Skocz do zawartości
IGNORED

Co w listwie zasilającej audio siedzi a powinno lub nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Zawsze mnie intrygował ten odstęp zakłóceń w wielu pomiarach, również podawanych tu na Forum.

Może trzeba by zapoznać się bliżej z tym urządzeniem którego tam używają?  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

13 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Przecież zawsze wszyscy mówią, że różnice są wyraźne więc to nie powinno być problemem.

No więc właśnie, wyszło jak zwykle.

Ślepy test - "kwadrylion" problemów.

Test audiofila - Przepaść! Inny wymiar! Różnica powalająca! Bas jak z subwoofera! Selektywność! Dociążenie! Scena 3D! Wypełnienie!

Kontrola basu! 

Czarne tło! .............itp. itd. itd

Mariusz Z. ma wiele racji...ale w specyficznych warunkach, przy specyficznym sprzęcie, w teorii, w skali mikro, w ilościach "nano".

W sumie - pomijalne dla warunków słuchania muzyki w domowym audio.

Edytowane przez iro III
W dniu 9.02.2023 o 22:41, Daniel_68412 napisał:

Podałem argumenty a kolega tylko produkuje nic nie znaczący bełkot. 

Jeśli nie jest to czekam na podanie konkretów. 

Kolega ile czasu belkotal o platformie antywibracyjnej  i do dziś nie można doczekać się konkretów.

20 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Testujemy tylko 2 kable - jeden super hiper, drugi 1mm2 z marketu z poprawnie zarobionymi wtykami tez z marketu. Skleimy je razem będę wtyczki przemieniał tak, że nie bedziesz tego widział.

Nie zrozumiałeś mojej koncepcji walki z zakłóceniami sieciowymi. Ja słyszę różnice po wymianie wszystkich kabli w systemie porównując do stanu sprzed wymiany. Moje kable sieciowe są inne niż większość używanych przez forumowiczów. Test jednej pary u mnie nie ma sensu. Prawdopodobnie nie będzie efektu. Mam 6 urządzeń w systemie i wszystkie mają uziemione obudowy. Nie wiem ile ma masę układową podpiętą do PEN. Na pewno wzmacniacz lampowy. Sprawa moich sieciówek z filtrami dotyczy całego systemu więc wymiana jednej raczej nie da jednoznacznej odpowiedzi czy zmiany dotyczące całego systemu słychać czy nie. Tak jak napisałem przemyślę to ale nie dzisiaj. Już mi małżonka suszy głowę, że za dużo czasu klikam. Poza tym idziemy dziś na walentynkowe tańce. Miłej soboty życzę 😎 

W dniu 9.02.2023 o 16:48, Lech36 napisał:

THD to mniejszy problem, większym są IM, dlatego na ASR jest stosowany test wielotonowy imitujący skomplikowany sygnał muzyczny. Przy tym teście niektóre konstrukcje potrafią mocno zaskoczyć negatywnie, ale hobbystom się podobają. Ciekawe o co chodzi w tym wszystkim?

Ile ty masz lat ? Bo ma się podobać!! Słucha się muzyki ,nie pomiarów, kiedy to do ciebie dotrze?

45 minut temu, Lech36 napisał:

Nie musisz dotrzymywać standardów, wystarczy się zachować tak jak uczestnicy testu w Wielkopolsce i jemu podobnych.

Przypomnę, że wyrównywanie poziomu głośności robiliśmy na ucho 😉 Więc jednak standardy nie były najwyższych lotów ... Jedyne co miał Lutek fajne to przełącznik gdzie mogliśmy przełączać wzmacniacze w locie bez przepinania kabli.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, tedi02 napisał:

Ile ty masz lat ? Bo ma się podobać!! Słucha się muzyki ,nie pomiarów, kiedy to do ciebie dotrze?

Słucham muzyki cały czas i podoba mi się ale nie wszystko, dlatego słucham głównie muzyki którą lubię. Kabli i im podobnych elementów nie słucham. Pomiary służą do porównania technicznego urządzeń. Na ich podstawie z dużą dozą prawdopodobieństwa można określić czy będą różnice czy może skończy się tak jak w Wielkopolsce. 
Lat mam odpowiednią ilość do tego żeby nie zachowywać się tak jak dziecko.

Teraz, Piopio napisał:

Przypomnę, że wyrównywanie poziomu głośności robiliśmy na ucho 😉

Wiem. I nawet przy tak niedokładnym wyrównaniu uznaliście że nie warto robić abx-a bo zaczęło być nierozpoznawalnie?

4 minuty temu, Piopio napisał:

Jedyne co miał Lutek fajne to przełącznik gdzie mogliśmy przełączać wzmacniacze w locie bez przepinania kabli.

Czyli Lutek do testu porównawczego podszedł w pełni profesjonalnie 🙂

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Wiem. I nawet przy tak niedokładnym wyrównaniu uznaliście że nie warto robić abx-a bo zaczęło być nierozpoznawalnie?

Na jego kolumnach. To był błąd tego testu. Ale człowiek uczy się na błędach. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Na jego kolumnach. 

Ale na tych jego "kolumnach" ("złych") przed wyrównaniem głośności na ucho różnice było słychać. Tak chyba wynikało z relacji na forum.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Ale na tych jego "kolumnach" ("złych") przed wyrównaniem głośności na ucho różnice było słychać. Tak chyba wynikało z relacji na forum.

To było luźne słuchanie. Przy kawie lub herbacie 😉 

Wniosek jest jeden - na kolumnach Lutka nie było słychać wpływu wzmacniacza na dźwięk. Na KOLUMNACH LUTKA - podkreślę. Gdyby sprawdzić 2-3 inne pary wtedy wnioski z testu byłby wiarygodne. 

Teraz, Piopio napisał:

To było luźne słuchanie. Przy kawie lub herbacie

Celem chyba jednak był tytułowy test ABX. Nie doszło do niego chyba na wniosek uczestników 😉.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Wniosek jest jeden - na kolumnach Lutka nie było słychać wpływu wzmacniacza na dźwięk. Na KOLUMNACH LUTKA - podkreślę.

Przed wyrównaniem głośności różnice było słychać, pomimo "kolumn Lutka". Tak samo było przy porównywaniu różnych standardów zapisu cyfrowego przy teście przetwornika rejestrującego RME. Z tego wynika wniosek że wyrównanie głośności to jeden z najważniejszych punktów obowiązujących w procedurze porównawczej mającej wykryć różnice w elementach/torach audio.  
Tak się zastanawiam dlaczego przez hobbystów audio ten element procedury jest tak często pomijany?

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Poza tym chciałbym zwrócić uwagę na metodologię takich testów w kontekście tego co jeden z kolegów w tym temacie napisał o sieciach neuronowych. Zmęczenie, nastrój, pora dnia i to jak różnie odbieramy muzykę będzie determinowało wynik. Pierwsze słuchanie, drugie... 15-te. Po którymś razie test nie będzie już wiarygodny bo nastąpi tzw. odczulanie sensoryczne. Żeby potraktować taki test poważnie należałoby poważnie go zorganizować. Nie wiem czy jestem w stanie dotrzymać standardów. To inny i dłuższy temat ale oczywiście otwarty. Przemyślę zagadnienie jeszcze.

Cały czas podlegamy tym wpływom; zmęczenie, nastrój,... Dlatego wydaje się, ze gra różnie. Nie gra różnie.

Aby taki test miał sens. Należałoby słuchaczom wkręcić głowy w imadła (efekt grzebieniowy)... 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Wniosek jest jeden - na kolumnach Lutka nie było słychać wpływu wzmacniacza na dźwięk. Na KOLUMNACH LUTKA - podkreślę.

Biedny Lutek, nie dość, że zaprosił do siebie, zorganizował najsłynniejszy w Rzeczypospolitej test, to co rusz dowiaduje się, że ma/miał najgorsze kolumny świata.

Miejcie trochę umiaru w tym długotrwałym... procesie wyparcia! 😁

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Może trzeba by zapoznać się bliżej z tym urządzeniem którego tam używają?  

W jaki sposób?

Obecnie zaprojektowałem tzw. wzmacniacz instrumentalny zwany również pomiarowym z opcją izolacji galwanicznej.

Będzie faza testów ale z rozważań projektowych wychodzi jasno jak duże są ograniczenia i to stosując absolutnie topowe elementy. Do tego izolacja galwaniczna oznacza, że również zasilanie musi być izolowane galwanicznie zasilające stronę "górną". Oczywiście w grę wchodzi w zasadzie tylko zasilacz impulsowy. 

Widzę jakie są problemy. Zresztą porównuję to z rozwiązaniami Tektronix`a. Tam również widać te problemy.

19 minut temu, Grzegorz7 napisał:

W jaki sposób?

Chociaż z instrukcji obsługi, może podają jak uzyskują tak wysokie możliwości pomiarowe. Może uzyskują tak niskie poziomy szumu własnego metodą ich redukcji sumując w odwróconej polaryzacji dwa sygnały, to oczywiście tylko taka luźna koncepcja, jak to jest fizycznie zrobione w tym analizatorze widma używanym na ASR tego nie wiem, ale też mnie to ciekawi i intryguje.  

19 godzin temu, Piopio napisał:

Wystarczy, że kabel będzie lepszy niż firmowy 😉 Może kosztować tylko 200 zł. 

Moze kosztować 350zł i nazywa się power roots. I to jest odkrycie roku, jak za małe pieniądze można poprawić dzwiek

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Może uzyskują tak niskie poziomy szumu własnego metodą ich redukcji sumując w odwróconej polaryzacji dwa sygnały

Noooo.

I tych szpilek w widmie również nie będzie bo się odejmą...

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Chociaż z instrukcji obsługi, może podają jak uzyskują tak wysokie możliwości pomiarowe.

Oczywiście. 

Obecnie już w tym nie siedzę ale mam na koncie kilka wdrożonych do produkcji a jeśli jednostkowych to z powodzeniem stoswanych przyrządów pomiarowych. 

Zawsze jest coś takiego jak badanie rynku, jeśli nie wywiad gospodarczy. 

Na papierze wszystko wygląda zajebiście. Szczególnie jak wszelkie parametry typu rozdzielczość odnosi się do oferowanych architekturą stosowanych procesorów, adc`y, dac`y,... 

DAC`e również oferują rozdzielczości 32 bitów... 

Ale schodzimy na ziemię i okazuje się, że nie przeskoczą 22 bitów...

I drugie: Środowisko pomiarowe. U mnie na dzień dobry po przewodach pomiarowych biegają prądy błądzące generujące na dzień dobry po kilka uV w byle ścieżce. Ten Amir to na Księżycu musi robić te pomiary...

Przypomnę, że Niemcy również mieli zajebiste zużycia paliwa w swoich samochodach. O pierdylionie gwiazdek bezpieczeństwa jakichś koślawych samozwańczych organizacji uznanych przez cały świat... nie wspomnę...

25 minut temu, MariuszZ. napisał:

Mamy więc nieporozumienie bo ja zapewne jak większość czytających myślała o separacji przestrzennej dźwięków

Nie wiem co zrozumieli inni wiem o czym ja pisałem. Chodziło o selektywne reprezentowanie instrumentów a nie ścianę zlanych ze sobą dźwięków. (kakofonia)

29 minut temu, MariuszZ. napisał:

Obwiednia jest wynikiem zawartości harmonicznych ale reprezentuje domenę czasu.

Chyba sie nie rozumiemy.  Jeśli mamy obrazek na ekranie oscyloskopu lub analizatora widma. Obwiednia to linia poprowadzona po "krawędzi, po szczytach" tego co widac na obrazku. O obwiedni mówimy zarówno w przypadku obrazów z oscyloskopu jaki i analizatora widma.

Jedno z drugim jest nierozerwalnie związane bo to po prostu inna reprezentacja tego samego sygnału.

36 minut temu, MariuszZ. napisał:

Barwa dźwięków jest wypadkową zawartości harmonicznych będących naturalnym składnikiem dźwięku

Dokładnie to napisałem tylko innymi słowami. Kształt przebiegu (jak na oscyloskopie) powoduje taki a nie inny rozkład harmoniczny. To dokładnie to samo tylko inaczej przedstawione jeden wykres w domenie czasu a drugi w domenie częstotliwości. Można od jednej reprezentacji przejść do drugiej metodami matematycznymi (co zreszta jest robione w cyfrowych analizatorach widma za pomocą szybkiej transformacji fouriera) 

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Poza tym mam wrażenie, że mieszają Ci się pojęcia dotyczące zawartości naturalnych harmonicznych w dźwiękach ze zniekształceniami nieliniowymi THD dźwięków ale może to tylko wrażenie

Nic mi się nie miesza. Rozkład harmoniczny dźwięków to jedno a niedoskonałość urządzeń audio powodująca powstawanie dodatkowych harmonicznych to drugie. Niemniej jednak w sprzęcie audio jedno wpływa na drugie. Jeśli dla uproszczenia weźmiemy sygnał jakiegoś instrumentu, który gra właśnie dżwięk o częstotliwości f, którego cechą charakterystyczną jest to,  że zawiera on trzecią harmoniczną na poziomie dajmy na to x i przepuścimy to przez wzmacniacz, który ma taką niedoskonałość że przepuszczając sygnał o częstotliwości f (takiej samej) generuje "swoją" trzecią harmoniczną o poziomie Y to te harmoniczne się dodadzą a to oznacza że dźwięk instrumentu zostanie zmieniony bo zmieniony zostanie jego indywidualny rozkład harmoniczny. Dlatego ważne jest żeby sprzęt nic od siebie nie dodawał.

Wszystko już napisałem. W pętli płynie prąd. Większa rezystancja przewodu PEN to mniejszy prąd w pętli - lepiej. Szczególnie dla niskich częstotliwości zakłóceń. Niższa rezystancja masy interkonektów - mniejsze napięcie jakie odłoży się na przewodzie masowym IC - lepiej. Można doborem rezystancji przewodów ograniczyć poziom zakłóceń jakie zostaną "dodane" do sygnału audio.

Przewód PEN układu sieci zasilającej w której przewód ochronny PE jest połączony z przewodem neutralnym. Obecnie tego typu układy nie są stosowane (niezgodne z normami). To tak na marginesie.

Jeśli Przez ekran płyną jakiekolwiek prądy wyrównawcze to coś jest popsute albo źle zaprojektowane. Cała reszta o której piszesz to próba wyleczenia tego problemu. 

Ekran na IC lub na sieciówce po co jest? Są normy i określają wzajemny wpływ urządzeń, w tym przewodów na niezakłóconą pracę każdego z nich.

Normy kompatybilności elektromagnetycznej mają na celu zwiększenie "higieny" w paśmie częstotliwości radiowych w środowisku które nas otacza i określają one, ile pracujące urządzenie może maksymalnie wytwarzać zakłóceń zarówno promieniowanych jak i "wstrzykiwanych" do sieci zasilającej a nie jak chronić urządzenia przed zakłóceniami.

Rozumiem że u Amira w czasie pomiarów nie ma tego typu zakłóceń ? Gdy mierzy ekranowany high end'owy kabel zasilający i porównuje go z zwykłą sieciówką i nie ma różnicy to co to oznacza? Nie zna się ? nie umie zmierzyć? u niego nie występują zakłócenie które mógłby ten kabel usunać? Czy może musi być obok siebie cały zestaw urządzeń żeby mogły się wzajemnie zakłócać? 

Pisałem w kontekście czego Amir nie mierzy, a co ja doświadczyłem. Odwrócenie wtyczki sieciówki poprawia jakość muzyki bo pojemność pasożytnicza trafa wpływa na jakość i gdybym zaniedbał ten przypadek to słuchałbym muzyki w gorszej jakości.

Zakładając że masz rację (choć nie masz) i odwrócenie sieciówki ma wpływ. Myślisz że nie dałoby rady tego zmierzyć? Uważasz że słyszysz coś czego nie widać na pomiarach? Amir przebadał prawie 2 tyś urządzeń jakie jest prawdopodobieństwo że nigdy nie pomylił polaryzacji i nie zrobił gorzej. Myślisz że gdyby to miało faktyczny wpływ nikt do tej pory by na to nie wpadł ?

Nie chce się przekomarzać ale chyba nie rozumiesz co to jest system audio.

Widzę że według ciebie konkluzja jest prosta. Po co cokolwiek mierzyć przecież człowiek słyszy lepiej (to był sarkazm)... Gratuluje niezachwianej wiary w siebie i możliwości swojego słuchu. Jestem jednak absolutnie pewien że w ślepych testach nie byłbyś wstanie wykryć różnic o których piszesz. 

Znaczy tylko tyle, że do 50kHz ten zasilacz dobrze filtruje zakłócenia od ściemniacza.

Wokół nas jest masa sygnałów RF wpływają one na wszystko i ze wszystkim oddziałują. Na nas, na sprzęt, na rośliny. Nie da się tego uniknąć. Jednak to co wydobywa się ostatecznie z głośników mieści się w paśmie dziesiątek kiloherców. Jeśli jak twierdzisz zakłócenia RF mogą interferować i wpływać na to co słyszymy to znaczy że muszą ostatecznie oddziaływać na częstotliwości z pasma akustycznego więc czemu tego wpływu nie widać w pomiarach? Wpływają bezpośrednio na głośniki ?

Jak źle zaprojektujesz urządzenie, np nie dasz filtra dolnoprzepustowego na wejściu i doprowadzisz do tego że zakłócenia przedostają się do urządzenia to po pierwsze popełniłeś błąd a po drugie będzie to widać na pomiarach.

Znaczy tylko tyle, że do 50kHz ten zasilacz dobrze filtruje zakłócenia od ściemniacza. Można by wymyślać tysiąc innych przypadków, że ten zasilacz jednak przepuści zakłócenia o wyższych częstotliwościach, a te pośrednio wpłyną na jakość SQ na wyjściu systemu. Dla zobrazowania w jakim kierunku należy skierować rozważania zwróć uwagę na pomiary wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Kluczownie tranów odbywa się tam na częstotliwościach ok.400khz, 800kHz, 1,2MHz jak na zdjęciu poniżej i ma to wpływ na jakość tego co słyszymy bo przekłada się na poziom szumu w układzie. 

Cytuję Amira:  "Potem przyszedł wzmacniacz mocy i wszystko poszło przez okno. Mnóstwo szumu ultradźwiękowego sprawia, że próba odtwarzania treści w wysokiej rozdzielczości z poziomem hałasu, który przyćmiewa wszystko, co mogłaby mieć prawdziwa muzyka, jest kpiną."

Jeżeli w układzie mamy zasilacze SMPS, lampki ledowe czy słabo filtrowane urządzenia cyfrowe to będzie to miało wpływ na jakość wypadkową muzyki jeżeli PSRR zasilaczy będzie marny.

Nie bardzo rozumiem co chciałeś pokazać tym przykładem? Że źle zaprojektowane urządzenie działa źle? No dokładnie to pokazały pomiary do jedynych 50kHz wyraźnie to pokazały. A może uważasz że w przypadku tego kiepskiego wzmacniacza pomógłby kabel zasilający? To na jakich częstotliwościach są kluczowane tranzystory nie ma znaczenia gdy całość jest dobrze zaprojektowana. Jest wiele wzmacniaczy w klasie D które są znakomite i nie mają problemów z zakłóceniami. 

6 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Jeżeli w układzie mamy zasilacze SMPS, lampki ledowe czy słabo filtrowane urządzenia cyfrowe to będzie to miało wpływ na jakość wypadkową muzyki jeżeli PSRR zasilaczy będzie marny.

I będzie to wszystko widać w pomiarach. Chyba się z tym zgodzisz?

9 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Na takich częstotliwościach to już sprzężenia elektromagnetyczne trzeba rozpatrywać i wpływ prądów wirowych więc schematy i topologie należałoby rozszerzyć o elementy RLC stosownie do zakresu f ale nie widzę powodów żeby nie widzieć przewodów w tym przypadków.

Bajki z mchów i paproci... Jak wyżej w koło nas jest masa zakłóceń elektromagnetycznych dobrze zaprojektowany sprzęt doskonale sobie w tych warunkach radzi. A jeśli sobie nie radzi to widać te problemy w czasie pomiarów. A wymienienie kabli na "lepsze" to tylko psychoakustyka a nie rozwiązywanie problemów.

Ostatnie zdanie na koniec. 

Gdyby kable zasilające wpływały słyszalnie na pracę sprzętu audio to by ten wpływ był widoczny w pomiarach. Mało tego Analizator Audio Precision, którym posługuje się w swoich testach Amir byłby wyposażony w dedykowany kabel zasilający z nadanym numerem seryjnym a w instrukcji byłoby napisane że z innym kablem pomiary będa zafałszowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

-140dB to dla sygnałów "napięciowych" (20 logarytm) przy sygnale nominalnym rzędu 1V daje 100nV rozróżnialności czy "czułości". 

No więc, otóż, nie ma tak czystych środowisk, obwodów w sprzętach audio... Byle szumy termiczne, szumy elementów aktywnych są wielokrotnie większe.

Jest w Warszawie przedstawiciel firmy Audio Precision bardzo mili ludzie możesz do nich zadzwonić i wypytać jak ich analizatory mierzą, jak uśredniają itd. Możesz nawet się z nimi spotkać i poprosić o prezentację:) Jak dla mnie to skoro rozdzielczość jest na poziomie nanowoltów to znaczy że tak jest. W końcu to aparatura pomiarowa a nie Audio VooDoo:)

9 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ale Amir tego nie widzi... U niego wszystko jest poniżej -140dB. Toż to 10 tysięcy razy lepiej... Co on mierzy? 

Może takie dobre urządzenia testuje:) Swoją drogą pokazywałem moje pomiary mojego stabilizatora i nie były jakoś diametralnie różne... znakiem czego chyba można:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym chciałbym zwrócić uwagę na metodologię takich testów w kontekście tego co jeden z kolegów w tym temacie napisał o sieciach neuronowych. Zmęczenie, nastrój, pora dnia i to jak różnie odbieramy muzykę będzie determinowało wynik. Pierwsze słuchanie, drugie... 15-te. Po którymś razie test nie będzie już wiarygodny bo nastąpi tzw. odczulanie sensoryczne.

Trafione w kunkt. Wszystkie te czynniki mają wpływ na testy... ale mają też wpływ na nasze codzienne słuchanie muzyki i naszą ocenę własnych modyfikacji. Niestety bardzo wiele osób nie przyjmuje tego do wiadomości. Głęboko wierzą że zawsze słyszą tak samo i zawsze nieomylnie. 

Nie wiem ile ma masę układową podpiętą do PEN.

A ty znów o tym PEN.. PE nie PEN. No chyba że masz połączone przewody ochronne N z przewodami PE. A jeśli tak jest to raczej nie mów o tym firmie ubezpieczeniowej bo w przypadku pożaru nic nie dostaniesz:)

9 godzin temu, Piopio napisał:

Wniosek jest jeden - na kolumnach Lutka nie było słychać wpływu wzmacniacza na dźwięk. Na KOLUMNACH LUTKA - podkreślę. Gdyby sprawdzić 2-3 inne pary wtedy wnioski z testu byłby wiarygodne. 

a jakby się okazało, że jednak nie ma różnicy to co byś powiedział ? kolejne trzy pary?

W dniu 9.02.2023 o 12:16, mookal napisał:

Hejo. Mój pierwszy temat i pytanie - załączam zdjęcie prostej listwy zasilającej DIY, jest takich sporo na allegro i pewnie część z nich ma podobne komponenty. Niestety nie znam się na tym, ale trochę zaczynam się interesować i chcę trochę sprzętu zmienić/usunąć - stąd moje pytanie do Was - co tam w środku siedzi, jaki ma to sens (pomijam wrażenia odsłuchowe, chodzi mi rodzaj filtrów, po co te konensatory itd, czy sprzedawca to faktycznie sam złożył w warsztacie czy to gotowiec np. z Chin później odsprzedany jako fajna kostka DIY?). Dwoma czerwonymi znakami T oznaczyłem dwa gniazdka, które niby mają mieć inną funkcjonalność - jakiś filtr czy coś, gdzie mam wpiąć tylko sprzęty jak CD czy DAC - czy faktycznie są one inaczej połączone? Będę wdzięczny za info, a niebawem wrzucę inną listwę do analizy. Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Kolejny wątek typu ściek i dodatkowo na niewłaściwym forum, załóż to sobie kolego w zakładce hig-end. Rozwala mnie zainteresowanie i mnogość odpowiedzi, która świadczy w większości przypadków o bardzo miernej wiedzy, a często braku rozumu wypowiadających się. Poproś administrację forum o nową zakładkę i nie zaśmiecaj DIY.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, przemak napisał:

Firma Audio Precision nie istnieje. Nie ma takiej firmy. 

Nie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

I drugie: Środowisko pomiarowe. U mnie na dzień dobry po przewodach pomiarowych biegają prądy błądzące generujące na dzień dobry po kilka uV w byle ścieżce. Ten Amir to na Księżycu musi robić te pomiary...

Niestety nie pomogę Tobie w zrozumieniu tak dobrych właściwości sprzętu używanego przez Amira. Zdaje się nie tylko on robi tym sprzętem pomiary. Ten którego używa do pomiaru ZG na pewno jest też używany przez producentów ZG. To oczywiście też dla osoby podejrzliwej może nie być jakimkolwiek dowodem na prawidłowość pomiarów. Oczywiście rozumiem Ciebie, też mnie intryguje tak duży zakres pomiarowy tego sprzętu, ale nad takim sprzętem pracują osoby dużo mądrzejsze ode mnie i kwestionowanie efektu ich pracy przez taką osobę jak ja byłoby nie na miejscu.  

@Lech36

Nie czepiajmy się aparatury pomiarowej.

Krótkie pytanie: Twój najlepszy sprzęt albo taki, którego słuchałeś, jaką miał dynamikę wyrażoną jako odstęp sygnału nominalnego od szumów?

Skupmy się na wzmacniaczach.

19 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Krótkie pytanie: Twój najlepszy sprzęt albo taki, którego słuchałeś, jaką miał dynamikę wyrażoną jako odstęp sygnału nominalnego od szumów?

DR ma 110dB. Natomiast w stosunku do np. tych bardzo powszechnych w użyciu domowym 5W/4 niestety nie wiem, ale to wynika z tego powyższego DR można przeliczyć. Wzmacniacz ma moc maksymalną na obciążeniu czterech omów ponad 400W i wydajność prądową 20A, to oczywiście klasa D. W używanym przeze mnie systemie ze wzmacniaczami klasy AB parametry są gorsze, ale też wystarczające z dużym zapasem. Szumu nie mierzyłem, ale z odległości 0,5m już nic nie słychać co mogłoby irytować a potencjometr głośności mam w przedwzmacniaczu umieszczony mało optymalnie ze względu na szumy bo na wejściu tego przedwzmacniacza, wzmocnienie sumaryczne toru dobrane tak żeby uzyskać pełne wysterowanie końcówek przy gałce wzmocnienia w okolicach maksimum (80%). Teraz bym to zrobił inaczej. Mowa oczywiście o systemach aktywnych bo innych nie używam.  

• Pokaż nowe odpowiedzi