Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki streamer (bez DAC), z wyjściem USB do 3 tys zł?

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, m4tech napisał:

Też tak chciałem żeby tak było, ale niestety izolacja izolacją a gdzieś ta konwersja sygnału elekrycznego na optyczny i później z optycznego na elektryczny trochę psuje dźwięk.

A konwersja sygnału ethernet na światłowód i z powrotem już ci nic nie psuje?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

46 minut temu, rochu napisał:

A konwersja sygnału ethernet na światłowód i z powrotem już ci nic nie psuje?

Ethernet nie działa w domenie czasu, więc to zupełnie inne "środowisko" niż spdif.

24 minuty temu, m4tech napisał:

Też tak chciałem żeby tak było, ale niestety izolacja izolacją a gdzieś ta konwersja sygnału elekrycznego na optyczny i później z optycznego na elektryczny trochę psuje dźwięk. Próbowałam sobie nawet wmawiać, że to właśnie zakłócenia sprawiają, że odbieram brzmienie coax lub usb za przyjemniejsze, niestety wg mnie ta lekka suchość to nie brak zakłóceń tylko brak dynamiki w zakresie szczegółów, tak ja to odbieram

Testowałem w życiu trochę urządzeń, streamerów DACow tez, każdy brzmi inaczej, żeby było lepiej to każdy ma swoje najlepsze subiektywnie) łącze, jeden lepszy po USB inny po OPT jeszcze inny po AES/EBU

Dla przykładu, testowałem poniższy konwerter, wpiąłem go w tor synalu i dźwięk się zmienił, bardzo przytłumił i przyciemnił, stracił swobodę dynamiki itd.
TPLINK_MC210CS_01.png

Teraz następny przykład, moj streamer brzmi najlepiej po Optyku z jednym DACIem a z innym lepiej po AES/EBU, po Coaxial najgorzej, ale to wszystko zależy z którym DACiem
Jest nadajnik i odbiornik + przewodnik, raz mi się zdarzyło ze miałem drogi kabel optyczny i maksymalny przesył to byl 96 kHz, powyżej brak synalu a zaskoczyło mnie ze dźwięk stal się stonowany, dla mnie to tez niepojęte, optyk to ... optyk a jednak widziałem i słyszałem
Innym razem miałem Streamer i DACa gdzie był konflikt po optyku, brumilo bardzo głośno w głośnikach

Teraz mam inny streamer inne DACi, najlepiej mi gra z kablami van den Hul the OPTOCOUPLER MKII Digital Opto Toslink, także przy CD, z drugim nowym DACiem AES/EBU, ale dopiero będę testował czy usłyszę różnice w kablach AES ...

Godzinę temu, rochu napisał:

Zgadzam się. Dobrze zrealizowane połączenie Toslink jest skuteczne i nie ma czego się wstydzić.

Wg tej teorii KAŻDY CD połączony do DAC po optyku powinien brzmieć  tak samo jako transport. Znaczy doskonale.

Prawda czy nie ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dlaczego każdy wątek muszą niszczyć auduofile swoiminprzechwałkami czego to oni nie usłyszeli?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz następny przykład, moj streamer brzmi najlepiej po Optyku z jednym DACIem a z innym lepiej po AES/EBU, po Coaxial najgorzej, ale to wszystko zależy z którym DACiem

Zwykle pokazujesz drogie sprzęty a takie objawy to ewidentnie źle działający układ odtwarzania zegara w DAC i/lub brak izolacji.

Czy to nie jest celowe, że producenci audiofilskiego sprzętu takich aspektów nie dopracowują, żeby były wrażliwe na "wszystko dookoła"? W tym na audiofilską biżuterię, kable cyfrowe itp? Bo klient jeszcze więcej kupi?

Tańsze DAC z rynku pro pracują stabilnie i żadnych obserwacji typu "po spdif lepiej niż po optyku" ich użytkownicy nie zgłaszają.
30 minut temu, msankowski napisał:

Czy to nie jest celowe, że producenci audiofilskiego sprzętu takich aspektów nie dopracowują, żeby były wrażliwe na "wszystko dookoła"?

Raczej brak im rzetelnej wiedzy 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 godzin temu, rochu napisał:

Jakie utrzymanie baz danych skoro roon wszystko zasysa z AllMusic i Rovi?

Jak już mówiłem, to mi kiedyś powiedzieli (jako konsumentowi z resztą).

13 godzin temu, m4tech napisał:

Aktualnie Roon to tragedia, jeśli chodzi o core na Windowsie,  także wszystkie klocki RoonReady raczej odradzam szczerze, tym bardziej, że dodatkowa opłata co miesiąc. W dwa lata uzbiera się na jakieś IFI. 🙂

Okej, coś mnie chyba ominęło... Od trzech lat gram na Roonie na Windowsie i nie zauważyłem żadnych problemów. Prywatnie jestem mega zadowolony. Znajomi też tak używają i nigdy nie słyszałem słowa skargi. Jakie to problemy? 

42 minuty temu, msankowski napisał:

Czy to nie jest celowe, że producenci audiofilskiego sprzętu takich aspektów nie dopracowują, żeby były wrażliwe na "wszystko dookoła"? W tym na audiofilską biżuterię, kable cyfrowe itp? Bo klient jeszcze więcej kupi?

To raczej celowe działanie. Przecież o to właśnie chodzi abyś kupując klocek audio obudował go kupą niepotrzebnych gadżetów.

Myślę, że rynek mody to dobre porównanie do rynku audio. A w na takim rynku mody zarabia się najwięcej nie na ubraniach ale na dodatkach -galanterii, biżuterii, zegarkach. 

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

29 minut temu, iFi Audio napisał:

Okej, coś mnie chyba ominęło... Od trzech lat gram na Roonie na Windowsie i nie zauważyłem żadnych problemów. Prywatnie jestem mega zadowolony. Znajomi też tak używają i nigdy nie słyszałem słowa skargi. Jakie to problemy? 

Chciałbym móc sterować Roonem z iPhona, aplikacja traci łączność, często nie można się podłączyć do Core na Windowsie pomimo, że jest widoczne. bardzo irytująca sprawa

2 godziny temu, msankowski napisał:

Zwykle pokazujesz drogie sprzęty a takie objawy to ewidentnie źle działający układ odtwarzania zegara w DAC i/lub brak izolacji.

Tańsze DAC z rynku pro pracują stabilnie i żadnych obserwacji typu "po spdif lepiej niż po optyku" ich użytkownicy nie zgłaszają.

Opisywałem sprzęt klasy Hi-Fi, niemniej klasa sprzętu z takim zjawiskiem nie ma nic wspólnego, w dodatku dziwne ze nie w każdym systemie był ten problem.
Spotkałem sie tez "w różnej klasie nie tylko Hi-End" ze łączenie różnych marek sprzętu Streamer-DAC, może wprowadzić konflikt przy przełączaniu utworów na następne, np. pojawia się "cykniecie" albo "urwanie początku utworu", czy wina leży po stronie Streamer czy DAC niewiadome, ponieważ rozdzielając je do innych systemów to problemu nie ma.

Z wielkim zdziwieniem znalazłem na naszym forum temat założony w sierpniu 2017 roku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

W dniu 26.08.2017 o 19:39, Elberoth napisał:

sMS-200 to taki szwajcarski scyzoryk systemów audio wykorzystujących pliki. I tak jak wspomniałem na wstępie - jest bardzo rozwojowe, zarówno jeżeli chodzi o jakość dźwięku, jak i software.

Sotm sms 200 ma już 5 lat. Przypomnijcie mi: ile jest warty smartfon z 2017 roku w lutym 2023?

Kolejny przykład na to , jak orzynają nas "firmy audiofilskie"

W dniu 26.08.2017 o 19:39, Elberoth napisał:

Oczywiście, wszystkie wspomniane dodatki (3 zasilacze, izolator galwaniczny, reclocker USB) sprawiły, że sMS-200 z urządzenia względnie taniego (2500zł), stało się propozycją ...

Cena  dzisiaj :

SOtM sMS-200 Neo

2590,00 zł / sztuka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Doszły jeszcze dwa nowe Cambridge audio.

Co prawda one już posiadają w sobie przetwornik ale mają też wyjścia cyfrowe mogą pracować jako transport. 

Co ciekawe Cambridge zdecydował się na zmianę kości na sabre. 

Jestem ciekaw jak to będzie grało w każdym bądź razie jako transport może to być solidne urządzenie bo będzie prawdopodobnie na tym samym sofcie co CXN 

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Co prawda one już posiadają w sobie przetwornik ale mają też wyjścia cyfrowe mogą pracować jako transport. 

Bez wyjścia USB to jakieś nieporozumienie. 

W dniu 7.02.2023 o 16:57, iFi Audio napisał:

Kiedyś rozmawiałem zupełnie prywatnie z przedstawicielem Roona i powiedział mi, że lwią częścią tego kosztu jest utrzymanie baz danych z polecaniem muzyki, opisami, etc. Cała ta bajerancka strona Roona. Nie jest to żadne oficjalne info, ot kiedyś mi tak powiedzieli.

No dobra zgadzam się i to by miało sens gdyby w tej cenie był przynajmniej jeden albo dwa streamingi.

Taka kooperacja że oni się też reklamują w ramach tego abonamentu.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Nie no czemu?

Wiadomo fajnie by było gdyby było. 

Się jednak wydaje że to są bardziej urządzenia które są zrobione do kompletu ze wzmacniaczem.

Albo podłączane po prostu analogową albo wyjście z nich cyfrowo i wykorzystanie przetwornika we wzmacniaczu.

Wiadomo fajnie by było gdyby w tej cenie znalazło się jeszcze wyjście USB dodatkowo. 

Najważniejsze jak to będzie grać po analogu to mnie bardzo ciekawi bo to jest też swego rodzaju nowość dla Cambridge

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no czemu?

Urządzenie bez wyjścia USB ledwo tańsze niż Bluesound Node N130 ? Myślisz, że to się obroni ?

Teraz, Piopio napisał:

Urządzenie bez wyjścia USB ledwo tańsze niż Bluesound Node N130 ? Myślisz, że to się obroni ?

No właśnie dlatego o tym wspomniałem zależy jak będzie grać po analogu.

Wiele osób korzysta z n130 jednak jako transportu. 

Jakość po analogu jest nazwijmy to po prostu akceptowalne.

Jeśli tu będzie fajnie to tak.

Denon się co prawda już z tego wycofał ale dnp800 kupowało naprawdę sporo osób. Yamaha wxc50 dalej się ludzie interesują.

No po prostu zależy jak będzie grać będzie grać dobrze to się obroni będzie grać źle no to nie.

10 godzin temu, rochu napisał:

To przyjmij do wiadomości, że większość twoich płyt zrealizowano przy użyciu złącza Toslink.

Toslink to osobne zagadnienie. Gdyby go aplikowano na diodach i odbiornikach klasy telekomunikacyjnej, to miałby same zalety. Niestety te standardowe dla audio gwarantują czas trwania zbocza na poziomie 5ns. To jest 100x powyżej progu załączania PLLa w odbiornikach S/PDIF, czyli tylekroć powyżej jittera uznawanego za słyszalny. Dodatkowo ciekawostką jest to, że kable optyczne potrafią brzmieć różnie, a ich pasmo też bywa zadziwiająco niskie, bo np. do 9MHz. to by oznaczało, że medium jest mętne, a do tego ma problemy z koherencją wiązki. Jak zwykle wszędzie tu kłaniają się pieniądze.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

1 minutę temu, piramidon napisał:

(...) że medium jest mętne,(...)

...że co, proszę?

10 minut temu, rochu napisał:

..że co, proszę?

Oczywiście jest to przejaskrawienia z zastosowań profesjonalnych optoelektroniki.

Byłem kiedyś szefem takiej firmy, tu -  w audio - częstotliwości są dwa rzędy niższe.

Medium transmisyjne – nośnik używany do transmisji sygnałów w telekomunikacji. Jest podstawowym elementem systemów telekomunikacyjnych

...

@Tal: Dziękuję, zajrzę tam na kleinanzeigen mam nawet konto.

Edytowane przez piramidon

2 godziny temu, piramidon napisał:

Cena  dzisiaj :

SOtM sMS-200 Neo

2590,00 zł / sztuka

Kto Ci każe kupować nowy? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Co ciekawe Cambridge zdecydował się na zmianę kości na sabre. 

Nie wiem kiedy zrobili tę zmianę ale weź pod uwagę, że fabryka AKM spaliła się i przez długi czas nie było produkcji. Dopiero teraz wznawiają/wznowili.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:
Godzinę temu, Piopio napisał:

Nie no czemu?

Wiadomo fajnie by było gdyby było. 

Znowu muszę się zgodzić z Piopio. Wyjście USB powinno być oczywiście z mojego punktu widzenia i mojego systemu.

Ktoś mnie oświeci? Cytuję:

"Podłączyłem też dodatkowy kondensator do portu USB aby poprawić dźwięk (Jantzen Audio Superior Z-Cap)"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dlaczego każdy wątek muszą niszczyć auduofile swoiminprzechwałkami czego to oni nie usłyszeli?

Rożnica miedzy nami taka ze tobie się przyśniło, wyobraziło a ja testowałem

Także to ty trolujesz

Edytowane przez .:Gerard:.
15 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Rożnica miedzy nami taka ze...

Różnica między nami taka, że Ty jeszcze "testujesz" a ja już tego nie robię.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Różnica między nami taka, że Ty jeszcze "testujesz" a ja już tego nie robię.

.... jak chociaż w realu zobaczysz to pogadamy

7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

.... jak chociaż w realu zobaczysz...

Nie zapraszasz a jako warunek stawiasz zobaczenie - mam Ci się na chatę wbić przez okno?

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie zapraszasz a jako warunek stawiasz zobaczenie - mam Ci się na chatę wbić przez okno?

Wbijaj ........
Strachliwy nie jestem a Wódkę postawie i ugoszczę po polsku ...

7 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Wbijaj ........
Strachliwy nie jestem a Wódkę postawie i ugoszczę po polsku ...

Super! Bedę w PL to się przypomnę. A wódke to ja stawiam, wypada coś wnieść do "testu".

• Pokaż nowe odpowiedzi