Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Każdy odsłuch kolumn Wilk Audio Projekt to prawdziwa utopia. 

Nie żebym trzymał czyjąkolwiek stronę ale czy można gdzieś posłuchać Twoich ???? Bo coś, gdzieś i chyba.......

mam w upie

🙂

😁

Nie tu odpowiedź dałem. 

Ale popieram, według mnie Seas lepsze głośniki 🙂 

Edytowane przez raiwan
5 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Pod jakim względem lepszy. 
Bo jak coś jest lepsze, to da się to w jakikolwiek sposób wyrazić matematycznie bazując na właściwościach fizycznych. 
I nawet nie w kwestii jakiegoś parametru, ale charakterystyki. A scan nie ma żadnej dobrej charakterystyki. 
Ani wodospad nie wygląda wyjątkowo dobrze, ani kompresja, ani krzywa BL i KMS... nic

Franco to piękne kolumny, ale średnio na jeża zaprojektowane. Polecam sobie tylko spojrzeć na ich pasmo. Są umyślnie źle zrobione. Gamut zwiną się z biznesu (chyba więcej osób postawiło na standardowe wieszaki na pranie), Magico nawet nie jest na scanie, tylko na Morelu i (ostatnio) na Accutonie, Wilson to śmieci (tragicznie zaprojektowane kolumny w ślicznych obudowach, lepsze projekty znajdziemy na rodzimym forum DIY, Troelsowe Wilsony na Seasie biją je na łeb). 
Jedyne z tych wymienionych firm które mają przyzwoicie brzmiące kolumny to Kaiser, ale nigdy mnie z kapci nie wywaliły, co najwyżej abstrakcyjną ceną. 

To, że Seas nie jest juz taki popularny, nie odejmuje mu faktu, że robi zwyczajnie lepsze głośniki (a w sumie, odświeża ciągle te same, 20 letnie projekty będąc ciągle lepszym od scana). Audax to wgl nisza, a gruzuje Scana, Seasa i większość innych firm, a w dodatku jest kilkukrotnie tańszy. 

Magico jest/był na Scanie - doucz się.  Z DIY to mnie nawet nie rozśmieszaj. Bzdety piszesz. Seas to 2 liga.

Przypadkiem nie Ty jesteś ten, który tak piał z zachwytu nad wybitnością i super/hiper okazją kolumienek z Polski za 1mln zł ????

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

W dniu 13.08.2024 o 16:51, #Szakovsky napisał:

Bo kontrargument powinien brzmieć "a jakiej Pan używa mąki?" a nie "ile Pan chlebów upiekł". Bo można przez całe życie piec zakalce. 

Dokładnie! 🙂 Kiedyś jedna koleżanka w pracy coś tam mi klarowała, używając argumentu o swoim "większym doświadczeniu" na podstawie większej ilości lat przepracowanych w tej konkretnej jednostce.

Zgasiłem ją natychmiast, mówiąc, że przecież jest publiczną tajemnicą, iż zrywa się do domu o 12-13, w ogóle nie bierze dyżurów i co chwila jest "chora". Tak więc mój jeden rok to dla niej ponad 2 lata, jeśli przeliczyć to na rzeczywiste godziny pracy. Dlatego nie przyjmuję tego argumentu i czuję się dużo bardziej doświadczony od niej, mimo rzeczywiście krótszego stażu. 🙂 Idiotki trzeba brać pod glana zawsze i wszędzie, żeby nie wlazły na łeb.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, babatular napisał:

Magico jest/był na Scanie - doucz się.  Z DIY to mnie nawet nie rozśmieszaj. Bzdety piszesz. Seas to 2 liga.

Przypadkiem nie Ty jesteś ten, który tak piał z zachwytu nad wybitnością i super/hiper okazją kolumienek z Polski za 1mln zł ????

Ciekawe, samo Magico musi się o tym koniecznie dowiedzieć. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Totalnie nie wygląda to jak Morel, zupełnie. Powiedziałby, że wygląda jak STX albo jakiś GDN. 

Oczywiście, że "podróbki" Wilsona zrobione przez Troelsa na Seasie gniotą Wilsony. Sam pomiar FR pokazuje, że Troels to inna, wyższa liga w porównaniu do Wilsona jeżeli chodzi o design akustyczny. 
image.thumb.png.59cd861a66ae8c2b464a09e91f42a282.png
Troels

image.thumb.png.3caf58b75cf858254c4407cef1824621.png
Wilson
A to jedna ihmo z gorszych konstrukcji Troelsa. Poprzeczka nie jest postawiona wysoko. 
Więc teza, że "Jeżeli Wilson używa Scana, to znaczy, że Scan jest super" to jak "Jeżeli bej pije rompery, to znaczy, że romper to super trunek, bo przecież wie o czym mówi". 

No i tak, to ja. I potwierdzam te słowa. Wspomniane tu Magico mogłoby się od tych kolumn za milion (które nie kosztują milion, dziwne te kolumny za milion, że milion nie kosztują, głupia sprawa) uczyć. 

4 minuty temu, tdrozd napisał:

Aaaa przepraszam co o to ma wspólnego z Wilkiem?

Tego nie wie nikt. 
Ale offtop musi być. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, tdrozd napisał:

Aaaa przepraszam co o to ma wspólnego z Wilkiem?

Czekaj czekaj bo teraz się fajnie robi.

17279346939586032686629434919718.gif.439ec689f1b80e9e6a3b3ce4c87a239e.gif

W dniu 2.10.2024 o 07:00, babatular napisał:

Tak ogólnie to pleciesz bzdury. Poza tym tak ogólnie to Scan jest 2 klasy lepszy od Seasa.

pleciecie bzdury wszyscy na zmianę po kolei i poza koleją. Generalizowanie lvl master.
W jednej i drugiej marce znajdą się pozycje gdzie odpowiedniki po drugiej stronie będą "gorsze" ale znajdą się też takie które będą nieporównywalne ze względu na swoje "właściwości"

Imo najlepsze są SB PFC każdy to wie i w tym poprzednim i zapewne następnym roku najwięcej konstrukcji powstanie na tych głośnikach - dopóki Scan nie wypuści serii TC mod2.

Czy szakowski już zbudował te najlepsze na świecie kolumny? Czy będą lub już są do posłuchania. Tylko czy istnieje do nich odpowiedni wzmacniacz?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 5.10.2024 o 14:08, zap projekt napisał:

dopóki Scan nie wypuści serii TC mod2.

Masz na mysli serie Classic?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

naturalnie mowa o:
VIFA TC14 TC18

żartuje Sobie oczywiście z pewnej tendencji na Rynku która powraca jak bumerang co kilka lat.

Dawien dawno były to TVM ARN-y później mielismy zalew kolumn na serii TC od vify. W miedzy czasie od wielu wielu lat królują STX-y SC SCX MCX a dzisiaj prym króla wiedzie seriia PFC od SB 🙂

włascieciel pylonow ma odwage samuraja 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, heers napisał:

Ukryta Zawartość

W sensie że zwrotnice bieda? czy coś innego dostrzegłeś?

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, heers napisał:

Ukryta Zawartość

Sa słowa lepiej to okreslające niz "odwaga."

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W sensie że zwrotnice bieda? Czy ja wiem Jaspery nie są jakieś przesadnie drogie, wysokie to dalej średniobudżetowy HDS a wartości elementów są jak widać małe.
Czy coś innego dostrzegłeś?

Jaspery są 2 drożne? tłumik, 2 rząd i cewka z korektorem. Trochę kontrowersyjny wybór filtracji przy takim ułozeniu głośników. Obudowy bardzo ładne.

Taśma 8WG do głośniczka 70W w dodatku zapewne od niego sporo droższa i do tego niesmiertelne 2,5 OFC 🙂 Nie oceniam po prostu nie kumam filozofii myslenia dobierania elementów. Cewka jak do spawarki bo zapewne około 0,2 Ohma mniej praktycznie nic nie zmieniające przy tej wielkości indukcyjności.

Elementy na kilka kilo cebuli ale dalej blachowkręty w dodatku za długie więc poleciały po 2 audiofilskie dystanse 🙂 Nie mogę z Wami Wilki.
Ale i tak narazie mimo wszystko numerem jeden "Beki roku" dla Mnie są pracujące na "zwarciu" Super kondy w modyfikacji  wykonanej przez P.Wilka hiper wzmacniacza Pana RS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics
39 minut temu, zapacoustics napisał:

W sensie że zwrotnice bieda? czy coś innego dostrzegłeś?

no ze oddaje się działające (lepiej/gorzej nie wnikam kolumny) do takiego "tunningu" o tyle dobrze ze chyba zostawili oryginalne zwrotnice nie ruszone tak wiec da się wrócić do stanu fabrycznego 

10 minut temu, heers napisał:

no ze oddaje się działające (lepiej/gorzej nie wnikam kolumny) do takiego "tunningu" o tyle dobrze ze chyba zostawili oryginalne zwrotnice nie ruszone tak wiec da się wrócić do stanu fabrycznego 

A to też Fakt 🙂
W pierszej chwili zrozumiałem że "właściciel marki Pylon" i błędnie sobie zadałem pytanie.
Paradoksalnie po takiej zmianie kolumn straciły na wartości rynkowej a nie zyskały - nawet jesli teraz "grają lepiej".
Takie już mamy algorytmy rynkowe że fabryczne radio Golfa 3 to rarytas i  jest wiecej warte niż "nowe"

21 godzin temu, zapacoustics napisał:

Taśma 8WG do głośniczka 70W

A gdzie ty tam widzisz 8AWG? Bo ja widze 16AWG czyli najtanszy model z serii.

A sorki, dopiero zerknalem na video. Myslalem ze chodzi o ta ze zdjecia.

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

36 minut temu, rafa napisał:

A gdzie ty tam widzisz 8AWG? Bo ja widze 16AWG czyli najtanszy model z serii.

Tam chyba jest 12WG - 8WG była by nieco wyższa czyli odpowiednik powietrznej na drucie 2,0mm do małego rewelatorka sztuk jeden 🙂
Zapewne klient chciał! - co nie zmienia faktu że to głupota.
Przy wartości zapewne dajmy na to  4,7mH - 4 razy tańsza i  2 x lepsza 600zł vs 150zł sztuka. w tym miejscu była by toroidalna na drucie 1,2mm skoro tak bardzo zależało na niskiej rezystancji.
Spoko fajna cewka droga tylko niekoniecznie w tym miejscu filtracji 🙂 po co się czepiać klient chciał to ma. Ale centymetr za nią jest kabel za 2-3zł metr zalutowany bez żadnego punktu mając w pamięci filmy z serwisu najtańszą na rynku cyną. cewki Hi endowe a za nią połączenie które za 2 lata będzie zielone i realnie straci na przewodności.

A pomiarów obiecywanych od roku dalej nie ma a od pewnego czasu nawet ani słowa omówienia technicznego. Hi endowe cewki a filtracja zrobiona na czuja. Może gra super a może nie gra ale domumentacja po serwisie powinna być obowiązkowa.
Wyobrażacie Sobie tuning silnika samochodu bez dokumentacji, pomiar i ustawienie geometrii bez pomiarów. 
Prawie każdy przy takiej modyfikacji pokazuje chociażby pomiar przed i pomiar po. Może klient dostał w co wątpię.
Jakby robili to by się chwalili 🙂

Ma się nieodparte uczucie słuchając wypowiedzi i oglądając wyniki ich prac - że Oni za bardzo nie wiedzą co robią. Takie improwizowanie trochę. Dużo lepiej radzą Sobie z restaurowaniem obudów w mojej ocenie wychodzi Im to w miarę fajnie,

Edytowane przez zap projekt
22 godziny temu, zapacoustics napisał:

Elementy na kilka kilo cebuli ale dalej blachowkręty w dodatku za długie więc poleciały po 2 audiofilskie dystanse 🙂 

Mógł chociaż wibroizolacje dać jak w moim patencie 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, MariuszZ. napisał:

Mógł chociaż wibroizolacje dać jak w moim patencie 😉

cokolwiek rynek jest pełen rozwiązań, śrub , wkrętów montażowych najróżniejszych jest także ogromny wybór.
Hi-Endowe elementy na zwrotnicy super modyfikacja a tu taka Januszerka.
Blachowkręty te najgorszego sortu co w marketach się kupuje na kilogramy w dodatku za długie 🙂
Kiedyś przykręcali na nie głośniki - ale czytają ten wątek i przestali 🙂
Ja już dawno ich filmy oglądam jak serial komediowy.
zwarte kondy o których wspominałem - ta modyfikacja jak narazie jest dla mnie best of the best

Ukryta Zawartość

Taki Pan Wilk fachowiec ze lutując 10 wielkich kondów nie zauważył ze mają przewodzące prąd obudowy i nie zaizolował ani nie oddalił nóżek 🙂 a  wystarczyła by zwykła koszulka teflonowa pozakładać 🙂. Aż jestem ciekawy czy ten wzmak dalej iskrzy i zwiera czy już to poprawił.
A może to jakieś patentowe boczniki i tulejek aluminiowych 🙂 i dlatego teraz lepiej gra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zap projekt

Oglądałem ten film i w tym wzmacniaczu jest mnóstwo błędów. Np. kondensatory zostały wymienione na inne wartości. Przykładowo te po lewej powinny mieć 0,33uF a mają 0,22uF a te po prawej powinny mieć 4,7uF a mają 3,3uF

Autor tłumaczył że chciał w ten sposób zmniejszyć ilość basu. W tym układzie jest to nieprawidłowe, powinien był dobrać inne wartości elementów filtra w odwracaczu fazy.

Kolejnym wręcz szkolnym błędem jest podłączenie masy do śruby mocującej transformator toroidalny bo w ten sposób powstaje pętla masy przez środek transformatora.

Brak pomiarów wzmacniacza przed zmianami i po nich jest chyba nieprzypadkowy bo od razu byłoby widać że z układem jest coś nie tak.

Ale ołówkowiec elegacko uziemiony do Masy :).
Dobrze że nie wiedzą że jak sie wyprowadzi linkę poza kolumne i podłączy bezpośrednio do masy wzmacniacza to gra jeszcze lepiej 🙂.
Silver tez ma tubkę - Ja bym go "uziemił" 🙂 chociaż wyprowadzenie wejściowe to już prawie prawie i będzie "ciepłe"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics

Nie ma co deliberować.
Kiedyś na takie działania mówiło się po prostu "partactwo"
Partacz.

Ot co.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Nie ma co deliberować.
Kiedyś na takie działania mówiło się po prostu "partactwo"
Partacz.

Ot co.

Partacz - to rzemieślnik nie należący do CECHu.

Wyroby partaczy były z reguły tańsze i wbrew współczesnemu znaczeniu słowa nie miały gorszej jakości.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi