Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, NRK napisał:

Sorki ale słowa branży osobiście dla mnie są bezwartościowe.

A czyje są wartościowe?

Teoretyków gdybaczy których jest tu masa i którzy swoje " doświadczenie " opierają na swoich lub cudzych wymysłach?

Ja kablami nie handluję, sporadycznie sprzedaje swoje przy zmianach ale swoim klientom doradzam i jeszcze nigdy nie miałem sytuacji żeby ktoś się na tym zawiódł. Ja tylko sugeruje co warto u siebie sprawdzić, krokami a każdy musi sam u siebie sprawdzić PRAKTYCZNIE 🙂

6 minut temu, NRK napisał:

Po prostu trzeba brać pod uwagę, że im nie zależy na prawdzie, tylko na SPRZEDAZY. Stąd nieważne, czy przewód lub gadżet działa, ważne, by się sprzedało.

Edytowane przez porlick
1 minutę temu, muda44 napisał:

Teoretyków gdybaczy których jest tu masa i którzy swoje " doświadczenie " opierają na swoich lub cudzych wymysłach?

Nie wrzucaj wszystkich do jednego kotła.

1 minutę temu, porlick napisał:

Po prostu trzeba brać pod uwagę, że im nie zależy na prawdzie, tylko na SPRZEDAZY.

Tylko ?

Znasz wszystkich?

Ja nie a latami w tym siedzę i trzeba brać pod uwagę że raz oszukany klient już nie wróci do danego sklepu czy sprzedawcy. Branża może coś zasugerować ale to potencjalny klient ma się określić czy coś kupi czy nie. Nie ma przymusu ale trzeba próbować a nie gdybać.

4 minuty temu, NRK napisał:

Nie wrzucaj wszystkich do jednego kotła.

Czy napisałem wszyscy?

5 minut temu, porlick napisał:

Po prostu trzeba brać pod uwagę, że im nie zależy na prawdzie, tylko na SPRZEDAZY. Stąd nieważne, czy przewód lub gadżet działa, ważne, by się sprzedało.

Znam jednego gościa który uczciwie prowadził ( próbował prowadzić) sklep ze sprzętem audio.

Zbankrutował.

6 godzin temu, Tajitsu napisał:

Tym razem się uda! 🙂

Jak widzisz - NIE.

I nie zmienią tego kolejne tematy tego typu 😉

Miłego dnia Panowie.

1 minutę temu, muda44 napisał:

Tylko ?

Sprzedaj cokolwiek z "audiofilskiej półki " używając do opisu tylko i wyłącznie prawdy i zasad naukowych. 

Ojej! Nic nie poszło???

10 minut temu, porlick napisał:

wyłącznie prawdy

"Prawda jest jak poezja. Większość jej nienawidzi" - Mark Twain

Godzinę temu, muda44 napisał:

Zdecydowanie mylisz fora, bez urazy 😉

Przecież pisałeś:

Ja sobie nie wyobrażam zasilać systemu zwykłym kablem czy też mieć w ścianie zwykłe gniazdko

/na końcu poniższego wpisu, #189/

Ten czy inne tego typu wątki nic nie rozwieją. Jak ktoś jest poważnie zainteresowany tematem to kupi czy wypożyczy kabel, wepnie w swój system i sam oceni zmiany, ich wpływ i to czy na te zmiany chce przeznaczyć takie pieniądze.

Ci co chcą gdybać, gdybać będą i nic tego nie zmieni.

Tylko uwaga. Moim zdaniem niewiele jest kabli wartych uwagi a wiele z nich to ściema i naciąganie na wydatki. Różne kable też różnie na brzmienie wpływają więc należy mieć na uwadze konkretny system, urządzenie czy kierunek zmian jaki oczekujemy ale też nie oczekujmy cudów z najtańszym sprzętem.

Komentowałem finał wpisu #189, i tyle. Potem zeszło na pobocze.

Ad rem- i bez wyobraźni jest najlepiej, ale inni tego nie lubią.

Godzinę temu, porlick napisał:

Opis zmienia rzecz. O tym warto wiedzieć.

Anegdotka komiksowa:

Dziecko przedszkolne (jeszcze nie czytające) prosi rodzica: 

-Chcę ten komiks z wiewiórką na hipopotamie!...

Ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

🙂

Opis zmienia rzecz

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Moderatorzy
1 godzinę temu, porlick napisał:

używając do opisu tylko i wyłącznie prawdy

Ale jakiej prawdy? 

Ja zdążyłem się nauczyć, że w życiu są trzy prawdy. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

3 godziny temu, Seyv napisał:

Psychoakustyka to żadna przeszkoda. 

Albo nie rozumiesz czym jest psychoakustyka, albo świadomie ją ignorujesz. Tak czy siak Twoja, wiarygodność spada do zera.

-----

3 godziny temu, muda44 napisał:

Żeby zaproponować racjonalny jak to piszesz sposób zmian nie poprzez kable,  najpierw trzeba mieć doświadczenie z tymi kablami...

Wprost przeciwnie! Skoro widzę w czym jest problem, wiem też na jakie parametry techniczne kable nie wpływają, to świadomie mogę odradzić zabawę kablami, a polecić racjonalne rozwiązanie.

2 godziny temu, muda44 napisał:

...warto poczytać, posłuchać a i tak samemu się przekonać W PRAKTYCE ...

Wielokrotnie przekonałem się W PRAKTYCE jak działa psychoakustyka.

-----

2 godziny temu, Seyv napisał:

Zamiast uczciwie powiedzieć "niech się Pan przyzwyczai trochę do innego dźwięku i dopiero dokonuje porównania czy Panu nowe brzmienie odpowiada czy nie".

Sugerować podjęcia decyzji o zakupie, na podstawie porównania tego co słyszę teraz, z ulotnym wspomnieniem czegoś, co słyszałem tydzień temu uważasz za uczciwe? Bo dla mnie to skrajne oszustwo.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ale to są jaja

A jak pisałem o przedszkolakach kłócących się o nic to było wiele halo..

Coś niesamowitego.

• Moderatorzy
33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Sugerować podjęcia decyzji o zakupie, na podstawie porównania tego co słyszę teraz, z ulotnym wspomnieniem czegoś, co słyszałem tydzień temu uważasz za uczciwe?

Piszę o porównaniu po tygodniu słuchania nowego sprzętu. Przez tydzień słuchasz nowego po tygodniu włączasz stary do porównania.

Jest to uczciwe podejście gdyż ludzie słysząc coś nowego w zależności od nastawienia albo to negują i uważają, że to gra źle albo reagują bardzo entuzjastycznie co też utrudnia racjonalną ocenę.

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Albo nie rozumiesz czym jest psychoakustyka, albo świadomie ją ignorujesz. Tak czy siak Twoja, wiarygodność spada do zera.

Ja rozumiem, że ktoś ma odmienny pogląd na daną kwestię i są ludzie, dla których nie ma najmniejszego znaczenia czy słyszą zmiany w audio czy im się tylko wydaje bo jest to dla nich tylko zabawa i służy to tylko i wyłącznie rozrywce. 

@Tajitsu

Ankietą ożywiłeś kablofilów zakładkowych. Odżyją okołokablowe tematy.

Kabel potęgą jest i basta, na wszystko zło tego świata poradzi kabel i miasto monitorowane, itd..

Śledzenie i czujność pozwolą na to, żeby <nie dać się zabić>* w czasach dość silnego chaosu pojęciowego.

Pzdr.!, robię sobie przerwę od tematu.

*Mantrę pożyczyłem sobie od innego Artura i zażywam jej kilka razy dziennie 🙂

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

18 minut temu, Seyv napisał:

Piszę o porównaniu po tygodniu słuchania nowego sprzętu. Przez tydzień słuchasz nowego po tygodniu włączasz stary do porównania.

To ok. Choć i tu jest pewna pułapka, bo po tygodniu słuchania nowego przyzwyczajenie sprawi, że stary będzie wydawać się dziwny.

20 minut temu, Seyv napisał:

Ja rozumiem, że ktoś ma odmienny pogląd na daną kwestię...

Pogląd to można mieć na kwestie subiektywne typu "fajniej zagra gdy monitory B&W 606 zmienię na podłogowe 603, czy gdy dodam suba 608?", natomiast fakty naukowe należy przyjąć do wiadomości i uwzględnić.

3 godziny temu, muda44 napisał:

Wypożycza się kable demo, już wygrzane a w wygrzewaniu nie dni wpięcia a czas pracy jest ważny. 14 dni nawet dla nowych kabli wystarczy żeby posłuchać czy to kierunek który oczekujemy i czy chcemy za to zapłacić.

A jeśli okaże się, że nie jest to kierunek którego oczekujemy przechodzimy do punktu nr 2. Potrzebujemy 200 audiogodzin pracy, żeby kabel się „ułożył” współpracując z nowym urządzeniem. Dopasował się. 

Bla, bla, bla …

• Moderatorzy
14 minut temu, szymon1977 napisał:

fakty naukowe należy przyjąć do wiadomości i uwzględnić

Fakty naukowe są takie, że źródeł zakłóceń EMI jest coraz więcej. Duża część sprzętu audio nie jest przed nimi zabezpieczana w należyty sposób a nawet wcale bo nie ma potrzeby jej tak zabezpieczać - służą tylko i wyłącznie celom rozrywkowym a dużej grupie ludzi zmiana kabli przysparza to dodatkowej zabawy. Można nie zgadzać się z takim podejściem ale trzeba uszanować, że są ludzie którym to odpowiada.

2 minuty temu, Seyv napisał:

Duża część sprzętu audio nie jest przed nimi zabezpieczana w należyty sposób a nawet wcale bo nie ma potrzeby jej tak zabezpieczać

A od czego jest to:

Ukryta Zawartość

? Nie pomaga?

😀😀😀😀

Ukryta Zawartość

6 minut temu, NRK napisał:

A od czego jest to:

Ukryta Zawartość

? Nie pomaga?

😀😀😀😀

Byłem raz u gościa z dzielonym Naimem, używał tych antenek.

Mam alergię na nazwę Bazodrut, zobaczyć antenki na żywo już nie da się odzobaczyć 😂😂😂

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

12 godzin temu, BlueDot napisał:

Nie wszystkie kable, nie na wszystkich wzmacniaczach, nie w kazdym pomieszczeniu, nie w kazdym systemie... Ladnie sie bronisz przed jakims testem gdyby ktos chcial taki zorganizowac i Cie do niego zaprosic. W razie porazki wytlumaczenie masz gotowe 😉

Wychodzi na to ze prawdopodobienstwo jest znikome a niektorzy na tym forum opisuja  tak wielkie zmiany, jakie mozna wprowadzic za pomoca korektora lub korekcji barwy dzwieku.

Tak mozna z wszystkim. Ja wiem ze pokonam Pudziana z palcem w d... ale dzisiaj boli mnie glowa, jutro bedzie za slabe cisnienie a za tydzien temperatura nieodpowiednia.

I tak mozna pitolic  bez konca.

U kogoś nie. Od razu mówię. U mnie? Spoko. Jestem gotowy na takowy test. Mój system i ja wybieram kable

25 minut temu, Seyv napisał:

Fakty naukowe są takie, że...

Psychoakustyka to fakt naukowy.

26 minut temu, Seyv napisał:

...dużej grupie ludzi zmiana kabli przysparza to dodatkowej zabawy. Można nie zgadzać się z takim podejściem ale trzeba uszanować, że są ludzie którym to odpowiada.

Chcą niech się bawią. Mogą sobie nawet wyprawę w poszukiwaniu krawędzi Ziemii zorganizować i bawić się przy tym świetnie, ale jak negować będą krągłość Ziemii to ktoś ich naprostuje. 

• Moderatorzy
23 minuty temu, NRK napisał:

A od czego jest to:

Zapewne do tego by wyłapać jak najwięcej zakłóceń i władować je w sprzęt audio. Właściciel posłucha i powie: 

-Ale teraz ta trąbka brzmi

- Ale muzyk gra tu na saksofonie

- Nie szkodzi, ja w sumie wolę trąbkę niż saksofon

I jest zadowolony z zakupu...

W sumie od kiedy zaczęto stosować elektronikę w audio stosowano jej do "psucia" dźwięku. Na tym wyrosły nowe gatunki muzyczne jak np. rock czy metal.

Nie jeden audiofil sam na niczym nie gra ale to nie znaczy, że nie ma ochoty "pomajstrować" przy dźwięku.

Kilku wprost mi powiedziało, gdybym znali się na elektronice to bym sobie sami wiele rzeczy zrobili ale, że się nie znają to pozostaje im zabawa kablami. Niektórzy próbowali sił w poważniejszych modyfikacjach ale po pierwszej poważnej awarii wracali do bezpiecznej zabawy kablami.

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mój system i ja wybieram kable

A ja opracuję warunki testu, procedurę i analizę wyników.

11 godzin temu, muda44 napisał:

(...)

Ja sobie nie wyobrażam zasilać systemu zwykłym kablem czy też mieć w ścianie zwykłe gniazdko.

Ale tak raczej dla spokoju sumienia? Czy jako technik możesz to jakoś konkretnie uzasadnić?

• Moderatorzy
4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Która mówi, że czasem z pozoru niewielkie i nie istotne zmiany w dźwięku mogą wydawać się duże. Jednak z punktu widzenia słuchacza, który słyszy i ocenia wielkość zmiany nie jest istotne czy ona tak duża jest w rzeczywistości czy tylko taka mu się wydaje.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

A ja opracuję warunki testu, procedurę i analizę wyników.

Co masz na myśli mówiąc warunki?

No analizy Ci nie zostawię wybacz bo po poprzednim temacie z ankieta do tej pory nie mamy analizy.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Która mówi, że czasem z pozoru niewielkie i nie istotne zmiany w dźwięku mogą wydawać się duże. Jednak z punktu widzenia słuchacza, który słyszy i ocenia wielkość zmiany nie jest istotne czy ona tak duża jest w rzeczywistości czy tylko taka mu się wydaje.

Głębokie!! Plusik

10 godzin temu, muda44 napisał:

A śmiać się zawsze można ze swojej niewiedzy 😉

Może nas nieco chociaż oświecisz?

23 minuty temu, Seyv napisał:

Która mówi, że czasem z pozoru niewielkie i nie istotne zmiany w dźwięku mogą wydawać się duże.

Mało - psychoakustyka mówi, że dwa identyczne dźwięki mogą wydawać się różne. Czy są to zmiany duże czy małe to jest zasadnicza kwestia z punktu widzenia propozycji rozwiązania problemu, a można to ocenić porównując np zmianę basu kablem a subwooferem. No więc zmianę basu subwooferem usłyszy każdy, a istnienia zmiany basu kablem nie udało się do tej pory potwierdzić.

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Co masz na myśli mówiąc warunki?

Przede wszystkim zadbam, aby test był ślepy oraz wykluczał możliwość udzielenia prawidłowej odpowiedzi metodą na farta. Kabel A czy kabel B? - aż 50% szansy by strzelając trafić.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Sugerować podjęcia decyzji o zakupie, na podstawie porównania tego co słyszę teraz, z ulotnym wspomnieniem czegoś, co słyszałem tydzień temu uważasz za uczciwe? Bo dla mnie to skrajne oszustwo.

Z takim podejściem to nawet kolumn nie kupisz no chyba, że do domu przytargasz kilka kompletów i będziesz nimi wachlował co utwór z odpowiednią częstotliwością pozwalająca wychwycić różnice 😉 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Elektroakustyka to gałąź nauk technicznych. Czy psychoakustyczny psikus, który słyszysz ma większą amplitudę zakłóceń czy poziom szumu wyprodukowany przez mózg niż fizycznie mierzalna wartość napięcia wynikająca z braku ekranu na przewodzie, kompatybilności elektromagnetycznej, pętli masowej, rezystancji przewodu masy czy innego detalu zaszytego w przewodzie (skrętka - geometria, ferryt - filtr, rezystancja przewodu itp)? Do czasu gdy tego nie rozstrzygniesz nie dowiesz się czy psychoakustyka mimo, że jest dziedziną nauki "maskuje" lub "tworzy" wpływ przewodów.   

Samo istnienie psychoakustyki niczego nie rozstrzyga i "straszenie" nią świadomych audio hobbystów jest niepoważne.

45 minut temu, szymon1977 napisał:

Przede wszystkim zadbam, aby test był ślepy oraz wykluczał możliwość udzielenia prawidłowej odpowiedzi metodą na farta. Kabel A czy kabel B? - aż 50% szansy by strzelając trafić.

O nic nie zadbasz. Musiałbyś zadbać o pamięć echoiczną czyli o fizyczny komparator pozwalający na przełączanie próbek dźwięku z częstotliwością 3 do 4 sekund. Komparator musiałby być transparentny dźwiękowo. Poza tym musiałbyś znaleźć próbki dźwięku, które dają szansę na rozróżnienie dźwięku w tym konkretnym systemie audio (odpowiednia jakość nagrania). Żeby mieć pewność, że różnice w "brzmieniu" kabli nie są maskowane jakimś wąskim gardłem systemu, na przykład pogłosem pomieszczenia czy szumem systemu musiałbyś taki system skalibrować przed testem. Wiesz jak to zrobić? 

Jeżeli nie dasz gwarancji, że jest system w stanie odtworzyć różnice w kablach to będzie ciągle podejrzenie, że jednak to psychoakustyka jest odpowiedzialna za to co słyszymy lub nie słyszymy bo działa to w dwie strony, a brak sukcesu kablowego entuzjasty można podciągnąć pod odczulanie sensoryczne, stres i brak normalnych warunków słuchania, które odbywa się pod pewną presją. Mógłbyś co najwyżej udowodnić, że ktoś nie usłyszał ale nie to, że przewody nie różnicują brzmienia.

Jeżeli nie usłyszał to jako znawca tematu na pewno wiesz co to jest kortyzol i serotonina. W zależności od nastroju nasz mózg pracuje w różnych trybach. Upraszczając w momencie zagrożenia, niepokoju, niepewności (stres) w mózgu następuje przełączenie pracy narządu słuchu na wsłuchiwanie się w inne częstotliwości i tryby porównań i analiz. Uruchamiamy filtry pomagające nam przetrwać. Jest to uwarunkowane fizjologicznie i zapisane w genach. W czasie odpoczynku gdy się relaksujemy w mózgu nie ma włączonych filtrów, które zawężają detekcję pomagającą szybciej i sprawniej uniknąć kłopotów, zagrożeń czy innego niepożądanego stanu. 

Wracamy do punktu wyjścia. Jak to zrobić i czy jesteś w stanie zadbać o to by nie było żadnych wątpliwości? 😉 

6 godzin temu, NRK napisał:

I słusznie, trzeba do marketingowego gadania branży podchodzić bardzo rozsądnie, im raczej zależy na forsowaniu różnych nie potwierdzonych zjawisk, a nie tylko konkretów i prawdy, im bardziej temat zagmatwany tym lepiej bo wtedy można różne mniej lub bardziej potrzebne gadżety handlować i to często po nie mających nic wspólnego z ekonomią cenach.

A może by tak powołać komisje do badania wpływu kabli?🙂

Edytowane przez wlodek71
  • Pokaż nowe odpowiedzi