Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 19m2 - budżet 10-15tys

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

Jakie małe podłogówki warto posłuchać w zakładanym budżecie, maksymalnie do 15 tys za parę.

Na pewno rozważam Focala Aria 926, ale może jest coś mniej lub równie popularnego na co warto zwrócić uwagę?

Kolumny muszą być w miarę uniwersalne, słucham różnej muzyki zależnie od nastroju i repertuar jest raczej szeroki, może poza ciężkim metalem z krzyczącym wokalem. Chce je również wykorzystać do oglądania filmów.

Chciałbym żeby nie brakowało im zejścia i wykopu w muzyce rockowej, ale żeby też dało się uzyskać taki efekt na niskim poziomie głośności. Pokój znajduje się w bloku więc nie chce mieć problemów z sąsiadami. Dobrze jakby sprawdziły się również w innych gatunkach jak hip hop, muzyka elektroniczna, filmowa, czasem coś klasycznego.

Wzmacniacz będę dobierał po wybraniu kolumn.

Dzięki 

16 minut temu, Marcelotek napisał:

Na pewno rozważam Focala Aria 926

A jakie kryterium przyjmujesz? Brać to co wciskają w sklepach a jakość drugorzędna? Aria to bardzo przeciętne głośniki. W relacja jakość-cena daleko choćby poza Pylonami. O takich markach jak Uscher nawet nie wspomnę. Prawdziwe Focale zaczynały się na serii Electra 

20 minut temu, Marcelotek napisał:

Chciałbym żeby nie brakowało im zejścia i wykopu w muzyce rockowej, ale żeby też dało się uzyskać taki efekt na niskim poziomie głośności

Niestety, aby taki efekt uzyskać z głośników typu Focal i inne, trzeba trochę rozkręcić potencjometr. Chyba, że głośniki są wspierane subwooferem. Dlatego jeśli ma być dobrze, kup monitory i subwoofer . Ja taki zestaw mam w 18 m. Między innymi dlatego, że słucham głównie na bardzo niskich poziomach głośności 

22 minuty temu, Marcelotek napisał:

Wzmacniacz będę dobierał po wybraniu kolumn.

Błąd. Wzmacniacz nie jest dodatkiem do kolumn. Planujesz zakup głośników, myśl co docelowo będzie je napędzać 

Hej

Jako szczęśliwy właściciel monitorów zbudowanych w oparciu o topowe głośniki Scan-Speak Revelator delektuje się każdą muzyką jaką włączę ponieważ głośniki te zapewniają jakość której próżno szukać u konkurencji. Naturalnie istotną rolę odgrywa konstruktor i strojenie jakie zastosuje dla pełnej satysfakcji. Polecam Tobie wykonanie telefonu do pana Pawła z YB Audio w celu rozeznania się i zaznajomienia z ich ofertą. Miałem przyjemność rozmawiać z panem Pawłem który usłużył wiedzą i doświadczeniem zapoznając mnie z ewentualnymi wadami i zaletami konkretnych rozwiązań, przesympatyczny człowiek. Budżet masz idealnie mieszczący się w granicach monitorów zbudowanych na topowych głośnikach zarówno ze Scan-Speaka z serii Revelator jak i Seasa z serii Excel wraz z wysokotonówką Crescendo. Polecam Ci tę drogę doboru kolumn bo jestem wręcz pewien Twojego zadowolenia i satysfakcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5473.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Focal Aria to byłyby ostatnie kolumny, które wybrałbym. Posłuchaj Sonus Faber Sonetto 3, Gato Fm 30, Chario Amelia, Pylon Jasper- Diamond.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Albo zakończ temat na Usherach V 602 lub ewentualnie na poważniejszych V 604.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, Tal napisał:

Budżet masz idealnie mieszczący się w granicach monitorów zbudowanych na topowych głośnikach zarówno ze Scan-Speaka z serii Revelator jak i Seasa z serii Excel wraz z wysokotonówką Crescendo. Polecam Ci tę drogę doboru kolumn bo jestem wręcz pewien Twojego zadowolenia i satysfakcji.

No właśnie, ja bym tą drogą poszedł, jakbym miał większy pokój. Dla mnie docelowe, przepiękne głośniki - Gato fm-2.

Ciężko je kupić..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

7 minut temu, Cezary_58669 napisał:

No właśnie, ja bym tą drogą poszedł, jakbym miał większy pokój. Dla mnie docelowe, przepiękne głośniki - Gato fm-2.

Ciężko je kupić..

Ukryta Zawartość

Fajne te Gato i nie wątpię że zagrałyby wybornie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

2 godziny temu, Tal napisał:

Fajne te Gato i nie wątpię że zagrałyby wybornie

Fajne, to są nowsze serie fm8/15😉, starsza fm2, jest bezkompromisowa, wybitna można powiedzieć, jakość przetworników/driverów SS i ich implementacja, aluminiowy profil, wygięta obudowa, antyrezonansowe właściwości, najwyższy poziom wykonania, terminale wbt i do tego ponadczasowy wygłąd. Do takich głośników dobiera sie amplifikacje i reszte toru/systemu, nie odwrotnie🙂

Chciałbym słuchać takiego wybornego grania..🤔😀

Edytowane przez Cezary_58669
dopisek

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Tylko fm-2 nie łatwo kupić, kilka razy próbowałem, i skończyłem z diapasonami.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Cześć, na pewno znajdzie się trochę ciekawych opcji 😉 Napisz jednak ile chciałbyś wydać na wzmacniacz. Niektóre kolumny spokojnie dadzą sobie radę z tańszymi wzmacniaczami, a inne wolą towarzystwo droższych sprzętów. W tym metrażu na spokojnie możesz też rozważać kolumny podstawkowe.  

Na pewno wspomniane przez Ciebie Arie są ciekawą opcją, raczej jaśniejszą, ale z dobrym zejściem. Rozważyłbym też na pewno Pylony Diamond 28 MKII, w dolnej granicy budżetu, ale bardzo przyjemne granie i moim zdaniem warto dopłacić względem poprzedniej serii. Świetną opcją mogą też być Audiovectory QR5, szybkie granie ze świetną sceną. Na pewno nie może też tu zabraknąć kilku innych opcji, ale je omawiamy w naszych filmach poniżej 😉 Zachęcam do obejrzenia i do kontaktu z salonem. Możemy zorganizować niezobowiązujące, bezpłatne odsłuchy, gdzie sprawdzisz, co Ci się podoba  🙂 Po wszystkim przygotujemy fajną wycenę. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

z naszej oferty warto odsłuchać z podłogowych:

ProAc Response DT8 (dość bezpieczne kolumny z "mocnym dźwiękiem", miękkim basem, którego na pewno nie zabraknie i łagodną "górą"), B&W 704 s3 (przestrzeń, detal, energia i szybki bas), Elac Vela 407 (coś pomiędzy B&W a ProAc; teraz w genialnej cenie, ale zaraz ich nie będzie).

Nie skreślałbym także podstawkowych kolumn jak ProAc Response DB3, B&W 705 s3, Elac Vela 404 😉

Zapraszamy i do nas na odsłuchy

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Fyne S501SP lub S502SP. Te drugie można już dostać od 16K. Mniejsze będą sporo tańsze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 1.11.2023 o 09:09, Tal napisał:

Budżet masz idealnie mieszczący się w granicach monitorów zbudowanych na topowych głośnikach zarówno ze Scan-Speaka z serii Revelator jak i Seasa z serii Excel wraz z wysokotonówką Crescendo. Polecam Ci tę drogę doboru kolumn bo jestem wręcz pewien Twojego zadowolenia i satysfakcji.

Popieram kolegę w 100 %.  Oprócz YB Audio jest jeszcze m.in. BMN, AKKUS AKUSTYK. 

5 minut temu, Krzychu72 napisał:

Popieram kolegę w 100 %.  Oprócz YB Audio jest jeszcze m.in. BMN, AKKUS AKUSTYK. 

I wiele, wiele więcej Audiophase, Audio Academy, S 16 Hz itd...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

35 minut temu, cortes napisał:

Audio Academy, S 16 Hz

Chodziło mi o te manufaktury, które sprzedają swoje produkty prosto z linii produkcyjnej z pominięciem kosztów dystrybucji oraz marży handlowej narzucanej przez salony.

Niewątpliwie Audio Academy i S 16 Hz mieści się w w/w założeniu.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

3 godziny temu, Krzychu72 napisał:

Chodziło mi o te manufaktury, które sprzedają swoje produkty prosto z linii produkcyjnej z pominięciem kosztów dystrybucji oraz marży handlowej narzucanej przez salony.

Bo tu producent narzuca ja wyższa 😛

handlowaliśmy s16hz

Już to nie raz wyjaśniałem ale widać trzeba częściej powtarzać.

Więksi producenci czy też większe manufaktury mogą sobie pozwolić na niższy zysk wynikający ze sprzedaży pojedynczej sztuki.

Mają park maszynowy przygotowany do produkcji powiedzmy bardziej liniowej oraz w lepszych cenach zakupują poszczególne komponenty. Są one też bardziej powtarzalne na przestrzeni danego modelu.

Wracając do tematu budżet jest solidny w pomieszczeniu optymalne pozwalające na wybór zarówno kolumn podłogowych jak i monitorów.

Jestem przekonany że bez wstępnego odsłuchu w przynajmniej dwóch różnych salonach się nie obejdzie.

Chyba że za przeproszeniem masz po prostu wywalone na tego typu budżet i czy będzie to takie czy inne granie to i tak przejdzie.

elaci, monitor audio, amphion, audiopysic, pmc, spendor , proac

No cała masa tego jest

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No cała masa tego jest

I to jest chyba największy problem. Lekko licząc można doliczyć się ok. 80 - 100 producentów kolumn głośnikowych. Z tego każdy producent ma kilka lub kilkanaście modeli w swojej ofercie. Nie ma szans żeby chociaż posłuchać 30 - 40% interesujących nas modeli. W żadnej innej dziedzinie życia nie mamy do czynienia z tak dużym wyborem.

1 minutę temu, Krzychu72 napisał:

I to jest chyba największy problem. Lekko licząc można doliczyć się ok. 80 - 100 producentów kolumn głośnikowych. Z tego każdy producent ma kilka lub kilkanaście modeli w swojej ofercie. Nie ma szans żeby chociaż posłuchać 30 - 40% interesujących nas modeli. W żadnej innej dziedzinie życia nie mamy do czynienia z tak dużym wyborem.

No i nie patrz na to jako problem.

Bo tak robi właśnie 90% ludzi którzy zadają swoje pierwsze pytanie na forum.

A jaką dostajesz odpowiedź? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym?

Dostajesz odpowiedź co coś by wybrał na twoim miejscu także nie odsłuchując tych stu par kolumn. Czy ile tam

Nie będę wskazywał tu palcami bo nie o to chodzi.

Ale są tu osoby które doradzają stricte pod swoim kontem wyboru tak naprawdę nie przejmując się oczekiwaniami autora.

Więc dopóki nie odsłuchasz kilku par nie wyrobisz sobie zdania co jest fajne co nie żeby kolejni użytkownicy mogli wskazać ci kolejne tropy to nic z tego nie będzie.

Serio. 

moja Rekomendacja to Triangle Antal 40th Aniversary i do tego pozniej Musical Fidelity M6si .

sprawdzone rozwiazanie i woelu forumowiczow z klubu MF ma triagle. gra to razem super, a wersja rocznicowa jest jeszcze lepsza i do ogarniecia w super cenie

W dniu 1.11.2023 o 09:09, Tal napisał:

Jako szczęśliwy właściciel monitorów zbudowanych w oparciu o topowe głośniki Scan-Speak Revelator delektuje się każdą muzyką jaką włączę ponieważ głośniki te zapewniają jakość której próżno szukać u konkurencji.

To są Monitory M1 Classic które posiadasz?  Czym je napędzasz?  Jaki jest koszt tych monitorów? ( oni nie podają cen, twierdzą, że tak szybko rosną ceny, że nie nadążąją ze zmianami 🙂 ). Miałeś je okazje przesłuchać przed zakupem? Gdzie?

Masz jakieś porównanie YB Audio z bydgoskimi BMN ?

W dniu 3.11.2023 o 16:19, Piotr Sonido napisał:

Mają park maszynowy przygotowany do produkcji powiedzmy bardziej liniowej oraz w lepszych cenach zakupują poszczególne komponenty. Są one też bardziej powtarzalne na przestrzeni danego modelu.

One są bardziej powtarzalne, bo obudowy tną maszyny CNC i tłuką je w setkach czy tysiącach sztuk i jest inne podejście do produkcji. OK. Ale moim zdaniem na brzmienie kolumny decydujący wpływ mają dwie rzeczy:

- projekt kolumny (tu też fabryka ma lepsze R&D niż mała manufaktura)

- zastosowane głośniki i w mniejszym stopniu pozostałe elementy (zwrotnica i okablowanie) - ale te trafiają od poddostawców.

W małej manufakturze, zakładając że projekt jest dobry, przemyślany i dobrze obliczony można schrzanić już wtedy tylko obudowę. Ale czy przesuniecie np. jakiejś przegrody o 2 mm tak znacząco (czy w ogóle zauważalnie) popsuje dźwięk?

A tego to nie wiem ale myślę że mówimy o większych zmianach niż przesunięcie przegrody o 2 mm.

Na sąsiednim forum gdzie klient reklamował kolumny pylon z serii diamond po kontakcie z serwisem okazało się że jego kolumny są już nieco inaczej wykonane niż początkowe modele z serii diamond.

Nie pamiętam dokładnie tematu ale nie była to różnica w przegrodzie o 2 mm była to różnica w konstrukcji bas refleksu jeśli dobrze pamiętam.

Bardziej to świadczyło o zmianie w projekcie i zapotrzebowaniu wersji MK2. 

I co mija 2 miesiace audio show i mamy MK2:)

16 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

To są Monitory M1 Classic które posiadasz?  Czym je napędzasz?  Jaki jest koszt tych monitorów? ( oni nie podają cen, twierdzą, że tak szybko rosną ceny, że nie nadążąją ze zmianami 🙂 ). Miałeś je okazje przesłuchać przed zakupem? Gdzie?

Masz jakieś porównanie YB Audio z bydgoskimi BMN ?

Niestety YB Audio M1 były poza moim zasięgiem finansowym w związku z czym postanowiłem zakupić monitory z rynku wtórnego zbudowane w oparciu o topowe Scan-Speaki. Niestety wybór masz ograniczony poza tym dostępność też jest znikoma ponieważ tak jak szybko pojawiają się oferty tych monitorów tak szybko znikają. Gdybyś miał cierpliwość i ograniczony budżet to szukaj Xavian XN250 lub System Audio Pandion 2, obie konstrukcje zbudowane są w oparciu o Revelatory i obie konstrukcje oferują wyjątkowe brzmienie. Polowałem na Xaviany lecz zniechęcony czekaniem napisałem do Duńczyka czy wysłałby mi Pandiony gdybyśmy dobili targu przez PayPal na co ostatecznie się zgodził, a ja mam banana od ucha do ucha bo te monitory są wyborne i co bym nie włączył jest bajka. 

YB Audio słuchałem tylko modelu Zephyr ale może uda się posłuchać M1 Graphene 🙂 i ponieważ do Bydgoszczy mam rzut beretem byłem kiedyś u pana Bogdana i słuchałem jakichś BMN ale miałem wtedy wzmacniacz Lavardina IS Reference który totalnie się wyłożył i nie wysterował poprawnie kolumn pana Bogdana. Budżetowa Yamaha którą pan Bogdan posiada w salce odsłuchowej lepiej sobie poradziła. 

Moim zdaniem warto zapłacić za topowe przetworniki Scan-Speaka lub Seasa bo trudno oderwać się od brzmienia jakie oferują i trudno słuchać innych rozwiązań.

Tal - wielkie dzięki za odpowiedź i przybliżenie sprawy. Czeskich Xavianów rzeczywiście jest mało na rynku wtórnym. A System Audio Pandion 2 jeszcze  nie widziałem, nie znałem ich zupełnie. Bywają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Xavianów.

Orientujesz się mniej więcej ile kosztują podstawkowe YB Audio z tymi głośnikami z najwyższej półki? BMN nie stosuje tych Revelatorów?

Ukryta Zawartość

Za YB Audio z revelatorami musiałbyś liczyć coś około 12 tyś.

Masz jeszcze monitory Akustyk na revelatorach za 9 tyś.

BMN z tego co się orientuje stosuje głównie Seasy.

Możesz tak jak ja zapytać sprzedającego czy sprzedałby monitory za pośrednictwem PayPal.

Ukryta Zawartość

Obecnie z Xavianów dostępne są fajne podłogówki zbudowane też na Scan-Speakach, węglowej 18tce i pierścieniowym tweeterem. Na pewno w założonej kwocie to bardzo fajne kolumny oferujące ponad przeciętną jakość brzmienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Wszystkie już w międzyczasie obejrzałem, ale dzięki!

Czyli wybór jest, tylko kaskę trzeba przyszykować.... Piccola mogą być OK, ale już wolałbym iść w te bardziej ....bezkompromisowe kolumienki 🙂

Masz racje jeśli już wydawać to maksymalnie na najlepsze 👍

• Pokaż nowe odpowiedzi