Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 25-27 października 2024

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, Ajothe napisał:

Słuchałem Nagra + kolumny Intrada.

54 minuty temu, Ajothe napisał:

bardzo przyjemnie sie słuchało 😉

Potwierdzam.

Jak ja byłem, to grała muzyka poważna. Słychać było swobodę i kontrolę. Jeden z zestawów, który zapadł w pamięci. 

7 godzin temu, Seyv napisał:

bardzo ciekawie grające wielkie wstęgi w Tulipie. Sala Lampizatora. Posłuchać trzeba koniecznie.

Mnie przyszło od razu na myśl określenie "zamaszysty dźwięk". Fajnie byłoby posłuchać tego w 5x większym pomieszczeniu. Dla mnie jedna z najfajniejszych prezentacji, takich, dla których tam jeżdżę.

8 godzin temu, Garfield napisał:

Gramofon Sikora, lampy Doshi i kolumny Kharma - klimatyczne, żywe, obecne brzmienie.

A dla mnie zaskoczenie in - . Przeciętna (żeby nie powiedzieć dosadniej) rozdzielczość. Pieniądze duuuże, a efekt jak dla mnie mierny. Sądzę jednak, że to wina przygotowania prezentacji/pomieszczenia, a nie sprzętu.

4 godziny temu, S0nic napisał:

Środkowe miejsce w 1 rzędzie bo dobiegam szybciej niż reszta 😄

Czerwony sweter o 12.30? Zazdrościłem sprawności zajmowania pozycji. Pozdrawiam 😉

5 godzin temu, juro napisał:

A dla mnie zaskoczenie in - . Przeciętna (żeby nie powiedzieć dosadniej) rozdzielczość. Pieniądze duuuże, a efekt jak dla mnie mierny. Sądzę jednak, że to wina przygotowania prezentacji/pomieszczenia, a nie sprzętu.

Czerwony sweter o 12.30? Zazdrościłem sprawności zajmowania pozycji. Pozdrawiam 😉

Niestety nie, byłem o 12:00, wchodziłem efektywnie nie efektownie 🙂

8 godzin temu, ASURA napisał:

Ktoś słuchał pokaz Nagry czy Goldmunda bo od dwóch dni cisza jak makiem

Goldmund sacd + preamp 2-pudelkowy+ końcówka mocy i kolumny zelaton. Mi się podobało 🙂

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Z jakimi Pylonami grał Fezz w sobotę w Sobieskim? Robiłem dwa krótkie podejścia ale z powodu dużego tłoku w sali słyszałem stojąc w wejściu. Na więcej nie miałem już czasu.

1 minutę temu, Dlugi napisał:

Z jakimi Pylonami grał Fezz w sobotę w Sobieskim? Robiłem dwa krótkie podejścia ale z powodu dużego tłoku w sali słyszałem stojąc w wejściu. Na więcej nie miałem już czasu.

W tym roku nie byłem w Sobieskim, ale Pylon robi sobie krecią robotę tym Fezzem.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Dzięki serdeczne koledzy za te wszystkie relacje. Prosimy o więcej, my, którzy siedzimy dziś w domach ☺️

10 godzin temu, S0nic napisał:

Środkowe miejsce w 1 rzędzie bo dobiegam szybciej niż reszta 😄

Ciekawe, czy jesteś szybszy od moich Rottweilerów…😂😏

Czy Top-Hifi mozę się odnieść do tego, dlaczego w tak skandalicznych warunkach prezentuje choćby STAX-y? Taka prezentacja jest kompletnie bezsensowna. Ciężko tak stosunkowo dużej sieci wynająć osobne pomieszczenie dla słuchawek? Macie przecież w ofercie nie tylko STAX, ale także Audio-Technica, Audeze. To co robicie w tym koszmarnie głośnym pomieszczeniu to jest kpina z odwiedzających.

SIA Baltic Audio Distribution prezentuje Tannoye w pokoju 111 (I p.), którym żaden gatunek muzyczny nie straszny.

Piękna scena.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Super fajne spotkanie dzisiaj - gościem będzie Damian Lipiński, a więc masteringowiec odpowiadający za wszystkie genialne wydania polskiej muzyki na SACD Polskich Nagrań. 

Warto pójść posłuchać, bo z tymi płytami wiążą się bardzo ciekawe historie. 

spacer.png

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

2 godziny temu, S0nic napisał:

Niestety nie, byłem o 12:00, wchodziłem efektywnie nie efektownie 🙂

Trochę, źle się wyraziłem, bo samego zajmowania miejsca nie widziałem. Chodziło mi o sam fakt zajęcia teoretycznie najlepszego miejsca.

A w kwestii samego odsłuchu, to pierwszy raz słyszałem Magico, no i ręce same się składały do oklasków. Ja się powstrzymałem, ale któryś ze słuchaczy nie wytrzymał, czym wyraźnie  zaskoczył prowadzącego prezentację. Aż takiego entuzjazmu chyba jednak się nie spodziewał.

10 godzin temu, ASURA napisał:

Ktoś słuchał pokaz Nagry czy Goldmunda bo od dwóch dni cisza jak makiem

Nagra zagrała całkiem nieźle, lepiej niż rok temu, choć nie wybitnie jak na ten przedział cenowy. Kolumny Intrady z kopułkowym głośnikiem średniotonowym są ciekawe. 

21 minut temu, juro napisał:

Trochę, źle się wyraziłem, bo samego zajmowania miejsca nie widziałem. Chodziło mi o sam fakt zajęcia teoretycznie najlepszego miejsca.

A w kwestii samego odsłuchu, to pierwszy raz słyszałem Magico, no i ręce same się składały do oklasków. Ja się powstrzymałem, ale któryś ze słuchaczy nie wytrzymał, czym wyraźnie  zaskoczył prowadzącego prezentację. Aż takiego entuzjazmu chyba jednak się nie spodziewał.

Też mi się podobało, chociaż repertuary był tak smętny, że ciężko do końca mieć pełny obraz.

Hajendowo dla mnie Wilsony z Deagistino i DCS to pokaz mocy, którego gdzie indziej nie było. 

Sonus Faber hajendowy wolę za bardzo nie komentować, czy coś się zepsuło? 

W tym roku sporo mi się podobało, a ze sluchawek znowu się przekonałem, że Ollo są zrobione specjalnie dla mnie 😉 

16 godzin temu, robert19091990 napisał:

Jeżeli piszesz o tej dość skrzeczacej średnicy i braku spójności w zgraniu dołu ze środkiem to tak - jest ciut lepiej niż przeciętnie ale ciągle przeciętnie 😉

Na pocieszenie dodam, że były gorsze prezentacje a to już jakiś sukces.

U Maestro Wilka ktoś był ? 

13 godzin temu, Misio38 napisał:

Szkoda, że nikt nie dał znać, że parking obok stadionu nieczynny. Dla ludzi spoza Warszawy był to spory problem.

A co do sprzętu, to po za słuchawkami, które tu mało kogo obchodzą dla mnie fajnie było tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20241026_132845.jpg

IMG_20241026_125011.jpg

IMG_20241026_130217.jpg

IMG_20241026_115139.jpg

IMG_20241026_115519.jpg

IMG_20241026_123519.jpg

Na paking nie można było wjechać a wielki plac przed bramą nr 1 był zupełnie pusty i mógł przyjać mnóstwo samochodów. Organizator nawalił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No zdarza się. Jednak mimo wszystko ode mnie wielki szacun dla Elberoth za organizację AVS przez tyle lat 

7 minut temu, friday napisał:

Na paking nie można było wjechać a wielki plac przed bramą nr 1 był zupełnie pusty i mógł przyjać mnóstwo samochodów. Organizator nawalił.

Trzeba było mieć "akredytacje"....no dziadostwo 😄

1 minutę temu, Misio38 napisał:

No zdarza się. Jednak mimo wszystko ode mnie wielki szacun dla Elberoth za organizację AVS przez tyle lat 

Nie inaczej 😉

10 minut temu, friday napisał:

To raczej kwestia zarządcy stadionu, tłumaczył się facet, że jest jakiś koncert a AVS to tylko część stadionu.

27 minut temu, Misio38 napisał:

Zgadzam się! Pierwszy raz zawitałem w 2014 r. i od tych 10. lat jestem na każdej edycji, z kolei od 2017 - zawsze pełne 3 dni, nie wyobrażam sobie inaczej 😀 

A jeśli mógłbym coś za sugerować, to od przyszłego roku, nieśmiało rekomenduję, aby wystawa rozpoczynała się już w czwartek i trwała 4 dni 😁

Mam też wrażenie, że jest więcej odwiedzających, a przy tym więcej kultury. Nie spotkałem się w tym roku z ostetancyjnymi audiofilami krytykującymi każdy pokój, a zdarzyło mi się z kilkoma słuchaczami pogadać. 

Pozdrawiam pokój Dwóch Kanałów z Eposami gdzie miała miejsce prezentacja nowej płyty Bartłomieja Olesia, super wydarzenie i muzyk. 

9 minut temu, Ajothe napisał:

Pozdrawiam pokój Dwóch Kanałów z Eposami gdzie miała miejsce prezentacja nowej płyty Bartłomieja Olesia, super wydarzenie i muzyk. 

Akurat tutaj jak dla mnie było mdło.

W dniu 25.10.2024 o 15:07, Seyv napisał:

Można też trafić na urządzenia dość egzotyczne i przenieść się w czasie by posłuchać brzmienia sprzed lat. 

Ukryta Zawartość

W wielu systemach prezentowanych w Sobieskim dominuje wyższa średnica. Ożywia to przekaz i dynamizuje ale jednocześnie zatraca balans tonalny. Pokoje ogólnie są trudne akustycznie, przetłumione i wredne jedli chodzi o bas. Jednak moda na streamery i mocno dynamiczne wzmacniacze nie tylko w klasie D powodują, że zamiast muzyki często słyszę dźwięki.

Piękny był ten magnetofon stałem przy nim jak zahipnotyzowany. Szkoda, że dźwięk tam to była kaszana. Puszczali Kind Of Blue ze zjawiskowej taśmy Hemiolia.

02gPdUH.jpeg

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
4 minuty temu, kaviter napisał:

Szkoda, że dźwięk tam to była kaszana

Głównie wypchnięta górna średnica była problemem - reszta jak na warunki pokoju ok. Ale konstruktor ponoć tak lubi - zresztą co roku tam średnica tak gra więc chyba to prawda. Taki balans tonalny jest niestety w wielu pokojach. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Aha i dużo świetnej muzy wyniosłem mimo audiofilskich smętów można było posłuchać ciekawych rzeczy.

Jak zwykle u Pana Sikora muza klasa. 

Katalyst z serii Jazz is dead prezentowany przez Hirka Wronę dla przykladu. 

3 godziny temu, Berbeć napisał:

Ciekawe, czy jesteś szybszy od moich Rottweilerów…😂😏

Miłe pieski 😉

2 godziny temu, juro napisał:

Trochę przyjemniej niż Wilsony ale jakoś mnie nie porwał ten zestaw. 

Wilsony/dcs/dan precyzyjne jak diabli. 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Też mi się podobało, chociaż repertuary był tak smętny, że ciężko do końca mieć pełny obraz.

Hajendowo dla mnie Wilsony z Deagistino i DCS to pokaz mocy, którego gdzie indziej nie było. 

Sonus Faber hajendowy wolę za bardzo nie komentować, czy coś się zepsuło? 

W tym roku sporo mi się podobało, a ze sluchawek znowu się przekonałem, że Ollo są zrobione specjalnie dla mnie 😉 

Avangardy z kondo, fajna dynamika. Siedziałem bardzo daleko i przyjemnie się słuchało.

obiektywnie o audio

6 minut temu, S0nic napisał:

Avangardy z kondo, fajna dynamika. Siedziałem bardzo daleko i przyjemnie się słuchało.

Niestety zaliczyłem tylko stadion. 

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Niektórzy zadbali o klimat - muzyka też puszczana adekwatna do wystroju.

Dotychczas na forum niewiele napisałem dobrego o aktywnych monitorach i DSP. Chyba czas to zmienić.

IMG_20241027_113709.thumb.jpg.d8cf7ae73157ca6d74d8c069b3a74764.jpgIMG_20241027_113438.thumb.jpg.02429c70133ac3c674ad51b3e0a99bbd.jpg

Ten system naprawdę grał fajnie. 

Nie wiem na ile klient byłby to w stanie skonfigurować sam - raczej wchodzi zakup z instalacją ale efekty naprawdę świetne. O ile ma się 50 tys euro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

10 minut temu, Ajothe napisał:

Niestety zaliczyłem tylko stadion. 

Ten zestaw grał na stadionie.

obiektywnie o audio

Dla mnie Rockporty wygrywają ostatnio.

Świetne kameralne granie z makien, elektrą aw800m!! czy to z gryfonem.

Wcześniej grywały ze świetną elektrownią VTL i bywało gorzej. Buła na basie, pchanie wyższej średnicy i bolesna góra 🙄

Dobra dopijam kawę i lecę bo ostatni dzień a jeszcze Raali nie posłuchałem.

Staxy 9000 i 007 grały za strefą słuchawkową we wnęce obok płaskich kolumn  w ścianie i trzeba było prosić o chwile ciszy. Podłączone do takiego samego firmowego napędu. Źródło te same dla wszystkich słuchawek schowane przez obsługę.

Fakt, prezentacja kaszana!

Dla mnie w 009 był wybitny mikroklimat ale głośno one nie zagrały fakt.

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

20 minut temu, Seyv napisał:

Ten system naprawdę grał fajnie. 

Nie wiem na ile klient byłby to w stanie skonfigurować sam - raczej wchodzi zakup z instalacją ale efekty naprawdę świetne. O ile ma się 50 tys euro.

DD są super 😄 ciekawi mnie jak Kii Three wypada w porównaniu 😉

14 minut temu, S0nic napisał:

Ten zestaw grał na stadionie.

To nie wiem jak to się stało,  że nie kojarzę 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi