Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany dźwięku w czasie wygrzewania kondensatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko się wygrzewa, wszystko zmienia swoje parametry. Człowiek rodzi się, żeby umrzeć... bynajmniej nie ze względu na poprawę zdrowia.

Ja nie przeczę, że wiele osób słyszy. 

Ale od tego są fora ezoteryczne. 

Obciachowe jest wygadywanie tu tych farmazonów.

Dajesz prowokacyjne przykłady np. ceramików. 

Ja zmieniam grube rzeczy w ZG i słuchacze nie są w stanie wychwycić zmian (a widać to w pomiarach). A mieliby usłyszeć kiedy gra folia miedziana albo aluminiowa w kondensatorze... 

No ale tu przecież jest wielu obciążonych wybitnym słuchem. Gdzieś trzeba się dowartościować.

Nie twierdzę, że zmian nie ma. Tylko... trochę umiaru. No i właściwe aplikowanie! Wsadzasz ceramiki w tory sygnałowe? 

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Tylko... trochę umiaru.

nie da się

aby opisać niuanse trzeba przesadzać .... czasem bardzo

inaczej szkoda czasu  a i czytający musi odnieść wrażenie , że warto coś zmienić

zachowanie w opisie skali zmian ... to nie w tym hobby 🙂

Poza tym te niuanse moga miec dla kogos ogromne znaczenie..bo dotycza na przyklad zmiany w jakosci a nie w ilosci..

42 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

wielu obciążonych wybitnym słuchem

Raczej przykladanie duzej wagi do detali..ktore z jakichs powodow czesc ludzi poprostu ignoruje

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Wszystko się wygrzewa, wszystko zmienia swoje parametry. Człowiek rodzi się, żeby umrzeć... bynajmniej nie ze względu na poprawę zdrowia.

Ja zmieniam grube rzeczy w ZG i słuchacze nie są w stanie wychwycić zmian (a widać to w pomiarach). A mieliby usłyszeć kiedy gra folia miedziana albo aluminiowa w kondensatorze... 

No ale tu przecież jest wielu obciążonych wybitnym słuchem. Gdzieś trzeba się dowartościować.

Nie twierdzę, że zmian nie ma. Tylko... trochę umiaru. No i właściwe aplikowanie! Wsadzasz ceramiki w tory sygnałowe? 

Fora ezoteryczne ,hmm ciekawe , lepiej nie pisz ,skoro nie masz nic w temacie do dodania .

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Ceramiki w sygnał nie, chyba że we filtrach UHF małe pojemności, jak 100pF.

Albo w kompensacji.

Ogólnie to w odsprzęganiu zasilania, czyli standardowo.

Ostatnio mnie kusiło żeby dać foliaka równolegle z niskoszumowym tantalem.

AVX proponuje takie niskoszumowe tantale do audio. Np. 1uF foliak MKT równolegle z 47uF tantalem. Tam gdzie jest mało miejsca na płytce. Jestem ciekaw takiego połączenia. Ale to w sumie nie temat na ten wątek.

Z tym wygrzewaniem nie żartowałem i nie prowokowałem. No jeżeli ktoś twierdzi że nowy układ gra mu perfekcyjnie to niech się martwi, ponieważ perfekcyjność jest tylko jedna. Jak się wygrzeje, to będzie grało już inaczej, więc tą perfekcyjność zastąpi co innego, czyli będzie niedoskonałość. Faktycznie bywa i tak. Nie raz już się martwiłem jak mi za dobrze grało świeżo polutowane i potem się okazywało że słusznie.

Nie no wczoraj wymieniłem właśnie Miflexy w zwrotnicy na Jantzeny i chyba coś jednak się zmieniło bo nie wierzę, że zwykłe ZG40C tak fajnie grają.. przy muzie chill out odjazd i inba normalnie.

12 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Z tym wygrzewaniem nie żartowałem i nie prowokowałem. No jeżeli ktoś twierdzi że nowy układ gra mu perfekcyjnie to niech się martwi, ponieważ perfekcyjność jest tylko jedna.

Masz rację że perfekcyjność jest tylko jedna tylko nie dostrzegasz że nie ma najmniejszego znaczenia jaka ona jest.

Kondensatory wpływają na dźwięk i to słychać ale również jest to całkowicie bez znaczenia.

To że praktycznie wszyscy są głusi ,to w czym widzą jedyną drogę do poprawy dźwięku to prymitywny zabobon nie da się nikomu wytłumaczyć ,że buja daleko w oblokach(to zjawisko ma swoje wytłumaczenie jak i wszystko powyżej )

Mi osobiście udało się pokazać paru osobą czym jest prawda w dzwieku ale trzeba było im dać pożądnie w pysk normalnym graniem a i tak pojęli z tego niewiele.

W popularnym audio widzę już tylko ludzką tragedię i uwstecznienie ,będzie jeszcze gorzej bo ci głusi produkują i sprzedają sprzęty ,wchodzą i tworzą w studiach,nagłaśniają koncerty. Jedyne co w ogólnym audio jest obecnie na poziomie to marketing.

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Panowie bardzo proszę pamiętajcie o podziale na:

Jakość dźwięku

Lub

Brzmienie dźwięku.

To bardzo ważne i stąd biorą się te awantury na forum.

Jeśli chodzi o jakość to sprawa jest be,dyskusyjna. "Prawie" zawsze droższy element, w tym wypadku kondensator zagra lepiej od rańszego bo będzie miał mniejsze zniekształcenia i tyle. Z tym nie da się nie zgodzić, to tzw. Prawda objawiona lub po prostu Fakt a z faktami się nie dyskutuje.

Natomiast co innego brzmienie. Jeśli ktoś ma dobry słuch z łatwością wskaże różnicę w brzmieniu kondensatorów czy kabli. To proste, bo każdy ma inne parametry elektryczne typu pojemność itd. i wpływa np. na równowagę tonalną. Zwiększy się ilość wysokich więc mamy wpływ kabla czy kondensatora, proste ? 

Czasem ktoś trafi kolejno nz 3, czy 4 podobne elektrycznie kable czy właśnie kondensatory które zagrają niemal identycznie i potem biega po forach piszcząc że nie grają. 

Bo same nie grają, grają dopiero wpięte w konkretny system i zmieniają dźwięk, jeśli różnią się parametrami.

1 minute ago, Audroc said:

Jeśli chodzi o jakość to sprawa jest be,dyskusyjna. "Prawie" zawsze droższy element, w tym wypadku kondensator zagra lepiej od rańszego bo będzie miał mniejsze zniekształcenia i tyle. Z tym nie da się nie zgodzić, to tzw. Prawda objawiona lub po prostu Fakt a z faktami się nie dyskutuje.

To prawda objawiona czy fakt? Bo kolega widzę nie rozumie różnicy (podpowiem, że fakt to coś co można udowodnić a z prawdą objawioną to mamy do czynienia w kościele).

Jakieś dowody na podparcie tego "faktu" ? bo póki co to tylko opinia zasadniczo sprowadzająca się do tego, że cena == jakość o czym każdy zdrowo rozsądkowy człowiek wie, że jest wierutną bzdurą ;]

Seria jednych z najdroższych kondensatorów MKP wykorzystywanych w drogiej aparaturze medycznej jak PET to są ceny rzędu 30-40pln za sztukę. Mają znacznie lepsze mierzalne parametry niż wszystkie audiofilskie wynalazki o cenach rzędy wielkości większych tak, że tego...

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

to tylko opinia zasadniczo sprowadzająca się do tego, że cena == jakość o czym każdy zdrowo rozsądkowy człowiek wie, że jest wierutną bzdurą ;]

To oczywiscie jest oczywistoscia.

W dyskusji czynnik ceny w ogole powinien byc wyjety z rownania bo rozmawiamy o dzwieku per se

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tak tylko znowu wypowiacie się nie na temat. Mówimy o kondensatorach i ich cenach w audio.

Kondensatory wykorzystywane w sprzęcie medyc,nym też różnią się ceną i zapewniam że tam zawsze droższy oznacza lepszy.

Bard,o proszę napiszcie coś na temat, bo tu ludzie zaglądJą, czytają...

Temat jest o wygrzewaniu kondensatorów i wpływie tego procesu na dźwięk. Kilku osobom się tutaj coś myli.

Mówiąc "perfekcyjne" miałem na myśli subiektywne odczucie autora. W sensie takim że wszystko na swoim miejscu, niczego za dużo, niczego za mało, wskazówka zadowolenia ustawiona pionowo na środku czoła, przebiegająca idealnie pomiędzy dwiema dziurkami w nosie.

15 godzin temu, Piotrek608 napisał:

Nie no wczoraj wymieniłem właśnie Miflexy w zwrotnicy na Jantzeny i chyba coś jednak się zmieniło bo nie wierzę, że zwykłe ZG40C tak fajnie grają.. przy muzie chill out odjazd i inba normalnie.

No to teraz zmień Janzeny na Miflexa KPCU

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Seria jednych z najdroższych kondensatorów MKP wykorzystywanych w drogiej aparaturze medycznej jak PET to są ceny rzędu 30-40pln za sztukę. Mają znacznie lepsze mierzalne parametry niż wszystkie audiofilskie wynalazki o cenach rzędy wielkości większych tak, że tego...

Niestety wielu audiofilow mysli, ze specjalnie dla nich produkowane sa jakies specjalne kondensatory, a jedynie co jest specjalne to opakowanie i specjalnie wysoka cena. Na tych samych tasmach leca kondesatory dla wojska i sprzetu profesjonalnego, ale tam nikt nie bedzie placil kondensator, ktory musi sie wygrzewac xxx godzin, zanim profesjonalna aparatura zacznie dzialac.

Klawiatura i papier przyjmie wszystko, lecz w slepym tescie ogromne roznice w dzwieku tak sie kurcza, ze audiofil ma problem z ich odroznieniem. Tu pan audiofil zdziwiony, ze slepy nie poszedl po jego mysli.

2 godziny temu, rafa napisał:

To oczywiscie jest oczywistoscia.

W dyskusji czynnik ceny w ogole powinien byc wyjety z rownania bo rozmawiamy o dzwieku per se

Nie da rady. Musi być jakież uzasadnienie na niesłyszenie 🙂

43 minuty temu, jar1 napisał:

Nie da rady. Musi być jakież uzasadnienie na niesłyszenie 🙂

No ja nie wyobrażam sobie żeby badziewny chiński ko densator kosztował tyle samo i brzmiał tak samo jak Panasonic z bambusa. No ale forumowi fachofcy wiedzą lepiej...

40 minutes ago, Audroc said:

No ja nie wyobrażam sobie żeby badziewny chiński ko densator kosztował tyle samo i brzmiał tak samo jak Panasonic z bambusa. No ale forumowi fachofcy wiedzą lepiej...

No to kolegi wyobraźnia będzie musiała przełknąć fakt że wszystkie modele audio wyleciały razem z cięciem pozostałych tht.. Elna, nichicon ogłoszone nie do nowych produktów. Choć podejrzewam że kolegi wyobraźnia to taka bardziej typu obłoczek + chmurka.

32 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

No to kolegi wyobraźnia będzie musiała przełknąć fakt że wszystkie modele audio wyleciały razem z cięciem pozostałych tht.. Elna, nichicon ogłoszone nie do nowych produktów. Choć podejrzewam że kolegi wyobraźnia to taka bardziej typu obłoczek + chmurka.

Coś w temacie ,czyli zmiany w dźwięku ....? Po co kolega śmieci wątek ?

2 minutes ago, tedi02 said:

Coś w temacie ,czyli zmiany w dźwięku ....? Po co kolega śmieci wątek ?

Tedi brachu! podaj chociaż jeden przykład swojego sensownego posta to zamilknę ;]

Przecież to wyżej była reakcja na totalne odejście od tematu kolegi Audroc, który to wprowadzając jakiś pseudo mędrkujący ton chciał uzasadnić coś co jest jednocześnie faktem i prawdą objawioną (sic!). Tradycyjnie branża marketingiem szeptanym próbuje szukać świeżych akolitów, którzy zamiast zbudować sobie system zgodnie z prawidłami sztuki wydadzą fortuny na żonglerkę kablami...

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Tedi brachu! podaj chociaż jeden przykład swojego sensownego posta to zamilknę ;]

Przecież to wyżej była reakcja na totalne odejście od tematu kolegi Audroc, który to wprowadzając jakiś pseudo mędrkujący ton chciał uzasadnić coś co jest jednocześnie faktem i prawdą objawioną (sic!). Tradycyjnie branża marketingiem szeptanym próbuje szukać świeżych akolitów, którzy zamiast zbudować sobie system zgodnie z prawidłami sztuki wydadzą fortuny na żonglerkę kablami... 

W temacie kolego w temacie pisz ,swoje wywody na temat kabli ,wyborów pieniędzy , szeptanego marketingu zostaw sobie na inny wątek . Nie masz nic do powiedzenia ,nie zaśmiecają.

W temacie Panie Tedi.

Kiedyś zaangażowany w projekty i prototypy (również lecące w nicość) wygrzewałem elementy. I było to jak najbardziej mierzalne. Bo nie wiem czy wszyscy wiecie, ale aparatury spec. zastosowania nie mierzy się na słuch...

Mierzalne jak powiadam. Więcej, elementy selekcjonowaliśmy. Prototypy oprócz wygrzewania/oziębiania były poddawaniu ciśnieniu i próżni, wibracjom, promieniowaniu,...  Mierzalne jak diabli a wręcz prowadzące do uszkodzeń. 

W życiu codziennym, w obecnym czasie mając takie nawyki, również w jakiś sposób selekcjonuję, ba wygrzewam... Tyle, że zmiany jakich jestem pewien dzieją się gdzieś poniżej pewnego marginesu. Nazwijmy to marginesem percepcji. Po prostu jestem w porządku ze sobą, że nie wmawiam sobie, że to słychać. Jak usłyszę a potwierdzi to pomiar to wywalam teki element! Jest wadliwy. Są jedne założenia, ustalona linia oczekiwanej jakości. Tam projekt ma się znaleźć. Za przeproszeniem z jakichś lipnych Tonsili nie zrobi się o klasę lepszych ZG poprzez wymianę kondensatora. 

21 godzin temu, Piotr_1 napisał:

AVX proponuje takie niskoszumowe tantale do audio. Np. 1uF foliak MKT równolegle z 47uF tantalem. Tam gdzie jest mało miejsca na płytce. Jestem ciekaw takiego połączenia. Ale to w sumie nie temat na ten wątek.

Chyba na ten. 

Co do tantali. W dawnych czasach miałem jakiś zawód nimi spowodowany. Nie pamiętam szczegółów ale do dziś mam jakąś awersję na ich punkcie. Prawdopodobnie trafiłem na jakąś wadliwą partię. 

41 minutes ago, tedi02 said:

W temacie kolego w temacie pisz ,swoje wywody na temat kabli ,wyborów pieniędzy , szeptanego marketingu zostaw sobie na inny wątek . Nie masz nic do powiedzenia ,nie zaśmiecają.

a czymże jest twoj post kolego jak nie śmieceniem?

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Chyba na ten. 

Co do tantali. W dawnych czasach miałem jakiś zawód nimi spowodowany. Nie pamiętam szczegółów ale do dziś mam jakąś awersję na ich punkcie. Prawdopodobnie trafiłem na jakąś wadliwą partię. 

Są specyficzne. Chyba tylko do stosowania tam gdzie się sprawdzają z powodu specyficznych cech elektrycznych, czyli w zasilaniu. To i tak można sprawdzić tylko eksperymentalnie, bo teoretycznie nie wiadomo jak układ zareaguje na tantala, chyba że ktoś już to sprawdził i teraz to zalicza się do teorii.

Właśnie się z nimi męczę, niestety trzeba cierpliwie czekać aż się wygrzeją, bo zupełnie nie wiadomo czy to one tak lekko szumią czy to jakieś drobne niestabilności.

4 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

a czymże jest twoj post kolego jak nie śmieceniem?

Zwróciłem ci uwagę .Nie masz w danym temacie nic do powiedzenia ,nie śmieć.

W pierwszych egz. M2504S tantale Elwy były pierwsze po głowicy, na PCB były też ELNA 100 / 16. Ten, który mam, to 1977 r. 

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

6 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Audroc,Audaudion i parę innych nicków to ten sam troll

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 hours ago, tedi02 said:

Zwróciłem ci uwagę .Nie masz w danym temacie nic do powiedzenia ,nie śmieć.

Drogi kolego tedi - to nie tak jak się tobie wydaje. Mam sporo do powiedzenia - po prostu się z tym nie zgadzasz lub też tego nie rozumiesz więc reagujesz wyparciem. Już nie raz odsyłałem do definicji dysonansu poznawczego - przeczytaj wreszcie i nie grzesz więcej.

11 godzin temu, terminus napisał:

W pierwszych egz. M2504S tantale Elwy były pierwsze po głowicy

No i tu dotykasz problemu współczesnych tantali. Te łezkowe przewlekane kiedyś ( nawet niebieskie ruskie) były więcej niż przyzwoite. 

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Drogi kolego tedi - to nie tak jak się tobie wydaje. Mam sporo do powiedzenia - po prostu się z tym nie zgadzasz lub też tego nie rozumiesz więc reagujesz wyparciem. Już nie raz odsyłałem do definicji dysonansu poznawczego - przeczytaj wreszcie i nie grzesz więcej.

Nie masz nic do powiedzenia ,a usilujesz zaistnieć w roli mentora . Pytanie jest ,zmiany dźwięku w trakcie wygrzewania ,   akurat w tym i nie tylko w tym wątku zauważyłem że udzielasz odpowiedzi nie mając doświadczenia z racji zadawanego pytania .Albo podpierasz się wikipedia albo przepisujesz teorie . Więc proszę cię ,skoro nie masz doświadczenia w danym temacie ,nie pisz ,nie śmiec.

48 minut temu, Krzych 2 napisał:

No i tu dotykasz problemu współczesnych tantali. Te łezkowe przewlekane kiedyś ( nawet niebieskie ruskie) były więcej niż przyzwoite. 

Bardzo przyzwoite były i dalej są elwy  pomarańczowe ,seria 169 . Nawet zaryzykowalbym twierdzenie że to top😊

35 minutes ago, tedi02 said:

Nie masz nic do powiedzenia ,a usilujesz zaistnieć w roli mentora . Pytanie jest ,zmiany dźwięku w trakcie wygrzewania ,   akurat w tym i nie tylko w tym wątku zauważyłem że udzielasz odpowiedzi nie mając doświadczenia z racji zadawanego pytania .Albo podpierasz się wikipedia albo przepisujesz teorie . Więc proszę cię ,skoro nie masz doświadczenia w danym temacie ,nie pisz ,nie śmiec.

Nie zastanawiało Cię drogi kolego co by było gdybyś miał rację? Przecież świat stanąłby na głowie, fizyka okazałaby się fałszem, cała wspołczesna technika nie miałaby prawa działać natomiast wszystkie datasheety producentów komponentów elektronicznych nadawałyby się conajwyżej na opał. Ja rozumiem typowo religijne wypieranie faktów naukowych ale jak już Grzegorz7 wspomniał - komponent którego zmiany byłyby słyszalne (grube procenty zmian parametrów) jest z punktu widzenia techniki po prostu wadliwy. To jest bardzo proste, logiczne ustosunkowanie się do tematu. Natomiast kolega ma tylko opinie wzięte z kapelusza... ot i taka to rozmowa.

• Pokaż nowe odpowiedzi