Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty, producenci audio

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, kangie napisał:

Z moich obserwacji, takie postępowanie potrafi zepsuć relację. W myśl zasadzie "Chcesz mieć kolegę, to nie pokazuj że wiesz więcej, lepiej, nie udowadniaj swoich racji - tylko przemilcz, poklep". Tacy mają łatwiej w życiu.

Ty ASURA masz przepotężną wiedzę techniczną i doświadczenie i daję sobie rękę uciąć, że masz mega problem aby powstrzymać się od zwrócenia uwagi ludziom, że robią coś nie tak. A ci lubią się obrazić, gdy słyszą, że ciągle robią coś źle. A robią, bo większość ludzi jest "przeciętna" we wszystkim co w życiu robi.

Uczę się cały czas i wiem że to za mało. Mam komfort że o nikogo nie musze walczyć, to chore zjawisko-walka o kogoś-można dbać o kogoś ale walka to coś jak kobieta która patrzy który z jej dwóch adoratorów wygra jej względy. Pada za tym pytanie ile jest warta zażyłość z taką kobietą i dla czego ma być coś  warta?

Ostatnio lubię spokój  i takie klimaty bo to wszystko wokół nas od samego pierwszego punktu który pamiętam  nie zmierza w jakimś szlachetnym kierunku z szlachetnych pobudek

Jak sam widzisz życie nam pewne rzeczy daje a inne odbiera i w sumie możemy to tylko przyjąć za dobrą monetę

Jak dla mnie czasem warto pewne rzeczy odpuścić by zatrzymać się w biegu i popatrzeć co jest wokół i o dziwo wtedy można się więcej nauczyć niż goniąc  do przodu i tracąc wiele z boku

Tak w ogóle to jestem obserwatorem i co kto zrobi z informacją którą mu przekazałem to jego sprawa, nie można naprawić czegoś co za bardzo nie można zmienić ale przynajmniej warto o tym wspomnieć że coś pasowało by jednak zmienić żeby było mniej do naprawy

Ogólny problem człowieka jako takiego jest to że obojętnie co chce zrobić to zawsze po drodze coś zepsuje i już na starcie nie ma świadomości o swojej patowej wyjściowej pozycji

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

57 minut temu, ASURA napisał:

Uczę się cały czas i wiem że to za mało. Mam komfort że o nikogo nie musze walczyć, to chore zjawisko-walka o kogoś-można dbać o kogoś ale walka to coś jak kobieta która patrzy który z jej dwóch adoratorów wygra jej względy. Pada za tym pytanie ile jest warta zażyłość z taką kobietą i dla czego ma być coś  warta?

Ostatnio lubię spokój  i takie klimaty bo to wszystko wokół nas od samego pierwszego punktu który pamiętam  nie zmierza w jakimś szlachetnym kierunku z szlachetnych pobudek

Jak sam widzisz życie nam pewne rzeczy daje a inne odbiera i w sumie możemy to tylko przyjąć za dobrą monetę

Jak dla mnie czasem warto pewne rzeczy odpuścić by zatrzymać się w biegu i popatrzeć co jest wokół i o dziwo wtedy można się więcej nauczyć niż goniąc  do przodu i tracąc wiele z boku

Tak w ogóle to jestem obserwatorem i co kto zrobi z informacją którą mu przekazałem to jego sprawa, nie można naprawić czegoś co za bardzo nie można zmienić ale przynajmniej warto o tym wspomnieć że coś pasowało by jednak zmienić żeby było mniej do naprawy

Ogólny problem człowieka jako takiego jest to że obojętnie co chce zrobić to zawsze po drodze coś zepsuje i już na starcie nie ma świadomości o swojej patowej wyjściowej pozycji

Szacun

Tak trzymaj !

Życie nie potrzebuje przepychanek. 

O Swoje należy Walczyć .

A Swoją wartość cenić! 

I *  Z nie koniecznie mądrym* lub o byle co ? zwady szukać za wszelką cenę 

33 minuty temu, bogus18 napisał:

Tu  dopowiem zdjecie z Klubu LARa .

Jeśli wygląd nie pasuje to można zmienić. 

Przewaga małej Manufaktury. 

Minie się podoba 🙂

Jak Tobie czy inny nie? Można coś Z tym zrobić. 

I jeszcze jedno. Czy wygląd gra ? 

Ja słuchałem  dla mnie Hi-end. 

Posłuchajmy i pogadamy .

Ale każdy wybiera sam. I to u niego dla niego będzie grać. 

A nam nic do tego .

• 1 miesiąc później...

Wzmacniacze słuchawkowe "Eufonika" ktoś korzystał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szczerze to pierwszy raz zetknąłem się z tą marką, bo szukałem czegoś innego na Etsy.

Miltra

Ukryta Zawartość

a tą ktoś zna?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
  • 1 miesiąc później...

Co by temat nie umarł...

Ukryta Zawartość

Producent,serwis kolumn i kopalnia wiedzy.Polecam.

Ukryta Zawartość

W dniu 3.07.2022 o 17:10, szymon1977 napisał:

Kiedyś były takie kolumny QBA

Na OLX są do kupienia - QBA Sobieski

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał:

Ukryta Zawartość

Opis fajny i wykonane też, tylko niestety, w przypadku drogich komponentów polskich wytwórców audio jest zawsze tak samo, nie można ich sprzedać za więcej niż zapłaciłby przysłowiowy paser. A szkoda, bo to efekt braku rozpoznawalności marki a bez tego to zawsze będzie tylko dobrze brzmiący wyrób złożony z drogich i dobrych podzespołów z nierozpoznawalnym czytaj niechodliwym logo. Stara zasada marketingu mówi "Znana marka jest dla potencjalnego nabywcy obietnicą gwarancji jakości" Choć dość często to twierdzenie nie pokryta się z rzeczywistością to działa na podświadomość 90% klientów podczas podejmowania przez nich decyzji zakupowych.

Ukryta Zawartość

Biedni, ach jacy biedni ci krajowi producenci audio. Krajowi audiofile nie chcą docenić efektów ich geniuszu...

I chyba ci drudzy mają rację.

Sytuacja Narodowego Audio bardzo przypomina rachityczne próby stworzenia Polskiego Narodowego Zegarka.

A w praktyce to wygląda tak: japońskie albo chińskie werki, koperty i wskazówki z Chin, podmalowanie tarczy w kraju i już się nazywa to-to "Jan III Sobieski" albo "RWD". Cena adekwatna do ego producenta. A potem jacyś maniacy na forach się dziwią, że nikt tego nie chce kupować.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

58 minut temu, rochu napisał:

Krajowi audiofile nie chcą docenić efektów ich geniuszu...

Audiofilom trudno dogodzić, polskim tym bardziej ... trzeba dorobić do produktu odpowiednią "szlachetną" otoczkę by wzbudzić audiofilskie zaufanie ... 

48 minut temu, szpakowski napisał:

Audiofilom trudno dogodzić, polskim tym bardziej ... trzeba dorobić do produktu odpowiednią "szlachetną" otoczkę by wzbudzić audiofilskie zaufanie ... 

A ja myślę, że to kwestia zwykłej uczciwości i rzetelności osób próbujących swych sił w branży.

A raczej deficytu w tym zakresie.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

54 minuty temu, rochu napisał:

A ja myślę, że to kwestia zwykłej uczciwości i rzetelności osób próbujących swych sił w branży.

A raczej deficytu w tym zakresie.

Być może ... nie miałem "przyjemności" poznać takich ...

Jednak chyba znalazł by się jakiś konstruktor mający coś wybitnego do zaprezentowania ... ?

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Jednak chyba znalazł by się jakiś konstruktor mający coś wybitnego do zaprezentowania ... ?

Jak masz dużo zbędnego czasu i co nieco dinaros do wyrzucenia w błoto to szukaj takiego.

Powodzenia.

2 minuty temu, rochu napisał:

Jak masz dużo zbędnego czasu i co nieco dinaros do wyrzucenia w błoto to szukaj takiego.

Już znalazłem ... 

3 minuty temu, rochu napisał:

Powodzenia.

Dziękuję ...

Już znalazłem ...

To ciesz się chwilą.

Przebudzenie przyjemne nie będzie.

Już znalazłem ... 

Czyżby w planach wzmacniacz z wypełnieniem?

-----

8 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Ukryta Zawartość

Nawet dziś prezentują się super, a co dopiero w czasach gdy wraz z przesiadką z Altus140 na Tannoy Merkury M2 stawało się audiofilem to musiał być kozak. Ciekawe jak grają?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ciekawe jak grają?

Tak...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, rochu napisał:

Przebudzenie przyjemne nie będzie.

Owszem, przebudzenie związane z uświadomieniem sobie jak słabą jakość dźwięku oferują firmowe urządzenia była dosyć szokującym przeżyciem. 

10 godzin temu, rochu napisał:

To ciesz się chwilą.

Cieszę się ... chwila trwa już parę lat i utwierdza mnie w słuszności wyboru ...

40 minut temu, szpakowski napisał:

Owszem, przebudzenie związane z uświadomieniem sobie jak słabą jakość dźwięku oferują firmowe urządzenia była dosyć szokującym przeżyciem. 

You know nothing, Jon Snow

33 minuty temu, rochu napisał:

You know nothing, Jon Snow

Wiem dużo więcej niż może Ci się wydawać. Nie masz pojęcia jaki mam punkt odniesienia co stanowi kluczowe zagadnienie odnośnie tej dyskusji ... 

Nikomu nie bronię żyć w nieświadomości, nikogo również nie mam zamiaru czy chęci uświadamiać ... 

Dalszą rozmowa jest bezcelowa, nie dlatego uważam, że należy ją zakończyć ... 

Wiem dużo więcej niż może Ci się wydawać.

Wpisy twojego autorstwa na tym forum raczej przeczą tej dość śmiałej tezie.

16 minut temu, rochu napisał:

Wpisy twojego autorstwa na tym forum raczej przeczą tej dość śmiałej tezie.

Np ... ?

57 minut temu, szpakowski napisał:

Np ... ?

Nie da sie udowodnić nieistnienia - istnienie owszem. Nikt nie zacytuje 1000 Twoich wpisów, w których operujesz zabobonem, ale Ty możesz zacytować jakiś, w którym argumentujesz własną wiedzą.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 27.10.2022 o 23:19, Seb1 napisał:

Może ktoś z Was zna jakieś krajowe monitory na Seas Ca15 lub 18 i kopułce Seas 27tdc lub zbliżonej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na Seas na dole chyba model RNX, najlepiej producenta dopytać

Na Seas masz też BMN S1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego Jag-a nie znałem, może być ciekawie. Zastanawiam się jeszcze, co mogło by być zbliżone dźwiękowo do moich Wigg Art Enzo przy innym doborze głośników? Szukam coś na tył do kina, może Pylon Diamond, albo Sapphire były by odpowiednie?

• 4 miesiące później...
W dniu 2.07.2022 o 22:31, rochu napisał:

Po przeszło 40 latach zabawy w audio wiem jedno.

Krajowe produkty audio należy omijać z daleka a krajowych producentów należy gonić kijem.

Ja najchętniej skompletowałbym sprzęt tylko z manufaktur. Minus jest taki, że potrzeba dużo czasu i energii, żeby to ogarnąć. Za to daje ogromną satysfakcję, i świetne brzmienie za relatywnie mniejsze pieniądze, niż produkty "markowe". Mam takie klocki i nawet jeśli przytrafiły się do tej pory jakieś mankamenty, to nie decydujące, a dobre, indywidualne podejście konstruktorów, do napotkanych problemów, rekompensuje to bezproblemowo. W przypadku produktów "markowych" , pewnie można je wysłać do serwisu i modlić się żeby wróciły naprawione. Do tego w manufakturze gwarancja jest w pewnym stopniu płynna i można liczyć na wsparcie nawet po latach, w przypadku wady wynikającej z ewidentnego błędu wytwórcy - zależy od człowieka.

W dniu 17.07.2022 o 20:02, Tal napisał:

zapewne integra wymienionych gigantów zagrałaby mi lepiej niż ta "radiostacja"

Słyszałem hybrydę LAR i grała pięknie. Jak można wydawać opinię opartą na tym co się wydaje, bez odsłuchu? Trudno to nawet komentować.

Z firmy WBA wzmacniacz słuchawkowy OTR Electron gra świetnie. Z dobrymi lampami jest orgastycznie. Z lampami, które startowo proponuje producent, bo  nie wciska bardzo drogich - tylko gra. Może nawet świetnie, dopóki ktoś nie posłucha z wypasionymi lampami. Dobra platforma, która zagra tak jak jej na to pozwolić. Tylko ciężka, gorąca i prądożerna, ale coś za coś.

Na temat Blazebirda Zbalansowanego, na razie się nie wypowiem, bo jeszcze go nie skonfigurowałem do końca, ale wygląda na to, że zasadniczo jak wyżej.

26 minut temu, jaszcze1 napisał:
W dniu 17.07.2022 o 20:02, Tal napisał:

zapewne integra wymienionych gigantów zagrałaby mi lepiej niż ta "radiostacja"

Jak można wydawać opinię opartą na tym co się wydaje, bez odsłuchu? Trudno to nawet komentować.

Niezwykle łatwo gdy ktoś jest estetą dla którego uczucie piękna jest nie mniej ważne niż maniera brzmieniowa. Natomiast jeśli należysz do osób dla których liczy się przede wszystkim i na pierwszym miejscu dźwięk to przestaje się czepiać bo mam stanowczo niełatwą wizje piękna.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Pokaż nowe odpowiedzi