Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 25-27 października 2024

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, ferszcik napisał:

Oczywiście w sali gdzie wystawiał się Gigawatt. Swoją drogą system z tej sali czyli Fonica International + Marton jak dla mnie jedno z najprzyjemniejszych brzmień. Liniowo, punktowo, nic nie uwierało, mi się podobało. Może akurat to pomieszczenie było bardziej łaskawe niż inne 😛

Pamiętam lepsze pokazy Martona, tym razem nie ujął mnie za serce, wtedy grał z tubami. Może to wina kolumn. Te same odczucia miałem z Wile których swego czasu słuchałem prywatnie i tam to grało bardzo przyjemnie

8 minut temu, Seyv napisał:

To nie były elektrostaty tylko głośniki wstęgowe i to było słychać po metaliczności dźwięku.

Podobny charakter brzmienia, dokładny precyzyjny dynamiczny, przy dobrze zrobionych przetwornikach o małych zniekształceniach czego nie mają klasyczne głośniki "cewkowe" Dźwięk jest mniej robiony za czym jest więcej tego co w materiale nagranym a to ostatnie nie musi się podobać jak się nie słuchało dużo instrumentów na żywo i nie tylko tych najwyższej klasy ale takich "samoróbek"

Duża powierzchnia promieniowania duże osobne sekcje na poszczególne pasma to i tak cud że w tak małym pomieszczeniu to dało radę ogarnąć

Jak dla mnie to tylko pokaz potencjał-możliwości i zaproszenie do prezentacji u ludzi których nie tylko stać na taki zakup ale i mających takie 200 metrowe pokoje do odsłuchu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A tu coś dla Świrniętych Kino Świrów. Macałem, podnosiłem, sprawdzałem guziory jak chodzą w kwestii pykania : ) patrzałem czy szufladka do wysuwania płyt porządna. Kawał kloca, Ciężki jak cholera, wykonanie z zewnątrz pieruńsko masywne, nóżki pod spodem, ale przepiękne ... wypas : ) może nie jest jak OPPO UDP 205 z tyłu, ale też konkret Maszyna. Gniazda z tyłu masywne i trzymają się ...    

No powiem tak ... Podoba się mnie odtwarzacz multimedialny. Na żywo wygląda bardzo fajnie, front jest w dwóch kolorach, ale nie przesadzony, na filmach inaczej wygląda niż na Żywo.  

Oj Oj ... Jeżeli będzie w plikach tak jak OPPO UDP 205 ... Jest nowa konkretna Maszyna dla Świrniętych Świrów Kinowych. 

Oprócz tego widać po odtwarzaczu ... że i dla Świrów Systemów Stereo ( muzyka / filmy ) też ... oj chyba będzie ... 

Konkret Maszyna ... 

Martial Arts Yes GIF by Shaw Brothers

Do tego jakiś piec do zestawu i OJ OJ ... sądzę, że z tym odtwarzaczem multimedialnym ... można zbudować konkret Pokój Gracza PlayStation Single Player  

: ) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

_Piotrek..jpg

_Piotrek...jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

38 minut temu, Seyv napisał:

To nie były elektrostaty tylko głośniki wstęgowe i to było słychać po metaliczności dźwięku.

O to o tą metaliczność mi właśnie chodzi. Nie dla mnie ta szkoła dźwięku. Ale jak są tego fani to dobrze dla producentów. 

30 minut temu, ASURA napisał:

Jak dla mnie to tylko pokaz potencjał-możliwości i zaproszenie do prezentacji u ludzi których nie tylko stać na taki zakup ale i mających takie 200 metrowe pokoje do odsłuchu

Potencjał przyznaje było słychać. Ja takiej szczegółowości nigdy jeszcze nie słyszałem. Ciekawe jak wygląda sprzedaż roczną lub np. 5 letnią takich zestawów - ile sztuk na cały Świat. 

Edytowane przez micmus
18 godzin temu, slaaawek napisał:

Czy były jakieś fajnie brzmiące systemy ale nie za kwoty sięgające 50 tys. PLN ???

No nie ma tak dobrze bo jak kolumny są w ludzkiej cenie to elektronika jest za pierdylion żeby to zagrało....

Nie wiem jaka była cena ale David Laboga złożył coś co pozwalało cieszyć się muzyką mimo że nie były słychać pierdnięcia muchy w dwudziestym rzędzie

Wszystko zależy co kto lubi jak lubimy mieć to co w filharmonii to faktycznie zupełnie inny budżet, Estelony w Golden Tulipie bardzo dobrze zagrały symfonikę ale żeby kurna nie trzeba było słuchać buczenia basu i usłyszeć go poprawnie to trzeba było sobie stanąć dalej z tyłu i wszelakie proporcje pasma się pięknie wyklarowały

Wracając bliżej  budżetu to Diora z elektroniką Elenis Audio w Sobieskim dobrze grały klasykę, jak znajdziesz tańszą elektronikę to może się uda. 

Edytowane przez ASURA

• Moderatorzy
11 minut temu, micmus napisał:

O to o tą metaliczność mi właśnie chodzi. Nie dla mnie ta szkoła dźwięku. Ale jak są tego fani to dobrze dla producentów. 

Metaliczność jest wadą wynikającą z konstrukcji głośnika. Jednak inne aspekty dźwięku były naprawdę świetne. Np. reprodukcja basu akurat wspólna dla elektrostatów czy magnetostatów - duża powierzchnia promieniująca dipolowo - nieosiągalna dla najlepszych pojedynczych "tłuczków" w jakiejkolwiek obudowie. Czy dynamika osiągalna jedynie dla głośników tubowych. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Co do barwy jako takiej to nie dziwię się że elektronika Notte Sounds Labs otrzymała nagrodę produkt Roku w High Fidelity!
Mając taką barwę, organikę Pliniusa i resztę z Estelonów można by już na AVS nie chodzić😉

Audio Group Danmark

No cóż reklama w periodykach nie zrobią nam muzyki, jak dla mnie przy takim zadęciu po prostu klapa

Godzinę temu, Seyv napisał:

głośniki wstęgowe i to było słychać po metaliczności dźwięku.

Proszę nie uogólniać, tworząc audio mity. 

Od ćwierćwiecza słucham na codzień góry emitowanej przez wstęgi i "metaliczność dźwięku" ...bywa, a jakże, ale tylko wtedy, gdy wysokie o  takim charakterku zostały nagrane.

Pierwsze, co mnie kiedyś w nich zachwyciło to jedwabistość a zarazem połyskliwość i wewnetrzne ciepło - cokolwiek to znaczy 😋

18 minut temu, Seyv napisał:

Metaliczność jest wadą wynikającą z konstrukcji głośnika. Jednak inne aspekty dźwięku były naprawdę świetne. Np. reprodukcja basu akurat wspólna dla elektrostatów czy magnetostatów - duża powierzchnia promieniująca dipolowo - nieosiągalna dla najlepszych pojedynczych "tłuczków" w jakiejkolwiek obudowie. Czy dynamika osiągalna jedynie dla głośników tubowych. 

No właśnie- słychać było  "ścianę dzwięków" w odróżnieniu od punktowego grania małopowierzchniowych głośników.

Zastanawiam się, czy ersatzem takiego grania (abstrahując od wstęg) jest duża odgroda w dużą ilością głośników- np takie ESA:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Seyv napisał:

Jednak inne aspekty dźwięku były naprawdę świetne. Np. reprodukcja basu akurat wspólna dla elektrostatów czy magnetostatów

No nie!  te właśnie aspekty są ogólnym bólem d. tego typu przetworników czym niżej z pasmem tym słabiej ale tym razem wyjątkowo! prezentacja zrealizowana przez Łukasza Fikusa w Tulipie jak prezentacja Słuchawek Stax 9000 na Narodowym  końcu coś z tym niedomaganiem zrobiła i byli blisko audiofilskiego punktu G

Może kiedyś?

45 minut temu, micmus napisał:

Potencjał przyznaje było słychać. Ja takiej szczegółowości nigdy jeszcze nie słyszałem. Ciekawe jak wygląda sprzedaż roczną lub np. 5 letnią takich zestawów - ile sztuk na cały Świat. 

Podejrzewam że na Polskę dwa trzy takie zestawy powinny się sprzedać.

Tak jak pisałem trzeba mieć te 200, no minimum 120 metrów co by swoboda była dźwięku a i bas rozwinął skrzydła

1 godzinę temu, 77Mariusz77 napisał:

Może ktoś zwrócił uwagę jak wypadły Triangle lub ma jakieś zdjęcia ze stoiska ?

Jasne brzmienie jak to u Triangli. Nie moja bajka. 

19 godzin temu, slaaawek napisał:

Czy były jakieś fajnie brzmiące systemy ale nie za kwoty sięgające 50 tys. PLN ???

Moim zdaniem świetnie zagrały kolumny Starless za 12K. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, jurek napisał:

No właśnie- słychać było  "ścianę dzwięków" w odróżnieniu od punktowego grania małopowierzchniowych głośników.

Zastanawiam się, czy ersatzem takiego grania (abstrahując od wstęg) jest duża odgroda w dużą ilością głośników- np takie ESA:

Ukryta Zawartość

Kolega @comen w ramach DIY coś takiego popełnił-grało to na 4 piętrze w Sobieskim i już czuć potencjał, jest ściana dźwięku te wysokie kolumny po lewej

image.png.075b8e5de249527268f8bbb30f424fb3.png

Polecam obserwować i dopingować jego działania, no i może zamówić dla siebie

p.s. zdjęcie zaczerpnięte z zakładki DIY

17 godzin temu, Nikonman napisał:

image21.jpeg

Moda na skrzydła w kolumnach nie pomogła, trzeba jeszcze mieć to coś!

PMC ze skrzydłami lepiej grały w Narodowym (ale tylko klasykę) ale tam jeszcze długa droga przed nimi

p.s. kolumny w realu wyglądały jak by ktoś nie miał czasu lub nie wiedział jak je poskładać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, ASURA napisał:

Kolega @comen w ramach DIY coś takiego popełnił-grało to na 4 piętrze w Sobieskim i już czuć potencjał, jest ściana dźwięku te wysokie kolumny po lewej

Ukryta Zawartość

Polecam obserwować i dopingować jego działania, no i może zamówić dla siebie

p.s. zdjęcie zaczerpnięte z zakładki DIY

Z kolumn ze zdjęcia wydobywał się spory dzwiek ale to nie to samo co "duża ściana". Fizyka.  Zupełnie inna percepcja. W omawianych wstęgowcach całą powierzchnię grającą szacuję na 1-2 mkw.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek
22 minuty temu, jurek napisał:

Z kolumn ze zdjęcia wydobywał się spory dzwiek ale to nie to samo co "duża ściana".

Duża ściana nie do końca jest zaletą, moim zdaniem istotniejsze jest kreowanie niczym nie ograniczonego wokół kolumn 3D i tego np. brakowało kolumnom Estelon mimo bardzo dobrej reszty

Kolega @comen przypomnę miał pokaz w bardzo, bardzo małym pokoju DIY 

No ale jak wiemy każda aplikacja ma swoje wady i zalety. 

Będąc np w domu na kanapie zupełnie głęboko tam mam zmiany charakterystyki częstotliwościowej poza osią a żona lubi słuchać z boku tak że osobiście nie narzekam😉

Schodząc na ziemię😉 to jak się kolegom podobały kolumny Zelation, nie miałem czasu ich dłużej posłuchać w  pogoni za High Endem😉

Edytowane przez ASURA

• Moderatorzy
43 minuty temu, iro III napisał:

Proszę nie uogólniać, tworząc audio mity. 

Od ćwierćwiecza słucham na codzień góry emitowanej przez wstęgi i "metaliczność dźwięku" ...bywa, a jakże, ale tylko wtedy, gdy wysokie o  takim charakterku zostały nagrane.

Akurat w przypadku wysokich tonów ta metaliczność może być zaletą gdyż są one wytwarzane głównie przez instrumenty blaszane lub metalowe i mogą być odbierane jako naturalne.  Głośników wstęgowych odtwarzających niższe tony jest niewiele ale zapewne znajdą się takie, które nie brzmią metalicznie w tym konkretnym przypadku tak nie było.

18 godzin temu, KrzysztofMa napisał:
19 godzin temu, slaaawek napisał:

Jak dla mnie Fezz+ Pylon Zirkon w Sobieskim

Dobrze wychwyciłeś👍skoro kwota jest taka to jest to jakiś pomysł na własne audio

Odchodząc od kwoty i rozmawiając o Pylonach to miałem pecha bo na parterze ok 17-tej ani ich najnowsze Jade20 ani Jade30 nie słyszałem bo po prostu nic nie grało wtedy no bo poco?

Ktoś słuchał?

• Moderatorzy
52 minuty temu, jurek napisał:

Każdy sposób reprodukcji dźwięków jeśli chodzi o wielkość ma swoje wady i zalety i w zależności jaki materiał jest odtwarzany zabrzmi to bardziej lub mniej naturalnie. Są punktowe źródła dźwięku - jak chociażby ludzkie usta i instrumenty grające większą "powierzchnią" np. kontrabas czy fortepian nie wspominając już o większych składach orkiestrowych. 

17 godzin temu, pierote napisał:

Namierzyłem piątą prezentacje na rockportach. 4 głośnikowe tym razem, końcówka A-60 Accu, plikowce/CD innuos.

Jasno ale znośnie 🙂

Nie do tych kolumn ten wzmacniacz ani Mac, tyle z mojej strony

35 minut temu, ASURA napisał:

Jak dla mnie Fezz+ Pylon Zirkon w Sobieskim

Totalna porażka. Kolumny grały jasno, agresywnie bez podstawy basowej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Słuchałem tych mniejszych. Grało to spektakularnie w pełnym tego słowa znaczeniu.

Ukryta Zawartość

Membrany bierne robią swoje i jest niższe zejście niż u konkurencji.

Obok mnie pytał się o nie łamaną polszczyzną Niemiec i twierdził że cena za to jak grają jest fantastyczna

Tylko jedno ale trzeba dokupić podobną elektronikę🤭

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Piopio napisał:

Totalna porażka. Kolumny grały jasno, agresywnie bez podstawy basowej. 

Mam dokładnie takie same odczucia - takie pitu pitu bez dociążenia. 

Ile osób tyle opinii i wybieraj później audio według podpowiedzi forum bez odsłuchów haha. A na koniec i tak Cię zjadą, że kupiłeś gniota bo oni wiedzą llepiej 😏

Na mnie w osiągalnej cenie i tak największe wrażenie zrobiły Dynaudio i Audium aktywne. 

Nie dziwię się, że już na samej wystawie sprzedali kilka kompletów tych Dynaudio. Normalne gabaryty, normalny wygląd i dźwięk baaardzo wciągający. Marka też z historią nie jakaś wydmuszka marketingowa. 

A Confidence 20A mogły zawstydzić wiele dużych zestawów głośnikowych. Co to był za dynamit 🧨 I taki postęp technologiczny to ja rozumiem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
43 minuty temu, Seyv napisał:

Głośników wstęgowych odtwarzających niższe tony jest niewiele ale zapewne znajdą się takie, które nie brzmią metalicznie w tym konkretnym przypadku tak nie było.

OK.

Jeśli chodzi o średnicę i niskie, nie wypowiadam się, bo nie słyszałem takich. 

• Moderatorzy
18 minut temu, micmus napisał:

Mam dokładnie takie same odczucia - takie pitu pitu bez dociążenia. 

Ile osób tyle opinii i wybieraj później audio według podpowiedzi forum bez odsłuchów haha

22 minuty temu, Piopio napisał:

Kolumny grały jasno, agresywnie bez podstawy basowej. 

To podobnie jak ja więc jest już nas trzech 😉

Co do podstawy basowej to w warunkach hotelowych często jest zaletą.

16 godzin temu, Misio38 napisał:

A czy Waszczyszyn był? W zeszłym roku dla mnie to był dźwięk wystawy z tymi dziwacznymi jak dla mnie metalowymi monitorami. W tym roku byłem tylko na stadionie.

Ancient Audio prezentował znacznie tańszy Lector Step

Grały aktywne Frame 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) g

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez julius-6
5 minut temu, xetras napisał:
16 godzin temu, Misio38 napisał:

A czy Waszczyszyn był? W zeszłym roku dla mnie to był dźwięk wystawy z tymi dziwacznymi jak dla mnie metalowymi monitorami. W tym roku byłem tylko na stadionie.

Ancient Audio prezentował znacznie tańszy Lector Step

Grały aktywne Frame 

Słuchałem Zeppów, dawały radę

Fajnie że wróciły napędy CD które nie tylko bardzo dobrze wyglądają.

Problemem braku napędów Philipsa- zaniechanie produkcji rozwiązali byli pracownicy i obecnie jest to napęd robiony w Europie 

59 minut temu, micmus napisał:

A Confidence 20A mogły zawstydzić wiele dużych zestawów głośnikowych. Co to był za dynamit 🧨 I taki postęp technologiczny to ja rozumiem. 

Czy oprocz achów i ochów ktos moze wypytał nt. parametrów technicznych tych kolumn? Jak wyczytalem w necie w srodku siedza moduly wzmacniajace od Pascal Audio, jakis procesor DSP i zwrotnica cyfrowa. Jak wyczytalem maja wejscia analogowe i cyfrowe, musi wiec byc na pokladzie takze przetwornik AD. Jak jest?

No i jaka będzie cena w Polsce za parę.

Dodać np. dCS Rossini i mamy zapewne znakomity system audio. Minimalistyczne podejscie pod względem ilosci komponentów, co moze byc wielka zaletą patrząc na parametr zwany WAF.

Zawsze po glowie chodzily mi Avantgarde Acoustic Zero, tu mamy system w mniejszych obudowach ale … jestem zatwardzialym tradycjonalistą i nie cierpię niepotzrebnych konwersji sygnalow analogowych na cyfrowe i z powrotem 😉 .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

6 minut temu, Allmr napisał:

Cena już była podana w tym wątku - około 50tys. Pamiętam, bo się skutecznie od niej odbiłem.

Nie nie cena 50 tys to te podłogowe limitowane tradycyjne, pasywne. 

Confidence 20A jeśli dobrze pamiętam około 80 tys.

Czy dużo - chyba nie tak źle mając na uwadze cenę pasywnych Confidence 20 50 tys z kawałkiem. Nie wiem czy damy radę dobrać elektronikę za 30 tys o takich możliwościach. Ja bym dopłacił do aktywnych 😉

Edytowane przez micmus

Szkoda ,że nie było Zeta Zero. Ostatnio słuchałem w 2017 i było wybornie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo mi się podobała ta trafna wypowiedź

"

Elektrostaty Clarisys Audio Atrium przytłaczały rozmiarem, imponowały. Były niczym Dubajski wierzowiec w centrum Warszawy. 

Ciekawie było to zobaczyć. Czepianie się jakości basu, czy zbyt dużych źródeł pozornych to naprawdę… zabawne. 

Audiofil ma tą przypadłość, że tak bardzo fiksuje się na skali mikro, że przestaje dostrzegać skalę makro. A w skali makro – to bylo naprawdę COŚ.

Mega fajnie było to zobaczyć, usłyszeć, poczuć."

Jeszcze o Łukaszu Fikusie:

"

Łukasz Fikus to dzisiaj koń pociągowy polskiego Audio. Jego twarz – a właściwie najlepsze oblicze.

Z tego co widzę chętnie też użycza swojego sprzętu innym wystawcom. Wchodzi we współpracę np. z Sikorą, który również ma swój produkt na tyle dopięty na ostatni guzik, że jest w stanie sprzedawać go na swiat.

Zgoda buduje, niezgoda rujnuje jak to mówiła moja babcia. Czasami jej mądrości wracają po wielu latach. Mimo że są oczywiste, to jednak na codzień gdzieś umykają.

Konstukrywne rady zawsze są w cenie, niestety większość frustratów chyba zapomina, że to nie oni powinni dawać rady Lampizatorowi, a ewentualnie ich słuchać… Tak by wskazywało miejsce, w którym są."

• Pokaż nowe odpowiedzi