Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon kasetowy

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, roza smierdzipach napisał:

Czy ktoś współcześnie produkuje kasety magnetofonowe?

Wysłane z Commodore 64

Tak. Poczytaj tutaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mam kasetę 1e9e5a7a6792fab313a6d1fbc36a1f2c.jpg
Nie ma wycięć na typ II, ale jest na 120us czyli jak typ I.
Pytanie: jak tego słuchać? Normal, czy dremelkiem zrobić wycięcia?

Wysłane z Commodore 64

Przedziwna sprawa. Skoro napisali CrO2 i jednocześnie 120 us to można założyć, że wiedzieli co robią. Może została jakoś specjalnie nagrana? Ja bym nie robił nic.

23 godziny temu, przmor napisał:

Po kolorze taśmę odróżnisz.

Nieprawda. Kolory różniły  się pomiędzy producentami, mimo że to buł ten sam typ.

40 minut temu, roza smierdzipach napisał:

W innej, podobnej, kasecie znalazłem informację, że należy słuchać jak typ I.

Wysłane z Commodore 64

Więc słuchaj jako typ I i nie kombinuj.

• 4 tygodnie później...

Witam- od dłuższego czasu męczę się szukaniem decka pasującego do mojej Yamahy CRX N-470D. Marzy mi się tc-320a, ale niekoniecznie. Niekoniecznie również Yamaha, ale silver. Może coś macie po przeglądzie?

Czy możecie Panowie polecić kogoś do serwisu Akai GXC 39? Mechanicznie ok, drobne problemy przy nagrywaniu.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

W dniu 3.04.2024 o 18:57, Bobcat napisał:

No więc nie był w stanie perfekt a wprost przeciwnie. Pojechałem do gościa ze  swoimi kasetami i kasą. Niestety sprzęt  podziękował za pracę. Podobno "jeszcze wczoraj działał bez zarzutu".

Sytuacja:

Jakaś tam niedziela, ja - jak zwykle na "jarmarku ".

Baba, stoisko, szmaty, gary i magnetofon. Któryś tam Pioneer. Wygląd - zacny.

"- Pani szanowna! Działa?

- Jeszcze tydzień temu mój tatulo słuchał.

- Ile?

- Dwie dychy.

- Dycha.

- Deal. Vendu."

.....

Przyjeżdżam do chaty, włączam - nie działa, choć światełka są.

Otwieram pokrywę, ha, ha!😀 - zamiast pasków - smoła i asfalt + maleńkie gniazdo owadów, prawdopodobnie dotychczas nieznanych zoologom.

Prasnąłem na śmietnik.

A tak dobrze babie z oczu patrzyło...

🤣💩

13 minut temu, Bobcat napisał:

Dlatego mam tradycyjnie najeżony stosunek do secondhandów. 

"Secondhandy" w postaci targów, jarmarków i innych bazarów - są zawsze niepewne. Kupowanie tam jakiegokolwiek sprzętu zasilanego prondasem - to zawsze ryzyko. No, chyba że to jakiś discman, stary walkman z górnej półki, czy tam inny minidisc. A te akurat kolekcjonuję z ukontentowaniem😀, zatem mam zawsze w plecaku baterie paluszki, duże i małe.

........

Dlatego bardzo się cieszę, że mam w okolicy Chartres zaprzyjaźniony sklep, gdzie taki czy inny "klocek" mogę wziąć do domu, sprawdzić, otworzyć i pomierzyć.

......

Wczoraj przytargałem (wypożyczone) B&W 602. Stan idealny, choć podobno chrzęszczą. Zobaczymy.

😀.

Pozdrawiam, Jacku!

W dniu 6.05.2024 o 18:35, roza smierdzipach napisał:

Mam kasetę

Ukryta Zawartość

Wysłane z Commodore 64

Takich kaset jest wiele. Te mam akurat pod ręką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Przepraszam za przerwę, ale akurat ten cholerny Sputnik przelatywał nad moją wiochą. Wtedy (między 20:30, a 21) - zawiesza się wszystko!🤣😀.

Dlatego Ty tam nic nie majdruj świderkiem, bo zepsujesz.

Ukryta Zawartość

IMG_20240604_203602.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
53 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Takich kaset jest wiele. Te mam akurat pod ręką.

Ja najbardziej lubiłem (najkrócej obecne na rynku) FeCr, czyli Type III.

Serdeczności Imienniku 🥃

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Ja najbardziej lubiłem (najkrócej obecne na rynku) FeCr, czyli Type III.

Kiedyś "nalozem"😀 na pewnym francuskim portalu ogłoszenie - "sto kaset TDK, Metal, 90, połowa w folii, 50 euro za wszystkie ".

Spóźniłem się z ofertą dwie minuty. Bo poszedłem się wysikać i nie wziąłem telefonu...

😀🤣

3 godziny temu, Filwoj napisał:

Ma czym polegają te "drobne problemy" ?

Nie działa jeden ze wskaźników wysterowania. W trakcie nagrywania dźwięk jest przesterowany, niezależnie od poziomu "recording level". Praktycznie słyszalny jest tylko jeden kanał (z ogromnym przesterem), drugi kanał mocno stłumiony.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

7 godzin temu, tomek1976 napisał:

Nie działa jeden ze wskaźników wysterowania. W trakcie nagrywania dźwięk jest przesterowany, niezależnie od poziomu "recording level". Praktycznie słyszalny jest tylko jeden kanał (z ogromnym przesterem), drugi kanał mocno stłumiony.

Na początek, wstrzyknąć w przełącznik zapis/odczyt środek do czyszczenia styków i kilka razy poruszyć suwakiem. Może nie pomóc, ale nie zaszkodzi i jeden punkt awaryjny można odhaczyć.

7 godzin temu, Kapstan_Biasu napisał:

Na początek, wstrzyknąć w przełącznik zapis/odczyt środek do czyszczenia styków i kilka razy poruszyć suwakiem. Może nie pomóc, ale nie zaszkodzi i jeden punkt awaryjny można odhaczyć.

Potki przeczyszczone kontaktem - kanał, który był przesterowany, nagrywa i odtwarza b.dobrze. Drugi z kanałów nie nagrywa. Wygląda to tak, jakby w ogóle nie docierał sygnał wejściowy.

• 2 tygodnie później...

Przeczyszczone w jaki sposób ? Napsikane kontaktu w potencjometr ? Bo jeśli tak , to za krótki czas problem powróci z jeszcze gorszym skutkiem dla potencjometru .

W dniu 16.06.2024 o 13:32, Rosomak19 napisał:

Przeczyszczone w jaki sposób ? Napsikane kontaktu w potencjometr ? Bo jeśli tak , to za krótki czas problem powróci z jeszcze gorszym skutkiem dla potencjometru .

Na minioną chwilę - tylko psiknięte. Ale zdaję sobie sprawę, że potek suwakowy trzeba rozebrać i przeczyścić dokładnie ścieżkę i ślizgacz. Prowizoryczne psikanie jedynie do celów diagnostycznych, bo i tak muszę temu Akai zafundować gruntowny przegląd.

• 1 miesiąc później...
W dniu 6.05.2024 o 18:35, roza smierdzipach napisał:

Mam kasetę

Ukryta Zawartość

Wysłane z Commodore 64

To pewnie żelazowo-chromowa FeCr typIII

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.06.2024 o 21:16, tomek1976 napisał:

Na minioną chwilę - tylko psiknięte. Ale zdaję sobie sprawę, że potek suwakowy trzeba rozebrać i przeczyścić dokładnie ścieżkę i ślizgacz. Prowizoryczne psikanie jedynie do celów diagnostycznych, bo i tak muszę temu Akai zafundować gruntowny przegląd.

Rozbierz ten przełącznik PB/REC , bo może samo zalanie kontaktem nie pomoże , tylko mechaniczne oczyszczenie syków . Może już tak zawalone ,że nie przepuszcza sygnału z wejścia dalej .

• Pokaż nowe odpowiedzi