Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików za około 10tys. Co po auralic.

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin, u Ciebie zmiana z PC na gotowca jakościowo było na plus czy bez zmian? 

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

5 godzin temu, MarcinGD napisał:

Lumin poszedł w zasilacze impulsowe bo są mniejsze i tańsze w produkcji. Były ładne broszurki że na pomiarach wychodzi lepiej. Audiofilowi lepiej brzmi z zasilaczem liniowym. Teraz wymagasz od zwykłego człowieka bez wiedzy technicznej żeby kupował 3rd party zasilacz liniowy diy i grzebał lub jeszcze dopłacał za modyfikację. To jest przerzucanie kosztów na konsumenta. Do tego kolejna wojna bo nie jeden a kilku robi takie zasilacze.To który jest ten najlepszy. Sorry ale tu już nie mamy seryjnego klocka. Jeszcze rozumiem jak był u1 i ktoś sobie robił upgrade kupując zasilacz od x1, ale to wszystko jeszcze było w ramach jednego producenta.

Ja to doskonale rozumiem. Jednak z domyślnym, impulsowym zasilaczem Lumin gra podobnym charakterem brzmienia. Brzmienie jest bardziej analityczne i suche, płaskie, mniej naturalne. Jednak z domyślnym zasilaczem na pewno nie ma mulenia i drastycznej zmiany sygnatury, a już na pewno brzmienie nie idzie w kierunku mulenia i ociężałości jak stara się to przedstawiać @kaviter. Zmiana zasilacza to nie rewolucja a poprawa i tak należy rozumieć tego typu aktualizacje.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

No rzeczywiście raczej tu nie osiągniemy wspólnego pola dla opinii, Lumin U2 mini to jeden z najgorszych transportów które miałem u siebie bez względu na cenę. Trudno to nawet zrzucić na karb poziomu oczekiwań, bo kolega który miał tego Lumina pozbył się go i daca i kupił Gustarda R26R (a teraz X30) i pomimo że streamer w R26R jest gorzej przeze mnie ocenianą częścią tego urządzenia to i tak grało to o niebo lepiej niż z Luminem. No bo u mnie to był dramat, no to może trochę inna bajka ale i tak.

Bo ten wewnątrz R26 gra całkiem całkiem, a z lanem po fiber fra o niebo lepiej, dodatkowo jakiś fajny kabel zasulajacy i robi się naprawde fajny kombajn

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Na Luminie swiat sie nie konczy. Masz widocznie zbyt male doswiadczenie z plikowcamj z najwyzszej polki.

Muszę przewietrzyć mój system…

Chcę zabrać słuchawki od dużego systemu do sypialni bo w po pandemicznej rzeczywistości przestałem ich w zasadzie używać i chcę kupić jakiegoś DACa ze średniej półki, najlepiej ze streamerem. Tak ostatnio testuję różne urządzenia, te tańsze Gustardy są spoko jak na swoją cenę, chociaż mają typowe irytujące cechy ciągle dość tanich urządzeń. Ale muszę przyznać że ten X30 jest obecnie jedną z najbardziej rozważanych przeze mnie opcji.

Fotkę nawet znalazłem, zanim się trolle zlecą, jak zawsze piszę tylko o tym czego słuchałem u siebie.

OoK96pk.jpeg

Marcin, u Ciebie zmiana z PC na gotowca jakościowo było na plus czy bez zmian? 
Ciężko powiedzieć bo tak zwany prime z pc miałem jakieś 6-7 lat temu z jcat femto. To był kawał czasu i sporo zmian koncepcji w systemie.

Aktualnie mogę powiedzieć że jest na plus i nie czuję że coś ogranicza resztę toru. Jedyne co dorzuciłem do n100h a nie miałem w tamtym czasie to media konwerter na światłowód, który robi sporą różnicę.
W dniu 12.10.2024 o 21:18, staropolanka2000 napisał:

Dokładnie. Tak gram. U2 mini przez USB do konwertera Audio gd DI20HE i z niego i2s do daca Audio gd R7. Kolega gra na U1 mini przez konwerter Gustarda U18 i też fajnie to chodzi.

Tylko że to trochę przeczy ideii U2 mini - to z założenia ma być samodzielne urządzenie. Miałem je na testach, bo chciałem uprościć system i było słabo - nawet nie wpadłem na pomysł żeby sygnał z niego puścić przez konwerter - bo po co mi wtedy U2 za 11k.

Edytowane przez W_Waw
6 godzin temu, W_Waw napisał:

Tylko że to trochę przeczy ideii U2 mini - to z założenia ma być samodzielne urządzenie. Miałem je na testach, bo chciałem uprościć system i było słabo - nawet nie wpadłem na pomysł żeby sygnał z niego puścić przez konwerter - bo po co mi wtedy U2 za 11k.

Masz rację, bo ja zanim kupiłem U2 mini testowałem w takiej konfiguracji u1 mini kolegi. Tak jak już wcześniej pisałem, u mnie U2 mini z pominięciem konwertera był rozczarowaniem i nie kupiłbym go. Inna sprawa, że za 11 też bym nie kupił, bo kupiłem używany za trochę ponad połowę tej kwoty.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Dziwią mnie  te negatywne opinie na forum o Lumin Mini U1, U2. Z czego to może wynikać? Czy lumin stosuje jakieś dsp na wyjściach? Przecież to jest czysty transport. Na forach zagranicznych jest bardzo chwalony.

47 minut temu, essewissa napisał:

Dziwią mnie  te negatywne opinie na forum o Lumin Mini U1, U2. Z czego to może wynikać?

Z wiary w audiovoodoo i opieranie się na opiniach innych ignorantów technicznych. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, essewissa napisał:

Dziwią mnie  te negatywne opinie na forum o Lumin Mini U1, U2. Z czego to może wynikać? Czy lumin stosuje jakieś dsp na wyjściach? Przecież to jest czysty transport. Na forach zagranicznych jest bardzo chwalony.

To widzimisię kolegi @kaviter. Cos mu sie nie podoba to jest „do doopy” do konca swiata.

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 22.09.2024 o 07:25, antymalkontent napisał:

Z jednej strony zastanawiam się co teraz jest szczególnie udane w kwocie około 10tys.

A z drugiej strony szukam czegoś co zastąpi auralic aries g1 który testowałem około 4 miesięcy i idzie na sprzedaż. 

Co bym chciał poprawić. Auralic gra trochę za spokojnie oraz ma dość wąską scenę to mi się nie podoba. Pozostałe aspekty są ok podoba mi się że jest dokładny i nie gubi szczegółów. 

Jest coś co zagra lepiej i nie gubi szczegółów co warto wziąść na testy? 

TEAC sobie przetestuj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 godziny temu, Gargan napisał:

TEAC sobie przetestuj.

Kolega szuka dobrego transportu, a to chyba nie jest mocna strona tego Teaca.

Tu jest od 3min porównanie NT505X grającego jako streamer a potem jako dac ze streamerem Volumio Primo grającym z kolei jako transport po USB. W dalszej części jest jeszcze porównanie Primo z Rivo czyli czystym transportem od Volumio. Primo mam teraz jako transport u siebie i gra to zaskakująco dobrze. Jak dla mnie lepiej niż Sotmy i wszystkie maliny z nakładkami które miałem. Myślę nad sprawdzeniem Rivo, ale z filmu wychodzi że Rivo gra ciut jaśniej a to u mnie nie będzie zaleta.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 24.09.2024 o 08:19, piotrek7 napisał:

Właśnie chodzi o otwarcie tych wszystkich dróg. Z mojego punktu widzenia nie opłaca się kupować streamera i zastanawiać się, czy producent będzie aktualizował oprogramowanie do niego przez 2 czy przez 5 lat. Albo serwis streamingowy zrobi brzydki kawał i nie przekaże kodów źródłowych lub wycofa się że współpracy podczas kolejnej aktualuzacji. Tak jak ma to w zwyczaju robić Amazon czy Apple 

Dlatego sam szukałem taniego streamera którego z którego da się wyciągnąć wiele ale nie będzie serce bolało jak któregoś dania zamilknie...

Ja właśnie zamówiłem Holo Red, zobaczymy co to będzie

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

5 godzin temu, muda44 napisał:

Dlatego sam szukałem taniego streamera którego z którego da się wyciągnąć wiele ale nie będzie serce bolało jak któregoś dania zamilknie...

Bluesound, najstarszy soft i najlepszy.

11 godzin temu, Gargan napisał:

TEAC sobie przetestuj.

Za rok, dwa wypuszczą nowy model a dla tego zakończą wsparcie i nie będą aktualizować oprogramowania. Stara strategia tej marki. Z tego powodu straciłem zainteresowanie nią 

12 godzin temu, essewissa napisał:

Bluesound, najstarszy soft i najlepszy.

Miałem, po RCA tragedia, trochę lepiej z DAC Reimyo DAP-99EX i kablami za dychę...

Zastąpiła go Yamaha NP-S303  z modem...

Godzinę temu, muda44 napisał:

Miałem, po RCA tragedia, trochę lepiej z DAC Reimyo DAP-99EX i kablami za dychę...

Zastąpiła go Yamaha NP-S303  z modem..

Wiadomo, że rca bez sensu, ale wyjść po usb  można na dac.

Ta Yamaha to kicha, ani usb audio out, ani usb in na pamięć, odtwarzania z plików.

43 minuty temu, essewissa napisał:

Wiadomo, że rca bez sensu, ale wyjść po usb  można na dac.

Ta Yamaha to kicha, ani usb audio out, ani usb in na pamięć, odtwarzania z plików.

Yamaha NP-S303 ma wejście USB z przodu pod które można podpiąć dysk do 2T w systemie FAT32 a z którego odtwarza różne pliki.

Ma też optyczne i coaxialne wyjście cyfrowe ale żeby miało to sens trzeba DAC za minimum  naście tysięcy żeby zagrać lepiej niż sama gra na RCA analogowych po modyfikacji.

Jest też bardzo szybka, stabilna, bezawaryjna. Mi Node za każdym razem po włączeniu indeksował pliki na dysku i musiałem czekać zanim wystartuje. Tu dźwięk po RCA wychodzi po około 7 sekundach od włączenia... 

20 godzin temu, Gargan napisał:

Też szukałem taniego streamera.

Skończyło się na karcie dźwiękowej do PC 🤪

Czyli chciales streamer a kupiles DAC?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

40 minut temu, rafa napisał:

Czyli chciales streamer a kupiles DAC?

Kupiłem kartę dźwiękową. 

Teraz PC robi za streamer.

36 minut temu, Gargan napisał:

Kupiłem kartę dźwiękową. 

Teraz PC robi za streamer.

Bez karty też może robić za streamer ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

50 minut temu, Piopio napisał:

Bez karty też może robić za streamer ...

Bez karty nie brzmi tak dobrze.

Najwygodniejsza forma i najlepsza jak dla mnie to jednak PC, duże możliwości i wygoda, chociaż każdy ma inne preferencje w użytkowaniu itp....  do PC nie kupiłem karty dźwiękowej tylko USB JCAT i to daje kopa

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Karta dźwiękowa to jest DAC w komputerze. Ale raczej z hiend'em nie ma nic wspólnego 😉

Karta USB to inna bajka inny cel.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

41 minut temu, kivlov napisał:

Najwygodniejsza forma i najlepsza jak dla mnie to jednak PC, duże możliwości i wygoda, chociaż każdy ma inne preferencje w użytkowaniu itp....  do PC nie kupiłem karty dźwiękowej tylko USB JCAT i to daje kopa

Jaki to coś ma sens, jeśli mam dużo wolnych portów USB w komputerze?

Wyjść z doskonałym sygnałem audio z komputera jest łatwo i tanio. Wystarczy użyć śledzia z gniazdami cyfrowymi lub taniej karty dźwiękowej z wyjściem SPDiF. 

Za dźwiękiem wysyłanym przez USB nie przepadam. Słuchałem różnych USB DAC i znośnie grał tylko stary Cyrus 16bit@48kHz.

A już nowoczesny DAC w Rotel A14-Mk2 po USB nie da się słuchać. Chociaż gorszy był DAC z technologią Anagram w CXN v.2/2. W połączeniu z Yamaha A-S2000 wypalił mi uszy 😄

Wyszedłem z założenia, że chcę słuchać muzyki z komputera po analogu. Stąd karta dźwiękowa a nie cyfrowe przesyłanie dźwięku. 

Bardzo dobrze brzmi dźwięk przesyłamy światłowodem z lepszych płyt głównych z układem Realtek. Tam nie ma żadnych bajerów - co na wejściu to na wyjściu i zawsze działa.

40 minut temu, rafa napisał:

Karta dźwiękowa to jest DAC w komputerze. Ale raczej z hiend'em nie ma nic wspólnego 😉

Karta USB to inna bajka inny cel.

Streaming generalnie nie ma nic wspólnego z Hajendem 🤪

Bzdury pleciesz. Kiedy ostatnio słuchałeś dobrej, albo chociaż przyzwoitej karty dźwiękowej?

Creative czy Asus potrafią naprawdę wiele zaoferować w niewielkich jak na standardy Hi-Fi czy High-End.

Wow - nie napisze nic więcej 😄 

• Pokaż nowe odpowiedzi