znowu autosugestia?

Mieszkam w prywatnym domu, druty miedziane w ścianach. Na linii, która miałem do tej pory, były dwa pomieszczenia, mój pokój i łazienka z suszarnią/graciarnią. 

Dziwne nie jest dla kumatego człowieka  ,proszę zobaczyć ile jest teraz urządzeń zasilanych impulsowo.

Parę lat temu zrobiłem sobie do pokoju audio dedykowaną linię zasilania. W standardzie Castoramy, przewód zwykły miedziany 4mm², z zabezpieczeniami Legrand. Żadnych szczególnych doznań audio mi ta linia nie dostarczyła, ale zakłóceń z urządzeń AGD i oświetlenia teraz nie słychać. A wcześniej było. To takie moje 3 grosze.

3 godziny temu, 747 napisał:

Wpis roku.. albo wpis rochu, w zasadzie oznacza to samo.

Kolega z zagadnień hi end nie rozumie nic, absolutnie nic.

Każdy może zakupić sprzęt, podłączyć i .. będzie grało.

Problem jest tylko w tym - jak?

No ja bym zaczął od tego jak tam akustyka, ustawienie kolumn...bo jak oglądam często zdjęcia na forum to mnie pusty śmiech ogarnia, a potem zdziwienie, że inni słyszą różnicę, a ja za grosz.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

10 godzin temu, 747 napisał:

E n e r g e t y c z n a  linia zasilająca najwyższej klasy, jest fundamentem wszystkiego co usłyszymy z zestawienia hi end.

TO jest zależne tylko i wyłącznie od państwowej sieci energetycznej, Ty teraz to możesz sobie co najwyżej wybrać dilera samej dostawy, to tyle jeśli chodzi o "energetyczne linie".

Wydumki o "klasie" drutków, bezpieczników w samym domku i ich "wpływie" to bajki, które opowiadasz ku radości producentów i dilerow tych gadżetów.

14 minut temu, iro III napisał:

TO jest zależne tylko i wyłącznie od państwowej sieci energetycznej, Ty teraz to możesz sobie co najwyżej wybrać dilera samej dostawy, to tyle jeśli chodzi o "energetyczne linie".

Wydumki o "klasie" drutków, bezpieczników w samym domku i ich "wpływie" to bajki, które opowiadasz ku radości producentów i dilerow tych gadżetów.

Takimi bajkami usilujesz nas kupę lat karmić ,nie popartymi żadnym doświadczeniem ,i to w High endzie ,i dlaczego akurat tu ?

13 godzin temu, 747 napisał:

E n e r g e t y c z n a  linia zasilająca najwyższej klasy, jest fundamentem wszystkiego co usłyszymy z zestawienia hi end

A co to jest?

Mozesz podac parametry, zeby kazdy mogl taka miec? Rozrysowac jakis przykladowy projekt? Pokazac zatosowane elementy z wytlumaczenie dlaczego takie a nie inne?

12 godzin temu, msankowski napisał:

Parę lat temu zrobiłem sobie do pokoju audio dedykowaną linię zasilania. W standardzie Castoramy, przewód zwykły miedziany 4mm², z zabezpieczeniami Legrand. Żadnych szczególnych doznań audio mi ta linia nie dostarczyła, ale zakłóceń z urządzeń AGD i oświetlenia teraz nie słychać. A wcześniej było. To takie moje 3 grosze.

A co takiego w tej linii zrobiles, ze odciales sie od tych zaklocen? Bo sama dedykowana linia cie ich nie pozbawi. Dlaczego? Bo wszystkie oddzielne linie w twoim domu i tak zbiegaja sie w twojej rozdzielni. Zastosowales po prostu zwykle rozwiazanie ktore w tej chwili stosuje sie w kazdym bidowanym domu czy mieszkaniu. Chyba, ze jest tam jakas tajemnica, o ktora wlasnie pytam.

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi