Skocz do zawartości
IGNORED

ROSE RA180 RS150B - za co płacimy ? w dzisiejszym sprzęcie wysokiej klasy ( HIGH END )

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.10.2022 o 22:24, Kuniu napisał:

Ja to się zastanawiam jak współpracuje Rose 150b z Rose RSA 780. Czyli ich cd.

Według experta od nowych technologi Piopio  pudełko CD-Rom Rose RSA 780 rozłoży na łopatki każdy odtwarzacz CD które nie fenomenalnego chipa w postaci kości ES9038PRO

Pisze że implementacja nie  ma znaczenia i każde urządzenie na  kości ES9038PRO to fenomenalny doskonały cud techniki bez wad rozkładający na łopatki wszystko urządzenia które tego chipa nie mają.

Lecz ! Accuphase na chipie ES9016 który ma tę słabawą kość poprzedniej generacji,  jednak dorówna  cudowi techniki DAC ES9038PRO.

Nie chce mi się już dyskutować z chłopcem który jest owładnięty nowoczesnymi technologiami.

Niech chłopak od nowych technologicznych cudów wierzy że wystarczy kupić pudełko na chipie ES9038PRO i ma fenomenalny dźwięk i dalej nadużywa słów które tak naprawdę są zwykłym nadużyciem. 

Kwestia innych elementów toru audion które mają znaczenie decydujące ,  przez takich chłopców owładniętych nowymi technologiami nie jest brana pod uwagę.

CD- DAC to tak naprawdę urządzenie toru które ma najmniejszy wpływ  na efekt końcowy czyli dźwięk.

Pomieszczenie,otoczenie,  kolumny, wzmacniacz, jakość nagrania ( nie mylić z rodzajem nośnika i formatu w którym jest dekodowany ) ma dużo większe znaczenie ( według mnie decydujące) niż chip ES9038Pro

Nawet zmęczenie słuchu  wynikające  z różnych przyczyn zewnętrznych ma większe znaczenie niż jaranie się nad doskonałością   ES9038PRO który według chłopaka owładniętymi technologiami rozkłada  jakością wszystko  co było wyprodukowane przed datą premiery tej kości.

Zastanawia mnie fakt iż chłopcy od nowych technologi  słyszą zniekształcenia chipów poprzedniej generacji a nie są w stanie odróżnić nie rozstrojonego  instrumentu lub fałszowań celowych lub niecelowych muzyków którzy wykonują utwór testowy  służący  jak wzór do porównań przepaści przetworników DAC.

2 godziny temu, djedryk napisał:

Nie chce mi się już dyskutować z chłopcem który jest owładnięty nowoczesnymi technologiami.

Tobie stary tetryku nic nie pomoże. Masz totalnie zamknięty umysł. 

Accuphase to High-end i inna skala oceny. Reymio też się broni 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 godziny temu, Piopio napisał:

Tobie stary tetryku nic nie pomoże. Masz totalnie zamknięty umysł. 

Accuphase to High-end i inna skala oceny. Reymio też się broni 😉 

A czym się różni skala oceny Accuphase ? i jaka to skala ??

Nie masz pojęcia co to jest tor audio i jaki wpływ mają poszczególne urządzenia w nim.

Jedynie jarasz się swoim chipem który jest nowy tzn. już ma 5-6 lat a dla elektroniki to  przepaść a z drugiej strony nie koniecznie.

Jak mam go otworzyć ? myśląc według twojego stereotypu wszystko co nowe musi być i jest lepsze ?

Wszystko co nowe na pewno jest nowocześniejsze.

Nie masz pojęcia co to jest tor audio i jaki wpływ mają poszczególne urządzenia w nim.

Obawiam się, że mam. Pewnie większe od Ciebie. 

A czym się różni skala oceny Accuphase ? i jaka to skala ??

To High-End. Osobna kategoria. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Taka moja refleksja na temat RA.

Urządzenie za te pieniądze bardzo bogato wyposażone

- preamp gramofonowy, różne konfiguracje

-4 nowoczesne i mocne wzmacniacze, różne konfiguracje

-obudowa ze skomplikowaną mechaniką

-aplikacja do sterowania

W sumie jest to wyposażenie warte tej ceny - to kilka urządzeń w jednym.

Jednocześnie zalety są jakby wadami, bo nie każdy będzie tego potrzebował na raz, a będzie musiał zapłacić - niektórych to może zrazić, jeśli chcą płacić to za to, co im jest potrzebna.

Jak bym miał krytykować, to właśnie ilość wyposażenia i stopień skomplikowania, co powoduje wyższą cenę, ale i trudność ze 100% skorzystania z funkcji urządzenia, a może właśnie tak jest dobrze, bo można sprzedać 5 skrzyneczek i wstawić jedną.

Jak dla mnie mogliby zrobić w przyszłości prostą Integrę z selektorem i volume, 2 końcówki mocy, prosta obudowa, bo lubię proste żeby uzyskać max cena/jakość. Pewnie zrobią jeszcze bardziej rozbudowany preamp z DSP na 4 procach, a końcówka stereo będzie miała 800W i tryb tri-amp.

4 godziny temu, J.Jerry napisał:

Jak dla mnie mogliby zrobić w przyszłości prostą Integrę z selektorem i volume, 2 końcówki mocy, prosta obudowa, bo lubię proste żeby uzyskać max cena/jakość. 

Jak dla mnie to już zrobili: RS250 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  3700 EUR, wzmocnienie: 2 końcówki w technologii z RA180, tylko 4 przyciski, streamer, czytelny wyświetlacz, to może wypalić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest też fajne...wyjąć z tego cyfrę i będzie integra z 1,5-2k euro.

Najważniejsze jest w tym, że na rynek weszło urządzenie z którym można będzie konkurować lepszym wyposażeniem albo ceną, więc szybko mogą się pojawić wzmacniacze w nowej technologii np. w postaci integry. Czym te urządzenia Rose będą relatywnie lepsze tym lepiej...niech niszczą konkurencje jakością dźwięku, a szybko na rynku zmieni się oferta na te nowoczesne rozwiązania.

• 1 miesiąc później...

Cześć wszystkim 

Dodam kilka słów do tematu Rose. 
Szukałem urządzenia do słuchania muzyki z Tidala, urządzenia ze świetną aplikacją i intuicyjna obsługą. Rose mi się spodobał od pierwszej chwili jak go zobaczyłem. Długo trzeba było czekać, żeby gdzieś go pożyczyć. 
Wczesniej wypożyczyłem Marantza 30 tkę ( CD i streamer w jednym), lumina t2, naima nie pamietam który, ale w podobnej kwocie do rose. 
Kierowałem sie tylko i wyłącznie tym jak urządzenie gra odtwarzając muzykę z netu. Porównałem wszystkie aplikacje i prostotę obsługi. Oczywiście najważniejszy dźwięk potem reszta. 
Nie stawiałem na Rose bo przecież Marantz, Naim, Lumin, a okazało sie, że w moim systemie i dla mnie ten gra najlepiej . Mam wywalone, że to Koreańczyk , a nie Japończyk jak tu jeden taki klepie w kółko. Dla mnie liczy sie jak gra. Nie wiem nie znam się aż tak, żeby stwierdzić , że jest najlepszy bo na pewno tak nie jest. To jest audio i w każdej konfiguracji zagra inaczej. Co do porównań z Marantz to nawet panowie z jego dystrybucji byli zaskoczeni jak gra Rose nie wspominając właśnie o wykonaniu.

Dodam jeszcze , że 150 b gra z najwyższą integrą maca i soprą 2 na różnym okablowaniu bo lubię pożyczać zmieniać i słyszeć różnice. 
Co do ceny to wystarczy dobrze poszukać i kupić np u dystrybutora z zachodu Europy 😁, a będzie duużo taniej.

A jak szukamy dzwięku najlepszego to chyba nie ma nic lepszego niż winyl i to tylko z epoki. Żadna masówka tłoczona z cyfry. 

33 minuty temu, bolek2309 napisał:

Wczesniej wypożyczyłem Marantza 30 tkę ( CD i streamer w jednym), lumina t2, naima nie pamietam który, ale w podobnej kwocie do rose. 

Chętnie pożyczasz z salonów i sklepów...

33 minuty temu, bolek2309 napisał:

Co do ceny to wystarczy dobrze poszukać i kupić np u dystrybutora z zachodu Europy 😁, a będzie duużo taniej.

...by potem odwdzięczyć się, kupując całkiem gdzie indziej.

BRAWO, BRAWO, BRAWO. Zuch audiofil.

20 minut temu, Wuelem napisał:

Chętnie pożyczasz z salonów i sklepów...

...by potem odwdzięczyć się, kupując całkiem gdzie indziej.

To coś złego? Na tym polega handel. Nikt nie broni polskim salonom zaproponować klientowi lepszej ceny. I to dystrybucja ma włazić do doopy klientowi, a nie odwrotnie. Odwrotnie było za komuny, mi sie nie podobało.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Ta Wasza dyskusja kompletnie nie trzyma sie kupy i nie ma sensu bo Wy oceniacie te urządzenia nie po projekcie i jakości samego toru audio ale po tym czy ładnie wygląda płytka, czy równo są elementy poukładane i czy dobrze one wyglądają wizualnie. To tak jakbyście silnik samochodu oceniali po wyglądzie i jakości plastikowego dekla i równym ułożeniu kabli.

ROSE pięknie wyglada i zaistniało na rynku dzięki wypasionemu wyświetlaczowi, gdzie w zasadzie oni i Linn zauważyli jako pierwsi, ze streamer nie musi byc czarnym pudlem z jednym włącznikiem. I chwała im za to bo dzięki temu zaistnieli na rynku i zebrali kasę z niego oraz od udziałowców, którzy zobaczyli w nich firmę z potencjalne i fajnym pomysłem. Wiec z designu zrobili swój znak rozpoznawczy.

A co do dalszej dyskusji to oceniajcie cenę jakiegos produktu jak wyprodukujecie i sprzedajcie na rynku z powodzeniem CHOCIAZ JEDNO podobne urządzenie i dopiero potem dyskutujcie o czasie poświęconym na jego zaprojektowanie, koszcie przygotowanie do produkcji ,kosztach samej produkcji, serwisu, marketingu w tym utrzymania kanału partnerskiego. Do tego dolozcie koszty transportu, utrzymania lokalu, podatki, ubezpieczenia itd. Ktos z Was chociaz ma pojecie o czasie i kosztach developmentu i utrzymania aplikacji dodawanych do streamerow? Wiecie ile kosztuje w tej chwili miesięcznie jeden taki programista wraz ze sprzętem, licencjami na oprogramowanie itd ?

Tysiące jednoosobowych firm w branży audio padło na starcie, bo patrzyło tylko na końcowa cenę urządzenia na rynku i odnosiło ja do kosztów przygotowania urządzenia w formule DIY. A takie patrzenie jest kompletnie bez sensu.

PS. Nie wiem czy takie jałowe dyskusje to nasza narodowa specjalność ?

Wracając do meritum ktoś porównywał brzmienie ROSE z innymi urządzeniami ?

W dniu 17.12.2022 o 09:44, barni napisał:

Wracając do meritum ktoś porównywał brzmienie ROSE z innymi urządzeniami ?

rozpisałeś się na maxa ale czy chyba nie chodzi właśnie o to co zacytowałem?

A piękny wyświetlacz kosztuje i jest zbędny jak masz w ręku tablet, na którym wyświetlisz dokładnie to samo albo i więcej. A taką tabletową funkcjonalność ma chyba i miał od zawsze każdy komercyjny streamer.

Edytowane przez pmcomp

rozpisałeś się na maxa ale czy chyba nie chodzi właśnie o to co zacytowałem?
A piękny wyświetlacz kosztuje i jest zbędny jak masz w ręku tablet, na którym wyświetlisz dokładnie to samo albo i więcej. A taką tabletową funkcjonalność ma chyba i miał od zawsze każdy komercyjny streamer.

Ja myśle ze każdy zaraz będzie bronił tego co ma. Począwszy od toppinga. Dla każdego jego sprzęt jest referencja.
Tak a propo wyświetlacza to raczej dodatek - nie ze płacisz za niego dodatkowa kasę. Kumin ma zwykły wyświetlacz a i tak każdy się nim zachwyca.
Ale wracając do porównania. Tu koleś testuje i wydaje swoją opinie.

Myśle ze nie każdy z nas ma takie możliwości testowania w domu tylu urządzeń. Ja nie mam.

Miłego.
W dniu 15.10.2022 o 09:07, djedryk napisał:

Według experta od nowych technologi Piopio  pudełko CD-Rom Rose RSA 780 rozłoży na łopatki każdy odtwarzacz CD które nie fenomenalnego chipa w postaci kości ES9038PRO

Pisze że implementacja nie  ma znaczenia i każde urządzenie na  kości ES9038PRO to fenomenalny doskonały cud techniki bez wad rozkładający na łopatki wszystko urządzenia które tego chipa nie mają.

Lecz ! Accuphase na chipie ES9016 który ma tę słabawą kość poprzedniej generacji,  jednak dorówna  cudowi techniki DAC ES9038PRO.

Niech chłopak od nowych technologicznych cudów wierzy że wystarczy kupić pudełko na chipie ES9038PRO i ma fenomenalny dźwięk i dalej nadużywa słów które tak naprawdę są zwykłym nadużyciem. 

Kwestia innych elementów toru audion które mają znaczenie decydujące ,  przez takich chłopców owładniętych nowymi technologiami nie jest brana pod uwagę.

CD- DAC to tak naprawdę urządzenie toru które ma najmniejszy wpływ  na efekt końcowy czyli dźwięk.

Pomieszczenie,otoczenie,  kolumny, wzmacniacz, jakość nagrania ( nie mylić z rodzajem nośnika i formatu w którym jest dekodowany ) ma dużo większe znaczenie ( według mnie decydujące) niż chip ES9038Pro

Nawet zmęczenie słuchu  wynikające  z różnych przyczyn zewnętrznych ma większe znaczenie niż jaranie się nad doskonałością   ES9038PRO który według chłopaka owładniętymi technologiami rozkłada  jakością wszystko  co było wyprodukowane przed datą premiery tej kości.

Zastanawia mnie fakt iż chłopcy od nowych technologi  słyszą zniekształcenia chipów poprzedniej generacji a nie są w stanie odróżnić nie rozstrojonego  instrumentu lub fałszowań celowych lub niecelowych muzyków którzy wykonują utwór testowy  służący  jak wzór do porównań przepaści przetworników DAC.

Jak dla mnie  sabre to przyklad jak można spieprzyć dźwięk.  Dzięki  takim kostkom, wróciły przetworniki R2R,   wrocil winyl ,taśmy. To łabędzi śpiew delta Sigma.

6 godzin temu, tedi02 napisał:

Jak dla mnie  sabre to przyklad jak można spieprzyć dźwięk.  Dzięki  takim kostkom, wróciły przetworniki R2R,   wrocil winyl ,taśmy. To łabędzi śpiew delta Sigma.

Bez przesady. Obecne topowe kości grają znakomicie. Technicznie są doskonałe 😉 Wraca moda na zniekształcenia i obcięte pasmo 😉 

50 minut temu, Piopio napisał:

Bez przesady. Obecne topowe kości grają znakomicie. Technicznie są doskonałe 😉 Wraca moda na zniekształcenia i obcięte pasmo 😉 

Znakomicie na papierze ,brakuje naturalności, mu,ykalnosci ,szare techniczne granie.

24 minuty temu, tedi02 napisał:

Znakomicie na papierze ,brakuje naturalności, mu,ykalnosci ,szare techniczne granie.

Jakich DAC/streamerów na kościach ES9038PRO słuchałeś ? 

MBL ze swoim topowym 1611F na delta sigma Cirrus Logic CS4396 właśnie zaczął się pakować.
W dniu 18.12.2022 o 13:46, Kuniu napisał:

Tak a propo wyświetlacza to raczej dodatek - nie ze płacisz za niego dodatkowa kasę.

Tiaaaa ... taki wyświetlacz kosztuje kupe kasy i napewno nabija cenę. Za darmo go nie dali.

18 godzin temu, Piopio napisał:

technicznie na papierze wszystkie kości DAC są doskonałe co najmniej od 10-u lat. A niektórzy powiedzą, że i od 40-u i ja się z nimi zgodzę.

26 minut temu, pmcomp napisał:

A niektórzy powiedzą, że i od 40-u i ja się z nimi zgodzę.

Tu się mylisz. 

Signal / Noise Ratio - kiedyś 95 dB, obecnie 134 dB.

Edytowane przez Piopio

14 minut temu, Piopio napisał:

Tu się mylisz. 

Signal / Noise Ratio - kiedyś 95 dB, obecnie 134 dB.

To wszystko to są tzw. "papierowe" parametry.

Usłyszysz różnicę? 🙂 . Tylko ten parametr oczywiście. Bez brania pod uwage barwy, detalu itp.

Szczególnie z płyty, która ma DR ... 8dB 🙂 . A jest takich mnóstwo. To oczywiście zakres dynamiki  a nie SNR ale ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  czy 

Ukryta Zawartość

Na takich "dobrych inaczej" płytach CD nie usłyszysz różnić w SNR playera.

PS. kiedyś podawano parametry pasma przenoszenia. Np. deck miał dla type IV. 10-21.000 Hz. A znam modele, które miały "tylko" 20-18.000 Hz i grały lepiej 😉 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

technicznie na papierze wszystkie kości DAC są doskonałe co najmniej od 10-u lat. A niektórzy powiedzą, że i od 40-u i ja się z nimi zgodzę.

Odpowiedziałem na Twój komentarz. Technicznie nowe DAC są doskonalsze i nie można z tym polemizować. 

19 godzin temu, Piopio napisał:

Jakich DAC/streamerów na kościach ES9038PRO słuchałeś ? 

Topping d50 ,muzgaudio reference , gustard x26 ,i trochę chińczyków, szkoda czasu .

Godzinę temu, Piopio napisał:

Odpowiedziałem na Twój komentarz. Technicznie nowe DAC są doskonalsze i nie można z tym polemizować. 

Słuchamy muzyki i nie parametrów.

11 minut temu, tedi02 napisał:

Topping d50

Ten nie ma kości ES9038PRO 😜 

12 minut temu, tedi02 napisał:

szkoda czasu .

Wg Ciebie. Ja tam dobrych konstrukcji nie skreślam. 

W dniu 19.12.2022 o 15:52, Piopio napisał:

Czyli nie usłyszysz róznicy 🙂 🙂 🙂 .

W dniu 18.12.2022 o 20:12, Piopio napisał:

Kości są tak znakomite, jak współczesne wyedukowane społeczeństwo.

Lekko upośledzony słuch a w dużej mierze głuchy.

Nie  ...... się z tej doskonałości  🙂 ze szczęścia.

WRACA moda na głupotę i pełną manipulację takim doskonałymi rozumami jak twój  🙂

W dniu 19.12.2022 o 17:20, tedi02 napisał:

Topping d50 ,muzgaudio reference , gustard x26 ,i trochę chińczyków, szkoda czasu .

Słuchamy muzyki i nie parametrów.

On jest ze świata gdzie nie gra muzyka, instrumenty i wyedukowani muzycy tylko

doskonałe chipy, które stworzyli doskonali inżynierowie.

Wszystko pozostało jest nieważne.

Tylko doskonały chip się  liczy który przez doskonałą wewnętrzną budowę  zamienia wszystko w doskonałość i nie potrzebuje do tego niczego gdyż jest tak doskonały że z byle jakiego prądu i sygnału tworzy doskonały sygnał audio dystansując na lata świetlne stare dacki 🙂

W tej głupiej doskonałości zapomniał że to wszystko jest wymyślane wyłącznie do korzyści finansowych i zysków.

Dikladnie tak ,trzeba słuchać muzyki ,wnioski wyciągać samemu  ,aktualne czasy to jeden wielki marketing ,wyprodukować tanio ,później wielki marketing  ,a wiadomo że nawet kłamstwo powtarzane 100 razy staje się prawda  i sprzedać drogo .Za jakiś czas ,historia się powtarza ,tak że wszystkim

Po prostu od 50-ki w górę dywan się już tylko zwija… Człowiek wspomina sobie ornamenty z przeszłości, idealizuje frędzle itd. Plus jest taki, że za 30 lat dzisiejsze młodzieniaszki będą biadolić w tym samym stylu.

• Pokaż nowe odpowiedzi