Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyk EXL3 Ellipticor

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, meloV8 napisał:

Nowy samochód też potrzebuje trochę czasu na dotarcie

Chyba, że był to Polonez 🙂 Tyle razy wracał z testu jakości z powrotem do fabryki na poprawki, że zdążył się dotrzeć. 

Edytowane przez robert19091990
34 minuty temu, Wojtek napisał:
3 godziny temu, LUKAS 84 napisał:

Zdaję sobie z tego sprawę ,niemniej wcześniejsza ocena nie jest już aktualna. Kolumny dzisiaj,,zaskoczyły "Nie wiem jak to się stało?Wczoraj zmieniłem prawie całe okablowanie stemu na ricable i zasilajace viablue ,wyeliminowałem złączki wago z toru glosnikowego i pominołem listwę enerra. Kolumny grały całą noc, jak rano wstałem i puściłem ulubioną muzykę to to doznałem szoku. Dzwięk jaki reprezentują te zestawy jest nie do opisania,a mają za sobą dopiero 40 godzin. Takiego basu nie słyszałem nigdy wcześniej, on wibruje, otula ,otacza, jest czysty, transparentny ,barwny ,nie ma żadnych rezonansów, buczenia. Paradigmy ,rele i velodyne które miałem wczesniej nawet w połowie nie zbliżają się do tego poziomu. Z czystym sercem mogę potwierdzić że 38 elli jest przetwornikiem ,,absolutnym" tak samo jak jego aplikacja dokonana przez A Kisiela .Cała kolumna jest fenomenalnie zestrojona,gładka, totalnie przejrzysta,taka oaza spokoju która potrafi cię nagle zwalić z kanapy.Ten kij ma jednak drugi koniec, obnaża wszystkie wady systemu ,głównie za sprawą wspomnianej transparentności,i niezwykłej umiejętności grania do tyłu,całymi  planami. Dyfuzor z tyłu jest wręcz konieczny ,tv I goła ściana za nimi  strasznie psują całościowy efekt. Generalnie, dzwięk przypomina ten który usłyszałem na twoim kanale yt ,oczywiście na pewno gorszy bo masz odgrody i ultrahiend-owy tor ,ale jest to ten sam sznyt i podobna sygnatura. ,,Jestem w domu," mam to czego zawszę pragnąłem.Na dzień dzisiejszy to boję się kończyć konstrukcję żeby czegoś nie popsuć. A co się w nocy stało? Nie wiem! Prawdopodobnie kondy w zwrotnicy ożyły i głośniki się trochę dotarły, lub zareagowały pozytywnie na lepsze okablowanie. 

Rozwiń  

Dobrze ,że zaczęło grać , bo wiesz ja już wysłałem zaliczkę do stolarza a w ten weekend będę robił zwrotnice...
Postuluję za kol . Rafa abyś odsunął kolumny od ściany jednak,  tam jest dla tych kolumn za ciasno. Też tak miałem i zrobiłem dwie rzeczy :

1 odsunięcie kolumn od ściany

2. na środku dyfuzory Schroedera

Efekt to znacznie czytelniejsza i głębsza scena dźwiękowa. 

Teraz u mnie wygląda to tak jak poniżej : dźwięk wskakuje na inny poziom.

Możesz spać spokojnie i kontynuować projekt, grają fantastycznie ,tym bardziej u ciebie ,w twoich ,lepszych warunkach. Moje spostrzeżenia pokrywają się z tym co pisałeś mi wcześniej na priw. Obudowa którą robisz jest wystarczająca, u mnie już tym momencie jest bardzo sztywna I wątpię aby piasek i dodatkowa ścianka wiele zmieniła. Jaką miałeś Wojtek odległość od osi monitorów względem siebie i względem miejsca odsłuchowego?Jutro poczynię testy z wysunięciem zespołów i kanapy do tyłu. 

5 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

A co się w nocy stało? Nie wiem!

Może po prostu słuch się ułożył/"wygrzał" do ZG, to znane zjawisko 😉.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Znanym i pomierzonym zjawiskiem jest wzrost podatnosci zawieszenia w nowych glosnikach co wplywa na pasmo przetwarzania, takze "wygrzewanie" to zadna metafizyka.

Nie jest to metafizyka, ale trzeba do tego podchodzić z umiarem. Np.: firma AKG nie zaleca wygrzewania swoich słuchawek, ale audiofile wiedzą lepiej i stąd na rynku wtórnym swego czasu było sporo skatowanych egzemplarzy K701.

Nie jestem pewien, czy parę godzin wystarcza aby zmienić podatność zawieszenia membran. Natomiast sądzę, że kilka godzin snu jest w stanie wiele zmienić 😄

3mam kciuki 😉 za Wasz projekt i nie dajcie się ani zniechęcić ani wpędzić w powątpiewanie.

Projekt jest wyjątkowy i prosi się o wyjątkowa relację z jego powstawania więc dajcie więcej zdjęć i piszcie, piszcie jak najwięcej o tym jak budujecie i jakie są wrażenia z odsłuchu.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

10 godzin temu, Wojtek napisał:

Dobrze ,że zaczęło grać , bo wiesz ja już wysłałem zaliczkę do stolarza a w ten weekend będę robił zwrotnice...
Postuluję za kol . Rafa abyś odsunął kolumny od ściany jednak,  tam jest dla tych kolumn za ciasno. Też tak miałem i zrobiłem dwie rzeczy :

1 odsunięcie kolumn od ściany

2. na środku dyfuzory Schroedera

Efekt to znacznie czytelniejsza i głębsza scena dźwiękowa. 

Teraz u mnie wygląda to tak jak poniżej : dźwięk wskakuje na inny poziom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swoje Ellipticory wygrzewałem  przez 10dni non-stop i zacząłem ich słuchać dopiero po tym czasie a i tak miałem wrażenie ,że  po kolejnym tygodniu osiągnęły docelowy poziom.

Fajne pomieszczenie. Stricte pod audio.

U mnie niestety musiałem pogodzić z salą kinową co niestety trochę negatywnie wpływa mi na dźwięk (lekkie przytłumienie).

Co do wygrzewania to u mnie zaczęło miękko grać dopiero po 300 godzinach 🙂

Tak jak koledzy wspomnieli wydaje mi się, że nasz słuch przyzwyczaja się po jakimś czasie do dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy
40 minut temu, bluesboss napisał:

Projekt jest wyjątkowy i prosi się o wyjątkowa relację

Skąd to przekonanie jeśli można zapytać? Miałeś okazję go posłuchać lub pomierzyć? 

41 minut temu, Pawellang napisał:

Tak jak koledzy wspomnieli wydaje mi się, że nasz słuch przyzwyczaja się po jakimś czasie do dźwięku.

Nie tylko się wydaje ale jest nawet pewne.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

43 minuty temu, bluesboss napisał:

3mam kciuki 😉 za Wasz projekt i nie dajcie się ani zniechęcić ani wpędzić w powątpiewanie.

Projekt jest wyjątkowy i prosi się o wyjątkowa relację z jego powstawania więc dajcie więcej zdjęć i piszcie, piszcie jak najwięcej o tym jak budujecie i jakie są wrażenia z odsłuchu.

Dzięki,zdjęć z wykonywania wewnętrznej obudowy I samych zwrotnic nie mogę za bardzo udostępnić bo tak ustaliłem z Kisielem . Było by to nie ładne wobec niego. Nie długo będę kończył obudowy I i budował moduł subniskotonowy do nich i tu już szczegółowo wszystko przedstawię .

7 minut temu, Seyv napisał:

Skąd to przekonanie jeśli można zapytać? Miałeś okazję go posłuchać lub pomierzyć? 

Wyjątkowy ze względu na zastosowane głośniki i oryginalność konstrukcji. Wyjątkowy bo mało jest podobnych projektów na takich głośnikach.

Wyjątkowy bo daje ich budowniczym radość i daje im satysfakcję a przy tym mają wsparcie Konstruktora 😉

Musi być bardzo wyjątkowy bo zleciało się stado Spielverderber i zazdrosnych malkontentów, którzy zamiast kupić sobie słynną maść usiłują smętnymi wywodami  za wszelką cenę zepsuć dobrą zabawę.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Dobrze powiedziane 👍 Ale to standard jak w polskim sejmie 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

43 minuty temu, Seyv napisał:

Nie tylko się wydaje ale jest nawet pewne.

Same zastosowane przetworniki są wyjątkowe, przykładamy się też bardzo do wykonania obudowy pod nie. Wojtek Wspomniał mi że pojawiła się plotka jako by moduł basowy miał problemy z zejściem basu. Mogę częściowo potwierdzić że nie jest konstrukcja która sili się na to. Poniżej 40 -50 hz nie wiele się już dzieję, przy słuchaniu muzyki jest to niezauważalne, przy oglądaniu filmów dwie sztuki velodyne spl100 ultra potrafiły u mnie zejść nizej ale co z tego skoro swoboda ,dynamika ,czystość jest nieporównywalna. Żeby uzyskać taką skalę jak z dwóch 38 potrzeba by z 10 szt velodyne, nie wspominając już o innych aspektach dźwięku jak i problemami z integracji subwofera z resztą. Kropką nad i jest jeszcze fakt że moich velodyne siedziały ponad 1kw wzmacniacze a 38 zasila mi tania lampka na el34 .Jakiś czas temu rozważałem jeszcze czy nie zintegrować by subniskotonowych  rewelatorów z exl również pod stereo ,osobnym wzmacniaczem z dsp podpartym pomiarami na miejscu .Kisiel odradzał mi ten pomysł,teraz już wiem dlaczego i rozumiem jego podejście. Reasumując, wedle mojej oceny ,bas exl3 ni jest nastawiony na bardzo niskie zejście a na masę i szeroko pojęty realizm.

Nie nalezy zapominac, ze 38WE to glosnik niskotonowy, a nie subniskotonowy. Jego wielkosc i pasmo przenoszenia (dosc plytkie) predysponuea go do grania dzwiekiem o wysokiej dynamice, bardzo dobrym impulsie i roznicowaniu dzwieku. 

W systemie absolutnie bezkompromisowym trzeba dolozyc odpowiednie subwoofery, ale to nie jest proste zdanie.

Trzeba miec na uwadze, ze spadek pasma przenoszenia w tym projekcie zaczyna się już od 60hz, wiec nic dziwnego, ze dzwiek odbierany jest jako "szybki".

14 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

No ok ,ale to skąd ta nagła zmiana? Grały w nocy raptem z 7 godzin.

Wpiąłem z powrotem listwę zasilająca, brzmienie takiego samo, no może bardziej dynamiczne,energetyczne,więc to nie jej wina. 

Spotkałem się z opinią, że z miesiąc muszą grać non-stop.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• Moderatorzy
54 minuty temu, meloV8 napisał:

Jego wielkosc i pasmo przenoszenia (dosc plytkie) predysponuea go do grania dzwiekiem o wysokiej dynamice, bardzo dobrym impulsie i roznicowaniu dzwieku. 

Co jest charakterystyczne niemal dla każdego takiego głośnika gdyż:

55 minut temu, meloV8 napisał:

dzwiek odbierany jest jako "szybki".

57 minut temu, meloV8 napisał:

W systemie absolutnie bezkompromisowym trzeba dolozyc odpowiednie subwoofery, ale to nie jest proste zdanie.

Oczywiście i w tym budżecie z pewnością znajdzie się wiele głośników, które przy konstrukcji trójdrożnej pokryją całe pasmo jakiego oczekuje się od porządnego audio.

15 minut temu, Seyv napisał:

Co jest charakterystyczne niemal dla każdego takiego głośnika gdyż:

Oczywiście i w tym budżecie z pewnością znajdzie się wiele głośników, które przy konstrukcji trójdrożnej pokryją całe pasmo jakiego oczekuje się od porządnego audio.

3 drogi i całe pasmo to moim zdaniem jednak jakiś kompromis, bezkompromisowe 20 - 200Hz to raczej nie dla pojedynczego woofera.

Edytowane przez Zwykły Drut
12 minut temu, Zwykły Drut napisał:

3 drogi i całe pasmo to moim zdaniem jednak jakiś kompromis, bezkompromisowe 20 - 200Hz to raczej nie dla pojedynczego woofera.

To daloby sie zrobic. Kompromisem bedzie sredniak, ktory musialby operowac w pasmie od 200hz. To nadal nie brzmi na bezkompromisowe podejscie. Tak czy owak, bez 4 way nie ma co podjezdzac.

8 minut temu, meloV8 napisał:

To daloby sie zrobic. Kompromisem bedzie sredniak, ktory musialby operowac w pasmie od 200hz. To nadal nie brzmi na bezkompromisowe podejscie. Tak czy owak, bez 4 way nie ma co podjezdzac.

Co do zasady tak, dało by się to pasmo pokryć, w szczególności bez problemu z aktywną korekcją to nawet w obudowie zamkniętej. Nie mniej głośniki, które swobodnie grają najniższą oktawę, raczej będą jakimś kompromisem dla górnego basu i przełomu bas-średnica.

Taki średniak, o którym piszesz, to co najmniej jakaś 18stka, jak rozumiem przez kompromis masz na myśli górny zakres częstotliwości pracy takiego głośnika?

Pytanie do Seyv i melo,czy będąc na moim miejscu i mając do dyspozycji  2 subwofery ,każdy bazujący na 2 sztukach 10 "subniskotonowych rewelatorach pracujących w obudowie zamkniętej zamontowanych przeciwsobnie .Czy podjęli byście próbę zintegrowania ich z 38 elli .Teoretycznie mógłbym to zrobić bezkosztowo bo takowe moduły będę zaczynał robić od poniedziałku.Ewentualny koszt dla mnie to tylko znalezienie kogoś kto wykonał by pomiary po skończeniu projektu i pomógł zgrać to do kupy.Rewelatory pedzone oczywiście 1000w wzmacniaczem z korekcją. Na dzień dzisiejszy nie odczuwam takowej potrzeby .

Edytowane przez LUKAS 84
7 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Taki średniak, o którym piszesz, to co najmniej jakaś 18stka, jak rozumiem przez kompromis masz na myśli górny zakres częstotliwości pracy takiego głośnika?

Tak. Mysle, ze 18cm na srednich tonach w gornym pasmie to kompromis, ktory najczesciej wymaga polaczenia z waveguide.  Wg mnie, maly i wyspecjalizowany glosnik sredniotonowy po prostu oferuje lepsza jakosc srednich tonow niz duzy 18cm sredniak.

Moze to byc kopulka sredniotonowe (ktora Scan juz ma) lub cos pokroju 12MU Illuminatora.

8 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Pytanie do Seyv i melo,czy będąc na moim miejscu i mając do dyspozycji  2 subwofery ,każdy bazujący na 2 sztukach 10 "subniskotonowych rewelatorach pracujących w obudowie zamkniętej zamontowanych przeciwsobnie .Czy podjęli byście próbę zintegrowania ich z 38 elli .Teoretycznie mógłbym to zrobić bezkosztowo bo takowe moduły będę zaczynał robić od poniedziałku.Ewentualny koszt dla mnie to tylko znalezienie kogoś kto wykonał by pomiary po skończeniu projektu i pomógł zgrać to do kupy.Rewelatory pedzone oczywiście 1000w wzmacniaczem z korekcją. Na dzień dzisiejszy nie odczuwam takowej potrzeby .

Absolutnie tak. Nie bedzie to latwe, ale warto powalczyc i sie nie zniechecic po pierwszych, pewnie niezbyt udanych probach. Oczywiscie nie obejdzie sie bez pomiarow i pomocy doswiadczonej osoby w tym temacie.

Zauwaz, ze takie firmy jak Wilson Audio, czy Magico oferuja wyspecjalizowane subwoofery do swoich topowych modeli, ktore raczej maja wieksze mozliwosci w najnizszym pasmie niz 38WE.

9 minut temu, meloV8 napisał:

Tak. Mysle, ze 18cm na srednich tonach w gornym pasmie to kompromis, ktory najczesciej wymaga polaczenia z waveguide.  Wg mnie, maly i wyspecjalizowany glosnik sredniotonowy po prostu oferuje lepsza jakosc srednich tonow niz duzy 18cm sredniak.

Moze to byc kopulka sredniotonowe (ktora Scan juz ma) lub cos pokroju 12MU Illuminatora.

Absolutnie tak. Nie bedzie to latwe, ale warto powalczyc i sie nie zniechecic po pierwszych, pewnie niezbyt udanych probach. Oczywiscie nie obejdzie sie bez pomiarow i pomocy doswiadczonej osoby w tym temacie.

Zauwaz, ze takie firmy jak Wilson Audio, czy Magico oferuja wyspecjalizowane subwoofery do swoich topowych modeli, ktore raczej maja wieksze mozliwosci w najnizszym pasmie niz 38WE.

Niby tak, ale jak słucham swojego zestawu to jakoś nie odczuwam takiej potrzeby. Mam dwa suby SVS SB-4000, których używam do oglądania filmów i według mnie pogarszają dźwięk kiedy słucham muzyki gdy są włączone. 

20 minut temu, Pawellang napisał:

Mam dwa suby SVS SB-4000, których używam do oglądania filmów i według mnie pogarszają dźwięk kiedy słucham muzyki gdy są włączone. 

Czyli ich integracja raczej nie jest poprawnie wykonana.

2 minuty temu, Pawellang napisał:

Niby tak, ale jak słucham swojego zestawu to jakoś nie odczuwam takiej potrzeby. Mam dwa suby SVS SB-4000, których używam do oglądania filmów i według mnie pogarszają dźwięk kiedy słucham muzyki gdy są włączone. 

Walę się nie dziwię, to nie są suby do stereo ,druga sprawa że przy tej klasy OB co masz u siebie to trochę profanacja całej koncepcji.

• Moderatorzy
39 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Pytanie do Seyv i melo,czy będąc na moim miejscu i mając do dyspozycji  2 subwofery ,każdy bazujący na 2 sztukach 10 "subniskotonowych rewelatorach pracujących w obudowie zamkniętej zamontowanych przeciwsobnie .Czy podjęli byście próbę zintegrowania ich z 38 elli

Podobnie jak Melo uważam, że należy spróbować. Bas poniżej 100 Hz jest w większości przypadków (poza szczęśliwcami, którzy mają odpowiednie pomieszczenia lub możliwości ich zaadoptowania) kształtowany przez pomieszczenie. Pewnym problemem może być uzyskanie jednolitego charakteru basu gdyż do napędu Elipticorów używasz lampy SE. Jeśli próby przynosiły by porządny przez Ciebie efekt można pokusić się o jakieś subwoofery bardziej pasujące charakterem do reszty.

17 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Walę się nie dziwię, to nie są suby do stereo ,druga sprawa że przy tej klasy OB co masz u siebie to trochę profanacja całej koncepcji.

Tym bardziej, że moje monobloki nie mają najmniejszego problemu z napędzeniem 4 sztuk 38 WE 🙂

Nie doczytałem, że Ty masz lampowe, więc faktycznie u Ciebie może być duża poprawa w tej kwestii.

24 minuty temu, meloV8 napisał:

Czyli ich integracja raczej nie jest poprawnie wykonana.

Raczej jest poprawna, bo robił to system kalibracji ARC Anthema.

16 minut temu, Pawellang napisał:

bo robił to system kalibracji ARC Anthema.

Świetnie, ale to jeszcze nie jest gwarancja udanej adaptacji subwooferów.

W dniu 8.01.2024 o 16:33, meloV8 napisał:

na ktora tak sie powolujesz mowi nam, ze wersja diamentowa brzmi najlepiej...

Ale na pewno znajdzie się wielu którzy stwierdzą że są nie do przyjęcia, ten świat już taki jest, jednemu się podoba a innemu nie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• Moderatorzy
49 minut temu, Lech36 napisał:

Ale na pewno znajdzie się wielu którzy stwierdzą że są nie do przyjęcia, ten świat już taki jest, jednemu się podoba a innemu nie.

Dlatego dobrze gdy w dyskusji pojawiają się różne głosy i nie jest to wcale psucie innym zabawy tylko pomoc w wyciągnięciu właściwych wniosków.

34 minuty temu, Seyv napisał:

Dlatego dobrze gdy w dyskusji pojawiają się różne głosy i nie jest to wcale psucie innym zabawy tylko pomoc w wyciągnięciu właściwych wniosków.

Zgadza się.

• Pokaż nowe odpowiedzi