Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

• dskrzyp zmienił(a) tytuł na Wilk Audio Project - uwaga
  • 5 miesięcy później...

Widzę, że temat nieco ucichł a szkoda bo jest o czym pisać po ostatnim filmie WAP 😉

Konstrukcja na wzór Utopii, bardzo dobre przetworniki, stolarka wygląda na prawdę obiecująco ale pomiary znowu leżą i kwiczą. 

Przede wszystkim pomiary wooferów i to co Pan Paweł opowiada o rzekomych zjawiskach dyfrakcyjnych.

Od kiedy przednia ścianka ma wpływ na częstotliwości poniżej 100 Hz ? Grzebień na charakterystyce wynika z tego, że nie zastosował żadnego bramkowania to raz. Dwa - masa odbić wynikających z tego, że wykonał pomiar w pomieszczeniu do tego kompletnie nieprzystosowanym ( nie wyobrażam sobie, żeby tak wyglądał pomiar wykonany na zewnątrz w cichy bezwietrzny dzień lub w dużej hali) Trzy - zapadlisko na charakterystyce jest modem ujemnym a nie żadnym wpływem dyfrakcyjnym.

Kolejna sprawa - wygładzanie do 1/3 oktawy maskuje wiele mankamentów i ukrywa sporo informacji i pomiarach przetworników, o finalnym zestrojeniu filtracji zestawu. Rozumiem, że jest to przygotowane pod oko widza i klienta ale nie ma to nic wspólnego z informacją o tym jak filtracja została tu przeprowadzona. Do tego brak charakterystyk kątowych,nie wiemy jak dźwięk kolumn promieniuje pod kątami i co dzieje się w pełnym spektrum  pasma przenoszenia, czy nie dzieją się tam jakieś...dziwne rzeczy.

Ciekaw jestem jak wygląda przebieg Power Response.

Porządny sprzęt pomiarowy jest ale umiejętności i wiedzy nadal brak.

P.S. 

Pod filmem zamieściłem komentarz z wyżej wymienionymi problemami i poprosiłem o ustosunkowanie się ale został usunięty 😉 
Bardzo dobra droga do konstruktywnej dyskusji na argumenty. 

Wilk nie potrafi zrobić poprawnych pomiarów małego monitora, a Ty oczekujesz, że tak ogromne kolumny opomiaruje zgodnie ze sztuką?

Szkoda Twojego czasu na kopanie się w komentarzach. Tam przechodzą tylko ochy i achy audiojanuszy, którzy marzą o modernizacji ich Altusów w oparciu o cewki taśmowe, Duelundy i audiofilskie rezystory z ołówka. 

6 godzin temu, robert19091990 napisał:

Widzę, że temat nieco ucichł a szkoda bo jest o czym pisać po ostatnim filmie WAP 😉

Konstrukcja na wzór Utopii, bardzo dobre przetworniki, stolarka wygląda na prawdę obiecująco ale pomiary znowu leżą i kwiczą. 

Przede wszystkim pomiary wooferów i to co Pan Paweł opowiada o rzekomych zjawiskach dyfrakcyjnych.

Od kiedy przednia ścianka ma wpływ na częstotliwości poniżej 100 Hz ? Grzebień na charakterystyce wynika z tego, że nie zastosował żadnego bramkowania to raz. Dwa - masa odbić wynikających z tego, że wykonał pomiar w pomieszczeniu do tego kompletnie nieprzystosowanym ( nie wyobrażam sobie, żeby tak wyglądał pomiar wykonany na zewnątrz w cichy bezwietrzny dzień lub w dużej hali) Trzy - zapadlisko na charakterystyce jest modem ujemnym a nie żadnym wpływem dyfrakcyjnym.

Kolejna sprawa - wygładzanie do 1/3 oktawy maskuje wiele mankamentów i ukrywa sporo informacji i pomiarach przetworników, o finalnym zestrojeniu filtracji zestawu. Rozumiem, że jest to przygotowane pod oko widza i klienta ale nie ma to nic wspólnego z informacją o tym jak filtracja została tu przeprowadzona. Do tego brak charakterystyk kątowych,nie wiemy jak dźwięk kolumn promieniuje pod kątami i co dzieje się w pełnym spektrum  pasma przenoszenia, czy nie dzieją się tam jakieś...dziwne rzeczy.

Ciekaw jestem jak wygląda przebieg Power Response.

Porządny sprzęt pomiarowy jest ale umiejętności i wiedzy nadal brak.

Po prostu chyba wszyscy się już przyzwyczaili do poziomu filmów i wyrobów Wilka. 
I pamiętam, że te pseudo Utopie powstawały bardzo, bardzo długo, jeszcze jak ten wątek był ciepły. 
I jeżeli pamięć mnie nie myli, mówił że ktoś inny stoi za stolarką, on tylko wyrzygał krzywo otwory pod głośniki. Ale może pamięć zawodzić. 

Usuwanie bądź ukrywanie komentarzy to taka praktyka świadcząca to o tym, że nie potrafi merytorycznie odpowiedź i ustosunkować się do zadanych mu pytań a to mogłoby mu zepsuć reputację i biznes 😉

Mnie bardziej dziwi to, że ludzie mając dostęp do opinii, m.in tego wątku i kilku innych na forach poświęconych tematyce audio nadal powierzają mu swoje produkty i pieniądze a w tym konkretnym przypadku bardzo duże pieniądze. 

Na (nie)szczęście WAP planuje wystawić się na tegorocznym AVS, będzie okazja by zadać kilka pytań 😉

33 minuty temu, robert19091990 napisał:

Na (nie)szczęście WAP planuje wystawić się na tegorocznym AVS,

Na tego typu imprezach przechodzi niemal wszystko. Może  więc odniesie sukces na miarę Unitry czy Tonsila  i  pojawi się w którymś z kolorowych lokalnych pisemek 

11 minut temu, piotrek7 napisał:

Na tego typu imprezach przechodzi niemal wszystko. Może  więc odniesie sukces na miarę Unitry czy Tonsila  i  pojawi się w którymś z kolorowych lokalnych pisemek 

Jak to? Przecież po AVS większość narzeka i pisze, że nic nie gra dobrze 😃

Jak to się kiedyś nazywało? Gala próżności? To nie musi dobrze grać. Ważne aby zostało zauważone. A jak wystawca obawia się konfrontacji z potencjalnym nabywcą, urządza wystawę statyczną i to też spełnia swoją rolę 

Na pewno są osoby podstawione które kiwają głowami w kierunku dużej aprobaty i chętnie podejmą dyskusje że przecież siedzą tu długo i dany sprzęt gra fantastycznie. 

AVS jest często miejscem gdzie trzeba system pokazać. Bo to dobry czas na premierę. 

Nie koniecznie poznać, posłuchać, chodź da się. 

On 6/5/2024 at 1:00 PM, robert19091990 said:

Usuwanie bądź ukrywanie komentarzy to taka praktyka świadcząca to o tym, że nie potrafi merytorycznie odpowiedź i ustosunkować się do zadanych mu pytań a to mogłoby mu zepsuć reputację i biznes 😉

Mnie bardziej dziwi to, że ludzie mając dostęp do opinii, m.in tego wątku i kilku innych na forach poświęconych tematyce audio nadal powierzają mu swoje produkty i pieniądze a w tym konkretnym przypadku bardzo duże pieniądze. 

Na (nie)szczęście WAP planuje wystawić się na tegorocznym AVS, będzie okazja by zadać kilka pytań 😉

Niektóre filmy tez usunął ze swojego kanału 🙂

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Wiem, że piszecie tu już od 2 lat, czy to chodzi o tę manufakturę? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 8.06.2024 o 03:52, sir.jax napisał:

Wiem, że piszecie tu już od 2 lat, czy to chodzi o tę manufakturę? 

Ukryta Zawartość

si

Ukryta Zawartość

Większość nołnejmowych manufaktur z Sobieskiego to tego typu firmy. Firmy krzaki albo firmy meteory. A audiofile się jarają tym bardziej im bardziej firma nieznana.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Ktoś chyba źle spał 😕

Wrzucanie do jednego worka na prawdę niezłych polskich firm robiące ciekawe produkty a kręcenie w biznesie to jednak nie to samo 

YB, BMN. Nie każdy idzie w ślady Harpia

• 1 miesiąc później...

Reduktor Wilka to juz kooperacja :).
Mogły by być spoko monitorki - takie konstrukcje to nic trudnego do zestrojenia.
Gdyby nie cena 6,5k za najtańsze głośniki SB, gniazda i wykończenie.
I to bez marż dla salonów i dystrybucji. Dla Mnie ktoś tu po prostu kroi swoich wyznawców.
A może się myle i dźwięk rekompensuje cenę.

W dniu 20.07.2024 o 21:33, zapacoustics napisał:

Reduktor Wilka to juz kooperacja :).
Mogły by być spoko monitorki - takie konstrukcje to nic trudnego do zestrojenia.
Gdyby nie cena 6,5k za najtańsze głośniki SB, gniazda i wykończenie.
I to bez marż dla salonów i dystrybucji. Dla Mnie ktoś tu po prostu kroi swoich wyznawców.
A może się myle i dźwięk rekompensuje cenę.

Najpierw był Reduktor Marzeń, teraz Szum Wilka
Co będzie dalej? 

Kompletnie nie rozumiem umiejscowienia głośników. Wielkie czoło nad tw i ledwo mieszczący się od dołu woofer. 
Czyli tracimy ciut na BS, ale zyskujemy dyfrakcję od TW. 
Dobry plan

Plus, logo z góry wygląda mega kiepsko ihmo. 

W dniu 28.07.2023 o 19:16, Gość napisał:

Jakie koszta można wiedzieć? 

Raptem 5 elementów lepszej jakości.

Nie pytaj.

Publicznie nie roztrząsa się indywidualnych wycen swoich zabawek.

W dniu 28.07.2023 o 20:46, raiwan napisał:

nie słuchałem swoich kolumn przez parę dni bo byłem na tzw wczasach i aż się zdziwiłem jak ładnie grają... Sama przerwa robi efekt wow.

Czy ileś kosztuje?

W dniu 31.07.2023 o 09:55, meloV8 napisał:

Jeśli zmieni się impuls, to zmieni się SPL. Tak nam mówi matematyka, która stoi za transformata Fouriera.

Co Wam mówi?

Ilu wam mówi?

Czyli: wyjaśnij, pliz...

Co ma wspólnego i m p u l s z transformatą?

W dniu 1.08.2023 o 09:26, #Szakovsky napisał:

A wystarczyłoby zrobić poprawny pomiar, szybką zwrotkę na tanich częściach i efekt byłby jeszcze lepszy. I pewnie w 500zl szło by się zmieścić i tyle warto wydać na te kolumny. Bo 2k to więcej niż koszt produkcji tych kolumn przez producenta. 

Producent spalił się jakieś 20 lat temu - tych altusów. Nie wyprodukuje ich w ogóle.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 1.08.2023 o 13:38, robert19091990 napisał:

Żeby na etapie filtracji nie użyć żadnej cewki, trzeba spełnić tak dużo warunków technicznych, akustycznych etc. że jest to czymś w rodzaju slalomu giganta.

Przecież zwrotnica pierwszego rzędu z powodzeniem może być bezcewkowa.

Godzinę temu, xetras napisał:

Przecież zwrotnica pierwszego rzędu z powodzeniem może być bezcewkowa.

Tylko, że bezcewkowa i dobrze zrobiona zwrotnica 1 rzędu, zajmuje tyle większy wolumen niż mają te monitorki Wilka. Bo tego nie da się zrobić na 3-4 elementach, bardziej na 30-40 przy 3 drogach, po dobrej optymalizacji. 
To już jest top topów jeżeli chodzi o komplikacje zwrotnicy, absolutny masochizm. Gdzie Wilk nie potrafi poprawnie pomiaru wykonać. 

To jakby niewidomy miał zrobić reprodukcję 1:1 panoramy Racławickiej, słysząc o niej jedynie z opowiadań pijanego mieszkańca dworca centralnego w Warszawie. 

9 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Tylko, że bezcewkowa i dobrze zrobiona zwrotnica 1 rzędu, zajmuje tyle większy wolumen niż mają te monitorki Wilka. Bo tego nie da się zrobić na 3-4 elementach, bardziej na 30-40 przy 3 drogach, po dobrej optymalizacji. 

Mi to raczej chodziło o gotowy wyrób z manufaktury rzemieślniczej. 

Któraś wersja któregoś modelu z tej serii z której mam (ponownie) te swoje paczki (MS30i, modyfikowane przez Iviter Audio) miała właśnie tylko kondensator na gwizdku.

(Tyle że Mordaunt&Short samo projektowało głośniki do swoich wyrobów. Wtedy mogli tak dobrać efektywność, żeby je zestroić w spójną całość i żeby było jak najbardziej minimalistycznie) 🙂 

Kiedy głośniki są od różnych firm  i obudowy od innych firm to zwrotnica jednoelementowa to byłby wybryk natury albo czysty przypadek, że stroicielowi kolumny taki traf się przytrafi. Cewki do dopasowania efektywności to zwykła konieczność praktyczna, ich brak to tylko ciekawostka ("filtracyjna").

Gdzieś tam pisałeś, że każdy z elementów RLC pełni wielorakie funkcje (impedancji, reaktancji, pojemności, indukcyjności,...)

Mhm!

A jeszcze każdy kształt inaczej gra...

Ale pomińmy akustyczne niuanse, skoro w elektrycznych też jest potężna niewiedza (u autora filmów, a zarazem bohatera tematu).

Z czasem przecież opanowuje rzemiosło a klientela przestaje też wybrzydzać. Ma to czego chce. 

Najczęściej to, czego się nie spodziewa ...

🙂

9 godzin temu, #Szakovsky napisał:

bezcewkowa i dobrze zrobiona zwrotnica 1 rzędu, zajmuje tyle większy wolumen niż mają te monitorki Wilka. Bo tego nie da się zrobić na 3-4 elementach, bardziej na 30-40 przy 3 drogach, po dobrej optymalizacji. 
To już jest top topów jeżeli chodzi o komplikacje zwrotnicy, absolutny masochizm

Aż tak trudno?

Bezcewkowa zwrotnica pierwszego rzędu jest tak wymagająca? 

Poszukam... (inductless  crossover without coil) mimo swojej słabizny co do słówek po angolsku.

Edytowane przez xetras
Poprawka

Godzinę temu, xetras napisał:

Mi to raczej chodziło o gotowy wyrób z manufaktury rzemieślniczej. 

Któraś wersja któregoś modelu z tej serii z której mam (ponownie) te swoje paczki (MS30i, modyfikowane przez Iviter Audio) miała właśnie tylko kondensator na gwizdku.

(Tyle że Mordaunt&Short samo projektowało głośniki do swoich wyrobów. Wtedy mogli tak dobrać efektywność, żeby je zestroić w spójną całość i żeby było jak najbardziej minimalistycznie) 🙂 

Kiedy głośniki są od różnych firm  i obudowy od innych firm to zwrotnica jednoelementowa to byłby wybryk natury albo czysty przypadek, że stroicielowi kolumny taki traf się przytrafi. Cewki do dopasowania efektywności to zwykła konieczność praktyczna, ich brak to tylko ciekawostka ("filtracyjna").

Gdzieś tam pisałeś, że każdy z elementów RLC pełni wielorakie funkcje (impedancji, reaktancji, pojemności, indukcyjności,...)

Mhm!

A jeszcze każdy kształt inaczej gra...

Ale pomińmy akustyczne niuanse, skoro w elektrycznych też jest potężna niewiedza (u autora filmów, a zarazem bohatera tematu).

Z czasem przecież opanowuje rzemiosło a klientela przestaje też wybrzydzać. Ma to czego chce. 

Najczęściej to, czego się nie spodziewa ...

🙂

Aż tak trudno?

Bezcewkowa zwrotnica pierwszego rzędu jest tak wymagająca? 

Poszukam... (inductless  crossover without coil) mimo swojej słabizny co do słówek po angolsku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.b87d74e95dbddb34d24ac00e4c93c522.png
Tak wygląda zwrotnica na mid-woofer, bezcewkowy na b1 800hz, 1 rząd trzyma się targetu do 20-40khz, bez kompensacji na rezonans zawieszenia i wyrównany do 0.5db (do tych 20-40khz). 24 elementy na sam woofer, bez owej komensacji (a warto byłoby zrobić, bo akurat ten głośnik ma zapas efektywności). 
No i na 5%, bo na szybko, wymasterowanie tego na e12 to kupa czasu i zmiany w filtrach. Więc to tylko poglądowo. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, slawek.xm napisał:

sorry , ale to typowy przerost formy nad treścią

moim zdaniem oczywiście 🙂

Zależy, jak roiłem średnicę, to nie dało się inaczej, bo cewka zabierała za dużo efektywności i wychodziła dziura na 1-1,5db, bo głośnik był na styk z efektywnością (tak to jest jak producent oszukuje w specyfikacji)

A ogólnie, efekt jest świetny dźwiękowo, bo tłumienie rozkłada się na więcej elementów i w dużej mierze na rezystor. Plus, znacząco da się poszerzyć pasmo głośnika, więc i zmniejszyć przesunięcie fazowe. Cała kolumna w punkcie koherencji ma średnio w okolicy 5° przesunięcia fazy (ofc powyżej 2khz).

W dniu 27.07.2024 o 11:59, slawek.xm napisał:

sorry , ale to typowy przerost formy nad treścią

moim zdaniem oczywiście 🙂

Ta średnica, zrobiona na szybko bo nie mogłem znaleźć tamtych zwrotek, zostawiłem chyba na starym dysku. 
Wtedy udało mi się zejść do 6 filtrów i to na E12 (poza cewkami, bo można zamówić dowolną wartość u Jantzena, więc nie warto sobie utrudniać życia), ale ten głośnik męczyłem codziennie chyba przez kwartał. 
Mniej się nie da. Fizycznie jest to chyba niemożliwe.
Teoretycznie da się jeszcze poprawić ten bajzel na 20-40khz i 11khz, ale teraz mi sie nie chce. 

Ukryta Zawartość

vs raw głośnik
image.thumb.png.9852cc084306eb39ad0ae38d5cdbc78a.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 26.07.2024 o 22:15, #Szakovsky napisał:

Najpierw był Reduktor Marzeń, teraz Szum Wilka
Co będzie dalej? 

Kompletnie nie rozumiem umiejscowienia głośników. Wielkie czoło nad tw i ledwo mieszczący się od dołu woofer. 
Czyli tracimy ciut na BS, ale zyskujemy dyfrakcję od TW. 
Dobry plan

Plus, logo z góry wygląda mega kiepsko ihmo. 

jakoś przesunięcie otworu bass reflex w bok też do mnie nie przemawia - no bo po co? 

brzydkie to trochę...

• Pokaż nowe odpowiedzi