Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Ghotti napisał:

Te kolumny sa w każdym dużym mieście, zamówiłeś kolumny w ciemno gdzie naprawde żaden problem je odsłuchać z własną elektroniką 🙂 

Leniwy jestem....ale z drugiej strony w salonie moga zagrac pieknie a u mnie w pokoju moze byc calkiem co innego....akustyka.Mam 14dni na zwrot jak cos wiec trudno bede w plecy tylko za przesylke....

1 godzinę temu, Ufo27 napisał:

Wiesz ja np lubie jak basu jest wiecej niz normalnie ale tego niskiego mruczacego.

Wiesz zwrotnice to nawet w duzo drozszych kolumnach to taniocha tam wlasnie wychodza oszczednosci !!

Tu cyknalem zdjecie moich dali h400mk2 kolumny kiedys tez nie byly tanie !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja też lubiłem, np. w moich VA 😉 natomiast jak podłączyłem pylon to już nie było takiego fun... z ONKYO możesię to jakoś ułoży, chociaż może wspomnisz słowa które napisałem.

Wnętrze pylonów niewiele się różni od tych zwrotnic.

2 godziny temu, Kuki12325 napisał:

Kolega był przekonany o wyższości Accu

nie wiem jak gra ta przerośnięta "drukarka" (i nie chcę) natomiast jak lubi accu to co najwyżej słucha jakichś jałowych plumkań

Ukryta Zawartość

38 minut temu, quatross napisał:

Ja też lubiłem, np. w moich VA 😉 natomiast jak podłączyłem pylon to już nie było takiego fun... z ONKYO możesię to jakoś ułoży, chociaż może wspomnisz słowa które napisałem.

nie wiem jak gra ta przerośnięta "drukarka" (i nie chcę) natomiast jak lubi accu to co najwyżej słucha jakichś jałowych plumkań

Mój kolega ma system accu..i słucha muzyki poważnej.symfonicznej.a to najbardziej wymagajacy rodzaj muzyki dla sprzętu.

39 minut temu, quatross napisał:

27 minut temu, Kuki12325 napisał:

Czytaj ze zrozumieniem- koledze bardziej podobała się drukarka w tym systemie.  Accu to porządny piec tylko będzie grał w zupełnie innym zestawieniu niż z Shanlingiem. Tylko Ty masz zbyt płytki tok rozumowania żeby to ogarnąć. 

No to ''dowaliłeś'' koledze...niecałe 4 godziny na forum....'klonik'' jestes...

3 godziny temu, Ufo27 napisał:

A uwazacie onkyo m5000r za slaby sprzet ? Ja lata na niego polowalem.....zawsze myslalem ze jak juz go kupie to zostanie na stale i jedynie kolumny bede zmienial.

jakościowo bardzo słaby tak jak ta yamaha.chcesz efektu ''wiosłami '' widze.

pobór mocy 

280W

i wszystko jasne.....

14 minut temu, tomek7776 napisał:

Tak klonik kolegi @Mikelas76 albo jakiegoś jego klakiera. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Ufo27 napisał:

Leniwy jestem....ale z drugiej strony w salonie moga zagrac pieknie a u mnie w pokoju moze byc calkiem co innego....akustyka.Mam 14dni na zwrot jak cos wiec trudno bede w plecy tylko za przesylke....

pytanie.....chcesz tkwic w hi fi....czy w hi endzie...

26 minut temu, tomek7776 napisał:

Mój kolega ma system accu..i słucha muzyki poważnej.symfonicznej.a to najbardziej wymagajacy rodzaj muzyki dla sprzętu.

jakościowo bardzo słaby tak jak ta yamaha.chcesz efektu ''wiosłami '' widze.

pobór mocy 

280W

i wszystko jasne.....

Nie jestem klonem- musiałem usunąć konto i wróciłem. Mój dawny nick to Kukawa i niczego  nie ukrywam.  

Moj wpis miał na celu pokazanie, że takie pisanie lepsze/gorsze z założenia jest błędne. Tyle w temacie. 

Edytowane przez Kuki12325

Ufo27

bo masz kase na hi endowe produkty...i chcesz ją wydać na ''świecidełka '' z odpustu.

1 minutę temu, Kuki12325 napisał:

Nie jestem klonem- musiałem usunąć konto i wróciłem. Mój dawny nick to Kukawa i ni będę niczego ukrywał. 

Witaj Wieki podróżniku Kukawo.

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

Ufo27

bo masz kase na hi endowe produkty...i chcesz ją wydać na ''świecidełka '' z odpustu.

Witaj Wieki podróżniku Kukawo.

I po co takie uszczypliwości ? Nie potrafisz normalnie dyskutować ? Miałem oba urządzenia na porównaniu. Był w tym czasie u mnie kolega @Kasz76 . Posłuchaliśmy w tym konkretnym zestawieniu dwóch wzmacniaczy i podobał nam się bardziej Shanling. 

19 minut temu, Piopio napisał:

Tak klonik kolegi @Mikelas76 albo jakiegoś jego klakiera. 

Cześć. 

51 minut temu, tomek7776 napisał:

poważnej.symfonicznej.a

Wymagająca dla kogoś kto ma tylko takie wymagania. 

To że jego Onkyo bierze mało prądu to ty chyba sam się z siebie śmiejesz z tej uwagi, lub jak dozyjesz; będziesz.

5 godzin temu, tomek7776 napisał:

tyle kosztuje yamaha na ktora go wszyscy namawiaja...bo to nie ich kasa.

Ale za to gra lepiej od makintosza. Od accu w sumie także.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

18 minut temu, Misio38 napisał:

po co te prowokacyjne debilne teksciki misiu.....

27 minut temu, quatross napisał:

Wymagająca dla kogoś kto ma tylko takie wymagania. 

To że jego Onkyo bierze mało prądu to ty chyba sam się z siebie śmiejesz z tej uwagi, lub jak dozyjesz; będziesz.

chcialbym nadmienic..że nasz niezyjacy juz forumowy kolega Sly 30 .mial caly system składajacy sie chyba z 8 wzmacniaczy accu....

do tego zestawy głośnikowe na zamówienie coś pod bańke....schodzące do 6 hz..poczytaj...temat jest na forum.

jeden z  naj...w kraju.

W sumie to mam go z głowy. Kiedyś czytałem przebakiwania tego audiofila i nie polecam melomanom czytać takich postów nawet jakby mieli tyle pieniędzy 

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Bądź poważny, tu obyte w audio świecie mężczyzny serio rozmawiają.

I ustalono, że gra jak klocek za 3-4 tys. 

8 godzin temu, Ufo27 napisał:

No i podejscie drugiego znajomego jakze zdrowe !!! Zazdroszcze !!!

Masz racje nie brzmi źle a nawet dobrze jak sluchalem inne.Co mi sie podoba to w nocy sobie leze slucham bardzo cicho i slysze pelne pasmo basik super nie trzeba krecic glosno i rowniez w filmach jest mega wykop.Tylko kurde w metalu ta barwa mnie meczy ta tuba jak juz wielokrotnie wspominalem ma metaliczna barwe.Inna muzyka super ale moje klimaty to ciezko....

Troche tez jestem zdziwiony ze piszecie nie specialnie pozytywnie o tych jasperach.Zaczalem juz sie serio obawiac ze to bedzie buczacy bas ktory bedzie nachodzil na srednice a gora bedzie mocno stlumiona....

A no to co innego. Jak męczy to jest inna rozmowa.

8 godzin temu, Ufo27 napisał:

Masz racje nie brzmi źle a nawet dobrze jak sluchalem inne.

A jak mają brzmieć dobrze zestrojone revelatory z porządną zwrotnicą. Pewnie, że dobrze.

Na ich tle większość tzw. konkurencji powinna się czerwienić ze wstydu.

Pylon czy inne polskie kolumny konkurencją dla ORYGINAŁÓW? Prawdziwe mistrzostwo wg mnie to firma która buduje co do najdrobniejszego szczegółu według koncepcji całkowicie własnej. Składaki typu pylon to rzecz słaba dla mnie. To małe przedsiębiorstwo handlujące nieudanymi za wysoko wycenionymi produktami w których jedyną ich własną koncepcją są obudowy.

Ze składaków lubię tylko VA dlatego że to oni projektują osobiście swoje przetworniki które, większość o tym nie wie, produkuje im dalej SEAS.

9 godzin temu, Kuki12325 napisał:

Yhm🙃

Tutaj odbyło się fajne porównanie. Kolega był przekonany o wyższości Accu. Zdziwienie lekkie było 😀 Accu prezentuje się może i lepiej z wyglądu, ale dźwiękowo w tym zestawieniu drukarka podobała sie nam bardziej. 

Ukryta Zawartość

To był mój pierwszy kontakt z marką Accuphase. Nie ukrywam, że e-480 od dłuższego czasu chodził mi po głowie z wielu powodów, min. pochlebnych testów, rekomendacji użytkowników Accu,  świetnego wykonania i walorów wizualnych. Po odsłuchu u kolegi Kuki12325 trochę się z tej marki wyleczyłem. Nie oznacz to absolutnie że jest to kiepski wzmacniacz ale po prostu nie trafił w moje gusta. Spodobał mi się za to Chińczyk i to bardzo. Jego wygląd jest może trochę kontrowersyjny ale za to walory dźwiękowe rekompensują to pierwsze (jak dla mnie). 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasz76
3 godziny temu, quatross napisał:

To małe przedsiębiorstwo handlujące nieudanymi za wysoko wycenionymi produktami w których jedyną ich własną koncepcją są obudowy.

Bez wątpienia to największy producent kolumn w Polsce. Obrót za rok 2023- prawie 11 mln PLN.

Uważam, że ich produkty są udane choć faktycznie za wysoko wycenione. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 godzin temu, Piopio napisał:

Bez wątpienia to największy producent kolumn w Polsce. Obrót za rok 2023- prawie 11 mln PLN.

Ano właśnie.

A jesli firma ma 11 mln zł obrotu, a strzelam że średnio 1 parę kolumn sprzedaje do dealera w za +/- 3,5 - 4 tyś zł (biorąc pod uwagę ich szerokie portfolio oraz to jak wyglądają marże na rynku), to znaczy że sprzedaje ich około 3 000 par rocznie. 
A jeśli ktoś znajduje 3 000 klientów (w PL i za granicą) i to od wielu lat, to nie dlatego że ma tylko dobry marketing albo skuteczną strategię, ale MUSI mieć po prostu dobry produkt. I czyjeś osobiste wrażenia i doświadczenia nie mają tu za wiele do dyskusji - bo wynik Pylona i ich liczby bronią się same. 

Oczywiście są na pewno obiektywnie lepsze kolumny w tej samej cenie, ale jeśli chcemy porównywać jabłko do jabłka, to porównujmy do innych dużych marek, a nie lokalnych manufaktur (które z oczywistych względów mogą oferować większa jakość). I czy faktycznie znajdziemy LEPSZE, UNIWERSALNE, NOWE kolumny DUŻYCH i uznanych marek w tej cenie? A przy tym jeszcze np taka samo albo lepiej wyglądające? Śmiem wątpić, choć oczywiście każdy ma swoje upodobania. 

Nie uważam też że kolumny Pylona są za wysoko wycenione, jak ktoś napisał wyżej. 
Katalogowo owszem, ale transakcyjnie już nie. Duże, zachodnie brandy to dopiero są kwotowo przestrzelone, bo w przeciwieństwie do Pylona (i innych rodzimych marek), w grę wchodzi nie tylko marża dealera (salonu) ale również po drodze dystrybutora na rynek PL (np. takiego Horna). 

Więc w takich np. Jasperach za 13k, koszt samych kolumn to może faktycznie 7k, a pozostałe 6k to zysk producenta i marża dealera. Ale ile w takim razie kosztuje wyprodukowanie takich Dali, Monitor Audio czy Sonus Faber, które oferowane są w tej samej cenie? Pewnie że 2-3k mniej, bo o taką kwotę po drodze zarobić musi jeszcze dodatkowo dystrybutor na rynek PL. I tego nikt nie podnosi? 
Dlatego w Jasperach znaleźć można np 4 Revelatory, których nie uświadczymy w innych produktach konkurencji z tej samej półki cenowej. Bo na rynku PL paradoksalnie jest nam - rodzimym klientom po prostu korzystniej kupić polski produkt, niż zagraniczny. A więc za tą samą cenę możemy dostać trochę więcej. 

9 godzin temu, Piopio napisał:

Zobacz ile z tego zysku. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zobacz ile z tego zysku. 

Jak się cofniesz do 2017 zysk taki sam tylko obrót o połowę mniejszy 😉 to już kreatywna księgowość, wypłaty, bonusy etc 🙃

i niektórzy w PL wpadli na pomysł skrócenia ścieżki produkcja - salon i mamy takie np. indiana line - i pyk wycinamy jedne krok bo dystrybutor i salon to jedno…

????

4 godziny temu, arturo_waw napisał:

Więc w takich np. Jasperach za 13k, koszt samych kolumn to może faktycznie 7k, a pozostałe 6k to zysk producenta i marża dealera. Ale ile w takim razie kosztuje wyprodukowanie takich Dali, Monitor Audio czy Sonus Faber, które oferowane są w tej samej cenie? Pewnie że 2-3k mniej, bo o taką kwotę po drodze zarobić musi jeszcze dodatkowo dystrybutor na rynek PL. I tego nikt nie podnosi? 

To jest logiczne, co piszesz. Rynek audio był (i jest) rynkiem chędożenia klienta w 4 litery.

Aż przyszli Chińczycy...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zobacz ile z tego zysku. 

Zobacz ile mają amortyzacji ... skończy im się amortyzacja to zysk podskoczy. 

5 godzin temu, Ghotti napisał:

Jak się cofniesz do 2017 zysk taki sam tylko obrót o połowę mniejszy 😉 to już kreatywna księgowość, wypłaty, bonusy etc 🙃

Nie wiem jak jest w tym roku bo jej patrzyłem. Ale tam zysk w którymś roku to był ujemny. 😛

4 godziny temu, dekoracja napisał:

i niektórzy w PL wpadli na pomysł skrócenia ścieżki produkcja - salon i mamy takie np. indiana line - i pyk wycinamy jedne krok bo dystrybutor i salon to jedno…

Oni potrzebowali swojej marki. Kupienie jej było dobrym pomysłem. 

4 godziny temu, il Dottore napisał:

To jest logiczne, co piszesz. Rynek audio był (i jest) rynkiem chędożenia klienta w 4 litery.

Aż przyszli Chińczycy...

Jak i wszystkich rzeczy premium oraz odzieży 🙂

3 godziny temu, Piopio napisał:

Zobacz ile mają amortyzacji ... skończy im się amortyzacja to zysk podskoczy. 

Ja im źle nie życzę wręcz przeciwnie. Niech się rozwijają. 

• 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Panowie w koncu sa !!! Dzis kurier dostarczyl mi przesyłke.Bylem tak zdesperowany ze zatargałem je sam na 4 pietro 😨 kregoslup wyszedl mi prawie du....

Ale niestety juz ich dzis nie podlaczylem bo braklo mi czasu.Pare fotek.Dodam tylko ze to rozkosz dla oczu !! Sa piekne na żywo !! 

20250403_134359_HDR_(1).thumb.jpg.e42ff19b145af26501ce94dc0e5056da.jpg20250403_130826_HDR_(1).thumb.jpg.fcd89f3bd4952275200a87d43aebbed0.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ufo27
32 minuty temu, Ghotti napisał:

Powiedz że to blok z wielkiej płyty 😁 gratulacje. Coby o pylon nie mówić to zdecydowanie potrafią w stolarkę. 

Tak wielka plyta 😁 no mialem troche paczek w domu i pierwszy raz mialem efekt wow jesli chodzi o aspekty wizualne.Jeszcze zeby dzwiekowo tak bylo i bede spelniony.Juz nie moge sie doczekac jak wroce z pracy.

13 godzin temu, Ufo27 napisał:

Tak wielka plyta 😁 no mialem troche paczek w domu i pierwszy raz mialem efekt wow jesli chodzi o aspekty wizualne.Jeszcze zeby dzwiekowo tak bylo i bede spelniony.Juz nie moge sie doczekac jak wroce z pracy.

udalo sie je kupic ponizej 15k?

Godzinę temu, ryback napisał:

udalo sie je kupic ponizej 15k?

U samej góry kolega pisał, że za 13 można wyrwać. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

• Pokaż nowe odpowiedzi