Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, quatross napisał:

SMSL VMV A2

Fajnie się słucha r&b bo oprócz mięsa jest muzykalny ;-)|

Godzinę temu, SlaveNoise napisał:

Uuu to mnie zaciekawiłeś, miękko na dole ?

Recenzja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, SlaveNoise napisał:

@quatrossUuu to mnie zaciekawiłeś, miękko na dole ? Gdzieś można wypożyczyć? 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, mdavis napisał:

Recenzja:

Ukryta Zawartość

Ta "recenzja" wydaje się być mocno przejaskrawiona. Choć nie twierdzę, że to zły sprzęt. Sam śledzę ceny i czekam na jakąś promkę by go sprawdzić.

Na Amazonie jest około 1000 taniej i też można "wypożyczyć" nawet na 30 dni.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Ta "recenzja" wydaje się być mocno przejaskrawiona. Choć nie twierdzę, że to zły sprzęt. Sam śledzę ceny i czekam na jakąś promkę by go sprawdzić.

Też mam podobne odczucia 👌 Osobiście nie będę wymieniał wzmacniacza Od prawie 2 lat posiadam wzmacniacz kampowy Cayin i to jest to czego szukałem w brzmieniu 👍

Właśnie ta recka jest dość dziwna i w sumie nie dowiedziałem się z niej żadnej konkretnej rzeczy, która mnie interesuje to już @quatross bardziej mi pomógł.

@mdavis Jak Ci pasuje to nawet nie czytaj bo tylko zasiejesz sobie bezsensownie i niepotrzebnie zalążek, że może byłoby lepiej, znam z autopsji 🙂  

10 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Nie jest przejaskrawiona jak się posłucha A2.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na sąsiednim forum rozbawił kolegów ten artykuł. Tak czy inaczej - sprawdzę go u siebie.

9 godzin temu, quatross napisał:

czy produkują hybrydowca ? (nie mogę znaleźć) . . .

Tylko lampa lub tranzystor 

8 godzin temu, Piopio napisał:

Nie jest przejaskrawiona jak się posłucha A2.

Czyli jak byś opisał w krótkich słowach każde pasmo, jaki kształt basu bo wyżej dostaliśmy info, że jest tam potęga? Rzeczywiście ma 200V dla 4ohm jak podają? Czytałem, że jest tam jakiś tryb SDB, możesz scharakteryzować?

W dniu 25.10.2022 o 20:43, SlaveNoise napisał:

Udało mi się połączyć Denona 1600ne z Jasperami w warunkach domowych i uważam to za słabą parę, mianowicie bas zrobił się taki jakiego nie lubię czyli twardy , nie czułem  fajnej miekkości, czasami nawet potrafił zagrać dość sucho, góra była przejrzysta, ale jakoś mnie tak mocno nie męczyła, nawet była ok , bardziej zwróciły uwagę wokale, które są dość duże i jakby zimne no czuć było ich siłę, nie podobało mi się to kompletnie, po prostu męczyły, pamiętam go w połączeniu z innymi kolumnami to było bardziej znośnie np z Dali, na niektórych numerach odchudził mi średni bas l i przez to wałki straciły wigor i power bo zaczęły grać górą, za jasno zbyt jasno - denona definitywnie skreślam z listy, nie wiem jak to nazwać, ale wzmak jakby był bez emocji neutralny? dla mnie grał zbyt technicznie? Cieszę się, że mogłem go przetestować w warunkach domowych - czyli poluję na następnego kandydata.

Pylony, Denony cóż …….szkoda mamony

Ilu ludzi tyle opinii

2 godziny temu, SlaveNoise napisał:

Czyli jak byś opisał w krótkich słowach każde pasmo, jaki kształt basu bo wyżej dostaliśmy info, że jest tam potęga? Rzeczywiście ma 200V dla 4ohm jak podają? Czytałem, że jest tam jakiś tryb SDB, możesz scharakteryzować?

Brzmienie jest pełne. Niczego nie brakuje ani nic nie jest przejaskrawione. Czysta przyjemność słuchania. W dodatku ma tzw. wypełnienie - średnica jest bogata i bardzo zyskują wokale. 

SDB to taki loudness ale im głośniej tym mniej podbija skraje pasma. Czyli rozwiązanie idealne. Można słuchać cicho z dużym komfortem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 29.10.2022 o 16:13, Tweeter2016 napisał:

Ta "recenzja" wydaje się być mocno przejaskrawiona

Ukryta Zawartość

Zgadza się. To taki typowy tekst na zamówienie - śmierdzi z daleka. Co gorsza jest to piękny przykład grafomanii - takie bazgroły powinno się pokazywać w dobrych liceach jako przykład złego stylu pisarskiego.

Jeśli chodzi o recenzowany wzmacniacz to powinien odpaść w przedbiegach. Tam jest wentylator rodem z kiepskiego chłodzenia procesora w komputerach. Wygląda tragicznie - to szybkoobrotowy o małych łopatach wariat. Sam fakt obecności wentylatora świadczy o dupiatej konstrukcji. Znaczy, że maszyna się przegrzewa i jedynym sposobem zaradzenia było zamontowania wiatraka za kilka juanów zamiast zwiększyć wymiary obudowy i zastosować większe radiatory albo w ogóle przeprojektować całość.
Zaraz się ktoś odezwie, że tego wiatraka w ogóle nie słychać albo, że się załącza tylko w skrajnych wypadkach (naście godzin na full power). Jednak on (ten wiatrak) tam jest, a jak jest to będzie dokuczał a poza tym wiatraki spotyka się tylko w sprzęcie estradowym i w wielkich maszynach kina domowego. W stereo domowym wiatrak oznacza kiepskość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

1 godzinę temu, yayacek napisał:

Ukryta Zawartość

Zgadza się. To taki typowy tekst na zamówienie - śmierdzi z daleka. Co gorsza jest to piękny przykład grafomanii - takie bazgroły powinno się pokazywać w dobrych liceach jako przykład złego stylu pisarskiego.

Jeśli chodzi o recenzowany wzmacniacz to powinien odpaść w przedbiegach. Tam jest wentylator rodem z kiepskiego chłodzenia procesora w komputerach. Wygląda tragicznie - to szybkoobrotowy o małych łopatach wariat. Sam fakt obecności wentylatora świadczy o dupiatej konstrukcji. Znaczy, że maszyna się przegrzewa i jedynym sposobem zaradzenia było zamontowania wiatraka za kilka juanów zamiast zwiększyć wymiary obudowy i zastosować większe radiatory albo w ogóle przeprojektować całość.
Zaraz się ktoś odezwie, że tego wiatraka w ogóle nie słychać albo, że się załącza tylko w skrajnych wypadkach (naście godzin na full power). Jednak on (ten wiatrak) tam jest, a jak jest to będzie dokuczał a poza tym wiatraki spotyka się tylko w sprzęcie estradowym i w wielkich maszynach kina domowego. W stereo domowym wiatrak oznacza kiepskość.

Wiatrak się włącza gdy temperatura wzrośnie powyżej 60 stopni C. Niestety układ Axign AX5689 potrafi się rozgrzać przy dłuższej pracy. To wada tej konstrukcji. Kilka godzin grania jednak nie powoduje rozgrzania. 

Też myślałem, że wentylator dyskwalifikuje ten sprzęt. Jednak po odsłuchach stwierdziłem ,że można iść na kompromis. Brzmienie rekompensuje tą wadę. Takiego brzmienia nie da się osiągnąć za tą cenę. 

Ukryta Zawartość

Nie znam tego wzmacniacza sms- l.

Ale jeśli to w końcu zagra to napisz do pylona i niech zakupią go na stan do siebie i pokazują na kolejnych wystawach.

Bo na razie te ich spore pomieszczenia wypełnione są ludźmi ładnymi gadżetami, kawą a nie dźwiękiem.

Piotr 

W dniu 31.10.2022 o 12:41, Piopio napisał:

Wiatrak się włącza gdy temperatura wzrośnie powyżej 60 stopni C

U mnie nigdy nie urosła powyżej 47 stopni C

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie znam tego wzmacniacza sms- l.

Ale jeśli to w końcu zagra to napisz do pylona i niech zakupią go na stan do siebie i pokazują na kolejnych wystawach.

Bo na razie te ich spore pomieszczenia wypełnione są ludźmi ładnymi gadżetami, kawą a nie dźwiękiem.

Piotr 

Jade 20 z Fezz dobrze grały. 

52 minuty temu, Piopio napisał:

Jade 20 z Fezz dobrze grały. 

Byłem tam dwa razy i dwa razy trafiłem na moment kiedy wogole nie grały. Puścili tak wolny, monotonny i nudny utwór ze wymieklem. Miałem wrażenie że obcuje z testem lab i puszczonym sygnałem 1khz. 

Kto wybiera te kawałki?

Patrząc przez pryzmat ceny pozostałych systemów wystawy no to możliwe że było całkiem ok kiedy już grało coś.

Piotr 

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Byłem tam dwa razy i dwa razy trafiłem na moment kiedy wogole nie grały. Puścili tak wolny, monotonny i nudny utwór ze wymieklem. Miałem wrażenie że obcuje z testem lab i puszczonym sygnałem 1khz. 

Kto wybiera te kawałki?

Patrząc przez pryzmat ceny pozostałych systemów wystawy no to możliwe że było całkiem ok kiedy już grało coś.

Też specjalnie poszedłem posłuchać tych Jade. No gra to jakoś ale cena za jaką otrzymuje się to granie biorąc pod uwagę to co można kupić na rynku wtórnym to żart. Generalnie po zwiedzeniu tegorocznej wystawy stwierdzam że za ułamek kwoty za którą były oferowane prezentowane komponenty/systemy można zbudować zestaw grający nie gorzej a często lepiej. Oczywiście pomijam systemy za setki tysięcy bo to oczywiste że chociażby nie uzyskamy potęgi dźwięku kolumn wielkości trumien z typowej wielkości głośników które da się pomieścić w typowym pokoju typowego mieszkania. 

W moim odczuciu potwierdziła się zasada którą od lat wyznaje, zdecydowanie sensownej jest kupić używany komponent wysokiej klasy który,

a) po kilku latach użytkowania jest w zasadzie jak nowy (w większości sprzedający posiada pudła, akcesoria i komplet dokumentów a o wzmacniacz czy kolumny traktował jak domowy ołtarzyk),

b) kosztuje często mniej niż 50% tego co kosztował w salonie a dość często jest to 40 a nawet 30% mniej.

c) i najważniejsze brzmi znacznie lepiej niż jakikolwiek nowy komponent dostępny w porównywalnej cenie.   

3 godziny temu, dlmtb napisał:

W moim odczuciu potwierdziła się zasada którą od lat wyznaje, zdecydowanie sensownej jest kupić używany komponent wysokiej klasy który,

a) po kilku latach użytkowania jest w zasadzie jak nowy (w większości sprzedający posiada pudła, akcesoria i komplet dokumentów a o wzmacniacz czy kolumny traktował jak domowy ołtarzyk),

b) kosztuje często mniej niż 50% tego co kosztował w salonie a dość często jest to 40 a nawet 30% mniej.

c) i najważniejsze brzmi znacznie lepiej niż jakikolwiek nowy komponent dostępny w porównywalnej cenie.   

Po części masz rację, ale wiadomo, że przed zakupem najważniejszy jest odsłuch najlepiej u siebie, a jak to zrobić w przypadku sprzętu używanego?

Edytowane przez ::ART::
35 minut temu, ::ART:: napisał:

Po części masz rację, ale wiadomo, że przed zakupem najważniejszy jest odsłuch najlepiej u siebie, a jak to zrobić w przypadku sprzętu używanego?

Są dwie opcje, albo pożyczasz z salonu identyczny nowy ale to da się zrobić tylko wtedy gdy komponent jest nadal produkowany.

Opcja druga ma zastosowanie gdy sprzęt wyszedł z produkcji, czyli ryzykujesz, opierasz się na opiniach lub nie podejmujesz ryzyka i grasz na ty co masz. 🙂

Edytowane przez dlmtb

Udałem się do @Q21 w celu przetestowania kilku wzmacniaczy oraz kolumn i większej żenady jaka została mi zaaplikowana na miejscu nie spotkałem w żadnym innym salonie w którym miałem okazję gościć. Zmarnowałem tylko czas, pieniądze oraz urlop. Na miejscu podłączono mi Vincenta 237mk oraz Jaspery 25 MKII i z wejścia był już problem z podpięciem innych kolumn bo skoro mam Jasper to usłyszałem tyllko "nie ma sensu" "po co"  co było dość częstym zwrotem na jakąkolwiek moją propozycje (bo tylko jasper gra tak basowo ) no i co z tego?A chciałem oczywiście odsłuchać przy nich Diamondy 28 oraz 25. Zobaczyłem, ze stoją nowe polki zapytałem, dostałem rykoszet , ze troche jasniejsze i tyle w temacie. Kolejny problemem był odtwarzacz CD no Pan był ewidetnie zaskoczony, ze ktoś przyjechał z płytami bo tam tylko najczęściej streaming - no ok na pierwszy ogień poleciał mój wzmacniacz, zapytałem o pilot do odtwarzacza bo jednak biegać do niego trochę średnio na odsłuchu i niestety w @Q21 nie uraczycie takiego luksusu pomimo, ze na sofie leżało z 6 sztuk musiałem sobie sam to ogarniać podchodząc co chwilę do odtwarzacza (nie jestem jakaś burżuazją, ale jednak taki salon raczej nie powinien miec problemu z pilotem) - zmiana mojego wzmacniacza na vicka i zostawienie mnie na jakieś pół godziny odsłuchu , gościa wcieło (rozumiem, że ktoś tak lubi ja nie, wolę na bieżąco żonglować wzmakami w krókim okresie czasu)  no i tak biegałem do odtwarzacza zmieniając sam utwory, jakbym wiedział wcześniej, że będzie taka sytuacja to  bym poprosił o kilka wzmacniaczy i sam sobie bym przełączał. Jak powiedziałem, że vincent mi się nie podoba to usłyszałem to co napisałem wyżej, że "nie ma sensu" podłączać coś wyżej bądź niżej (vincent gra najlepiej również basowo) uparłem się na magnata, żeby go bezpośrednio porównać z Vincentem bo to też hybryda a z tego co pamietam nie  był taki jak opisywal sprzedawca to gość stwierdził, że on ma mniej basu  i co ciekawe wcale tak nie było grał o wiele lepiej dołem oczywiście mniej kontroli, ale lepsze uderzenie, wokal cofniety no przyjemnej i znowu zostawienie mnie na 30 minut (gościa znowu wcieło no kurde nie miałem zamiaru siedzieć przy nim tyle czasu) wyraziłem opinie, ze magnat dla mnie wypada lepiej no i jak już użyje sobie korekcji to jest nawet fajnie, to gość mało zawału nie dostał i do mnie, że korekcja to nie u nas w q sie nie uzywa korekcji! W ogólnie postawa tego Pana do klienta oraz wywracanie oczami na każdą opinie była odpychająca, mówię proszę Pana jak chce porównać na bieżąco produkty to podpiął mi znów mój wzmacniacz i 30 min słuchałem swojego i znowu go wcieło, no ręce mi wtedy opadły bo wyszło , że sobie pojechałam 250km słuchać własnego sprzętu ok 40 min, wiec zwrocilem na to uwage, otrzymalem odpowiedz iz "nie moge z Panem tutaj siedziec"  no ok rozumiem to ,ale przy odsłuchu może przydałby się ktoś kto byłby pod ręką aby można na bieżąco zmieniać sprzęt bo tych pracowników trochę tam było. Przywiozłem ze sobą słuchawki, aby pokazać jaka charakterystyka mi się podoba oraz tonacja to usłyszałem zapomnij Pan o nich nie uzyskasz takiego dźwięku nawet typ nie sprawdził o co mi dokładnie chodzi .Z własnej inicjatywy przyniósl jakiegos Moona , lipny, zapytałem o naima "nie ma sensu" skoro moon się nie podoba, nie odsłuchałem tak naprawdę nic na co bylem przygotowany, zadnej propozycji kolumn, a moglem odsluchac arcama,naima czy tez Fezza lub nawet Diamondow z tymi wzmacniaczam nawet z tym smiesznym super vincentem , ale jesli bym sie zapytal to znowu kwitlbym 30 min z jednym produktem lub usłyszał "nie ma sensu" juz nie wspomne o tym , że na sofie z moja druga polowka siedzielismy nie na srodku tylko jakby z boku bo na niej staly plyty vinylowe i  podstawki do nich, serio nawet tego nie chcialem ruszac i przesuwac w bo  bylem tak zirytowany abstrakcyjną sytuacją. Ogolnie ostrzegam tych ktorzy chca jechac z daleka bo szkoda paliwa, waszego czasu, nerwów i $ lepiej udac się do salonu w ktorym rzeczywiscie pomoga oraz doradza  u mnie we wro w mniejszych salonikach nie bylo mowy o takich ekscesach i jakosc obslugi to niebo, a ziemia. Jedynym plusem jest obsluga zamowien oraz magazynu wiele razy z nimi rozmawiałem w sprawie zwrotu czy tez zamowienia i tutaj akurat ten dzial zasluguje na osobna pochwale, zarowno ze wzgledu na swietne pakowanie produktu oraz rzetelne informacje, pomoc i bezproblemowe załatwienie uwag do zamowien.

Edytowane przez SlaveNoise

Czyli niezły ten sprzedawca. Zamiast niańczyć klienta, który nie wie czego chce (o czym świadczy 10 stron tego wątku) poszedł zająć się poważnymi klientami.

W Q21 pracuje sporo osób i każdy ma trochę inne podejście do klienta. Jak trafiłeś na Pana Rafała to sobie nie porozmawiasz za wiele (człowiek bardzo konkretny, 2-3 zdania o brzmieniu danego klamota i koniec gadania) a jeszcze jak lubisz granie, gdzie na pierwszym miejscu jest bas a nie średnica to rozmowa już zakończona :). 

Całkowite przeciwieństwo to Pan Szymon, z tym Panem można rozmawiać godzinami o brzmieniu klamotów ale jemu chyba wszystko się podoba 🙂

SlaveNoise następnym razem mów, że chcesz rozmawiać z Panem Szymonem 🙂

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

@Adam 38 Nie był to Pan Rafał, ani Pan Szymon, ale nie chce tutaj publicznie podawać z kim miałem akurat styczność, zdaje sobie sprawę, że każdy to inny człowiek... Rozmowa to jedno,  ale bardziej chodziło o przetestowaniu większej liczby produktów i przede wszystkim porównania tego co chciałem, dużo osób tutaj pisało o naimie no niestety nie udało się, sytuacja wyglądała tak jak opisałem i do nich nie miałem 10km. Dziękuje za odzew, ale już tam nie wrócę.

@Allmr Zapomniałem jeszcze dodać, że jak Ci przeszkadza 10 stron rozmów to po co tutaj wchodzisz i czytasz przecież dla takiego  "poważnego klienta" usera jak Ty to trochę męczarnia.

40 minut temu, SlaveNoise napisał:

Fan Vincenta i Q? Gościu tu nie chodzi o niańczenie.

Zapomniałem jeszcze dodać, że jak Ci przeszkadza 10 stron rozmów to po co tutaj wchodzisz i czytasz przecież dla takiego  "poważnego klienta" usera jak Ty to trochę męczarnia.

Trochę męczarnia, to prawda .... Gościu.

Możesz sobie pisać następne 20 stron poklepując się po plecach z internetowymi czytaczami recenzji, tylko że nic z tego nie wyniknie.

Od lipca piszesz o poszukiwaniu wzmacniacza. Koledzy podpowiadają ci mniej, lub bardziej egzotyczne propozycje, chociaż pewnie niewielu w ogóle słyszało jak grają. Niewielu też wie jak brzmią twoje kolumny, włącznie ze mną.

Ile wzmacniaczy już przerzuciłeś? Naprawdę żaden z nich nie spełnia oczekiwań? Co później będziesz testował przez następny rok? Kabelki, listwy, bezpieczniki? Szukasz basu tam gdzie go nie ma.

Już to pisałem (niektórzy koledzy też), zastanów się nad tym bez zbędnej agresji i irytacji - te kolumny nie są dla ciebie. Wiem, że oznacza to stratę finansową, nie będzie też łatwo sprzedać takie kolumny, ale taka jest cena zabawy w audio.

Zacznij ze świeżą głową od początku, na spokojnie. Dobre propozycje padały na początku wątku. Moim zdaniem brniesz w ślepą uliczkę.

Powodzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi