Skocz do zawartości
IGNORED

Mini salka 5.1 | Auro3D

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, RAF77 napisał:

Oj Martin,.Martin. Ty się nigdy nie zmieniasz emoji1.png

Nie jestem żadnym Martynem! Wcześniejsze wpisy olewałem ale ile można! W prywatnych wiadomościach dostaje takie pytania że aż szok! np kogo interesuje jakim autem jeżdżę? gdzie pracuje? ile zarabiam? czy jestem żonaty? itp! No ludzie ogarnijcie się trochę! W tych waszych głowach to chodzi tylko o jedno? Serio?! Dopiero wczoraj oglądałem dzikiego trenera jak mówi że Polacy chętnie pomagają Ukrainie, 500+ się dla nich znalazło nagle itp ale zapominają o sobie, czuja nienawiść do samych siebie! No ludzie opanujcie się! 

Czy Polak musi być zawsze takim dupkiem? Musi się interesować innymi? Wchodzić każdemu w dupę? Wszystko wiedzieć? Naprawdę?! Kim siebie reprezentujemy? Za każdym razem musimy czuć nienawiść do drugiej osoby? Serio?!

Czy musi się naprawdę coś stać byśmy się zjednoczyli? Pokazali że jesteśmy silni? Naprawdę?!

Edytowane przez Groot
Gość

(Konto usunięte)

Właśnie dojechała dostawa listew 2000x24x44 oraz 2500x24x44 na ramki pod materiał, kątowniki oraz kabel dla klimatyzatora

Brakuje jeszcze pare łat by zrobić ściankę okienna ale to w przyszłym tygodniu, nie można wszystkiego na raz robić.

C1C76A68-D8F6-44E6-A085-9529B02E85D9.jpeg

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Gmow1977 napisał:

Te skrzynki na głośniki ...

A co to za problem zrobić skrzynki? MDF 18mm piła tarczowa i jazda. Wystarczy poszukać, popytać i można wszystko samemu wykonać. Sam widzisz że wszystko samemu wykonuje

Edytowane przez Groot
Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, fetek napisał:

nie czytałem tematu, dlaczego  taka zmiana ?

bo rozmawiając ze znajomym doszedłem do wniosku że 5.1 to jest nie do zajechania, było, jest i będzie standardem w kinie domowym, Atmos, DTS:X tu zawsze się coś zmieni. Postanowiłem zwrócić głośniki, skrzynki będą leżeć w piwnicy na lepsze czasy😂😁 lub je sprzedam za 500 od sztuki🤦‍♂️. Wymienię też używane IW5LCR na model wyżej tak jak ktoś mi tutaj radził, dokupię do tych głośników topową elektronikę z 2008-2010 roku która ma TrueHD i DTS-HD na pokładzie oraz HDMI 1.3a lub 1.4 by przepuścić tylko dźwięk po HDMI. Obraz puszczę osobno przez spliter Denona który jest sterowany z pilota i dalej jednym kablem HDMI do projektora.

Majac 10 tys. zł wole je wydać na wzmacniacz AV w którym będę wykorzystywał tylko z 5-ć kanałów niż wydawać te pieniądze na 11 kanałów miernej jakości. To już samo coś mówi. Przede wszystkim małe pomieszczenie tutaj też odgrywa role. Nie jestem jedną z tych osób co na chama chcą upchać 20 kolumn w 16m2, gdzie tu jakość? Schodzi na psy czy jak? 

Co do mini salki, to nic się nie zmienia😎 dalej cisnę do końca tylko bez Auro3D i ze zmiana sprzętu na wyższy i lepszej jakości. 

Swoją droga przydała by się jakaś lista w której znalazły by się topowe modele wzmacniaczy AV/Amplitunerów które maja na pokładzie wspomniany TrueHD i DTS-HD wszystkich firm z lat 2009-2011. Może znajdzie się tutaj taka osoba która zechciała by pomóc i nie była by negatywnie nastawiona do udzielenia pomocy. 

Gość

(Konto usunięte)
49 minut temu, Gmow1977 napisał:

Chłopie....cofasz się zamiast iść do przodu

Ale co Ci tutaj przeszkadza w tym? Nigdzie się nie cofam! Większość filmów ma tylko 5.1 TrueHD, głośne filmy maja 7.1.4 ale to też nie zawsze. A ten standard jest nieśmiertelny od 13-14 lat wiec w czym ty i inni widzicie problem.  Bo zrezygnowałem z głośników od Auro? 

7 minut temu, RAF77 napisał:
Godzinę temu, Groot napisał:
bo rozmawiając ze znajomym doszedłem do wniosku że 5.1 to jest nie do zajechania, było, jest i będzie standardem w kinie domowym, Atmos, DTS:X tu zawsze się coś zmieni. Postanowiłem zwrócić głośniki, skrzynki będą leżeć w piwnicy na lepsze czasyemoji23.pngemoji16.png lub je sprzedam za 500 od sztukiemoji2357.png. Wymienię też używane IW5LCR na model wyżej tak jak ktoś mi tutaj radził, dokupię do tych głośników topową elektronikę z 2008-2010 roku która ma TrueHD i DTS-HD na pokładzie oraz HDMI 1.3a lub 1.4 by przepuścić tylko dźwięk po HDMI. Obraz puszczę osobno przez spliter Denona który jest sterowany z pilota i dalej jednym kablem HDMI do projektora.
Majac 10 tys. zł wole je wydać na wzmacniacz AV w którym będę wykorzystywał tylko z 5-ć kanałów niż wydawać te pieniądze na 11 kanałów miernej jakości. To już samo coś mówi. Przede wszystkim małe pomieszczenie tutaj też odgrywa role. Nie jestem jedną z tych osób co na chama chcą upchać 20 kolumn w 16m2, gdzie tu jakość? Schodzi na psy czy jak? 

Co do mini salki, to nic się nie zmieniaemoji41.png dalej cisnę do końca tylko bez Auro3D i ze zmiana sprzętu na wyższy i lepszej jakości. 
Swoją droga przydała by się jakaś lista w której znalazły by się topowe modele wzmacniaczy AV/Amplitunerów które maja na pokładzie wspomniany TrueHD i DTS-HD wszystkich firm z lat 2009-2011. Może znajdzie się tutaj taka osoba która zechciała by pomóc i nie była by negatywnie nastawiona do udzielenia pomocy. 

To jak tak, to bym chyba coś z produkcji w Wielkiej Brytanii szukał.

Piszesz szczerze czy znowu się naśmiewasz?!

A taki topowy model Pioneer Susano SC-LX90, Denon AVC-A1HDA, Yamaha RX-Z11? Brytyjskie czyli masz na myśli Arcam AVR-550, Anthem 700

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, max720 napisał:

Może NAD serii 7... ?

748 jest z kompletnym wyposażeniem za 2 tys zł,

757 kompletny za 3 tys 

to są chyba niskie modele skoro tylko tyle kosztują🤔

Yamaha DSP-Z11 trzyma cenę jak na swój wiek, trzeba liczyć te 8 tys zł za dobry stan i kompletną z kartonem. Tańsza jest DSP-Z7 która kosztuje w okolicy 4 tys zł, ale myśle że jak już kupować to tylko topowe modele z tamtych lat 

Edytowane przez Groot
Gość

(Konto usunięte)

W końcu dziś z rana pojechałem po elektryczny tacker ponieważ od zwykłego ręka boli no i  jest wolniej. Elektryk zdaje super egzamin🙂 szkoda tylko że bateria wystarczy na 30-45 min roboty😞

Dlaczego od razu go nie kupiłem🤔 może dlatego że chciałem przyoszczędzić😬

Ręczny vs Elektryczny 

7C178B05-B1DF-48C1-A50F-8A9AC6D114BF.thumb.jpeg.7d28a7d45569f86fb3fe32d846bd271e.jpeg

Edytowane przez Groot
Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, pmcomp napisał:

A po ch o tym tu piszesz? Czy to forum budowlane czy o tematyce audio/video ???

Piszę o tym by Ci co się nie znają i są zieloni w temacie wiedzieli jakiego sprzętu użyłem. Dwa jest to budowa kina wiec też nie powinna tutaj się znajdować, bo jest drewno, agrowłóknina, materiał obiciowy, kilo śrubeczek, 100 sztuk kątowników, wełna mineralna, 1000 sztuk zszywek itd. itp. a to przecież nie należy do Sprzętu Audio/Video! Patrząc pod tym kątem to kolega Gmow, Butler i inni mniej udzielający się użytkownicy nie powinni pokazywać żadnych zdjęć i opisów związanych z budową swojego kina. Twoje myśli są trochę nie na miejscu w tej sprawie. 

33 minuty temu, pmcomp napisał:

Chcesz mieć najwyższej klasy sprzęt o najwyższej jakości dźwieku w 5.1?

Proste, kup procesor z początku wieku, np.:

Musi być przynajmniej HDMI 1.3a by wysłać Dolby TrueHD i DTS-HD o obraz się nie martwię bo będzie to inaczej rozwiązane 

ale dziękuję Ci za poświęcony czas na szukanie zdjęć sprzętu i polecenie go ☺️

56 minut temu, pmcomp napisał:

Chcesz mieć najwyższej klasy sprzęt o najwyższej jakości dźwieku w 5.1?

Proste, kup procesor z początku wieku, np.:

Niby masz rację, ale brak wejścia HDMI w tych sprzętach to jednak jest spory problem. Zostaje tylko coax lub optyk, a to daje max. zwykły DTS/DD. Nawet DD+ nie przejdzie co jest dzisiaj standardem.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• stench zmienił(a) tytuł na Mini salka 5.1

Sprzęty zacne ale do nich musiał by kolega się zaopatrzyć w odtwarzacz, który będzie również dekoderem dźwięku gęstych formatów i jeszcze będzie DACkiem. Będzie miał wyjścia analogowe 5.1 wtedy on przyjmuje części funkcji, które są w dzisiejszych AVR.
Oppo 103 mógłby być albo jakieś inne topowe modele z wyjściem 5.1

Aaa, to musi pewnie być jeszcze 4k, to w takim razie oppo 203.

Gość

(Konto usunięte)

Zrobiło się trochę czarno😎 

12B49515-0A8D-4946-B5DB-6A8D59DB0030.thumb.jpeg.56f49f5af92bfde6dafdafbf2ba8746b.jpeg

Zastanawiam się czy tylne obudowy malować na czarno czy je okleić okleina drewnianą dębową i ją zaolejować pod kolor szafki na sprzęt która będzie wykonana z blatu kuchennego https://www.castorama.pl/blat-drewniany-60-x-3-7-x-300-cm-dab-avangard-id-1011559.html

Gość

(Konto usunięte)
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, RAF77 napisał:

To ci budżet urósł nagle?
Dopiero było 4tys zł.
Zrobiło się 31tys zł?

Nie budżet mi jeszcze nie urósł. Podałem przykład co bym wolał zamiast tamtego co kolega podał wcześniej jeżeli bym miał wybierać dzielony sprzęt. Budżet jaki mam na dzień dzisiejszy to 4 tys zł. i to nie jest powiedziane że za tyle muszę kupić sprzęt. 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, pmcomp napisał:

Mało wiesz, nie musi

Nie będę kupował specjalnie Oppo by mieć wyjścia analogowe. Nie podoba mi się ten odtwarzacz i tyle. Po drugie jak podłączę odtwarzacz sieciowy który nie ma wyjść analogowych? Kolega myśli że tylko jedno urządzenie będzie podłączone? 

3 minuty temu, Groot napisał:

Nie będę kupował specjalnie Oppo by mieć wyjścia analogowe. Nie podoba mi się ten odtwarzacz i tyle. Po drugie jak podłączę odtwarzacz sieciowy który nie ma wyjść analogowych? Kolega myśli że tylko jedno urządzenie będzie podłączone? 

Albo rybki albo akwarium.

BTW OPPO 203 jest odtwarzaczem sieciowym jednym z lepszych na rynku.

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, pmcomp napisał:

Za 4 tysie to kupisz goowniany amplituner 🙂 .

Czytanie ze zrozumieniem się kłania😁 manna z nieba sama nie leci drogi kolego. 

I jeszcze raz poszukuje amplitunera z 2009-2011 roku który był topowym modelem w tamtych latach, posiada dekodery TrueHD oraz DTS-HD, HDMI 1.3a by przesłać format dźwiękowy wspomniany wcześniej. Na chwile obecną chce się zorientować jakie to modele i w jakich pieniądzach. Budżet który wspomniałem wcześniej był na Marantz-a 7010-7012. W chwili obecnej mam dwa modele które do mnie przemawiają z testów opublikowanych w internecie i cenowo nie przekraczają 10 tys zł ale jestem otwarty na propozycje podane przez kolegów. 

17 godzin temu, pmcomp napisał:

Od tego są wejścia analogowe 5.1/7.1.

To do czego w takim razie ten procesor, jeśli dostarczasz mu już analogowy sygnał? Czyli konwersji D-A dokonujesz poza procesorem. Jedynie do przełączania wejść można go sensownie wykorzystać, jeśli ktoś ma dużo urządzeń i to tyle. Regulacja głośności jest już np. w Oppo i to bardzo dobra.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Gość

(Konto usunięte)

Do kalibracji nie jest Ci potrzebny żaden amplituner. Kiedyś go nie było i było dobrze. Patrz wyżej w podanych urządzeniach nie masz kalibracji, tz jest ale na zasadzie takiej że sam sobie ustawiasz odległość, wielkość głośników, odcięcie oraz głośność poszczególnych kanałów i to tyle. I tak naprawdę to samo robi mikrofonik z AVR. Zbędna rzecz 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, fetek napisał:

oczywiście że były mikrofony, pomiar odległości również.

Jakoś nie pamietam by w 99/00 były mikrofony dodawane do amplitunerów czy tez procesorów. Podawałeś odległości samemu oraz resztę danych również 

7 minut temu, Groot napisał:

Jakoś nie pamietam by w 99/00 były mikrofony dodawane do amplitunerów czy tez procesorów. Podawałeś odległości samemu oraz resztę danych również 

Nie wiem czy były dodawane ale obsługa była, zawsze z niej korzystałem.

Kup stary AVR emotivy, kiedyś chodziły za 1000zł obsługa max 7.1 ale dźwiękowo rozkładają dzisiejsze marasie i denki z górnych pozycji. Masz HDMI 1.3 i wszystkie użyteczne gadżety.

Edytowane przez fetek

Nie było obsługi mikrofonu ani kalibracji w tych latach w amplitunerach. Sam kupowałem wtedy ampli i wszystko się wpisywało ręcznie. Był jedynie prosty EQ. Może coś było w procesorach, które zawsze były wyższą półką...

Gość

(Konto usunięte)

Może tak, ja się teraz będę skupiał na tym co robię a wyborem amplitunera zajmę się później bo widzę że nie będzie to takie łatwe.

Moim faworytem na dzień dzisiejszy są:

1. Yamaha DSP-Z11

2. Pioneer SC-LX82

3. Denon AVC-A1HD 

4. Onkyo TX-NR5007

Skończę salkę to w tedy będę wybierał z pośród tej czwórki. No chyba że dojdzie coś nowego w międzyczasie. 

Skrzynki pomalowane 

E086D7EC-37A3-4B9B-9B1E-7346F1ADBBC9.thumb.jpeg.ab750e7c6d4c2a0e81a7d7a2a86cd958.jpeg

Edytowane przez Groot
Godzinę temu, Groot napisał:

Moim faworytem na dzień dzisiejszy są:

1. Yamaha DSP-Z11

2. Pioneer SC-LX82

3. Denon AVC-A1HD 

4. Onkyo TX-NR5007

Osobiście bym się w to nie pchał tak samo jak we wszelkiego rodzaju rozdzielcze HDMI. Miałem dwa z powyższych a do dzisiaj mam poprzednika bez HDMI. Sprzęt generuje milion razy przyjemniejszy dźwięk niż nowsze nawet wysokiej klasy popularne amplitunery, nie jest taki syntetyczny / sterylny ale brakuje mu "kopa", ucieka przestrzeń, lokalizacja i detal. Pierwsze w kinie giną, drugie przeszkadzają.

Edytowane przez fetek
Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, fetek napisał:

Osobiście bym się w to nie pchał tak samo jak we wszelkiego rodzaju rozdzielcze HDMI. Miałem dwa z powyższych a do dzisiaj mam poprzednika bez HDMI. Sprzęt generuje milion razy przyjemniejszy dźwięk niż nowsze nawet wysokiej klasy popularne amplitunery, nie jest taki syntetyczny / sterylny ale brakuje mu "kopa", ucieka przestrzeń, lokalizacja i detal. Pierwsze w kinie giną, drugie przeszkadzają.

Najtańsze nowsze procesory VA w kinie spisują się lepiej.

Ok. Dziękuję za troszeczkę informacji.

W takim razie zadam pytanie koledze. Jak rozwiązać sekcje Audio i Video? 

1. W audio nie zależy mi na Atmosie i nawet go nie chce. Chciałbym korzystać z Dolby TrueHD jak i DTS-HD na najwyższym poziomie na jaki mnie stać. Do podłączenia mam satelitę, odtwarzacz BD z dwoma wyjściami HDMI , konsole, odtwarzacz sieciowy z dwoma HDMI  i okazjonalnie laptop.

2. Sekcja Video. Z płyty jak i z odtwarzacza sieciowego chciałbym mieć obraz  4K natomiast z samej satelity jak i z laptopa wystarczy mi FHD głównie do piłki nożnej oraz do zdjęć czy filmów z wypadów. 

Nie pytałem wcześniej: 

Jaki HDMI kabel do projektora? Potrzebuje 12,5 metra czyli 15 metrów. Co polecacie sprawdzonego do rozdzielczości 4K i FHD oraz w dobrych pieniądzach 

Edytowane przez Groot
11 minut temu, Groot napisał:

W takim razie zadam pytanie koledze. Jak rozwiązać sekcje Audio i Video? 

możesz się bawić w ekstraktor audio i emulator EDID a my będziemy robić zakłady kiedy tym je**** o ścianę.

właśnie dlatego jakiś czas temu kupiłem sr7013 albo 7014.. nie pamiętam dla mnie zabawka, która w stereo gra tragicznie w kinie po prostu chodzi. 

Nigdy nie zrozumiem dlaczego nie mając nic tracicie czas i energię na kupno czegoś co i tak wymienicie. Ja wybrałem marasaia bo nigdy żadnego nie miałem i myślałem że pilot jest podświetlany...

Edytowane przez fetek
Gość

(Konto usunięte)

5 minut temu, fetek napisał:

możesz się bawić w ekstraktor audio i emulator EDID a my będziemy robić zakłady kiedy tym je**** o ścianę.

właśnie dlatego jakiś czas temu kupiłem sr7013 albo 7014.. nie pamiętam dla mnie zabawka, która w stereo gra tragicznie w kinie po prostu chodzi. 

Nigdy nie zrozumiem dlaczego nie mając nic tracicie czas i energię na kupno czegoś co i tak wymienicie.

Ogólnie chciałem ampli z 2009-2011 który ma HDMI 1.3a dla Satelity, Konsoli ( tylko FIFA ze znajomymi )oraz Laptopa we FHD, natomiast z Odtwarzacza Sieciowego oraz BD chciałem puścić do amplitunera sam dźwięk po HDMI by uzyskać dźwięk TrueHD i DTS-HD natomiast obraz za pomocą tego rozdzielacza: https://www.q21.pl/denon-avs-3.html do projektora. Czyli reasumując potrzebuje dwa HDMI jeden do FHD z Amplitunera a drugi do 4K z rozdzielacza. 

Dobrze to wykminiłem czy nie bo już się zaczynam zlekka wkur… nad tym wszystkim 🤦‍♂️🤬😞

2 godziny temu, Groot napisał:

Ani Denon ani Yamaha ani Pioneer tego nie miały. Weszło to dopiero bodajże w 2006 roku wraz z pojawieniem się pierwszych HDMI w amplitunerach. 

A co ma HDMI do kalibracji.

Mój Onkyo 939 z końca lat 90-ych miał już kalibrację na pokładzie.

403ce4e446649d1f8546c691bc24

Tu widac, po prawej, wejście mikrofonu nazawa Analyser:

d29136a8-92fb-4ff2-b951-c620cb163d75.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolcek uważany za najlepszy cyfrowy amplituner wszechczasów ubiegłoego stulecia. Najlepszym analogowym był Onkyo 919:

304566-onkyo_txsv919_thx.jpg

Onkyo 939 i 989 to znakomite klocki, niestety nie mają wejścia 5.1, a 939 ma tylko DD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi